✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Koru kari iekš TV - britu ideja

2008. gada 2. decembrī, 27 komentāri

Viena no mūsu valsts populārākajām kultūrvēsturiskā mantojuma padarīšanām, kura tiek uzsvērta ne tikai vietējā, bet arī starpvalstiskā mērogā, ir dziedāšana. Protams, mums ir dziesmu un deju svēti. Pateicoties izglītības sistēmai, vismaz kādu laiku atpakaļ (mani ieskaitot) bija grūti atrast cilvēku, kurš nebūtu kādu brīdi padziedājis korī vai padancājis tautiskajās dejās. Tagad, šķiet, šīs lietas skolā vairs netiek tik ļoti aktīvi bīdītas, uz ko man, kā nu jau vecam senilam lācim, ir viens sakāmais - žēl.

Kad parādījās ziņas par jauno šovu Koru Kari, es domāju, ka bullšits. Uz dziesmu svētku pamata uztaisīts šoviņš, kurš būs akadēmiski perfekts un līdz ar to man neinteresants. Tagad es skatos vairāk vai mazāk katru raidījumu, jo, atšķirībā no atrastajiem analogajiem ārzemju šoviem (diviem gab.), mūsu ir daudz neakadēmiskāks un vienkāršajam lācim aci un ausi priecējošāks.

Pie kam, jebkurš cits mūsu televīziju piedāvātais šovs man vienmēr ir licis pasmīkņāt. It sevišķi tas attiecas uz LNT.

Un par licenēšanu. Manā rīcībā nav informācijas, bet gan jau ir kāds no lāča lasītājiem, kurš varētu padalīties ar insaideru info. Šķiet, ka Latvijas televīzija rīkojas slikti un, diezgan fundamentāli pamainot formātu, ir izvairījusies no legālas licencēšanas. Piemēram, Zini vai mini ir acīmredzams The Weakest Link pārveidojums. Šķiet, bija vēl kāds aizdomīgs šovs, kurš darīja pakaļ Pop Idol, bet šis formāts pasaulē jau tā ir radījis gana daudz strīdus par tēmu - kurš bija pirmais.

Sākumā šķita, ka TV3 beidzot ir pamanījies izveidot tiešām laba līmeņa šovu pats. Galu galā, dziedātāju tauta, un tā. Potētāji potē, ka kori un dejas ir mūsu mojo. Iespējams, ka ir. Tāpēc cerēju, ka šis ir specifisks šovs tieši Latvijai. Skandināviski-baltiskajai televīzijai tas varētu būt negaidīts solis. Bet, kā izrādās, - nekā. Lai arī tas ir likumsakarīgi, mazliet sabēdājos.

Es nezinu, kurš ir licencējis TV3 šova formātu, bet pirmais no šādiem bija 1993. gadā aizsāktie velsiešu koru kari televīzijas ekrānos - Côr Cymru. Kā izrādās, velsieši ikurāt ir tie lielie koristi un dziedātāji visā Apvienotajā Karalistē. Diemžēl, neizdevās atrast nevienu video no šī šova iekš jūtūbes. Nu, un šogad (!) jūnijā BBC sāka savus koru karus - Last Choir Standing. Visus šī šova video var apskatīt jūtūbē pavisam legāli.

Kā jau minēju, britu variants ir daudz koriskāks, jo tieši tas tur tika vērtēts. Kamēr mūsu versijā ir šādas tādas formāta korekcijas, kā arī daudz vairāk atraktivitātes. Es par to nebēdāju, jo no koriem neko nesaprotu, kamēt protu novērtēt centību un centību uzvduma veidošanā. Un, ja man ļauts piebilst, pusfinālā bija viegli izlemt, kuram ir jāaiziet. Finālā būs pakaļa - abi ir ļoti labi.

Ņemot vērā TV3, es nebrīnītos, ja nākamajā sezonā būs līdzīgs šovs, bet šoreiz deju kolektīviem.

Manas intuitīvās zināšanas igauņu un leišu valodās neļauj saprast, vai mūsu kaimiņiem ir analoģiski šovi. Uz aci pārskrienot pirmajām TV3 lapām, nekas tāds neatradās. Vai tā tas ir un ir attiecināms uz visu TV3, izņemot Latvijas kanālu? Varbūt pakoriģējiet mani, ja man nav tiesa.

Lai nešķistu, ka esmu baisais dziedātājs-dejotājs, atzīšos, ka pats lielā sajūsmā par šo ārpusklases izklaidi nebiju. Pamatskolā tas tika pasniegts kā obligāta padarīšana - vai nu koris, vai arī dejas. Sākumā pieteicos padziedāt. Mūzikas skolotājs bija labs draugs/paziņa tēvam, kā rezultātā ilgi domāt nenācās. Pēc dažām nodarbībām kļuva skaidrs, ka balss man nav, tāpēc nācās vien aiziet no kora. Uz tautiskajām dejām, jo tur bija puišu iztrūkums. Tas gan neliedza man vēlākos gados tomēr pievērsties “muzicēšanai” drausmīgā veidā :)

Nodancāju aš līdz septītajai vai astotajai klasei. Vienu brīdi pa vidam bija apnikums, bet tad man tika uzstādīts ultimāts - vai nu man jāgriež nost savi kuplie un gari ataudzētie mati, vai arī jāturpina dancāt. Mans ego vairāk būtu cietis no matu apgraizīšanas, tālab turpināju polkot, galopot, tūdaliņot, un tāgadiņot.

No otras puses, atskatoties uz to laiku, varu teikt, ka bija feini. Pamanījos dancāt ij bekappārī vadošajam, ij kā vadošā sastāvdaļa. Pamanījāmies novinnēt visādos lokālos danču konkursos. Tajos brīžos, kad uzvaras garša bija jau mutē, man patika :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Rumpis

2008. gada 2. decembrī, plkst. 08:06

Kamēr briti apčurā Brīvības pieminekli, viņiem nekas labs nepienākas ;-)

Gravatar admin

2008. gada 2. decembrī, plkst. 08:45

Ko tu tur runā muļķības bļad, ej sasniedz kko pats auns.

Gravatar KlusumsKY

2008. gada 2. decembrī, plkst. 08:52

ejjj no..... Agony Corpses spaarda! :D:D:D

Gravatar Martins

2008. gada 2. decembrī, plkst. 09:48

Igauņiem arī bija, tikai jau labu laiciņu atpakaļ (gada sākumā) pa igauņu TV3. Tas gan arī bija akadēmiskāks nekā mūsējais.

Gravatar dobis

2008. gada 2. decembrī, plkst. 09:50

Piekriitu, ka shovs ir ljoti forshs, tikai ljoti viilos, kad uzzinaaju, ka kori visas dziesmas pirms tam ieraksta un raidiijumaa dzied virsuu fonogrammai (iznjemot solistus). Teica, ka savaadaak nevareetu izpildiit nekaadus deju soljus vai ko veel atraktiivaaku.

Gravatar cyxob

2008. gada 2. decembrī, plkst. 10:06

skolā man ir iepotējuši noturīgu riebumu pret koru padarīšanām. šovu ignorēju.

Gravatar Viestarts

2008. gada 2. decembrī, plkst. 11:55

Es ar skolā dziedāju korī, bet tās bija šausmas, jo visiem stundas sākās 8.30, bet man 2x nedēļā bija jābūt uz kori 7.45. Tad nu es sāku viņu vienkārši bastot, kamēr mani izmeta :)

Gravatar dadzis

2008. gada 2. decembrī, plkst. 12:16

mani arī pārsteidza šis šovs. galvenokārt ar to ka, ka tas nebūt nelīdzinās standarta koriem kas ir iesēdies dziļi galvā. šeit visi nebūt nestāv kā stabi un nedzied tikai "ave marija" :)

Gravatar Dunduks

2008. gada 2. decembrī, plkst. 12:45

dadzis -

kaa jau sheit noraadiija komenteetaajs nr.5, tad tur ne tikai nedzied visaadas aves, bet vispaar nedzied - fonogramma tiek laista.

Gravatar darvas muca

2008. gada 2. decembrī, plkst. 12:48

koris ir forši, bet šovs gan nē. zinājāt, ka braukšanu uz šovu uc izmaksas sedz pašvaldības, tb, mēs, nodokļu maksātāji, bet sauso atlikumu savāc tv3?

Gravatar Taustiņklabeklis

2008. gada 2. decembrī, plkst. 12:58

darvas muca, bet Tu zini, cik izmaksā vienas epizodes izveidošana? Tu zini, cik ir iesaistīto darbinieku, lai Tu varētu šovu skatīties un visi dziedātāji/darbinieki būtu paēduši, nopūderēti utt?

Gravatar ...

2008. gada 2. decembrī, plkst. 13:23

Kāds sakars pašvaldībai ar TV3 epizodes izmaksām? Viņi tak ir komerciāls kanāls kurš kāš naudu pa reklāmām gan jau ka maksas balsošana arī ir tai šovā. Tad jau varbūt ka vajag piemaskāt arī par filmu rādīšanu jo tās tak arī maksā naudu.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 2. decembrī, plkst. 13:31

Vispār jau tā nauda, kuru novinnēs, galu galā aizies pašvaldībai. Bērnu namam Daugavpils gadījumā, esrādei Aizkraukles gadījumā.

Gravatar Viestarts

2008. gada 2. decembrī, plkst. 14:11

Tur jau tā lieta, ka ir maksas balsošana. Viena balss maksā 0.3 Stabilos. TV3 droši vien saņem 0.2 stabilos par balsojumu. Pag nedēļā bija 91k balsu, tb, viņi saņēma ~18k. Varēja jau tā kā tos korus vizināt... Vispār būtu interesanti uzzināt, cik pašvaldībai izmaksā viena kora uzstāšanās reize šitajā brīnumā?!

Gravatar kma

2008. gada 2. decembrī, plkst. 14:46

klabekli: tu domā, ka mums baigi interesanti - cik privātā' televīzijā izmaksā epizodes ierakstīšana... fukit.

Gravatar Taustiņklabeklis

2008. gada 2. decembrī, plkst. 16:45

kma, ja reiz interesē, cik TV3 'iebāž kabatā' naudu tad kapēc neinteresē 'cik iztērē'? :) Vai arī šie ir parastie "naudas kāsēji" izsaucieni, kas latvietim raksturīgi?

Gravatar Disaster

2008. gada 2. decembrī, plkst. 19:15

laacz precizēšu tas Lielvārdes nevis Aizkraukles koris............tā kā pats dziedu divos koros ..........vismaz jūtu līdzi tiem kuri gāja skolas korī........ bet es biju gudrāks u negāju skolas korī, bet uzreiz jau tā saucamajā lielajā korī, kurā jau dziedu 5to gadu, un sācis vel paralēli esmu dziedāt otrā korī............ Par sovu... tiešām gribejās lai ir kaut kas akadēmiskāks, to vairāk parādīja Medņa koris ar Ave maria...............bet tā šovs kā tāds ir baudāms

Gravatar Artrid

2008. gada 2. decembrī, plkst. 19:37

Hmm... Mans arī bija zem sēžambeņķa, kad pagājušās epizodes beigās šie lielījās, ka 91k nobalsojis. Rēķini, kā gribi, bet nauda, ko TV3 sagrābjas viena šova laikā, ir stipri vien lielāka, nekā tie smieklīgie 15 tūkstoši <i>EIRO</i>, ko dos uzvarētājam pa visu šovu. Nu ok, raidīums kvalitatīvs, bet mani kacina, ka paši TēVē3 to dēvē par labdarības pasākumu...

Gravatar ulzha

2008. gada 2. decembrī, plkst. 19:49

Taustiņklabeklis: interesē, cik iebāž kabatā (bez prasīšanas) mūsu naudu. Nepamanīji niansi? :)

Gravatar laacz Autors

2008. gada 2. decembrī, plkst. 20:02

ulzha, par to "mūsu nauda" nevajag ieiet absurdā. Tik pat labi varētu arī beigt finansēt bērnu braukšanu uz visādiem konkursiem, kur organizatori iebāž lielu daļu naudas kabatās peļņas veidā, kāds vēl atbalsts jaunajiem talantiem, ja viņi beigās būs tie, kas pelnīs naudu? Kamōn, tipiskais latvietis ir ne tikai dirsīgs par visu, bet arī piesienās sīkumiem, jo uz lielām lietām zarna par īsu vai arī vienkārši smadzene ir par mazu, lai redzētu tās "lielās lietas".

Gravatar priekuli

2008. gada 2. decembrī, plkst. 20:03

šovs, manuprāt, nav tiesīgs saukties par KORU kariem. tie nav kori, tie ir back-vokālistu ansambļi. un par ceļa izdevumiem - šoks...

Gravatar janchuks

2008. gada 2. decembrī, plkst. 20:34

Da gandrīz jebkurš mūsu šovs ir pakaļdarināts no kāda ārzemju šova. Tikai pamainot kaut kādus pāris sīkumus, lai nebūtu tā licence jāpērk. Pēdējā laika lielākais šoks protams bija ieslēdzot TV vienu vakaru un tur ieraugot LV Zelta talantu vai kā tur to šovu sauc.

Gravatar rick'james

2008. gada 2. decembrī, plkst. 22:34

nezinu kas te ko kur kuram potē, bet Koru Karus mums te režisē Lietuvieši :) kā jau vairumu mūsu raidījumu :)

Gravatar ulzha

2008. gada 3. decembrī, plkst. 10:09

laacz: es personīgi arī gauži nesatraucos, vairāk darvas mucas domu apskaidroju :) Protams, ka kultūra ir atbalstāma. Ja satraukties grib, var vēl piesieties, vai šī nav pārāk pseido. Bet iegūtā reklāma pilsētām kā tāda, pieļauju pat, ka atmaksāsies.

Gravatar darvas muca

2008. gada 4. decembrī, plkst. 12:32

jā, mans komentārs kā reiz bija domāts, lai pievērstu uzmanību tv3 labdara tēlošanai. par to, ka dzīvojam kapitālismā, man sen viss ir skaidrs, bet nevajag biznesmeņiem tēlot no sevis baigos labdarus. citādāk spiežas darva ārā kā no Bila Geitsa. :S un vēl papildjautājums, ja šeit vēl kautkas ir aktuāli: ja visi (daudzi) skatās šovu pa tv ar koriem, kāpēc koru koncerti, kas maksā kapeikas un bieži pat neko, netiek apmeklēti kuplā skaitā? laacz, netipiskais latvietis piesienĀs visam, arī lielajām lietām, bet ietekmēt var visai maz diemžēl. lai nu ko, bet mietpilsonismu jau nu varēji nepārmest, hihi.

Gravatar Mika

2008. gada 5. decembrī, plkst. 13:15

Nu TV3 ir komerciāla televīzija, tas nav nekāds noslēpums. Šova rezultātā tiks veikts ziedojums 15000 EUR apmērā. Tātād tiks veikta labdarība. Tas ir labāk kā nekas. Cik tad daudz uzņēmumu kaut ko ziedo? Papildus vēl viena raidījuma balsošanas ieņēmumi arī tiks ziedoti. Reku ir raksts. Summa būšot pāri par 35 000 LVL: http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/lasitaju.balsis/?doc=42444