✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Intraneti

2009. gada 24. februārī, 55 komentāri

Programmētājs darba intervijā.

- Kāds bija iemesls aiziešanai no iepriekšējās darbavietas?

- Intraneta izstrāde un testēšana.

- Slikti izstrādājāt?

- Nē, atlūguma iesniegšanas forma darbojas izcili.

Bet galvenais jautājiens - kuru CMSu cilvēki varētu ieteikt mazam intranetiņam? Drupālu, vai? Gribētos, lai autentifikāciju varētu nomainīt no iebūvētās uz LDAP, un citas korporatīvas figņas fiņiņas.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Mārcis

2009. gada 24. februārī, plkst. 13:12

Intranets pēc būtibas ir novecojis komunikācijas veids. Pārāk statisks un nav efektīvs.

Gravatar Kirils

2009. gada 24. februārī, plkst. 13:41

ko iesaki? corporate blogus ar paroleem? :)

Gravatar Mārtiņš

2009. gada 24. februārī, plkst. 13:41

Mārci, labi ka ieteici alternatīvu!

Gravatar laacz Autors

2009. gada 24. februārī, plkst. 14:09

Mārci, a kas tad ir jaunais komunikācijas veids uzņēmuma iekšienē? Un itnranets jau ir arī kā KB.

Gravatar Mārcis

2009. gada 24. februārī, plkst. 15:50

Tie paši e-pasti strādā daudz labāk. Visiem tāpat e-pasti ir vaļā, informācija momentāni sasniedz adresātu. Intranets mierīgi varētu būt uz WordPress bāzes, parasta bloga veidā. Main ziņas no e-pastiem var pārpublicēt WPā arhīvam. Būs arī KB.

Gravatar jam

2009. gada 24. februārī, plkst. 16:11

joomla būs pasmaga, bet ar daudz pluginiem un labu community. Pats priekš www.alsunga.lv izmantoju.

Gravatar Klaids

2009. gada 24. februārī, plkst. 16:57

Mārci, tev varbūt patīk ka pa e-pastu vienmēr nāk visādi mēsli, man patīk, lai nonāktu tikai tā informācija, kas man ir nepieciešama un attiecas uz darbu! Un tieši šīm lietām noder Intranets obligāti ar RSS atbalstu! p.s. Laaczam iesaku Drupālu.

Gravatar Krišs

2009. gada 24. februārī, plkst. 20:57

Mārci, 5-10 cilvēku birojam - noteikti. Bet, ja skaits ir simtos un parādās koplietošanas resursi, kuru skaits ir liels - nepietiks tikai ar e-pastiem un cilvēku galvā dzīvojošiem resursu URLiem

Gravatar Uhh

2009. gada 24. februārī, plkst. 21:40

E-pastiem ir miinuss tas, ka visa informaacija ir vienaa putraa. Ja uz kolektiivo manas mazaas darbgrupinjas e-pasta grupu naak 100-300 mailu dienaa tiiri par ikdienas lietaam - forwardeeti klientu rekvesti, e-maili papildus papiira dokumentu pluusmai, atbildes uz pashu vaicaajumiem, kas cilveekiem ir jaaprocesee, tad tos 1-2 mailus nedeeljaa, kas ir par ilgterminja svariigaam lietaam, ir ljooti reaali palaist garaam + peec tam nevar tos atrast referencei, un tur pat sakains intraneta risinaajums dod pievienotu veertiibu.

Gravatar Čārlijs

2009. gada 24. februārī, plkst. 22:05

MoinMoin wiki, ja nav nepieciešami vijeboni. Man šķiet wiki ir ļoti labs pasākums un samērā labi strādā kā KB. Un jāteic, ka ir vērts apsvērt vijebonu nepiecišamību, jo intranet resursam ir jābūt vienkāršam, bet lietderīgam un klusiņām jādara savs darbiņš. Gluži kā kamazam.

Gravatar laacz Autors

2009. gada 24. februārī, plkst. 22:19

Čārlij, wiki kā koncepts nav tas vienkāršākais lielākajai daļai parasto datorlietotāju.

Gravatar Zwobot

2009. gada 24. februārī, plkst. 22:29

Balsoju par Joomla ;) Pagrābstoties gar vairākiem paliku pie šī.

Gravatar weedy

2009. gada 24. februārī, plkst. 23:02

Tie, kas te kaut ko saka par Joomla vispār ir to pa nopietnam mēģinājuši?

Laacz, ja vien neesi mazohists, aizmirsti - Joomla ir sistēma, kur katram ierakstam ir obligāti jānorāda sekcija un kategorija, kur katram ierakstam, lai to SEF ielinkotu jāveido "menu item" utt.

Kad sapratu, kas tas par zvēru nespēju apjēgt kādos vājprāta murgos tā ir radīta.

Kā CMS WordPress sit Joomla pušu gandrīz visās kategorijās, īpaši izstrādes laikā (2x+ ātrāk).

Kā intranet iesaku Google Sites - izmantoju 1g, viss kruta. :)

Gravatar laacz Autors

2009. gada 24. februārī, plkst. 23:22

weedy, wordpress - nu nē. Ir pāris lietas veidotas uz tā bāzes - gana.

Gravatar joomla

2009. gada 24. februārī, plkst. 23:28

modx ir vienkāršāka. maybi ir kāds cms speciāli tam piemērots.

Gravatar weedy

2009. gada 24. februārī, plkst. 23:31

Laacz, ja tev WP ir "nu nē", tad Joomla ne tik. WP ir šobrīd viens no labākajiem CMSiem out there (pateicoties daudzajām out of the box un daudzajām community lietām).

Out of the box funkcionalitāte arī diezgan labi der intranetiem (parakstīšanās, feedi, komentāri, izsūtne, kategorijas, tagošana utt. built-in).

Gravatar mehdi

2009. gada 25. februārī, plkst. 01:10

Nesapratu - M$ tev nevar piedāvāt to, ko tu vēlies? :D

Gravatar Mr.Ex

2009. gada 25. februārī, plkst. 08:13

... ja M$ direktorijs, lokāli un tā, ar sharepoint nevar izlidzēties?

Gravatar lasītājs

2009. gada 25. februārī, plkst. 08:18

Pirms neilga laika meklēju kaut ko tādu un uzgāju http://silverstripe.org Paspēlējos ar demo, bet pie sevis neuzliku, vairāk pastāstīt nezinu.

Gravatar Qued

2009. gada 25. februārī, plkst. 09:04

Njā, mēs reizsen atpakaļ meklējām, bet pēc tam paši uzprogrammējām (CMS). Un ir ok, nu jau intranetam būs gadiņi septiņi, vai. Bet mums arī nav maziņš tas intranetiņš. Mārcis btw lai iet dillēs, nerubī nekā :)

Gravatar laacz Autors

2009. gada 25. februārī, plkst. 09:36

Sharepoint ir par maksu. Mums neko tik grandu nevajag. Pašlaik lietojam saistībā ar exchange - outluku un kalendāru - visu aktīvi. Bet vajag arī ko līdzīgu intranetiņam, kur pastorēt ērti sasniedzamu un biežāk vai retāk izmantojamu infu, kaut kādu ņudzēšanas vietiņu uztaisīt, bildes ar komentāriņiem no visādiem pasākumiem, utt.

Gravatar Ģirts

2009. gada 25. februārī, plkst. 10:07

laacz - tikai ne Drupal. Vairāk sabojāsi nervus + dabūsi lēnu, nekvalitatīvu produktu, cik reāli vērti būtu vienkārši pašam uzprogrammēt uz kāda laba framework.

Gravatar Ģirts

2009. gada 25. februārī, plkst. 10:20

Par intraneta lietderību. Ja uzņēmumā ir, teiksim, vismaz 20 darbinieku, kas strādā pie datoriem vai arī ir ar piekļuvi pie tiem un reizi dienā tur visu nočeko, tad intranets ir ļoti vēlams. Pirmkārt, tas palīdz uzturēt uzņēmuma vienotāku garu arī virtuālajā vidē, otrkārt - atvieglo komunikāciju. Kāpēc būtu jāsūta pilni e-pasti ar jaunumiem, ja intranetu var uztaisīt kā portālu - kāda tēma interesē, tādu skaties, pie tam, vienmēr jau var uztaisīt "Aktuāli" jeb "Svarīgi" sadaļu. :) Nē, e-pasts nevar aizvietot intranetu, mīting-kalendārs arī nē. Intranets ir intranets, Mārci, intranetā neliks iekšā ziņas "deg uzņēmuma noliktava" - kāpēc statisks un neefektīvs. Ja ir ziņa, kas ir aktuāla uz doto nedēļu un tu ieskaties vismaz reizi dienā intranetā - nepamanīsi vai? Piemēram, "Ir jauns apdrošinātājs pieejams" utt...

Gravatar stripe4

2009. gada 25. februārī, plkst. 10:23

Ja izmanto SharePoint Services ar WID kā SQL bāzi, nekas grands jau nav. Ja atmiņa neviļ, tad šajā gadījumā sanāk sapiķot tikai par Windows Server 2003 un nepieciešamajiem CAL. Toties pretī dabūsi automātisku lietotāju autentifikāciju (ja visi izmanto AD), publicēšanu pa taisno uz SharePoint dokumentu bibliotēkām no MS Office u.c. jaukas lietas. Starp citu, Microsoft nākamo SharePoint Services versiju plāno tirgot, nevis dot pa maksu. Ļautiņi tīri labi iztiek ar Services piedāvāto funkcionalitāti un nemaz tik aši neskrien pēc MOSS 2007.

Gravatar stripe4

2009. gada 25. februārī, plkst. 10:25

Tā iet, ka nepārlasa... MS nākamo SharePoint Services versiju dos pa maksu, nevis kā pašreizējo - bez maksas.

Gravatar mik

2009. gada 25. februārī, plkst. 11:20

Drupal!

LDAP var piešķilt izmantojot LDAP Integration moduli, http://drupal.org/project/ldap_integration

Ja vajadzēs kaut kādas access kontroles vai ko citu konkrētu, nāksies pačakarēties - bet ir izdarāms.

Drupal vispār ir ļoti jaudīgs un ja vajag būvēt kaut ko nopietnu, un ir resursi ko ieguldīt, tad atmaksāsies. Ļoti stāvs learning curve odnako.

Gravatar Ģirts

2009. gada 25. februārī, plkst. 11:27

mik - staigā pa savām drupal konferencēm gadu no gada, "drupalpisti" jau sauc savu sūdus par "freimworku" un sevi par "drupal programmētājiem". Šitādi aunapieres savu iecienīto draņķi ieteiks visiem, jo viņi ir "haļavščiki" - kāš naudu par "programmēšanu uz Drupal", kas saucās - cik labi tu pārzini Drupal administrācijas menu un cik labi zini, kurās formas un kā jāaizpilda! :D Kad es šim (ar pirkstu nerādīšu, kuram tieši ;) prasīju, vai viņš ko citu ir iemācījies kā drupal, šis teica "tā īsti" nē, pēc tam apvainojās kā sieviete, laikam pats saprata, ka ir auns! ;) Sorry pārējiem, nekā personīga, tas ir mans viedoklis par "drupalistiem" ;)

Gravatar Armands

2009. gada 25. februārī, plkst. 11:56

Interesanti uzzināt, ka nākamais SharePoint būs par maksu. Links ir kaut kur ar tādu info? Kas attiecas uz opensource - gadījumā Alfresco neskaitās pats labākais priekš intraneta?

Gravatar SpiegS

2009. gada 25. februārī, plkst. 12:03

<a href="http://pinaxproject.com/" rel="nofollow">pinax</a>

Gravatar SpiegS

2009. gada 25. februārī, plkst. 12:34

btw es pinaxaa (django) tieshi tagad cepu intranet ... un LDAP autentifikaacija man arii ir ... ja interesee varu ieshkjiebt

Gravatar stripe4

2009. gada 25. februārī, plkst. 13:14

@Armands protams, akmenī iecirsts būs tad, kad MS pateiks, bet šad un tad gan MS darbinieki, gan nozīmīgi partneri izpļāpājas... Šādu tekstu esmu dzirdējis jau no vismaz diviem cilvēkiem.

Gravatar ctrnz

2009. gada 25. februārī, plkst. 13:30

Google Apps piedāvā arī LDAP, tikai tas nav for free

Gravatar stripe4

2009. gada 25. februārī, plkst. 13:30

@Ģirts paturi savu žulti pie sevis. Galvenais ir prasību apmierināšana un rezultāts - kā tu to panāc, ir pilnīgi vienalga. Pat tad, ja ir tikai jāaizpilda formas, un nav jāaiztiek neviena koda rindiņa. Protams, ir arī opcija katru projektu taisīt no nulles. Jā, un kas vainas Drupal? http://www.packtpub.com/article/2008-open-source-cms-award-winner-announced http://www.recovery.gov/

Gravatar Ģirts

2009. gada 25. februārī, plkst. 16:00

stripe4 - Drupal ir lēns bremze. Priekš kam man tās viņu "fīčas"? Tu to uzskati par kvalitāti, ja dēļ tā saits ir smags un lēns? Un ko tu ar to Obamas saitu gribēji pateikt? Tas saits ir primitīvāks par par parasta ražošanas ceha mājaslapu. Tur nekā nav - protams, tādus uzdevumus Drupal velk, tos pašus bremzējot. Tak tas Obamas saits noteikti ir likts uz jaunākās jaudas tehnikas. Tu pamēģini uz standarta hostinga uzlikt Drupal lapu un tad "argumentē". Otra lieta, tas termins "drupal programmētājs" vai "drupalists" ir patiesībā jāpārdēvē par "php programmētājs, kurš no php/html/css zin tik daudz, cik vajag, lai uztaisītu drupal moduli - tas arī ir dzīves sasniegums.

Gravatar Puuks

2009. gada 25. februārī, plkst. 18:19

Izskatās, ka kādreiz kāds "drupalists" ir izgriezis Ģirtam pogas, vai arī klientu nocēlis :D

Gravatar Ģirts

2009. gada 25. februārī, plkst. 21:10

Puuks - kļūdies. Nevienu reizi. Man viņš vienkārši kā cilvēks nepatīk! ;) Bet protams, es neatbalstu arī to, ka var uzskatīt sevi par "guru", ja patiesībā gandrīz neko nezini?

Gravatar weedy

2009. gada 26. februārī, plkst. 07:33

Ģirts, es tevi saprotu, tikai šī problēma ir izplatītāka - Joomla core programmētāji ir kaut kādi izbijuši Java koderi - viss ir jāenkapsulē līdz absurdam, savukārt WordPress populārāko pluginu rakstītājs Lester Chan acīmredzot nekad nav neko dzirdējis par MVC.

Ir vēl arī pretējā galējība - "semantiskums" līdz mielēm. Ja kāds grib izjust uz ādas, lai pamēģina Kohana PHP frameworku - tur jebkurš error ir exception, pie tam exception pacelšana notiek 2 vietās (Error wrapperī un izmantojot PHP set_exception_handler), rezultātā pat vismazākā kļūdiņa tavā kodā vai jebkāda resursu nepiejamība un tava lapa nestrādā.

Tā ir tāda plašāka problēma ar atvērtā pirmkoda lietām un man ir nojausma, ka tas varētu būt saistīts ar to, ka bieži tie ražotāji nav nopietni iesaistīti industrijā - ir vai nu mājās sēdoši semantiskuma entuziasti vai pārkvalificējušies no kādas citas vides/valodas lietošanas vai vienkārši cilvēki, kam savas kodēšanas prasmes pilnveidošana ir pilnīgi otršķirīga lieta.

Gravatar Ģirts

2009. gada 26. februārī, plkst. 09:49

weedy - nezinu, ko tie opensource programmētāji domājuši par sevi un savu kodu, es pārāk daudz neesmu pētījis opensource kodu (Drupal kods vispār ir megasviests). Bet par to, ko tu aizrādīji:

  1. PHP nav Java un nespēj pildīt tās funkcijas vismaz ne tādā līmenī (cietīs performance un sazin kas vēl). Nav jēgas tur visu "enkapsulēt" un visur taisīt savus exception. Jāizmanto tie errori, kas php jau ir - fatal error utt. Tikai tad, ja kaut kas trūkst, var taisīt savus errorus.
  2. jāmēģina izmantot esošā valoda, ko tā piedāvā un nevajag uzkraut tai valodai (vai tehnoloģijai), ko tā nespēj pavilkt vai nav paredzēta tam. Drupal ir baigi pārgruzītas funkcijas un interfeiss un tur viss bremzē kā ar addoniem pārinstallēts Firefox2. P.S. Ko saki par ZendFramework?

Gravatar weedy

2009. gada 26. februārī, plkst. 14:06

Es jau nesaku, ka 1) un 2) tā nav, saku tieši to, ka pārāk daudz ir ļaužu kas nemāk programmēt PHP tādēļ, ka vispār nemāk programmēt vai tādēļ, ka viņu galvās tik dziļi iesēdusies citādāka programmēšanas paradigma (Java, Visual C, Visual Basic, whatever), ka viņi visu raksta kā attiecīgajā valodā/vidē.

Lai cik tas dīvaini neliktos, 6g pamatīgā PHP programmēšanas pieredzē ZendFramework nācies kustināt pavisam nedaudz.:) Šobrīd izmantoju CodeIgniter un esmu diezgan apmierināts.:)

Gravatar Ģirts

2009. gada 27. februārī, plkst. 10:04

weedy - nemēģināji kustināt ZendFramework? It kā labs zīmols tak. :) Bet principā, php tomēr pie noteikta apjoma un sarežģītības aplikācijām sāk kļūt nepiemērots risinājums :)

Gravatar Ģirts

2009. gada 27. februārī, plkst. 10:26

Es pat teiktu tā. Pieņemsim, ka 70% no visiem web-pasūtījiem tiek veikti par pamatu izmantojot php (droši vien aptuveni tā arī ir). Tagad cik pasūtījumos no tiem nebūtu labāk izmantot citu valodu, piemēram, Java, C#, Perl? Domāju, ka vismaz pusē! :) Jo uz php mēģina realizēt dažādas aplikācijas, kurām php nebūtu labākā izvēle. Gluži vienkārši - viss atduras pret naudu, php ir ja ne pati lētākā, tad viena no lētākām izvēlē, tāpēc arī joprojām tik populārs. :) PHP tirgus daļa starp web-valodām viennozīmīgi samazināsies.

Gravatar SpiegS

2009. gada 27. februārī, plkst. 10:43

C# :O ... es tajaa tikko uzcepu keleegjim LU maajas darbu ... kautkaa neradaas man paaraak labs iespaids par sho valodu ... pitons ir daaaudz labaaks, skaistaaks utt (siikaaku pamatojumu sheit nerakstiishu - paaraak maz vietas un shobriid nav ne laika ne veeleeshanaas to dariit) ... taapat arii php man nepatiik - OOP ir kautkaada drausmiigi kropliiga... iebuuveeto funkciju nosaukumos valda pilniiga nekonsekvence ... un es teiktu taa - kaada valoda taadi programmeetaaji, kas vinjaa programmee

Gravatar Ģirts

2009. gada 27. februārī, plkst. 12:01

SpiegS - kura valoda tev patīk?

Gravatar SpiegS

2009. gada 27. februārī, plkst. 12:19

Shobriid pitons ir topaa :)

Gravatar Ģirts

2009. gada 27. februārī, plkst. 12:54

Spiegs, nesen tieši lasīju PHP vs. Python salīdzinājumu. Atsevišķās pozīcijās Python bija pārāks, bet ja runājam par mērķi - izveidot web-lapu, es tur neredzu, ar ko Python būtu būtiski pārāks par php kopumā. Mazāka konkurence Python programmētāju starpā, jo viņi ir mazāk - tas gan.

Gravatar SpiegS

2009. gada 27. februārī, plkst. 13:05

nu nezinu ... varbuut var striideeties par to kas labaaks webam ... bet ja runaa par web izstraadi tad manupraat nekaa labaaka par django nav ... ieksh php labaakais ko esmu redzeejis ir CodeIgniter bet tas ir ljoti stipri shpikots no Ruby on rails kuraa man nepatika paarbudriitaa direktoriju struktuura kas tiek uzspiesta programeetaajam ... nezinu varbuut pa sho laiku ir kas mainiijies ... pie tam man tagad kad esmu pieradis pie pitona shkjiet ka php kodas ir daudz gruutaak lasaams nekaa ja tas pats kods buutu pitonaa rakstiits ... tas viss protams ir subjektiivi ...

Gravatar Ģirts

2009. gada 27. februārī, plkst. 13:12

Spiegs - es pat sevišķi nestrīdos. Es runāju par objektīviem aspektiem - ar kaut ko ir labāks Python, ar kaut ko labāks php, kopumā varētu būt, ka Python ir labāks, bet ne krietni. ;) Viss ir relatīvs.

Gravatar edzhus

2009. gada 27. februārī, plkst. 16:00

Mums uzņēmumā ir intranets bāzēts uz Joomla, pats to administrēju un nav nemaz tik sarežģīts (tās kategorijas un sekcijas), ja tajā visā iebrauc - pat labāk, nespēju tagad iedomāties ka varētu būt savādāk :) Jā - ir pāris knifi, kurus nezinot, liekas, ka Joomla ir baigi sarežģīts un neparocīgs (pats tā sākumā domāju, bet kad zinošs cilvēks man parādija man neskaidros jautājumus, uzreiz domas mainijās).

  • ir miljons ar visādiem plug-iniem (Outlook lietotāju un paroļu integrēšanai Joomlā, dokumentu ievietošanai un administrēšanai (DocMan), formu un uzdevumu veidošanai utt.)