✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Filma: Once

2009. gada 28. janvārī, 14 komentāri

Neesmu diktais nepopulāru filmu skatītājs. Kaut kā grūti saņemties, lai arī filma beigu beigās var izrādīties laba. Viena no retajām neholivudas filmām, kuru noskatījos nesen un guvu baudu, ir “Once”.

Steven Spielberg was quoted as saying "A little movie called Once gave me enough inspiration to last the rest of the year." When informed of Spielberg's comments, director John Carney told Sky News, "in the end of the day, he's just a guy with a beard." At the time of this interview, Carney himself was also wearing a beard

Pieklājības pēc, izklāstīšu šī īru kinematogrāfa darba sižetu. Kāds īru dziesminieks, kurš spēlē Dublinā uz ielas, satiek kādu čehu viesstrādnieci, kas arī izrādās esam dziesminiece. Īru dziesminieka tuvākās nākotnes plāns ir ierakstīt savu dziesmu demo disku un doties uz Londonu karjeras izaugsmes meklējumos. Dziesminieces tuvākās nākotnes plāns līdz ar to pieskaņojas dziesminieka plānam un viņi kopīgiem spēkiem attīsta jauki romantiskas, lai arī platoniskas attiecības, dabon bankā kredītu un to demo disku ieraksta par akomponējošo grupu ar viltīgu verbālu izgājienu palīdzību pieaicinot kādā citā Dublinas šķērsielā muzicējošu trio. Principā, nedomāju, ka kaut ko saspoilošu, pasakot, ka filma ir absolūts pozitīvisma iemiesojums - no pirmās līdz pat pēdējai minūtei.

Ar dažām atkāpēm (piemēram - iemesls, kāpēc viņi bankā kredītu tomēt dabūja) dikti patika nesamudītais, sirsnīgais sižets. Viesstrādnieku komponente varētu būt, ka pietuvināja filmu. Tāpēc, ka latvietim viņa valsts populārākā eksporta prece uz Īriju ir cits latvietis.

Un tomēr, vēl viena lieta, bez kuras filma nebūtu ij ne uz pusi tik laba, ir tās mūzika. Neskatoties uz to, ka neesmu muzikālu filmu piekritējs, te tā bija kā neatņemama sastāvdaļa tieši tam momentam, kurā dziesma parādās. Vizuāli tipiski īriskais Glens Hansards, kurš 13 gadu vecumā ir pametis skolu, lai spēlētu (mūziku:) ielās. Tieši tāpat filmā ļoti labi ierakstās viņa muzikālā (un arī dzīves) pavadone - čehu meitene Markéta Irglová.

It sevišķi smeldzi uzsita pasākums krogū. Ir palaimējies pašam būt klāt tādā, kad ciemojāmies pie Ulda Galvejā. Principā, vakara pusē krogū salasās no tuvas un tālas apkārtnes sanākuši cilvēki, kuri piedalās tādā kā kopīgā dziedāšanā. Vecs vai jauns, viņš vai viņa - viena alga. Viens spēlē ģitāru, citam līdzi vijole, vēl kāds pūš ermoņikas va arī staipa akordeonu. Pārējie, kas spēj, dzied - individuāli vai korī, tas kaut kā automātiski koordinējas. Visi absolūti nepiespiesti sēd pie galdiņiem, malko ginesu un muzicē. Toreiz Galvejā asaras saskrēja acīs, kad vakara noslēgumā onkulītis, kuram gadu skaits bija ne pārāk tālu no pirmā simta, ar savu drebošo balsi skandēja kādu senu īru tautasdziesmu absolūtā klusumā (vienā brīdī kaut kādi ne vietējie izlēma čukstus kaut ko pakomentēt savā starpā, bet ātri tika apklusināti).

Filma pati ir ieguvusi skatītāju simpātijas balvas Sandensas un Dublinas filmu festivālos. Tituldziesma “Once” “Falling Slowly”, savukārt, 2008. gadā ieguva gremī un oskaru.

Noskatīties iesaku un no pieciem lācīšiem izsniedzu četrus ar pusi.

Atcerējos, ka piemirsu piebilst. Man visvairāk tika dziesma, kuru viņš izpildīja uz tukšas ielas vēlā vakara stundā - “Say It to Me Now”, kad iepazinās ar filmas partneri.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Bonkajs

2009. gada 28. janvārī, plkst. 10:44

ceru arī drīzumā šo garadarbu noskatīties, jo gan tavs raksts, gan treilerītis ko esmu redzējis priecē :)

Gravatar Krauklis

2009. gada 28. janvārī, plkst. 10:50

Noskatījos pirms kāda pusgada. Atstāja satriecošu iespaidu. Tieši kā Tu saki - ar to vienkāršību un pozitīvismu.

Gravatar koko

2009. gada 28. janvārī, plkst. 11:34

Nja.. Mani uz šito fici pavedināja Simbel un nenožēloju... Protams, jāsaņemās šitādai filmai un paralēli neko nevajadzētu darīt, bet nu beigās gandarījums tiešām ir liels.

Gravatar simbel

2009. gada 28. janvārī, plkst. 11:38

Nēnē, nevis tituldziesma "Once", bet dziesma "Falling slowly" tika apbalvota :)

Vispār prieks redzēt tik sirsnīgu ierakstu par tiešām labu filmu; vēl varu piebilst, ka pie filmas kvalitātēm novērtēju ļoti reālistisko Dublinas attēlojumu - parasti iekš kino pilsētu portretēšana notiek nepilnīgi vai uzskaistināti (pēc principa Parīze-Eifeļtornis), bet Dublinas sajūta tika radīta, manuprāt, apbrīnojami precīzi. Plus sirdi sildošais fakts, ka tā uzfilmēta 17 dienās.

Gravatar pbs

2009. gada 28. janvārī, plkst. 11:41

Noskatījos šo filmu pirms aptuveni gada. Tā ir viena no tām filmām, kuras iededzinu matricā, lai pieglabājās otreizējai skatīšanai. Man tādas šobrīd ir tikai 4as, ja nemaldos.

Gravatar laacz Autors

2009. gada 28. janvārī, plkst. 11:49

simbel, jā, kļūdījos inerces pēc. Starp citu, vairāk mani paķēra dziesma, kuru viņš uz ielas dziedāja (albumā pēdējā) - <q><a href="http://www.youtube.com/watch?v=bsDiGCcndF4" rel="nofollow">Say It to Me Now</a></q>.

Gravatar simbel

2009. gada 28. janvārī, plkst. 11:52

Priekš tam jau ir vērīgie lasītāji, lai palabotu ;)

Es tik atceros, ka skatoties filmu pēc pirmajām ~20 minūtēm es jau biju tik aizrauta, ka vajadzēja apturēt un uzlikt vilkties soundtreku, kurš pēc tam nemitīgos apgriezienos tika klausīts kādu nedēļu no vietas.

Gravatar N.R.

2009. gada 29. janvārī, plkst. 19:48

baigi dīvaini ir tas, ka paralēli tev, gluži kā sarunājuši, bet nesaistīti šo filmu skatījos es, un kā pēc tam noskaidroju - arī Jeremy. visi vienā dienā.

filma nav jauna, interesanta sagadīšanās :)

Gravatar modric

2009. gada 31. janvārī, plkst. 04:34

ar Once ir tā, ka to varētu gandrīz vai par dokmentālu nosaukt - Hansards & Irglova tur faktiski spēlē paši sevi, bez tam, kā viņi stāstīja kautkādā intervijā, budžets tai filmai esot bijis ~50K EUR, no kura lielāko daļa sastāda kameru īre...

visvarāk izbrīna fakts, ka viņi Oskaru tomēr dabūja - parasti jau amīši šitādus pat nepamana. cemme tik par to, ka jamie atcēla pagājušpavasar koncertu Kristiānijā (tajā, kas Kopenhāgenā), jo dabūtā Oskara dēļ sāka baigo tūri pa Štatiem - būtu nošāvis 2 zaķus uzreiz - gan uz koncertu aizbraucis, gan Kristiāniju paskatījies pirms to hipiju komūnu nolikvidē :(

Gravatar lagreen

2009. gada 31. janvārī, plkst. 17:35

ghmm..filmu noskatiijos jau krietnu laicinnu atpakall..un jaasaka, ka naakamaas darbiibas peec filmas noskatiishanaa bija taas dziesmu atrashana un regulaara klausiishanaas.. iesaku tieshaam noskannoties, pirms filmu skatiitites, jo sajuutas ir vienreizeejas..

Gravatar tiri-piri

2009. gada 2. februārī, plkst. 23:23

Kad parādījās šis ieraksts, mēģināju (atkārtoti) noskatīties šo filmu. Un atkal nespēju. Manā uztverē sūds. Bet gaumes un noskaņojumi dažādi un acīmredzot manējam galīgi nederēja...

Gravatar puucinja

2009. gada 27. oktobrī, plkst. 11:00

saki, Lācīt, kur šo filmu iespējams "dabūt"? Esmu mēģinājusi dažādos torentos, bet nekā :(

Gravatar laacz Autors

2009. gada 27. oktobrī, plkst. 11:07

puucinja, dari sekojoši. Aizej uz Pirātu Līča veikalu. Ieraksti meklētājā "Once 2006", ieķeksē, lai meklē tikai iekš "Video" sadaļas. Labajā tabulas pusē sakārto pēc kolonnas "SE" vērtības dilstošā secībā. Patreiz pareizais rezultāts ir desmitajā vietā no augšas. Tālāk jau ņem un pērc.