✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Džīmeils

2009. gada 16. februārī, 32 komentāri

Jau kopš laika gala savus e-pastus lasu, izmantojot legālu The Bat! caur POP3. Tas nozīmē, ka man uz datora pašlaik ir 23 GB e-pastu sākot kopš 2000. gada. Ja nebūtu reiz netīši pārinstalējis logus, piemirsis norezervjkopēt ēpastu, arī 1997. gads tur būtu.

Lai arī man tīri labi patīk džīmeils, uz to nepāreju vairāku iemeslu dēļ. Trīs no tiem ir zemāk.

Pirmām kārtām, e-pasta kastītes apjoms. Mūsdienās, kad diska vieta maksā kapeikas un konkurenti piedāvā neierobežotu aizjemamo baitu apjomu, džīmeils mazliet stagnē. Iespējams, ka problēma ir techniska rakstura, bet tā tomēr pastāv. Jā, man patīk paturēt meilus, lai vēlāk var tos uzrakt un papriecāties. Vai arī iebāzt kādam acīs.

Otrām kārtām, Google Apps esošais džīmeils nesatur tās iespējas, pie kurām ir pierasts jau iekš vulgaris versijas. Tas atgādina situāciju ar MySQL Community Edition un MySQL Enterprise. Saprotami, be kaitinoši.

Trešām kārtām, es tikai varu sapņot par iespēju pārnest esošos e-pastus uz turamieni. To, šķiet, nepiedāvā itin neviens. Lai arī par to es būtu gatavs kaut ko arī samaksāt. Izrādās, ka eksistē Google Apps Email Migration API. Check!

Tā nu jau kopš agriem divtūkstošajiem es lasu laacz@laacz ēpastus caur remote desktop uz sava darba datora. No otras puses, tiklīdz man būs ēpasts džīmeilā, tad tas būs telefonā. Ja tas būs telefonā, tad tas būs manā galvā arī tad, kad tam tur nevajag būt.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar xc

2009. gada 16. februārī, plkst. 10:06

L. galīgi jocīgs paliek :O))) - pirmais iemesls dīvains jau pēc būtības, jo pastakastē glabāt info manuprāt ir izcili dīvaini (inf glabāšanai ir citas vietas paredzētas)... otrais arī tāds nesaprotams (nu nav tur droši vien jābūt kautkādam mailam pilnībā un miers)... un telefons vispār nav paredzēts epastiem...

Gravatar bush

2009. gada 16. februārī, plkst. 10:14

Es domāju, ka pēdējais - galvas iemesls ir vissvarīgākais.

Gravatar Vilx-

2009. gada 16. februārī, plkst. 10:58

Es arī laacz saprotu. :) Es daru tāpat, tikai mani epasti glabājas uz privāta serverīša Latneta datu centrā. Nu, ok, tas serverītis pieder manam krusttēvam, bet tas nemaina lietas būtību. :)

Vienīgais, kas man patiesi pietrūkst, ir foršs, spēcīgs webmails. Ķipa, tā kā Outlook Web Access, tikai freewarisks. Horde mani atbaida ar savu lēndarbību un izskatu. :P Atradu RoundCube, bet tas vēl bērna autiņos un piedāvā tikai pamata funkcionalitāti. :( Ja kāds zin kaut ko labāku, padalieties!

Gravatar alt

2009. gada 16. februārī, plkst. 11:23

Gmail - piekrītu. es gan bat nelietoju, bet savādāk. e-pastus esmu mainījusi 101x , bet gmail joprojām ir aktīvi izmantotais e-pasts kopš 2005.g

Atrāk nebiju sākusi, diemžēl.

Gravatar Master

2009. gada 16. februārī, plkst. 11:45

Izmantoju thunderbird. pagaidam arii cuar pop3 uz sava pc mailus turu, imap negribu parak lens

Vilx- - uzcep pats savu webmail :)

Gravatar mxz

2009. gada 16. februārī, plkst. 11:52

POP3, The Bat. Jā, nostaļģija. Kad iedomājos Bat, uzreiz prātā atgriežas sporta pils pirātu CD veikals, latgalīte, "Parks" iezvanpieeja, mIRC, Netscape, 12x CD-ROM iekārtas un Sound Blaster Pro. Esmu pārsteigts, ka POP vispār vēl tiek jebkur izmantots šodien. Tas šķiet aizvēsturisks.

Nezinu, es jau vairāk kā 3 gadus lietoju GMail un nav bijis nekādu problēmu. Tā kā tev ikdienā droši vien nav akūti nepieciešams tikt pie saviem pastiem no 2000.gada, tad domāju, ka tu mierīgi vari migrēt uz normālu pastu, kam tu tiec klāt normāli no jebkurienes (arī telefona) tad, kad tev to vajag. Savu "arhīvu" atstāj uz kāda diska kaut kur plauktiņā. Darboties lokāli ar 23GB pastkasti izklausās pēc slinkas stagnācijas :)

Gravatar mxz

2009. gada 16. februārī, plkst. 13:13

Bet nu vīriem jau dažreiz patīk ne tikai lietot, bet arī labot tikai labošanas pēc :)

Gravatar mrGreen

2009. gada 16. februārī, plkst. 13:17

Var taču lietot Thunderbird Portable - nēsā līdzi ārējo cieto disku ar visiem e-pastiem :) kaut gan piekrītu mxz - ikdiena nav nepieciešamība pēc VISIEM epastiem - ja ko vajag tad to vari "uzrakt" attālināti - bet pārējā laikā lieto Gmail

Gravatar laacz Autors

2009. gada 16. februārī, plkst. 13:23

mxz, drīzāk jau darbošanās lokāli izklausās pēc vēlmes, lai viss ir pa rokai un vienuviet. Vai tik tiešām tā ir tā lieta, kas man būtu jāupurē, lai nebūtu stagnējošs cilvēks? Stagnētu, ja teiktu, ka džīmeils sūkā, IMAPs ir sātana izgudrojums un online e-pastu glabāšana ir lielo konglomerātu uzspiesta nepieciešamība un vēlme visu lasīt, kontrolēt un apzināt :)

Gravatar Mārcis

2009. gada 16. februārī, plkst. 13:27

Es kā reizi pagājušo nedēļu pārgāju no sava vietējā e-pasta uz gmailu. Tieši dēļ labā weba klienta. Tā kā viss tāpat bija online uz servera, tad uz gmailu visus mailus pārvilku caur pop3. Jauki. Vēlāk uzrakstīšu plusus un mīnusus.

Gravatar atis

2009. gada 16. februārī, plkst. 13:50

Pa pa, kuras vulgaris iespējas tad nepiedāvā? Vajag ieķeksēt kautkur "Enable next generation blabla" un parādās Labs un visādi citi labumi. Tiesa jaunās iespējas reizēm aizkavējas par pāris dienām uz Apps, bet reizēm atkal apsteidz parasto.

Beztam - no parastās kastes var noforwardēt uz subdomēnu kas griežās uz apps, un būs viss iekšā.

Beztam ar Apps vari turēt līdz 50 kastītēm katrā pa X gigabaitiem. Piemēram izcilo vēsturi vari iemest iekš laacz_1990@laacz.lv, tad nākamo iekš laacz_2000@laacz.lv :p

Gravatar Shadowbird

2009. gada 16. februārī, plkst. 14:43

The Bat! filtros var izmantot regular expressions un brīvi (bez logout/login) darboties ar 3 kontiem un arhīvu paralēli. 'nuff said.

Gravatar ulzha

2009. gada 16. februārī, plkst. 15:24

Vilx-: Open WebMail?

xc: pastkaste ir dabiska un nedīvaina vieta kur glabāt infu. Infu parasti mēs no kkā saņemam un... kāpēc nodarbināt sevi ar atcerēšanos to aiznest nolikt vēl kaut kādā vietā, ja pastkastē tā autentiska jau ir noglabāta, meklējama un pārvaldāma?

Ēpasts telefonā - un spēks ir ar tevi!

Gravatar sivns

2009. gada 16. februārī, plkst. 16:28

laacz, visur, kur brauc, instalē Remote Desktop?

Gravatar weedy

2009. gada 16. februārī, plkst. 16:41

Laacz, bet tieši tāpēc jau lietas tiek glabātas online, lai viss būtu "pie rokas un vienuviet". Man piemēram GMail ir pieslēgts pie Apple Mail + iPhone Mail App, tāpat arī Google Calendar saslēgts ar iCal un iPhone Calendar App izmantojot ActiveSync atbalstu.

Ir arī maldīgi domāt, ka tavu e-pastu glabāšana vai neglabāšana kādā noteiktā vietā liedz vai atļauj kādam citam tos lasīt. E-pasts ir komunikācijas forma, kas pārvietojas pa (bez)vadiem savā ceļā izejot cauri lielam skaitam ierīču, jebkurai no kurām var pieslēgties mistiskie "vīri melnā" un izveicot savu maģiju tikt pie taviem e-pastiem, lai tos izlasītu.;)

Gravatar nosaukums

2009. gada 16. februārī, plkst. 17:43

Manas domas: The Bat vai jebkurš cits lokāls softs, parasti nepieciešams darba sarakstei. Gmails privātbiznesam un savam priekam. Agrāk lietoju Batu dēļ super-pielāgojamajiem filtriem un actioniem. Bet pašlaik pilnībā pārgāju uz gmail. Padomā, tavs hdd aiziet pa pieskari, vai tiek nozagts... ko tie 23 gb vairs tev dotu... pie tam laba sajūta ka brauc kur gribi, kur ir internets tur tiksi pie mailiem. Remote desktop tomēr prasa resursu un cilveeku kas iesleedz to resursu, un arī elektrības rēķinu. Es outsourcoju Gmailu :)

Gravatar Kristaps Kūlis

2009. gada 16. februārī, plkst. 17:59

Par Google Apps - tur problēmas cēlonis ir tas, ka Google Apps ir tendēts uz uzņēmumiem, nevis bloggeru varzu. Haļavšķiki un bezpeļņas/edu/maksājošie izmanto vienu webmeilu. Administrācijas panelītis gan bez haļavšķikiem ir tā diezgan apgriezts. tur arī atšķirība .

Webmeilā Google Apps variantā atbilstoši viss ir stabili un oldschooliigi. Visas jaunās fīčas - tajā skaitā IMAP un visi Google eksperimenti - no sākuma ir tikušas publiskajam GMailam un tikai tad ieviešās Google Apps. Un arī dažas no klasiskā GMaila fīčām korporācijām neatbilst - darbiniekam pārbaude uz alko pirms e-pasta sūtīšanas nepiederās.

Par EMail migration API rullz. Aizpūst no exchange datus uz Gogoļa ielas e-pastiem (bija) īzī . Par kalendāriem un to sinhronizāciju neko gan nezinu .

Gravatar laacz Autors

2009. gada 16. februārī, plkst. 18:46

sivns, jamais nekur nav jāinstalē :) Jau kopš XP laikiem tas nāk kopā ar sistēmu. Uz mac'a ir savs klients. Pat Ubuntu defaultā nāk līdzi rdp klients.

Gravatar laacz Autors

2009. gada 16. februārī, plkst. 18:46

nosaukums, par bekapiem esi kaut ko dzirdējis? :)

Gravatar veciic

2009. gada 16. februārī, plkst. 21:38

runaajot par "veelmi straadaat lokaali" - imap jau to neizsleedz, piemeeram, uz mac os Mail programma, pat ja shancee IMAP modee, vienalga novelk lokaalu kopiju, lai arii offlainaa viss turpinaatu rulleet. man IMAP baigi simpatizee - sinhronizaacija starp devaisiem ljoti parociiga un natiiva. Un jaa - hits, ja ir kaads epasts, uz kuru naak daaaaudz spamu, tad daram sekojoshi:

  1. uzliekam lai meili forwardeejas uz gmail
  2. savaa mail programmaa ieliekam gmail kontu ar imap piesleegumu

Ieguustam efektiivu spam filtru par baltu velti un nezaudeejam neko no funkcionalitaates ;)

Gravatar @

2009. gada 16. februārī, plkst. 21:59

Mans rasktītais varbūt nav kontekstā ar visu laacz postu, bet tomēr atļaušos pievērst uzmanību vienai lietai, kas pievērsa manu uzmanību, varbūt liksies tas neadekvāti vai kaut kā tā, bet - POP3. Kurš par savu e-pasta drošību domājošs izmantos POP3, rakstu šo visu, jo dzīvē pārliecinos cik cilvēki neapdomāti izmanto e-pastus (pop3,imap) un nedomā par drošību interneta vidē, laac, vai esam aizmirsuši par tādu ettercap, tcpdump vai sliktākajā gadījumā cain&abel . No manas puses izbrīns - cilvēks, kas daudz-maz, laacz gadījumā - daudz saistīts ar IT, neapzinās tādu augstāk minēto arp apčakarētāju eksistenci. Piekrītu, ka cilvis parastais, nesaistītais, par to neko nezin, bet kaut kādā mērā, varbūt kā Zanders sapņo savus sapņus, nosapņoju, ka LV provaideru tīklos kā arī bezvadu neaizsargātos lokālos tīklos utt. NUUUUU gana daudz pop3 utt. paroles var iegūt savā īpašumā.

Gravatar kma

2009. gada 16. februārī, plkst. 22:14

tavs rakstītais nav lasāms.

Gravatar vigants

2009. gada 16. februārī, plkst. 22:57

A Gmail nepiedāvā reģistrēt @Laacz pastkastīti? It kā tas būtu tāds labs piedāvājums mazajam biznesam... nopērc domainu un piereģistrē pie Google... tāpat kā domainu piereģistrē pie Wordpress. (piemēram kliekšķini uz www.hulu.lv un nonāksi kaut kur... :) )

Gravatar e

2009. gada 17. februārī, plkst. 04:57

21., un ko tad Tu lieto? +SSL?

Gravatar Ēriks

2009. gada 17. februārī, plkst. 11:34

Par dosību (to: @);

  1. gan imap, gan pop ir tls gan ssl.
  2. Kā domā, kādā formātā glabājas pasti uz servera? :)
  3. Kas nu tanī pastā būtu tik īpašs, lai raustīties no vīriem melnā?

Paturpinot domu par paroļu drošību - vēl ir keyboard loggeri :)

Gravatar Ģirts

2009. gada 17. februārī, plkst. 23:36

Es tomēr par Gmail pozitīvajiem aspektiem:

  1. absolūti bezmaksas, bez spama (atšķirībā no inboxa) un uzbāzīgām reklāmām.
  2. gandrīz nedzēšu e-pastus, izņemot spamu, bet man aizņemti tikai 10% pa dažiem gadiem no kopējā, pie tam - to e-pastu starpā ir tādi, kurus tiešām varētu mierīgi izdzēst, tātad - max 5% no e-pastiem, kurus ir kaut kripatiņa jēgas glabāt... Nedomāju, ka vietas e-pastiem ir pa maz, es tur nelegālus failus vai programmas neglabāju - ne tas ir ērti, ne vajadzīgi, ne iespējami.
  3. stabils meils, kas mani nekad nav pievīlis vēl.

Negatīvais aspekts:

  1. diemžēl web aplikācija gmail.com īpaši strauji neprogresē, pie tam - neuzlabojas tik cik varētu cerēt. Gluži otrādi - aizvien vairāk sāk karināt pārlūkus. Operā kaut ko nesaprotami lādē visu laiku, firefoxu vienkārši kar nost. Protams, tēmu ieviešana bija patīkama lieta, bet šis tas tomēr viņiem vēl tur nav kārtībā.
  2. no vienas puses, trūkst visādus fīčus, no otras puses - tas ir e-pasta klients un tam arī paredzēts, pie tam, pilnīgi bezmaksas, tā ka pārāk žēloties nav īsti pamata.

Protams, salīdzinot ar inbox.lv , gmail iespārda to vienos vārtos.

Attiecībā uz e-pasta pārlūku desktop aplikācijām, neesmu sajūsmā ne par Outlook, ne Thunderbird. Citi pagaidām nav mēģināti, bet principā gmail klients noslodzei pagaidām bijis apmierinošs, kad būs laiks padomāšu par jēdzīgāku desktop klientu varbūt...

Gravatar lasu

2009. gada 18. februārī, plkst. 10:31

un paliek vēl viens liels iemesls, kāpēc lai neietu pie google - tas, ka viņi kļūst par ļoti plašas privātās informācijas monopolistiem, kur viņu (google) pakalpojumu lietošans noteikumi izraisa palielus strīdus visā pasaulē.

Gravatar Guigo

2009. gada 18. februārī, plkst. 12:09

Es daudz ko atdotu, lai palasītu savu meilsaraksti kopš 2000šā gada :D Uz doto mirkli iekrājušies aptuveni 1300 džīmeili un jau kārdina domu visu parevidēt.

Gravatar Kirils

2009. gada 18. februārī, plkst. 21:48

pop ir labs, jo sekjuurs un vienkaarshi konfigurejams.

guigo - kaa Tu visiem atceries paroli? ir kaads klientu puses softs?

Gravatar Ģirts

2009. gada 18. februārī, plkst. 22:39

Kirils - tu tak esi riktīgs KIRILS. Nešaubos, ka Guigo domāja e-pasta vēstules, nevis e-pasta kontus! :D

Gravatar weedy

2009. gada 19. februārī, plkst. 17:08

Kirils vnk ir semantisks..

Gravatar Krotow

2009. gada 25. martā, plkst. 23:08

Bat-s ir labs pasta klients. Taču ar būtisku nefīču - darbojas tikai Windows un par lietošanu jāmaksā. Arī UTF-8 visu laiku nebija.. ftopku. Jau 4 gadus dzīvoju ar Thunderbird un esmu apmierināts.