✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Aviokatastrofas un izdzīvojušie

2009. gada 5. jūnijā, 23 komentāri

Neseno notikumu gaismā interesanti bija palasīt par 1972. gada 13. oktobrī (jā, tā bija piektdiena) notikušu lidmašīnas katastrofu Andu kalnos. Stāsts ir neticams un šķiet kā no grāmatas vai filmas nācis. Ja vēlaties uzreizi skriet uz vikipēdiju, lai izlasītu to pilnā apjomā, tad lūgtum turp. Zemāk ir īss kopsavlikums manā lauzītajā valodā.

Lidmašīna avarēja 3,6 kilometru augstumā. 12 pasažieri gāja bojā avārijas laikā. Vēl 5 mira no gūtajiem ievainojumiem un sala tuvāko stundu laikā. Viens mira vēl vēlāk. Palika 27 izdzīvojušie. Protams, ka tādā augstumā ir sniegs, aukstums un citas patīkamas lietas. Attiecīgi - nepieciešamais izdzīvošanas ekipējums lidmašīnā nebija paredzēts. Astoņas dienas pēc katastrofas meklēšanas pasākumi tika pārtraukti.

Vienpadsmitajā dienā pa to uzzināja izdzīvojušie, izdzirdot ziņas iz atrasta radiouztvērēja.

Tā kā nebija pieejama nekāda flora un fauna, ko ēst, viņi pārtika no mirušajiem...

  1. oktobrī lavīnā gāja bojā vēl astoņi cilvēki. Tad tika nolemts, ka palīdzību nesagaidīt un jādodas pašiem prom. Tika veikts testa pārgājiens dienas garumā, lai pārliecinātos par izvēlēto gājēju spējām izdzīvot. Beigu beigās tika atlasīti trīs cilvēki un nolemts pagaidīt siltāka laika iestāšanos (septiņas nedēļas) pirms doties ceļā - pāri kalniem. 12. decembrī viņi sāka iet.

Trešajā dienā, kad viņi uzkāpa 4800 m augstā virsotnē, izrādījās, ka gaidītā ieleja (viņiem šķita, ka atrodas netālu no tās) nekur nav redzama. Ir tikai kalni un sniegs. Pa ceļam bojā gāja viens no trijotnes. Galu galā devītās dienas vakarā viņi pie kādas upes satika cilvēku (otrpus tai). Nākamajā rītā cilvēks aizveda mazliet ēdamā, lūpukrāsu un papīru, lai varētu komunicēt.

Beigu beigās 22. decembrī katastrofas vietā ieradās divi helikopteri. Slikto laika apstākļu dēļ aizlidot prom varēja tikai ar pusi no izglābtajiem. Otra puse ar glābējiem palika pa nakti kalnos. Abi helikopteri atgriezās nākamajā rītā un savāca atlikušos. Beigas ar kā filmā - ziemassvētkos (it sevišķi, ja ņem vērā, ka visi pasažieri bija pārliecināti katoļi).

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar niknaiszemnieks

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 11:07

Ir filma, kas tika uzņemta balstīta uz šo notikumu. Sākums atbilst mats matā, beigas neatminos... =/

Gravatar niknaiszemnieks

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 11:07

... nosaukumu tai filma neatceros..

Gravatar dadzis

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 11:19

par tik tiko niotkušo ļodenes pazusšanu ... prātā nāk leģendārais seriāls Lost

Gravatar Unce

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 11:40

Tajā Wikipedia rakstā beigās ir norādītas visas dokumentālās un mākslas filmas par šo avāriju.

Gravatar bush

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 12:17

Par mirušo ēšanu izlaista ļoti svarīga detaļa, ka tie bija pazīstami cilvēki, klasesbiedri.

Gravatar DievaBalss

2013. gada 6. oktobrī, plkst. 19:35

Tie nebija klasesbiedri bet gan komandas biedri! Viņi visi bija regbijisti ar savām ģimenēm!

Gravatar mxz

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 12:25

Ir uzņemta filma laba par šiem notikumiem. Saucās "izdzīvojušie", bet nezinu, kā angliski, jo skatījos vēl tajos laikos, kad bija uz VHS un ar krievu tulkojumu. Varētu būt kāda 89. vai 90. gada.

Gravatar usinss

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 13:49

jā, vienu filmu esmu redzējis par šo traģēdiju.

Gravatar Kaspars

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 14:20

Filmu sauc "Supervivientes de los Andes" (1976)

Gravatar arnico

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 15:54

Mākslas filmas nosaukums ir - "Alive" (1993) <a href="http://www.imdb.com/title/tt0106246/" rel="nofollow">http://www.imdb.com/title/tt0106246/</a>

Gravatar arnico

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 15:58

Starp citu - iesaku noskatiities ;)

Gravatar spic

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 18:42

Nja, klasesbiedrus varētu būt daudz vieglāk un bez sirdsapziņas pārmetumiem, nekā nepazīstamus ļaudis.

Gravatar Uldis

2009. gada 5. jūnijā, plkst. 20:53

Štrunts par filmu, mani vairāk interesē gastronomija- viņi 2 mēnešus tikai svaigu gaļu ēda? Lai gan var jau pieiet šai lietai arī radoši- ribiņas, karbonāde, strogonovs, aknu mērce...hmm, vispār intereses pēc būs ''videonomā'' jāpaņem filma.

Gravatar jo

2009. gada 6. jūnijā, plkst. 09:52

parasti šādos gadījumos iesaka iesaka ēst aknas, esot barojošas, minerālvielām bagātas, un pietiekami mīkstas, lai ērti lietotu jēlā viedā :-}

Gravatar e-remit

2009. gada 6. jūnijā, plkst. 15:35

Uldi, viņi ēda sasalušu jēlu gaļu... Cita nekā nebija.

Gravatar pofig

2009. gada 6. jūnijā, plkst. 17:30

nez kā tādā diētā var 2,5 mēnešus izvilkt un nenojūgties.

Gravatar Tapat

2009. gada 7. jūnijā, plkst. 16:24

Nav jau zināms vai nenojūzās, gan jau ka kādam arī aizkrita ciet. Bez ēšanas var iztikt kādu laiku, bet kalnos un aukstumā vispār apbrīnojami kados apstākļos tik cilvēki neizdzīvo

Gravatar jeezus

2009. gada 8. jūnijā, plkst. 03:14

Viņi cilvēkus sāka ēst tāpēc, ka bija kristieši. Normāli cilvēki tā nerīkotos - atrastu veidu kā izvairīties no tik pretīga pasākuma, kāds ir savu draugu apēšana. Varēja uzreiz iet meklēt palidzību, nevis sēdēt uz vietas, apēst draugus un tikai tad izdomāt pastaigāties un pameklēt vai nav kāda dzīve dvēsele apkārtnē. Es no wikipēdijas sapratu, ka viņi tur labu laiku ballējās ēdot līķus, pirms gāja meklēt paīdzību.

Gravatar mad gremlin

2009. gada 10. jūnijā, plkst. 12:54

Jeezu...! vispār jau viens no izdzīvošanas noteikumiem ir nepamest avārijas vietu. to darit tikai tad ja ir pilnīgi skaidrs, ka neviens Tevi nemeklēs. un ko gan viņiem citu bija darīt, ja vini nevarēja akmeņus pārvērst maizē un sniegu vīnā, vai arī jebkurā brīdī pasaukt tēti lau uzrauj augšā uz mākoni :D :D

Gravatar jeezus

2009. gada 10. jūnijā, plkst. 14:23

Ok, nepamest tad, ja tas nenozīmē, ka tev būs jāēd savu draugi. Bet ja man būtu jāizvēlās, vai nu sekot instrukcijām, pat ja tas nozīmē ēst draugus, vai piedrāzt instrukcijas un doties meklēt palīdzību, es noteikti neēstu nevienu, bet gan dotos kādu meklēt. Tāpat taču viņus atrada tikai tāpēc, ka viņi bija uzgājuši kaut kādu iezemieti. Varēja uzreiz iet meklēt iezemiešus, nevis apēst klasesbiedrus un tad saprast, ka labāk tomēr iet kādu meklēt. Kristietis pēc definīcijas ir bailīgs izdzimtenis, kurš darīs visu, lai glābtu sevi un maksimāli izvairītos no riska, kau arī nosacīts risks, kas rodas atstājot katastrofas vietu ir normālam cilvēkam pilnīgi saprotams, ja runa iet par savu mirušo draugu ēšanu. Es gribu teikt to, ka viņi maksimāli neizmantoja citas iespējas, pirms sāka ēst draugus.

Gravatar moo

2009. gada 12. jūnijā, plkst. 10:47

klasesbeidrus būtu sāpīgi, bet dažu labu skolotāju gan īzi.. :>

Gravatar lurko

2009. gada 17. jūnijā, plkst. 19:43

Kāds ir uzmetis skatu youtube.com skatu par ASV un zārkiem?! interesants gabals!