✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Par stereotipiem

2010. gada 3. martā, 15 komentāri

Tie cilvēki tomēr ir pilni ar dažādiem stereotipiem jeb klišejām. Ko tu padomātu, ieraugot cilvēku ar zeķi galvā? Laupītājs, protams. Zemāk ir video, kurš ilustrē šo dīvaino faktu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar ra001

2010. gada 3. martā, plkst. 11:47

Tas viss protams smieklīgi, bet man vienmēr nāk prātā apgrieztā doma, ja pieņemsim nebūs šādu stereotipu un šis tips tiešām būtu laupītājs un pārējie nebēgtu, vai tas būtu labāk?

Gravatar valdis

2010. gada 3. martā, plkst. 12:21

Tur jau tā lieta, ka "stereotips" var kalpot arī kā aizsargmehānisms, kā zināšanas par to no kā jāuzmanās. Nevar jau tīri mehāniski atmest šos stereotipus, tikai tāpēc, ka tos tā sauc. Ir nezināšanā balstīti stereotipi un zināšanas, pēdējie ir pat ļoti vajadzīgi.

Gravatar Zips

2010. gada 3. martā, plkst. 15:38

Nobeidzot divus ieprieksheejos komentaarus - taatad, par stereotipiem saucami tie, kas balstiiti uz nezinaashanaam. Cilveeku reakcija sizhetaa ir pilniibaa adekvaata Lai arii jautri, protams ;)

Gravatar Taai

2010. gada 3. martā, plkst. 17:59

Nu, pēc būtības stereotipi cilvēkiem ir nepieciešami! Tie balstās uz vispārpieņemtām zināšanām, pieredzes, nostāstiem; tie palīdz spriest par lietām, pirms rūpīgākas saskares ar tām... Un nav tikai sliktie, bet ir arī labie stereotipi! Piemēram, ja 2 "pacani" uz ielas pienāk pie tevis un prasa cigareti, tu taču asociē to ar nostāstiem, ka, ja neiedosi, dabūsi pa galvu, vai ne? - Nu lūk, to es sauktu par savā ziņā labu stereotipu!

Vispār, kādēļ šī tēma tika pacelta?! Laacz, būtu Tu normālu rakstu uzrakstījis par šo tēmu! Nevis kā tagad - vieni bārstīsies ar savu nezināšanu, citi bakstīs acīs iepriekšējiem par viņu neziāšanu...

Starp citu, ļoti sen redzēts video. ;)

Gravatar Guru

2010. gada 3. martā, plkst. 18:21

ja tiem diviem pacaniem iedosi cigareti tad pie reizes tev arī maku uzprasīs un pulksteni un mobīlo komplektā :D

  • vēl bietē profilakses pēc...

Gravatar Agate

2010. gada 3. martā, plkst. 22:32

Bet ir jau arī stereotipi, kas traucē dzīvot gan pašam, gan citiem. Ne reizi vien tak dzirdēts, ka amerikāņi, iekāpjot lidmašīnā un tur ieraugot priekšā arābu, krīt histērijā, kāpj ārā no lidmašīnas, tādēļ reiss aizkavējas, paši neaizlido iepriekš plānotajā ceļojumā. Arābs savukārt tiek aizvainots, lai gan pats iespējams dzīvo Amerikā jau kopš dzimšanas, ir ģērbies džinsos un teroristus ienīst.

Gravatar Shadowbird

2010. gada 4. martā, plkst. 11:18

Stereotipi un aizspriedumi ir neizbēgami, bet tajā brīdī, kad tie pārmāc veselo saprātu, tas jau ir idiotisma rādītājs. Uztraucies, nervozē, turi roku uz trauksmes pogas un esi piesardzīgs — OK, no problem. Bet tajā brīdī, kad tu sāc lekt pa gaisu, zvanīt policijai un krist panikā tikai tāpēc, ka cits cilvēks izskatās neparasti, tu kļūsti par idiotu "neļaut mācīties kristiešu skolā, jo bērna uzvārds vācu valodā nozīmē 'gaišs'" līmenī.

Gravatar Wieshka

2010. gada 4. martā, plkst. 18:06

Tālu notiekti nav jāskatās, lai saprastu cik cilvēki mēdz būt neizglītoti - attiecībā pret Latviju, pēc twitter trenda #latvia zvaigžņu stundas google search suggestion izskatās šādi: http://twitpic.com/154uxr

Gravatar ra001

2010. gada 4. martā, plkst. 20:19

Nu par to gan nebūtu jāuztraucas. Latviešiem man liekas, ka nedaudz piemīt tādas mazas tautas lielummānija un tie domā, ka visiem būtu jāzina, kas ir Latvija un kur tā atrodas. Man nesen nācās būt palielā forumā, kur satecēja ļoti daudz valstu un valstiņu kopumā un te nu bija... Runa nav par to, ka kāds nezināja Latvija, to zināja daudzi, bet es droši vien tāds ļoti neizglītots esmu, bet pateikt kur atrodas Swaziland, es diemžēl nevarēju, protams katrs var pagooglēt un atrast šo valsti, bet vai tomēr vidējā latvieši izglītība nav īpaši augstāka par citiem un mēs tāpat nezinām, kur atrodas tādas vai citādas nelielas valstis.

Gravatar Guru

2010. gada 5. martā, plkst. 11:40

bet ja amītim pasaki ka dzīvo eiropā un šis atbild: tai tur kas austrālijā? :D

Gravatar e-remit

2010. gada 7. martā, plkst. 21:36

Varēja viņš bankā ieiet un tad paskatīties, kā stereotipi nostrādās... Tik pat labi varēja saģērbties arābu drēbēs un uzkrītoši zem apģērba kantainas kastītes piesiet.

Gravatar Barnolds

2010. gada 8. martā, plkst. 15:13

Sabiedrībā plaši ir izplatīts stereotips, ka stereotipi ir jālauž...

Gravatar qws

2010. gada 15. martā, plkst. 07:50

ok, message skaidrs, turpmāk domāšu ka urla īstenība ir pozitīvi domājoš sportisks vīrietis, ja redzēšu kur viņi pulcējas baros, droši pievienošos, nevis pāriešu uz otru ielas pusi, kā kaut kāds stereotipainais idiots?

Gravatar Shadowbird

2010. gada 15. martā, plkst. 09:03

e-remit, tavs teksts ir lielisks stereotipu idiotisma piemērs, jo rietumu valstīs teroristi nekad nestaigā arābu drēbēs un nav uzkrītoši. Izņemot vienīgi, kad vajag novērst neaptēstu drošībnieku uzmanību no īstajiem bumbotājiem. Principā ikviens, kurš pievērš pastiprinātu uzmanību arābu apģērbam ir uzskatāms par teroristu līdzdalībnieku, jo palīdz terorisma akta veikšanā, novēršot aizdomas no vainīgajiem.

qws laikam pats ir drusku atpalicis, ja nespēj saskatīt atšķirību starp līkuma mešanu bīstama izskata cilvēkiem un histērisku zvanīšanu policijai jau ieraugot apģērbu vien.

Gravatar hvz

2010. gada 17. martā, plkst. 13:44

Balaklavu pa 3,50 nopirku Gards makšķernieku bodē. Sals gan jau bija beidzies, bet nākošgad, ja būs atkal -20, tad iešu ar to galvā pa ielu. Citādi salst seja.