✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Draugu API tautās

2008. gada 3. decembrī, 30 komentāri

Kādu laiku atpakaļ rakstīju par to, ka draugiem būšot API. Šodien man pačukstēja vienu saiti, pateicoties kam varu rakstīt, ka draugiem.lv ir API - draugiem.lv/development.

Pagaidām trešo pušu izstrādātāji var izmantot iespējas iegūt kāda lietotāja profila informāciju (bet ne draugu sarakstu), lietotāja vai viņa draugu aktivitāšu vēsturi, kā arī vēstules, bet ne vairāk ne vairāk par pēdējām 15.

Forši, ka beidzot tas ir noticis. Žēl, ka pagaidām iespējas ir tik ierobežotas. Pavisam noteikti, kā pirmo gribētos iespēju iegūt draugu sarakstu. Bez tā jebkuras potenciālās aplikācijas sociālisms ir nulle. Ceru, ka šī iespēja ir nākamā. Vēl viena obligāti nepieciešamā lieta, ir iespēja ļaut aplikācijai rakstīt lietotāja aktivitātēs. Piemēram, “Jānis Bērziņš spēlē Visu Spēļu Spēle uzvarēja Jāni Bērziņu. Septīto reizi pēc kārtas.”.

Pagaidām aplikāciju autorizēšana notiek draugiem.lv lietotājam tai izsniedzot savu draugos reģistrēto e-pasta adresi. Tas nozīmē, ka pagaidām ir iespēja piedāvāt savos resursos papildus fīčas draugiem.lv reģistrētajiem lietotājiem, kā arī veidot servisus, kas atvieglo draugu lietotāju dzīvi (piemēram, paziņojumi par saņemtajām vēstulēm draugos uz e-pastu), bet reāla integrācija ar pašiem draugiem.lv nav (citu lielo sociālo tīklu lietotāji zin, par ko ir runa).

Šis ir pierādījums, ka draugiem.lv beidzot netur sveci zem pūra. Cerēsim, ka API iespējas tiks strauji paplašinātas izejot nevis no tā, ko draugiem.lv var piedāvāt aplikācijām un to potenciālajiem lietotājiem, bet gan no tā, ko aplikācijas var sniegt draugiem.lv.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Taai

2008. gada 3. decembrī, plkst. 23:41

Un ko tad šis API varētu dot draugiem.lv ?

Gravatar ithink.lv

2008. gada 4. decembrī, plkst. 00:16

nav jau neko grūti uzminēt / tikt pie cilvēku e-pastu adresēm, un līdz ar to ievākt ļoti daudz informācijas...

Gravatar ithink.lv

2008. gada 4. decembrī, plkst. 00:23

paskatījos tuvāk, lietotājam būs jāapstiprina piekļuve saviem datiem. tā kā nav tik traki.

Gravatar weedy

2008. gada 4. decembrī, plkst. 00:53

Laacz taisnība par to, ka nevar veidot eventus - datu kustība pagaidām tikai vienvirziena - kaut ko saņemt, bet ne arī nosūtīt dr.lv virzienā.

Gravatar noisex

2008. gada 4. decembrī, plkst. 01:07

nice...megjinashu tuvakaja laikaa ko uzraxtit :)

Gravatar fest

2008. gada 4. decembrī, plkst. 02:09

Pārfrāzējot slavenu frāzi- rakstam, rakstam, neguļam ^_^ Tagad jāgaida, kurš pirmais uzrakstīs wrapperus populārajām programmēšanas valodām. Es ņemu Python :D

Gravatar valcha

2008. gada 4. decembrī, plkst. 08:37

Nu es jau negribētu, lai mani dati, klīst kaut kur tālāk no draugiem, man nezināmos virzienus. Tādēļ diez vai apstiprināšu savu datu tālāku izplatīšanu.

Gravatar eldberg

2008. gada 4. decembrī, plkst. 10:12

iegūt kāda lietotāja profila informāciju (bet ne draugu sarakstu), lietotāja vai viņa draugu aktivitāšu vēsturi, kā arī <b>vēstules</b> tas ir pieeju meklēšanai pēc atslēgas vārdiem vai vēstules saturu?

Gravatar gusc

2008. gada 4. decembrī, plkst. 10:12

Visvairāk uzjautrina lauks :) ... vai tad teišām nevarēja izvēlēties mazāk uzkrītošu un divdomīgu vārdu kā piemēram

Gravatar sn

2008. gada 4. decembrī, plkst. 11:06

maz gan tur var iegūt, es savulaik biju uztaisījis caur CURL visu manu "draugi online" sarakstu, kas vienmēr rotāja manu desktopu :)

Gravatar guntisdk

2008. gada 4. decembrī, plkst. 11:11

Manuprāt kāds no "draugu vadības augšējo stāvu iedzīvotājiem" ir apēdis savu cepuri bez sāls, ka ir pieļāvuši šādas iespējas parādīšanos. Un tālāk spriedelējot - diez ko ilgi nebūs jāgaida, kad sāksies pirmās brēkas un gāgānu kari par "slikto aplikāciju" parādīšanos.

Starp citu - būtu interesanti uzzināt - ko draugiem.lv domā par to, ka iekš šīm aplikācijām tās izstrādātāji gribēs ielikt reklāmas? Cik nez būs tas procents liels? gan jau ka paspēs izkplūkties nepajokam :)

Peace!

Gravatar BigUgga

2008. gada 4. decembrī, plkst. 11:47

Gaidam pirmos upurus :))

Gravatar gusc

2008. gada 4. decembrī, plkst. 11:54

Visvairāk uzjautrina lauks "sex" :) … vai tad teišām nevarēja izvēlēties mazāk uzkrītošu un divdomīgu vārdu kā piemēram "gender"

Gravatar ulzha

2008. gada 4. decembrī, plkst. 13:07

guntisdk: vait' lietošanas noteikumos draugiem.lv nekas nav teikts par reklāmām?

Gravatar fest

2008. gada 4. decembrī, plkst. 13:56

guntisdk, pamato lūdzu, kas šajā iespējā ir slikts. Neba jau tur varēs tagad visu viņu datubāzi pa kluso nosūkt- teorētiski aplikācija varēs tikt pie datiem tikai pēc tam, kad lietotājs ir aplikācijai iedevis savu e-pastu, un pēc tam ielogojies draugos un autorizējis konkrēto aplikāciju... eldberg, cik skatījos, meklēšana nav pieejama. Tikai pēdējās piecpadsmit lasītās/nelasītās/visas. Pie tam, tikai virsraksti.

Gravatar japets

2008. gada 4. decembrī, plkst. 14:54

Kādēļ ne SOAP?

gusc, ar "sex" viss ir OK. Cita vārda lietošana būtu tikai dēļ nepamatotiem aizspriedumiem.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 4. decembrī, plkst. 14:57

Japets, tik pat labi - kāpēc ne XML-RPC. SOAPs būtu overheads. XML-RPC būtu gana labi. Jo pašlaik prasās arī DTD.

Gravatar japets

2008. gada 4. decembrī, plkst. 15:05

Overheads? Nez, nez... Tas imo citur būtu jāmeklē. A tagad cilvēki domā par to, ka jāraksta n wraperu implementācijas katrai valodai.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 4. decembrī, plkst. 15:08

Japets, overheads būtu SOAPs. Šāds API ij ne desmito daļu no SOAPa piedāvātjām iespējām nekad neizmantos. XML-RPC būtu tieši laikā :)

Gravatar weedy

2008. gada 4. decembrī, plkst. 16:05

Japets wraperi vajag, lai padarītu to sakaru menedžmentu vienkāršāku - neformēsi taču katrā skriptā kvēriju, nečekosi vai lietotājs autorizēts (un vai tev ir apikey) utt. utjpr. Tam arī wraperis, lai vari domāt tikai par svarīgo.

Gravatar AMB

2008. gada 4. decembrī, plkst. 18:44

Japet, kāpēc gan šeit SOAP būtu jāizmanto tik vienkāršam lietām? REST ir tieši laikā. Runājot par overheadu, tas nebūs jūtams pie maza API trafika, bet ja tā API lieta paceļas spārnos, tad jau nopietns overheads ar SOAP sanāktu.

Gravatar sn

2008. gada 5. decembrī, plkst. 11:51

haha, reportēju jau pirmo bugu :D

Gravatar gaga &gt; Taa

2008. gada 5. decembrī, plkst. 15:06

kā ko dos, cerību. cerību ka ka tad, kad lauku tantēm apniks draugiem.lv, tomēr pēdējais lettiņš neaizmuks no viņiem uz facebooku, bet skatīsies viņu ar reklāmām pārgruzīto publisko iedzīvotaju reģistru.

Gravatar Krišs

2008. gada 5. decembrī, plkst. 16:23

AMB: REST ir princips, nevis protokols ;-)

Gravatar Ģirts

2008. gada 5. decembrī, plkst. 17:31

Pateikšu atklāti - nesaprotu, kāpēc cilvēki tā aizrāvušies ar to sūda draugiem.lv - es tur vispār neredzu neko interesantu. Neizmantoju vismaz 70% no viņu "iespējām". Izmantoju tikai personu aplūkošanai un viss. Pilnīgi nevajadzīgi sviesti tur saliktii ar mērķi - ka tik noslaukt vairāk naudiņas no muļķu zemes pokemoniem (tikai nevaidiet - man patīk teikt patiesību). Man daudz saistošāks saits šķiet, piemēram, youtube.com. Draugiem.lv ar savām pretīgajām, uzbāzīgajām reklāmām (kas sabremzē manu pārlūku ļoti nepatīkami un nafig man jāliek katru reizi addblock virsū?) vienkārši kaitina!!! Ja viņi nav vēl pamanījuši - pasaulē cilvēku uztvere mainās un uzbāzīgās, spilgtās un skaļās reklāmas vairs negūst uzvaru - tās jau sāk uztvert kā infantīlu grābšļu stulbībām! Protams, apollo, inbox un delfus nevienam nepārspēt ar to, ka reklāmas lec virsū uz vietām tā, ka jāgaida, kamēr tās pazudīs, lai var uzklikšķināt uz sev interesējošā raksta. Nenormālie pretekļi, viņi nesaprot, ka ar tām reklāmām tieši atbaida? Un es vēl atceros draugiem.lv sākotnējo "filosofiju" - "te reklāmas nebūs - šis nav uz reklāmām orientēts portāls"! Kā tad...

Gravatar Ivars

2008. gada 6. decembrī, plkst. 01:50

Piesakos, ka esmu uzrakstījis sākotnējo versiju .NET wrapperim.

<a href="http://dotnet.lv/blogs/ia/archive/2008/12/06/draudz-g-s-saskarnes-iesai-ojums.aspx" rel="nofollow">šeit sīkāk</a>

Gravatar defektologs

2008. gada 6. decembrī, plkst. 23:00

Piesakos, ka esmu uztaisījis php versiju wrapperim. Sīkāk manā blogā, kad būs laiks uzraksīt par šo tēmu :)

Gravatar atis

2008. gada 11. decembrī, plkst. 00:21

ha, nu tad beidzot.

dīvaini ka samērā vienlaicīgi pārstāja srādāt mans vēstuļu čekeris kurš izmantoja standarta weba XML-RPC. būs interfeiss un parseris jāmaina :(