✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Zibeņo? Sīkums!

2009. gada 14. oktobrī, 10 komentāri

Šodien redzēju skatu, kuru ar pārliecību varu ierindot iespaidīgāko manis redzēto skatu saraksta augšgalā.

Ap pusastoņiem braucu ārā no Mārupes, kad vienā brīdī kaut kas nozibsnī un uz dažām sekundes desmitdaļām viss visapkārt apkārt paliek elektriski zils. Tā, it kā kāds būtu ieslēdzis kaut kur mega spēcīgu prožektoru. Efekts līdzinājās zibens atblāzmai, bet tam (zibenim) nebija kur rasties, kā arī viss bija izgaismots daudz intensīvāk. Un tad, kad šī iluminācija izzuda, apkārt kļuva ļoti, ļoti tumšs. Pirmā doma, protams, bija - apžilbu - gan jau aties. Taču, pēc dažām sekundēm sapratu, ka reģionā, izskatās, ir izbeigusies elektrība. Automātikai uzslava - pēc īsa brīža apkārt esošajā tumsā ar dažādiem intervāliem sāka slēgties iekšā tikko pazudušais apgaismojums. Un šis skats kā kopā, tā katra tā fāze atsevišķi nebija no sliktākajiem.

Nezinu, vai tas ir profesionālais kretīnisms, bet pēc apjausmas par to - kas notika, man ausīs sāka pīkstēt deviņdesmit deviņi "upši". Negaidīti un uzstājīgi.

P.S. Šovakar man bija pirmais brauciens pa šādu meteoroloģisko nelaiku tumsā. Lai arī baiso stresu nenoķēru, tomēr neomulīgi vietām bija. It sevišķi tāpēc, ka šo maršrutu pie stūres veicu pirmo reizi (brauc tur, pārbrauc pāri tad, kad beigsies, tad brauc tur, tad griezies tur, un tad jau tu zināsi). Cilvēki, kuri piemirst izslēgt tālos uguņus, pēkšņie melnie bojāgājēji, fūru dāsni uzmestais ūdens, rises un peļķes, un tas viss principā mazredzams. Un vēl, protams, neizgaismotie posmi (it sevišķi dažas gājēju pārejas) Jelgavā... Bet vēl jau visa ziema priekšā to apgūt :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Rolfcopter

2009. gada 14. oktobrī, plkst. 21:18

Ak jel, urbānais cilvēks no zibens nobijās...

Gravatar krizdabz

2009. gada 14. oktobrī, plkst. 21:32

Nav obligāti, ka tas bija zibens. Pagājušoziem kādu nakti braucu uz Rīgu un Skrīveros piedzīvoju ļoti līdzīgu gadījumu. Uz brīdi kaut kur ceļa malā nozibsnīja elektriski zila gaisma un viss kļuva tumšs. Visdrīzāk tiešām kaut kāds fuckup kādā ar elektrību saistītā objektā. Neesmu speciālists, vairāk nevaru spriest.

Gravatar Aigars

2009. gada 14. oktobrī, plkst. 21:54

Atgādina bērnību, kad soļoju uz skolu tumšā laikā, un viss pēkšņi kļuva gaišs kā dienā. Ja nemaldos, tad toreiz transformatora būda izkārtoja to "prieku".

Gravatar Chaakurs

2009. gada 14. oktobrī, plkst. 23:15

Vai ta La/acz jau nopircis otru mašīnu?

Gravatar Raikons

2009. gada 15. oktobrī, plkst. 08:44

Savā pirmajā sniegputenī, kad pa mašīnas logu neko nevarēja redzēt, es iebraucu grāvī. Vajag zināt, kad apstāties. Ar lietu nav arī tik traki, taču šajā laikā braucot pa šoseju visvairāk jāuzmanās no dzīvniekiem. Nesen gandrīz Mežacūku ģimeni noķēru...

Gravatar Smilgs

2009. gada 15. oktobrī, plkst. 08:58

>Bet vēl jau visa ziema priekšā to apgūt :) --> Baigais optimists :P

Gravatar L.

2009. gada 15. oktobrī, plkst. 12:27

Mani šoruden ļoti nervozē tieši melni iznirstošie bojāgājēji. Ļoti neomulīgi. Vajadzētu atkal tās atstarotāju akcijas.

Gravatar Ivars

2009. gada 15. oktobrī, plkst. 17:20

Gan jau notiks tās atstarotāju akcijas.

Gravatar Marios

2009. gada 20. oktobrī, plkst. 09:20

Tā elektriski zilā gaisma drošvien bija no augstsprieguma līnijas īssavienojuma. Ja zibens gadijumā izlāde notiekas momentāli tad īssavienojuma gadijumā tā mega elektriskā dzirkstele deg tik ilgi līdz nostrādā drošība un tas ir ilgāk nekā zibens spēriens. Un to īssavienojuma efektu tumsā un ar zemiem mākoņiem var redzēt ļoti tālu.

Gravatar KSB

2009. gada 2. decembrī, plkst. 11:12

> Vai ta Laacz jau nopircis otru mašīnu?

Kas notika ar pirmo?