✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

SCIgen

2008. gada 13. oktobrī, 15 komentāri

Many physicists would agree that, had it not been for congestion control, the evaluation of web browsers might never have occurred. In fact, few hackers worldwide would disagree with the essential unification of voice-over-IP and public-private key pair. In order to solve this riddle, we confirm that SMPs can be made stochastic, cacheable, and interposable.

  1. gadā trīs MIT absolventi WMSCI konferencei pieteica pētījumu “Rooter: A Methodology for the Typical Unification of Access Points and Redundancy”. Tie bez liekiem jautāumiem tika uzaicināti kā lektori. Viss būtu klasiski, ja neskaita vienu mazu niansi.

Viss dokuments (pilnīgi un absolūti viss - teksts, grafiki, atsauces) tika automātiski ģenerēts ar datorprogrammas palīdzību un tika iesniegts kā šarmanta atriebība uzmācīgajai konferences reklāmai (spamam).

Trika autori publiskoja visu ar projektu saistīto informāciju atsevišķā weblapā, kas beidzās ar to, ka viņu dalība tika atcelta no organizatoru puses. Vai viņi likās mierā un sildīja savas pļeškas slešdota efekta saulītē? Nē.

Projekta ietvaros tika pasludināta līdzekļu vākšana, lai dalību konferencē tomēr piedalītos, bet šoreiz - par maksu. Ātri vien tika savākti nepieciešamie 390 dolāri, kuri tika atgriezti atpakaļ. Jo, lai cik tas dīvaini nebūtu, neviens no organizatoriem viņus tur redzēt negribēja. Vai viss? Nē.

Naudas vākšana tomēr bija gana sekmīga - 2401 dolārs. Tika nolemts noturēt paralēlu lekciju sēriju tai pašā viesnīcā, kurā norisinājās pieminētais WMSCI. Kas tika arī sekmīgi izdarīts. Cilvēki pilnā nopietnībā lasīja (un, iespējams, arī diskutēja par) datorprogrammas ģenerētu zinātnisko dokumentu, bakstot ar rādītājkociņu grafikos un priecājoties par to, kādus nākotnes labumus dokumentā aprakstītais atklājums sniegs jau tuvākajā nākotnē.

Programmas autori to ir laiduši klajā (GPL licence), lai jebkurš varētu paprovēt savus (sava datora:) spēkus zinātnē.

Vai kāds no tā ko ir mācījies? Nē. Krievijā cilvēki savā dvēseles plašumā nolēma iet soli tālāk.

Tika paņemts tas pats dokuments, pārtulkots ar datorprogrammu (tīrākā mašīntulkošana) un šī gada sestajā augustā iesniegts kādam akadēmiķu aprindās daļēji par izsmieklu atzītam zinātniskajam žurnālelim. Publicēšanai.

Kas interesanti, raksts netika akli publicēts. Tas tika recenzēts un nodots atpakaļ tā "autoriem" pārstrādei. Vienīgā recenzijā minētā kritiskā lieta bija izteiksmes stils :)

Mazliet mulsina tas, ka krievu variantā pieejama ir tikai daļa teksta.

Starp citu, ja kāds vēlas zemāka līmeņa, bet tomēr automātiski ģenerētu tekstu iegūt, to ir iespēja izdarīt arī pašam. Vai nu novilkt iepriekšminēto SCIgen, vai arī štukot ko pašam - ātrs gūgles meklējiens ļāva apjaust, ka tādu ģeneratoru uzrakstīt nebūt nav tik sarežģīti, kā sākotnēji varētu šķist. Sliktākajā gadījumā var pārtulkot to pašu oriģinālo dokumentu ar Gūgles tulkotāju uz latviešu valodu, mazliet piekoriģēt un iegūt tādu pašu interesantu dokumentu :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Curtis

2008. gada 13. oktobrī, plkst. 21:15

cik saprotu, tad tiem, kas otrā galā pieņēma tos datora ģenerētos tekstus, nebija ne mazākās sajēgas par tur pieminēto, vnk izskatās smuki un gudri :D otrkārt, tas ir pierādījums, augstskolas papīrs kabatā vēl nenozīmē, ka cilvēks tiešām ir gudrs un zinošs savā jomā

Gravatar lagreen

2008. gada 13. oktobrī, plkst. 22:52

"..pārtulkot to pašu oriģinālo dokumentu ar Gūgles tulkotāju uz latviešu valodu, mazliet piekoriģēt..", diezin vai ar pašreizējo googles tulkotāju uz latviešu valodu pietiks ar mazliet piekoriģēšanu ;) , vēl vairāk, ātrāk ir iztulkot pašam no jauna, nekā labot iztulkoto tekstu..

Gravatar Uldis

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 10:30

tas ir cilvēku dabā - neatzīt to, ka neko nesaprot, bet tikai māt ar galvu, jā es Tev piekrītu :D Un iedomājies, ja no MIT atnāk papīrs...

Gravatar Vilx-

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 10:39

Curtis, tā vienkārši bija ņirgāšanās par konkrēto konferenci. Ne tikai tie organizatori spamoja, bet visa tā konference bija vienkārši piķa kāšana, kas tika pasniegta kā nopietna zinātniska konference - un daudzi arī uzķērās. T.i. ne jau ka tā konference nenotika - vienkārši organizatoriem bija pilnīgs <b>pofig</b>, kas tajā uzstājās un ar ko. Vārdu sakot - akadēmiskajās aprindās (kam tā itkā bija mērķēta) šai konferencei bija nulles vērtība.

Bet scigen ideja man patīk! Vajadzētu sataisīt gramatikas ne tikai datorzinātnei, bet arī citām sfērām.

Gravatar ulzha

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 11:38

Nu taču. http://www.elsewhere.org/pomo/ The Postmodernism Generator utt.

http://klab.lv/~ikea_literators/ uzdūros un nesapratu, vai tas ir cilvēks vai kaut kas šitāds :D

Curtis: par to augstskolas papīru kabatā - nesapratu, kur tu atrodi sakaru tieši šajā rakstā? Tas, ka par cilvēku formāli neko nevar garantēt, ir tāpat empīriski skaidrs. http://www.youtube.com/watch?v=EOepheinkCM

Gravatar skatītājsX

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 12:33

omg, kā tāda programma ir iespējama?

Gravatar Vilx-

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 13:18

SkatītājsX - tas balstās uz tādu datorzinātnes fenomenu kā "bezkonteksta gramatikām". Par tām stāsta LU kaut kādā 2. vai 3. kursā (tagad nezinu par jauno programmu). Pats par sevi tas nav nekas ekstrēms - lieta plaši izmantota arī daudzās sadzīviskās programmelēs. Šis ir vienkārši amizants pielietojums tai. :D

Doma jau vienkārša - definējam teikuma daļas (atceramies no literatūras priekšmetu, izteicēju, palīgteikumu, utml.) un definējam likumus, kā tās var kabināt kopā. Piemēram, primitīvs piemērs - Definējam "subjektu" kā (Jānis, Anna,Monitors,Zirgs), definējam "objektu" kā (vīrietis, sieviete, lidmašīna, kaķis) un definējam, ka tie var tikt kabināti kopā kā " ir ". Rezultātā varam ģenerēt pavisam sakarīgus teikumus kā "Anna ir kaķis", "Pēteris ir sieviete", "Zirgs ir lidmašīna", utml. Teikums bezsakarīgs - bet gramatiski korekts. Pievienojam vēl šitādus likumus un vārdu/frāžu sarakstus, un gatavs! Nav grūti aptvert diezgan lielu daļu valodā izmantoto konstrukciju.

Gravatar skatītājsX

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 13:28

vilks, par gramatikām zinu, jā, es tik ātrumā uzmetu aci un tas teksts likās baigi sakarīgs, tad jau sanāk, ka tur nekas pārāk sakarīgs nav.

Gravatar BlackHalt

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 16:19

Es jau saģenerēju kādus 18 savus zinātniskos darbus :)

Novērojums ir tāds, ka tur bieži vien ir kaut kāds neeksistējošs termins uz ko balstās viss darbs :)

Gravatar Vilx-

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 16:47

Nu, kaut kā jau to ir jāiztaisa, lai izskatās smukāk. :P Kāpēc ne ģenerēt darbu ap random terminu? :)

Gravatar noisex

2008. gada 14. oktobrī, plkst. 22:08

muahahahaa...kaut ko tadu jau biju pirmstam lasijis..bet shitas vienkarshi pwnz ..haha

Gravatar Reinis

2008. gada 15. oktobrī, plkst. 20:58

Senāks un prominentāks piemērs tādam pašam jokam nāk no <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair" rel="nofollow">Alana Sokala</a>. Viņš t.s. "zinātnes karu" laikā iesniedza kādam pazīstamam postmodernistu žurnālam it kā zinātnisku rakstu, kas gan patiesībā bija vienkārši sagudrots, un tie to vienalga publicēja. Pēc tam viņš atklāja izdarīto un sarakstīja par to grāmatu, publiski pazemojot iesaistīto izdevēju, un visiem bija liels prieks.