✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Slodzes dalīšana

2009. gada 7. aprīlī, 17 komentāri

Starp citu, vai neviens nav iedomājies, ka daļu aprēķinu varētu nodot lapu apmeklētāju datoriem ar visvienkāršāko metodi? Kaut vai, izmantojot to pašu Gūgles ieviesto map-reduce principu. Serveris katram apmeklētājam iedala mazu uzdevumiņu pie, kuru tas, kad izrēķina, atdod atpakaļ serverim. It sevišķi, pie mūsdienu pārlūku cīņas par JS ātrdarbību tas varētu būt diezgan labs veids, kā, piemēram, iekš milzīgas apmeklētības lapām ielikt SETI@home vai Folding palīgskriptiņu - Gūgle, Digg, u.c.

Aiz kam ne?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar vdl

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 14:58

pirms kaadiem 5-6iem gadiem bija doma caur flashu/js likt browseriem lauzt md5 augshaa :) pieklaajiiga apmekleejuma saitam buutu incanti panaakumi

Gravatar Mārcis

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 15:14

Laba doma! Uz priekšu! Lai nekur.lv apmeklētāji dod savu artava zemes glābšanā.. :)

Gravatar anomīms

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 17:25

Interesanti kāds būtu carbon footprint tādam neapdomīgam (?) solim..

Gravatar kgb

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 18:46

@anonīms: Ja cilvēkiem rūpētu ekoloģija, viņi sēdētu uz ARM pročiem, 1MB videokartēm un kā pārlūku lietotu lynx.. Let's face it, mūsdienu pasaulē 99% cilvēku ir pajāt par ekoloģiju, viņiem vajag 'eye-candy' saskarni, ātrāko proci, jaudīgāko videokarti un lielāko cietni.. Tādu JavaScript mazuzdevumiņu viņi pat nepamanītu, bet zinātne no tā tik iegūtu..

Gravatar Vilx-

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 21:27

@anonīms: Domā, ka cilvēki tāpēc mazāk kompjus lietos, ka netiks veikti šādi aprēķini? :P

Jebkurā gadījumā, mani jau sen moka līdzīga doma - kāpēc netaisīt web aplikācijas tādā veidā, ka viss UI ir 100% uz klienta? Serveris kalpo kā tīrs biznesa slānis, kurš dod un saņem plikus datus (protams, verificējot pret hakošanu un tādā garā).

Bet UI ir 100% uz klienta (JS, Java, Flash - viens pīpis).

Kaut kā vēl nav manīta šāda pieeja.

Gravatar Kirils

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 21:37

eee. 1mb videokarta un lynx ir viss kas vajadziigs.

Gravatar bubu

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 23:24

Vilx- vai tad tā nestrādā jebkura dinamiska web lapa? wordpressi, gmaili, utt... UI=klienta browseris, serviers=dod un saņem plikus datus.

Gravatar noisex

2009. gada 7. aprīlī, plkst. 23:56

httprequest ar get/post vai vel labak ar xss (jquery/json) ir tieshi tas, kas vajadzigs :)

Gravatar jurciks

2009. gada 8. aprīlī, plkst. 02:57

nu prieksh SETI iespeejams vai hashu lauzshanas tasdereetu, tachu es nevaru iedomaaties ikdienisku uzneemumu kuram kas taads buutu noderiigs, parasti jaudas probleemas ir pieprasiijumu apstraadaa un DB daljaa nevis matemaatiskaas kaukulaacijaas.

pie kam pashlaik arvien plashaak izmantojot web baazeetas aplikaacijas es nesaprotu kaa tas var paliidzeet piemeeram latvenergo, lattelekkom un liidziigiem uzneemumiem kam kopeejais datoru skaits ir milziigs. mazam uzeemumam parasti pietiek ar praatiigi izdomaatu sisteemu un daziem serveriem.

vieniigais kam to var izmantot ir dazaadiem zinaatniskiem apreekiniem - teiksi atomspraadziena modeleeshanai :)

Gravatar fest

2009. gada 8. aprīlī, plkst. 21:34

Ideja jau interesanta, bet lai no tā būtu jēga, vajadzētu lielu apmeklētību, turpretī pie lielas apmeklētības, lapas izmērs PARASTI tiek samazināts līdz minimumam, kas būtu pretrunā ar aprēķinu nogrūšanu pārlūkam. Pie tam, uz vājākas kastes atverot tvnet/delfi/apollo, pārlūks jau iebremzē mēģinot sagremot visu saturu, kur nu vēl izpildīt papildus aprēķinus.

Gravatar docenc

2009. gada 8. aprīlī, plkst. 21:52

vdl,

a ko tu domaa dariit ar tiem "uzlauztajiem" md5 hashiem???

piebeershu 255 baitus saals, un tos visus uzlauztos hashus vareesi pa taisno suutiit uz /dev/null

Gravatar vdl

2009. gada 9. aprīlī, plkst. 09:44

nu pirms gadiem 5-6iem saltu man liekaas iistie viiri nelietoja. un arii tad taa bija tikai teoretizeeta spriedeleeshana pie pusdienu pelmenjiem

Gravatar aiks

2009. gada 9. aprīlī, plkst. 09:48

vdl > teoretizēta spriedelēšana ar piemeklētām flaša bibliotēkām "lielās" matemātikas aprēķiniem. Ehh, nostaļģiju šitā tēma uzsita.

Gravatar Vilx-

2009. gada 9. aprīlī, plkst. 11:39

@bubu - Bet tomēr pamata HTML kā minimums tiek atsūtīts, ne? Un daudzas lapas arī sūta HTML caur AJAX, lai updeitotu kārtējo panelīti. Mana doma ir, ka HTML caur AJAX neiet vispār. Un visa lapa ir 100% AJAX. Ir tikai viens "parasts" requests - atverot lapu. Tad tiek ielādēta čupa ar JavaScript (iespējams, vairāku MB izmērā), un tas satur visu nepieciešamo tālākai lapas rādīšanai. Turpmākie visi requesti ir AJAX, un satur tikai datus, kurus apstrādā JavaScript un kaut kādā veidā uzrenderē.

Nu, līdzīgi kā ar desktop aplikācijām, kuras slēdzas pie DB servera. Pa tīklu skraida tikai kveriji un rezultseti.

Gravatar japets

2009. gada 9. aprīlī, plkst. 18:07

vilx, kaut kas līdzīgs rdf browseriem? :)

Gravatar Artis

2009. gada 17. aprīlī, plkst. 12:13

Lai visus MD5 uzgalbaatu liidz 6 simboliem (pienjemot ka kaadus 70 dazhaadus simbolus lieto) vajag 300 TB datubaazi :) ja arii klienta javascripts lauziis to MD5, nav jau kur vinju glabaat.

Gravatar Andrejs

2009. gada 21. aprīlī, plkst. 17:08

Vilx: kkas līdzīgs bija domās ExtJs autoriem.