✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Apkure

2010. gada 17. februārī, 53 komentāri

Apmēram pirms pusotra gada jau sūkstījos par siltuma rēķiniem. Ziema gāja, rēķini pazuda. Toreizējais pusotrs lats nu ir vēsture.

Tagad jautājums, šķiet, sāk palikt neatliekams, jo Ls 1,811 (tas ir bez PVN) par m2 ir kaut kā paskarbi. Vai kādam iz Jelgavas ir pieredze ar individuālā kārtā uzstādītiem siltuma skaitītājiem un to izmantošanu kā pamatu maksājumu aprēķiniem? Man šķiet, ka pēdējais rēķins ... nu ... krieviski varētu teikt “zaškaļivajet”. Domāju, ka starpība starp šo rēķinu un to rēķinu, kuru saņemtu par faktiski patērēto kompensētu siltuma skaitītājus vienā sezonā. Jāpiebilst, ka mums miteklī nebūt ne visi radiatori ir uz maksimālo klapi.

Siltuma rēķins par 2010. gada janvāri

Interesē viss - juridiskā bāze, skaitītāju izvēle, utt. Protams, ja vien tas ir iespējams.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar atis

2010. gada 17. februārī, plkst. 20:50

mjā, es šomēnes kautko līdzīgu saņēmu tik Rīgā..

Gravatar [cx]

2010. gada 17. februārī, plkst. 21:02

normāls rēķins ... a tev par apkuri ir pilnīgi atsevišķš rēķins ?

Man Carnikavā par apkuri iekš 53.02 m2 sanāca 59.31Ls. Siltumenerģijas tarifs mums ir 30.74 Ls/MWh (pie dabasgāzes cenas 115 Ls/tūkst m3)

par iekšējiem skaitītājiem man ar ir interese, bet man liekas ka individuāli konkrēti vienam dzīvoklim varētu būt problemātiski to norealizēt, drīzāk konkrētās kāpņutelpas dzīvokļu pusei kā vienotam veselumam un tad dalīt maksu starp dzīvokļiem (vismaz ja tā nav jauna māja, jaunajām gan jau tas parasti ir realizēts)

par to maksimālo klapi jau ir tieši tas, ka tev no tā, ka ir uz mazāku klapi, īpaši mazāks rēķins nesanāk ... :(

Gravatar zh

2010. gada 17. februārī, plkst. 21:46

ar tāda pati sutuācija, bišk mazāk kvadrātmetri, bišk vairāk siltais ūdens Fortums, ka viņu

Gravatar Normunds

2010. gada 17. februārī, plkst. 21:55

Es baidos, ka bez sltumtīklu rekonstrukcijas un attiecīgi - individuālo skaitītāju uzlikšanas ikvienam dzīvoklim tu pie sava indiviuālā skaitītāja netiksi. Jo ja individuālais skaitītājs būs tikai tev vienam - kā tu norēķināsies par siltuma zudumiem? Tādi ir jebkurā apkures sistēmā.

Un siltumtīklu rekonstrukcija per se arī neko nedos, mājai ir jātaisa kapitālais remonts, jāsiltina, jāmaina logi un tad rezultāts būs. Pirms ~mēneša Dienā bija raksts par divām mājām Imantā. Ja atmiņa neviļ viņu siltumenerģijas patēriņš samazinājās divas reizes.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 17. februārī, plkst. 22:00

Normund, siltināšana netiek izskatīta kā opcija dēļ lielas daļas mājas iedzīvotāju intelekta izmēriem, kas tiecas uz negatīvu bezgalību. Diemžēl - daudziem tuvāks apkures mehānisms ir alkohols, savukārt klasiskās krievu tautības pensionāres viszines uzskata, ka viss ir viņu čakarēšana un krāpšana.

Gravatar Normunds

2010. gada 17. februārī, plkst. 22:08

nu tad...

lielākā problēma būs siltuma zudumi. nebūs normālas metodikas kā tos sarēķināt tieši tev.

Gravatar afigel

2010. gada 17. februārī, plkst. 23:06

ipal. man ir 1.335 Ls uzvaras ielā.... kariess, ibio.

Gravatar budzis

2010. gada 17. februārī, plkst. 23:12

Rigas Siltums shitadu individualismu nepielauj...

Gravatar normunds

2010. gada 17. februārī, plkst. 23:35

budzi - neviens tādu individuālismu nepieļaus. kaut ko darīt var tikai visa māja.

Gravatar Uldis

2010. gada 17. februārī, plkst. 23:52

Laacz, Tu nav vienīgais- man Jūrmalas siltums tādus pat 117Ls paprasīja par tādu pat kvadratūru (Ls1,69 bez PVN).... Karstais ūdens ar tagad zelta cenā (3,24Ls bez PVN), izskatās, ka jāpāriet uz elektrisko ūdens sildīšanu :/

Gravatar tiri-piri

2010. gada 17. februārī, plkst. 23:58

Nevar atsevišķu siltumskaitītāju sev likt -- nav tiesiskās bāzes. Apsaimniekotājs atšūs smiedamies... :) Ja grib kaut ko darīt, tad mazākā šūniņa ir māja. T.i jāsavācas vismaz 50%+1 no mājas iedzīvotājam --> kopsapulce --> lēmums par apsaimniekotāja maiņu vai DzĪKS --> pie viena uzreiz tiek izstrādāti noteikumi pēc kādiem tiks dalīta maksa par siltumu un lūk šeit tad arī var paredzēt iespēju, katram atsevišķi uzskaitīt savu siltumu. Pie tam tas sanāk tehniski sarežģīti šā vai tā, jo vecajās mājās kopējie zudumi ir nenormāli, līdz ar to viens, ar ščočiku pie durvīm, garantēti būs ieguvējs. Secinājums -- ja dzīvo parastā mājā ar parastiem viduvējiem pasīviem latviešiem, tad tā arī turpini dzīvot. Nekāds action nebūs.

Gravatar modric

2010. gada 18. februārī, plkst. 01:01

pat pieņemot faktiski neiespējamo, ka katrā dzīvoklī uzskaita patērēto siltumu, norēķināšanās ar piegādātāju būs pēc mājas /kāpņutelpas siltummezgla skaitītāja... Te var vilkt analoģiju ar ūdeni - ir viens skaitīājs uz ienākošās trubas, katrā dzīvoklī savi skaitītāji, kas summā parāda mazāk, kā kopējais - starpību (zudumus? skaitītāju kļūdas?) sadala uz galviņām/dzīvokļiem/vēl kautkā viltīgi, un tu vienalga maksā VAIRĀK, nekā tavi skaitītāji saskaitījuši.

Gravatar normunds

2010. gada 18. februārī, plkst. 08:43

<i>un tu vienalga maksā VAIRĀK, nekā tavi skaitītāji saskaitījuši.</i>

ņemot vērā, ka termodinamikas likumus vēl neviens nav atcēlis - tā tas būs vienmēr.

Gravatar Yeoman

2010. gada 18. februārī, plkst. 09:33

Rīgā, Imantā dzīvojot 5stāvu paneļu mājā (nekas nav siltināts), ko apsaimnieko Kurzemes Namu Apsaimniekotājs, apkure uz 64m2 izmaksāja ap 63 Ls par janvāri (decembrī 40 Ls). Nekādu individuālu skaitītāju nav. Arī liekas daudz, bet paskatoties kādi jums te tie cipari, varu drusku nomierināties.

Gravatar KKTK

2010. gada 18. februārī, plkst. 10:10

Bet pagājušo gadu tak tikpat maksāji par apkuri februārī, aizpagājušo vēl vairāk. Tā kā tā nav tagad uzskrūvēta cena, tā vienkārši tur pie jums ir...

Gravatar smiga

2010. gada 18. februārī, plkst. 10:18

pipec kādi jums tur tarifi.... Iļģuciemā pie apsaimniekotāja "Māju serviss KSA" man šitāds tarifs -> "Apkure par Decembri 0.6771 Ls"... uz 50 kvadrātiem man 33ls bija decembrī

Gravatar Raivo

2010. gada 18. februārī, plkst. 10:24

Iespējams, tavā mājā ir daudz parādnieku. Attiecīgi tad viņu parāds kaut kādā tur veidā tiek sadalīts uz visu māju .......

Gravatar master

2010. gada 18. februārī, plkst. 10:46

man apmeram uz pusi mazaaks rekjins tai pat peetera ielaa par 4kv.m mazaaku platiibu

laacz, imho individuali neko nedos uzstadit skaititajus. jo siltumu pievada visai majai un no taa arii veidojas tas tarifs. jaizzina no apsaimniekotaja upgrade iespeejas, jo cik zinu maja kur es dzivoju ir parbuuveets tas siltummezgls un ja visiem ir pa karstu, majas saimnieks var smuki piegriezt siltuma apjomu visai maajai un kopeejais pateerinjsh ir mazaaks - visi rezultaataa maksaa mazaak anyway baigais bardaks shaja visa manuprat ir. un fortum to izmanto. nez cik viniem pelnja pag gad bijusi

Gravatar towza

2010. gada 18. februārī, plkst. 10:49

Man ir vēl jautrāk. Es gatavoju vēstuli Rīgas domei un Namu pārvaldei. Neskatoties uz to, ka jau tā ir mega liels rēķins mums rēķinā parādījās mistiska pozīcija Cirkulācija.. 3.22 par dzīvokli.. Kas tas tāds? Vai maz vispār var likt kaut kādas mistiskās pozīcijas rēķinā?? Bez paskaidrojumiem, bez papildus informācijas.. Hmmzz..

Vienkārša matemātika. Namu pārvalde Daugava.. Mūsu mājā ir ~115 dzīvokļu. 3.22 x 115 = 370.30 no mājas.. Var jau būt, ka tas ir uz parādnieku rēķina? Bet vai pēc tam, kad parādnieks samaksā - tad veic pārrēķinu??

Gravatar mocha

2010. gada 18. februārī, plkst. 11:26

Tev ir arii klienta konta apkalposhana? :-|

nu ko lai saka? Juutu liidzi. Apsaimniekotaajam ir LIELA potence ;-) iznjems visos caurumos, jo kaapeec nenjemt, ja var njemt!?

Ja nespēj maajas vairākums par ko vienoties, tad neko izmainīt nevarēsi un būsi spiests maksāt arī vēl lielāku rēķinu, ja tāds tiks piestādīts... :-(

p.s. Ventspilī uz 60m2 arii ~100Ls par siltumu (janv)

Gravatar pich

2010. gada 18. februārī, plkst. 11:42

omfg! brīnos par šādim cipariem! mēs ar sievu rudenī ievācāmies jaunajā projektā, un ne reizi rēķins par komunālajiem nav bijis lielāks par 60Ls (64 kvm 2 ist). Siltums, gāze, elektrība, ūdens, koplietošanas telpas un apsaimniekošana satilpst tajos 60 latos...

Gravatar me

2010. gada 18. februārī, plkst. 11:47

Nja - likās jau ka man ir dārgi, bet izskatās, ka ir ok 0.88 par kv/m. 33 kvm Kopā 29 Ls.

Rīgā, apsaimnieko Kurzemes nami, ķieģeļu/paneļu māja

Gravatar Raivo

2010. gada 18. februārī, plkst. 11:57

DZīKS "Pļavnieki" piestādīja par 66.3m2 janvāŗī - Ls 80.95 =\

Gravatar imo

2010. gada 18. februārī, plkst. 12:16

man 70 m^2 dzīvoklī ar gāzes katlu dzīvoklī sanāk kkādi 70 ls pa shito auksto mēnesi .... dzīvoju netālu no lāča, vismaz wifi uztver vienu laacz.lv tīklu :)

Gravatar dadzis

2010. gada 18. februārī, plkst. 12:37

šis jau ir kurš posts par apkures ne-lietām daudzdzīvokļu namos!? :D samierinies, beidz cepties! uzcelsi savu mājau, redzēsi, ka nebūt ne apkure ne viss pārējais maksā desmaizi lai māju uzturtu. izbaudi to, ka siltums tev ir un nav pašam neka sjākurina vai jālabo apkures katls vai jāgādā granulas lai apsildītu dzīvokli. izbaudi, ka tev tek ūdens no krāna un tīri ok ūdens un nav tev jādomā par urbumu vai par to ka ats ir dikti kaļķains vai dikti dzelžains. izbaudi to, ka ir kam uzbļaut ja nedeg lampiņa koridorā un nav pašam jāmeklē kāpnes lai to nomainītu. dzīvoklis ir dzīvoklis un tur tui neko neizmainīsi. ja tas ir tavs dzīvoklis un nav krīts jāpiķo, tad dzīvot dzīvoklī ir sviestmaize ar nelieu sāls piedevu tagad. tici man!

Gravatar Vaarna

2010. gada 18. februārī, plkst. 13:03

laacz, nomaini dzīvestvietu, neizejot no pilsētas. Mans vecais wōnis atrodas pretī Kultūras namam, un apkures tarifs ir pavisam savādāks - patīkamāks. Jelgavā vienmēr būs dārga apkure (un līdz ar to arī karstais ūdens). Tāpēc vai nu samierinies, vai pārvācies. Starp citu, es no Jelgavas pārcēlos uz Vangažiem - ļoti patīkamas cenas īrētā jaunajā dzīvoklī. Vēl ir pieejamas tukšas apdzīvojamās platības ;)

Gravatar NeO4ATA

2010. gada 18. februārī, plkst. 13:42

Mjā, es šoziem būšu iztērējis ap 80 latiem uz briketēm. Tiesa, silts nav, bet veselīgāk noteikti ir dzīvot kādos +14 līdz +16, nevis uz +18 un vēl vairāk. ;) Japāna, kas ir viena no bagātākajām nācijām, arī ar apkuri ziemās neaizraujas + izmanto kontrastvannas/dušas.

Gravatar V.

2010. gada 18. februārī, plkst. 16:39

Rēķinu par patērēto siltumu jebkuram apsaimniekotājam piestāda pakalpojuma sniedzējs ņemot vērā mājas skaitītāja rādījumus. Un NP to paļubomu nomaksā (nu vai paliek parādā, bet tas ātrumu nemaina :). Tālāk šo summu X tiek mēģināts sadalīt pa dzīvokļiem pēc visdažādākajiem algoritmiem - te nu iestājas NP improvizācija (vai arī MK noteikumu "tulkojumi") - karstā ūdens cirkulācijas aprēķini, zudumu koeficienti utt. Teorētiski individuālo skaitītāju uzstādišana 1 dzīvoklī nav atrunāta tais MK noteikumos - NP ar ko tādu ņemties nebūs rezona - tikai čakarēt aprēķina algoritmus :) Nu ja visa māja vienojas tad jā - var jau vispār ar siltumpiegādātāju pa taisno da jebkādu līgumu saslēgt...

Gravatar Endijs Lisovskis

2010. gada 18. februārī, plkst. 17:08

Njā. Cipars nenormāls. Man pa janvāri - tepat Jelgavā bija 0,60Ls kvadrātmetrā (PVN summā).

Es gan nezinu juridiskās nianses, bet šķiet, ka ar individuālu skaitītāju cauri netiksi. Viena lieta būtu, ja drīkstētu slēgt pa tiešo ar siltuma piegādātājiem līgumu - tad cita lieta. Bet NĪPs vai kāds cits apsaimniekotājs diez vai ļaus tev vienam kaut ko darīt.

Un no otras puses. Ja ir tik liels rēķins - tad ir ļoti lieli siltuma zudumi. Tādā gadījumā pat ja tev būtu skaitītājs - rēķins vienalga būtu liels. Jo ja ir zudums - tad ir skaitītājs vai nav - būtu jākurina pastiprināti.

Gravatar normunds

2010. gada 18. februārī, plkst. 18:30

<a>Rīgas Siltuma topošā afēra </a>

Varētu jau padiskutēt par to kurš akcionārs tur ko nevar ietekmēt (saožu spēcīgu Dalkia lobiju), bet lieta principā laba un sasaucas ar Laacz sāpi. Vienīgi jāņem vērā, ka bez māju silitināšanas no individuāla siltumskaitītāja lielas jēgas (tb ietaupījuma) nebūs.

Gravatar artissco

2010. gada 18. februārī, plkst. 19:37

Mjā, man Ķegumā ar jautri šomēnes bija. Atnāca rēķins un tajā bija jauks cipars. Man par 1 kvadrātmetru jāmaksā 2.23Ls. Par laimi man tik 2 istabas. Cik atceros, kaut kur lasīju vai a tv redzēju statistiku par apkuri un toreiz teica, ka Ķegumā skaitās dārgākā. Tas viss pateicoties dēļ jaunās apkures sistēmas. Mums uzlika šķeldu apkures katlumāju, kas skaitās videi draudzīga. Vienīgi makam gan nē.

Gravatar cyxob

2010. gada 18. februārī, plkst. 20:52

K.Barona ielas okupantu mājās man bija jāmaksā 1,421. un tā laikam ir visā "centrā". parasti draugiem RAF'ā ir stipri mazāki cpari :( Fortum - zlo!

Gravatar links

2010. gada 18. februārī, plkst. 21:36

[q]Cirkulācija.. 3.22 par dzīvokli.. Kas tas tāds? Vai maz vispār var likt kaut kādas mistiskās pozīcijas rēķinā?? Bez paskaidrojumiem, bez papildus informācijas.. Hmmzz.. [/q] Cirkulācija būtībā ir "dvieļu žāvētājs".

Gravatar Rukicc

2010. gada 18. februārī, plkst. 23:45

Rīgas centrs.

1.2322 - par kvadrātmetru 1.8703 - karstais ūdens arī man 3.22 - cirkulācija, tiem kas nezin par to silto cauruli vannas istabā ...:d

Gravatar deni2s

2010. gada 19. februārī, plkst. 02:03

Ja Ls 3.22 jāmaksā par "cirkulāciju", varbūt var izgudrot kādu ierīci, kas izmanto to "cirkulācijas" enerģiju un tur, piemēram, apgaismo visu mēnesi dzīvokl vai vāra tējui? :D Man šķiet, man elektriskā tējkanna mazāk patērē naudā, nekā jūsu dvieļu žāvētājs :D

Gravatar ...

2010. gada 19. februārī, plkst. 09:26

Visvairāk mani izbrīnija NeO4ATA koments. +14. Ko tik cilvēki neizdomā, savu slinkumu un skopumu attaisno ar veselību. Nu tad nekurini vispār! Kāda atšķirība +14 vai +4. Abos gadījumos jāstaigā pufaikā! Varēsi lielīties, ka šajā apkures sezonā, briketēs esi iztērējis 0Ls !

Gravatar KKTK

2010. gada 19. februārī, plkst. 11:39

Starp citu cirkulācija dažās mājās ir uztaisīta speciāli, lai siltais ūdens visu laiku cirkulē stāvvados un tu kā atgriez krānu tā uzreiz tek siltais ūdens. Tur miets ar diviem galiem. Vai nu nemaksā neko par cirkulāciju un tad augšējo stāvu iemītnieki notecina kubu kamēr sāk tecēt silts ūdens. Vai maksā par cirkulāciju, bet siltais ūdens ir burtiski momentā, tādā veidā samazinot siltā ūdens patēriņu uz skaitītāja.

Gravatar Mārcis

2010. gada 24. februārī, plkst. 00:46

Tehniski uzlikt siltuma skaitītāju dzīvoklim varēsi ja dzīvo augšējā stāvā, dzīvoklim siltumu nodrošina viens stāvads un ja ir 2-cauruļu apkures sistēma. Un ja varēsi to saskaņot ar siltuma piegādātāju.

Iespējamāks variants ir atteikties no centrālās apkures, nogriezt radiatorus, nosiltināt visas caur dzīvokli ejošās caurules, sarunāt ar siltuma piegādātāju par tranzīta(caurejošajā, siltinātajām) cauruļu siltuma zudumu kompensāciju. Un ierīkot dzīvoklī elektrisko apkuri (sildķermeņi, grīdas apkure), vai uzlikt gāzes (ja ir), vai malkas(ja var) katlu(krāsniņu-Jotul). Tā teikt ir iespējas atkarībā no situācijas.

Gravatar Ģirts

2010. gada 24. februārī, plkst. 11:11

Ilgtermiņā visizdevīgāk būtu uzcelt pašam savu energoefektīvo māju, kas gandrīz vispār nebūtu jākurina...

Gravatar pufaikāns

2010. gada 28. februārī, plkst. 11:27

man vōnis 330 m2. par janvāri apkure 350 Ls.

Gravatar Mārcis

2010. gada 28. februārī, plkst. 13:52

Vēl ir risinājums ar siltuma skaitītāju katram sildķermenim, bet arī tas ir jāsaskaņo ar siltuma piegādātāju un būs jāvienojas par siltuma zudumu kompensāciju ēkā(atkarībā no apsaimniekotāja), ko sadala uz visiem.

Gravatar n3o

2010. gada 1. martā, plkst. 17:15

Ārpus tēmas piezīme - attēlam šķiet nekorekti uzstādīts platums (width vietā idth).

Gravatar endim

2010. gada 11. martā, plkst. 12:33

Strādājot praksē namu pārvaldē N, izpētīju to virtuvi un uzrakstīju diplomdarbu par siltumenerģijas sadali daudzdzīvokļu mājās. Īsumā - individuālie siltuma skaitītāji ir mīts, jo šie neuzskaita patērētās megawatstundas, par kuriem ir noteikts Regulatora apstiprinātais tarifs, līdz ar to viena tāda skaitītāja patēriņu nekā nevar pārvērst naudas izteiksmē. Oficiāli šos sauc par siltuma alokatoriem (www.alokators.lv). Šie uzskaita nosacītās vienības, šiem jābūt visos dzīvokļos uz visiem radiatoriem ar regulējamo padevi. Fīča tāda, ja, piemēram, mājas siltumpatēriņš mēnesī naudas izteiksmē ir 1000 Ls (t.i. mājas skaitītāja uzskaitītā patēriņa reizinājums ar tarifu), tad šobrīd to sadala proporcionāli dzīvokļu platībām, ar dalījumu aprēķinot 1 m³ izmaksas, neatkarīgi no tā, vai tavā dzīvoklī ir vēsi vai silti. Ja visā mājā ir individuālie alokatori, tad tos 1000 Ls sadala uz uzskaitītajām vienībām, ar dalījumu aprēķinot 1 vienības izmaksas, attiecīgi, ja radiatori bijuši vēsāki, jāmaksā mazāk, un otrādi. Jāsaka, pasākums nav lēts, pie kam, pilnībā iespējams, ka tavi alokatori uzskaita vairāk, nekā kaimiņam, un beigās tu maksāsi dārgāk, nekā uz platībām. Galvenais, uz ko jāspiež, ir visas mājas siltumpatēriņš, jo par kaimiņu Fedjas vaļā atstātām durvīm vai logu jebkurā gadījumā maksāsi arī tu.

Latvijas Radio1 raidījums 18.01.2010. plkst. 9:07 vai 20:05, par jautājumiem: Kā var ietaupīt siltumu mājoklī? Praktiski padomi, kad un kā uzlikt siltuma skaitītājus. Māju siltināšana. Noklausīties ar WMP ir iespējams šeit, mms://ier-w.latvijasradio.lv/pppy?20100118A090700100000

Par cirkulāciju skat. MK noteikumi Nr.1013 , 17.2.1.p. (http://www.likumi.lv/doc.php?id=185342), tas nav tikai "dvieļu žāvētājs", tā ir visas mājas sistēma, bet papildus par to nav jāpiemaksā. Ja [towza] gadījumā cirkulācija aprēķināta 370.30 Ls, tad no piemērā minētajiem 1000 Ls viņam uz apkuri sadalīs tikai 629.70 Ls. Ir starpība. Vai tāds dalījums ir pamatots? Jā, bet tas ir cits, garāks stāsts.

Gravatar imo

2010. gada 12. martā, plkst. 12:47

šorīt kā reizi lasīju jelgavas vēstnesī par alokatoriem. Tā ir avīze ko sponsorē pašvaldība (pa brīvu) tur bija raxtiits ja ir reguleejams radiators, tad var likt. uzstaadiishana kkaadi 40 ls izmaxaa. liidz galam gan neizlasiiju to raxtu. ja lācim intresē varu to avīzi ieskenēt un nopublicēt .... ja ir reguleejami radiatori tad laikam saprotu ka ir jeega to verķi pielikt ... tas gan laikam atkarīgs no namu apsaimniekotāja. to vai jaaliek visiem maajas iedziivotaajiem, to nezinu.

Gravatar kakadu

2010. gada 19. martā, plkst. 15:23

kas tā par mistisko "klienta konta apkalpošana" pozīcija? Man šoziem dargākais bija 45LVL (t.i. ~0.7 LVL/kvm)! Skarbi, skarbi tie rēķinu jums Jelgavā.

Gravatar andrejs

2010. gada 13. aprīlī, plkst. 10:12

Man Rīgā ar visu individuālo skaititāju janvarī tikai apkure bija ~60Ls (neteiktu ka bija karsts)

Gravatar Vigants

2013. gada 15. janvārī, plkst. 20:07

Nu vispār es domāju, ka dzīvoju ļoti "biezi", jo man ir neliela privātmāja kura tiek apkurināta ar elektrību. Man par decembri sanāca (ieskaitot visus nodokļus) par apkuri ~180 Ls (~2000 kwh), tas par 110m2 privātmāju. = 1,64 Ls m2

Dzīvokļu apkurei pilsētā teorētiski vajadzētu būt lētākai vairāku faktoru dēļ:

  1. centralizēta apkure = economy of scale
  2. dzīvoklis = arī kaimiņi silda blakus sienas
  3. mazāk logu = mazāk zudumu
  4. Ieejas durvis ir uz gaiteni nevis uzreiz laukā = virinot mazāk atdzesē telpu

Ņemot vērā šos faktorus, iespējams, arī pilsētā lētāk apkurināt dzīvokli ar elektrību (siltās grīdas). Pie tam, elektrība ir ļoti zaļšs resurs Latvijā. Par zaļāks par malku, jo elektrību saražojam HES, kas nepiesārņo atmosfēru.

Gravatar laacz Autors

2013. gada 15. janvārī, plkst. 20:19

Lūdzu, neuzturi mītu par HESiem kā zaļu un lētu elektroenerģiju. Pat, ja mēs ignorējam HESu ekoloģisko futprintu, tad jāņem vērā, ka LV gandrīz visu savu elektroenerģiju eksportē un pašpatēriņam visu importē. Pašiem patērēt HESu saražoto ir pārāk dārgi. Ņem vērā, ka mājsaimniecībām mums pašlaik ir spēkā regulētais tarifs. Tiklīdz atnāks brīvais tirgus, elektroenerģijas cenas kāps fundamentāli.

Gravatar Vigants

2013. gada 15. janvārī, plkst. 20:24

who knows. :) tādēļ vienmēr varēšu ieinstalēt sev malkas vai granulu katlu. Bet šobrīd - ir tā kā ir.

Gravatar rusantro

2013. gada 15. janvārī, plkst. 20:19

Pilnīgi precīzi, 2010. gada janvāris bija trakākais. Runājot par individuāliem skaitītājiem. Divus gadus atpakaļ namu pārvaldē interesējos par tiem un pieredzi. Ja liek skaitītājus (alokātorus), tad visā mājā. Siltuma padeve mājai tiek regulēta no Rīgas. Var uzstādīt nakts un dienas režīmu, ka arī individuāli grozīt. Siltāk dzīvoklī no tā nekļūs, jo pašu sistēmu viņi nemaina. Teorētiski var ietaupīt, bet pārvaldniece nebija īpaši optimistiska. Ciparus arī neteica. Zinu, ka RAF masīvā vienā mājā uzstādīja un rēķini kļuvuši lielāki. Pilnīgi noteikti var jautāt NĪP, jo viņi paši mudināja likt tās sistēmas (ne īpaši aktīvi) un viņiem ir gan pieredze, gan sīkumu pārzināšana. Vismaz cik man ir sanācis sastapties, tad namu pārvaldnieces ir atsaucīgas, ko nevar pateikt par viņu padotajiem.

Gravatar Kārlis

2014. gada 18. martā, plkst. 03:39

Tagad ziemas būs siltākas un rēķini mazāki. Bet, ja nopietni, tad katrs seko savai naudai. Viss jākontrolē!