✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Umberto Eko par OS

2008. gada 24. novembrī, 17 komentāri

  1. gadā Umberto Eko savā publikācijā iekš kāda Itālijas laikraksta pauda savu viedokli par tā laika operacionālajām sistēmām savā garā - salīdzināja tās ar reliģiskajām konfesijām. Makintošs tapa pielīdzināts katolicismam, kamēr DOSs - protestantismam. Diezgan skaist, lai arī lielāko daļu Eko gara darbu es nesaprotu ij ne par trim procentiem :)

The fact is that the world is divided between users of the Macintosh computer and users of MS-DOS compatible computers. I am firmly of the opinion that the Macintosh is Catholic and that DOS is Protestant. Indeed, the Macintosh is counter-reformist and has been influenced by the ratio studiorum of the Jesuits. It is cheerful, friendly, conciliatory; it tells the faithful how they must proceed step by step to reach -- if not the kingdom of Heaven -- the moment in which their document is printed. It is catechistic: The essence of revelation is dealt with via simple formulae and sumptuous icons. Everyone has a right to salvation.

DOS is Protestant, or even Calvinistic. It allows free interpretation of scripture, demands difficult personal decisions, imposes a subtle hermeneutics upon the user, and takes for granted the idea that not all can achieve salvation. To make the system work you need to interpret the program yourself: Far away from the baroque community of revelers, the user is closed within the loneliness of his own inner torment.

Šķiet, ka te ir pieejama tikai raksta daļa. Par šāda viedokļa esamību rakstniekam, kurš man ar datoriem asociējas kā balets ar traktoriem, uzzināju no TWiT pēdējās epizodes.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar eerms

2008. gada 24. novembrī, plkst. 20:34

heh. vinam vēl ir ļoti jauks teksts Fuko svārstā par autamašīnas uzbūvi uz līdzīgas nots. Nav pa rokai grāmata a to moš pārrakstītu..

Gravatar weedy

2008. gada 24. novembrī, plkst. 20:56

No cita (vairāk strukturāla) skatu punkta salīdzinājums būtu starp jūdaistiem un agrajiem kristiešiem. Tādēļ, ka vairums kvēlo anti-makintošistu nezina (burtiski, jo par osx zina tikpat cik par linux, jeb neko/gandriz neko/mītus), pret ko cīnās, kamēr otrā pusē vairums ir izbaudījuši abas pasaules.

Gravatar Prusaks

2008. gada 24. novembrī, plkst. 21:20

Umberto Eko analoģiju pasaulē uzvarēja katoļi. MS-DOS bija spiesti pāriet kursoru un ikonu (ne svēto) reliģijā…

Gravatar Grrr

2008. gada 25. novembrī, plkst. 11:23

Esmu izbaudījis makintošu. Šodien neredzu būtiskas atšķirības no Windows XP vai Linuxa grafiskās vides. Mans (pēc 2 nedēļām ar Macu pastrādājot) viedoklis: "Mac is sistēma, kas izskatās labāk, ar kuru strādāt ir neērtāk [pieņemu - varbūt pārejas grūtības] un kas uzkarās aptuveni tikpat bieži kā Windows". Tas gan bija vēl pirms OSX.

Gravatar to Grr

2008. gada 25. novembrī, plkst. 11:53

Labrīt! Mac ir tāds pats dators kā jebkurš cits. Tikai reklāmās stāsta ko citu :D

Gravatar fanboys

2008. gada 25. novembrī, plkst. 14:13

mac nav dators!! rokas nost no zelta olas!!

Gravatar x-f

2008. gada 25. novembrī, plkst. 15:03

LOL @ Grrr Esmu strādājis ar MS DOS. Šodien tai neredzu jēdzīgu pielietojumu. :)

Grrr, Mac OS un Mac OS X ir pavisam atšķirīgas lietas. Ar OS X Apple sāka darbu pie OS no paša sākuma, no nulles. Tāpēc Tavs divu nedēļu ilgās pieredzes ar senu Mac OS viedoklis ir.. nu..

Gravatar weedy

2008. gada 25. novembrī, plkst. 15:35

Pat 2 nedēļu pieredze ar OS X neskaitās pieredze. Iedomājies pie tevis atnāktu cilvēks un teiktu, ka viņš ir 2 ned. strādājis ar XP un apgalvotu, ka "tas dators tāds plastmasas sūds vien ir". Pietiekami līdzīgi situācija. ;)

Gravatar jcx

2008. gada 25. novembrī, plkst. 17:59

Negribu būt fanātiķis, kurš sit galvu pret zemi, bet OSX karas daudz mazāk (XP man kārās dažas reizes dienā, bet OSX karas reizi dažos mēnešos). Tiesa, kad mēģinu uzinstalēt kaut ko MS izstrādātu priekš Mac (arī tādas programmas ir, jā), tad izrādās, ka "tāds pats kompūters vien ir, tāpat karas". :-) P.S. Neesmu saistīts ar Mac pārdošanu savādāk, kā pircējs un nē, neesmu ne seksuālā minoritāte, ne sieviete.

Gravatar Bu

2008. gada 25. novembrī, plkst. 19:42

Eko tomēr lieliski raksta :)

Gravatar rick'james

2008. gada 25. novembrī, plkst. 21:53

ar osx darbojos jau virs 1 gada, ar PC ir hroniska nesaturēšana un klaigāšana jau pēc 3 minūtes :D visjocīgākais ir tas, ka 3D programmas uz apple startējas un strādā aptuveni 2 reiz ātrāk kā elementārākais MS Word uz tā paša apple :)))) varbūt es kaut ko nesaprotu, bet tiešām OSX smagi ekonomē cilvēkam tieši nervus un par to lielum liels paldies.

bet runājot par tēmu, gadījumā tagad nav tieši otrādi? :)

Gravatar to: jcx

2008. gada 26. novembrī, plkst. 12:12

kaa tad tu uz taa XP straada ka veirakas reizes dienaa karaas? win95 kaaraas dazas reizes dienaa tachu ne jau XP. Ar macu neesmu neko daudz darbojies tachu manupraat lai browseetu unternetaa un catotu skaipaa visi tie kompji ir +/- liidziigi paareejais jau stila lietas

Gravatar eerms

2008. gada 26. novembrī, plkst. 17:19

heh. cilvēki atkal fleimo! stop it! you're all dumb!

Gravatar atis

2008. gada 26. novembrī, plkst. 20:02

weedy, es jau n-tos gadus lietoju XP, un pirmstam 2000, un vēl pirmstam 98.. un tāpat apgalvoju ka tas tāds sūds vien ir :D

Ja nevajag neko vairāk par sēdēšanu internetā un skaipā - laipni uzlūdzu uz Ubuntu :)

P.S. par Mac neizteikšos jo neesmu lietojis

Gravatar weedy

2008. gada 27. novembrī, plkst. 18:54

atis, nav jau runa par to, ka ir pieredze un saka, ka sū.. Runa ir par to, ka aptausta, neatrod "kur pelei otra poga", "kur to ieslēdz" (c R.Zitmanis @ "Nākotnes Parks") utt. utjpr. un saka, ka sū..

Gravatar lasītājs

2008. gada 28. novembrī, plkst. 15:24

No tādiem interesantumiem -- kaut kad pirms gada Barakam Obamam kaut kādā pasākumā prasa, kā sakārtot veselu skaitļu masīvu ar miljons elementiem. Un zini, ko viņš atbild? Viņš saka: "Bubble sort būtu slikta doma!"

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. novembrī, plkst. 15:39

lasītājs, jamais bija prepots par šo jautājumu, jo tas tika uzdots pirms tam jau vienreiz kaut kādā sakarā.