✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Kāpēc radio101.lv tik slikti skan?

2010. gada 30. jūnijā, 42 komentāri

Iespējams, ka vislielākais mīnuss jaunajam radio ir tā uztveramība ar ierastajiem radioaparātiem. Šķiet, ka Rīgā tā ir teju vai visiem, ja vien nav pieticis atjautības vai iespēju ar dzelzs stieplīti piesiet pie kāda lielāka uztvert spējīga dzelža (piemēram, radiatoriem vai parastās decimetru antenas). Attiecīgi, vienīgā iespēja bija skatīties video ar skaņas celiņu internetu ārēs, kas negāja nebūt ne visiem. Taču, šonedēļ (šķiet, ka vakar) ir beidzot palaists arī audio strīms, kurš skan arī lielākajai daļa to, kas korporatīvās IT drošības politikas ieskauti.

Izrādās, ka iemesls ir triviāls. Rīgā nav frekvences 101,0. Tāda ir pieejama trīs raidītājos. Liepājā šajā frekvencē skan LR2. Tieši tāpat - LR2 iekš simtu pirmā viļņa skan Rēzeknē. Un, ko jūs domājaties, - trešais raidītājs, kurš translē kaut ko 101,0 kHz MHz frekvencē atrodas Iecavā. Papildus tam, šajā frekvencē Iecavas raidītājs nav starp spēcīgākajiem, bet gan tīra viduvējība ;) .

Informācija par mūsu valsts apraidītājiem ir pieejama ESD lapā.

Diemžēl, es nezinu kas tam par iemeslu, ka ir izvēlēta ikurāt šī - kādreiz “Capital FM” piederošā frekvence. Iespējams, ka pārņemt bija izdevīgāk, nekā reģistrēties pa jaunam un mēģināt pirkt jaunas frekvences visā Latvijā. Iespējams, ka ir kādi citi “beti”.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar uudriitis

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 19:35

Mežciemā skan ideāli jau no raidīšanas sākuma. Radioaparāts ir kaut kāds vecs ķīniešu/japāņu no-name un antena arī nav tjūnēta. Laikam jāsaka - lucky me :)

Gravatar bush

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 19:43

Ūnijas ielā, aiz Domina pilnīgi neskan. Parasts audio centrs ar "vadiņu".

Gravatar Sapnix

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 20:02

Tur jau stāsts ir vēl drusku garāks, šī frekvence sākotnēji tika reģistrēta kā reģionālā radio (Radio Zemgale), šķiet nu jau kādus gadus 10 atpakaļ, no kā attiecīgi arī izrietēja apraides teritorija un jauda. Tiesa vēsturē ir zināmi fakti, kad reģionālās radiostacijas pārceļo no laukiem uz Rīgu. Tomēr pēc pēdējā šāda gadījuma, citos tirgus spēlētājos bija ļoti liels kašķis un dusmas.

Konkrētajā gadījumā sāpe tikai varētu turpināties, jo Rīgā pārāk tuvu atrodas 100,5Mhz, kurā retranslē BBC. Cik labi tas saskan kopā var pārliecināties Āgenskalna tirgus apkaimē, kur atrodas viņu raidītājs.

Gravatar Endijs Lisovskis

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 20:07

Vismaz Jelgavā un pa Jelgavas rajonu braukājot (uz Lietuvas pusi) man Radio 101 iekš auto ķer labāk kā SWH. Vienīgi ir viena jokainība. Citreiz piešķiļot mašīnu tā apjūk un 101 nenodetektē un pārlec uz LR2. Bet atkārtoti uzspiežot uz 101 tas paliek. Tādas tās lietas.

Gravatar admins

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 20:23

A kad Liepājā diez varētu skanēt frekvencēs šis zvērs? Klausos pa naktīm, bet negribas turēt 24/7 kompi ieslēgtu.

Gravatar mellais

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 21:09

Rīgas centrā (Brīvības/Matīsa stūris) arī bez variantiem diemžēl.. Var uztvert tikai kristīgo radio (101,8 MHz). Žēl, ka tas absolūti neatbilst manai gaumei... :)

Gravatar mazauto.lv

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 21:35

Man savā Opelī skan normāli pa visu Rīgu. Cita lieta, ka formāts ne gluži patīk. Cerēju uz veco, labo SWH-style, bet sajūta ir, ka visi 4 galvenie ir kā norāvušies no pavadiņas, un nu tik liek visu, kas pagadās un ko 10 gadus nav drīkstējuši likt... nu nesavāksiet ar LedZeppelin to auditoriju, par kuru gribēs maksāt reklāmdevējs. Bet tas gaumes jautājums, nav vērts oponēt manu viedokli. :)

Gravatar laacz Autors

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 21:36

Ak, jā. Man arī mašīnā ķer labi itin visur, ja neskaita pāris krustojumus Rīgā, kurš mazliet pašņāc. Un formāts man patīk. Ļoti.

Gravatar normunds

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 21:41

Sapnix - pusmegaherca solis ir OK, nekas tur netraucē, ja nu vienīgi tevis pieminētajā āgenskalnā pie paša raidītāja.

Bet interesanti, es nebiju iedomājies, ka 101 raida no Iecavas. Tas izskaidro nestabilo uztveršanu sākumā. Pēdējās dienas man iekš auto viss ir OK, iespējams viņi ir pagriezuši antenas uz Rīgas pusi vai palielinājuši jaudas. Ja pirmajās dienās RDS ilgi meklēja stacijas info, tad tagad kā ieslēdz radio tā skan.

Gravatar L.

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 22:03

Jautājums Normundam - kāpēc man, braucot ar velo pāri vanšu tiltam, mazais mp3/radio pļurķis uztvēra tikai to sodību Kristīgo radio (solis 0,8)? Ar pļurķi labi ķer uz Imantas veloceliņa, bet tālāk uz centra pusi vairs ne. Vēl arī esmu novērojis, ka citas raidstacijas beidz nomākt 101, ja atrodies akai līdzīgā veidojumā - kad virs galvas ir debesis, bet esi padziļinājumā. Piemēram Rīgas centrā tuneļu galos.

Gravatar urbis

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 22:55

emm purčikā vēl šorīt (posmā no mēbeļu nama uz rimi (Dzelzavas iela)) braucot ar troļuku ieslēdzu un čarķis vien bija. Pārslēdzos uz Ehr un tam skaidra skaņa. To pašu capital fm ķēra daudz labāk šajā pašā frekvencē.

Gravatar normunds

2010. gada 30. jūnijā, plkst. 23:12

<i>kāpēc man, braucot ar velo pāri vanšu tiltam, mazais mp3/radio pļurķis uztvēra tikai to sodību Kristīgo radio (solis 0,8)?</i>

Frekvence uzstādāma cipariski vai ar grozāmu puļķi? Mazajiem pļurkšķiem antenu vietā ir austiņu vads, hvz kāds frekvenču sintezators vai nedo dies heterodīna spole vai kā to štruntu sauca, nav brīnums, ka jēzus glābēji kāpj virsū. Tev atliek tikai pietūnēt antenu sistēmu - piem saīsināt vai pagarināt austiņu vadu. Var pat provēt izrēķināt kāds ir ceturtdaļviļņa garums 101 MHz un attiecīgi piemeklēt vai uzlodēt austiņu vadu.

Ja tev liekas, ka solis 0.8 ir par maz, tad kā tu izskaidrosi komfortablo 105.2, 105.7 un 106.2 atrašanos pusmegaherca attālumā? :)

Gravatar krisha

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 00:52

Not sure, bet liekas ka bija kautkada ideja pat to ka LV vai Rigas teritorija skaitas ka brivas FM frekvences vairs nav. Ar domu ja tu rit gribetu taisit jaunu radio tu griibedams to nevaretu, neparperkot kadu no esoshaja frekvencem. Shini gadijuma 101 ari darbojas ta ka parpirka tas ko pirms viniem lietoja CapitalFm gan Riga gan arpus tas, jo tie gaja kirdik un kastur, nemaktu teikt neesmu kompetents shaja megasvarigaja jautajuma..

Gravatar endrju

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 02:07

Jā, diemžēl 101 radio pārraides kvalitāte ir, maigi sakot, mēslu čupa. Par to esmu diezgan vīlies.

Gravatar Mr. Serge

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 03:44

Normund, vai tur nebija vēl kaut kāda pēršanās par to, ka nevar būt tā, ka ir vairāki FM raidītāji visā LV teritorijā, kas vienā diapazonā raida vienu un to pašu?

Gravatar Kloons

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 10:19

Vidzemē noķēru radio101 frekvencē 104,7 ;) nezinu kur raidītājs, bet vidzemes šoseja sākot no sigudas līdz vecpiebalgai ir ļoti ok. Jā āgenskalna tirgus manam auto radio ir melnais punkts visās fekvencēs... tur arī swh tiek noglušīts :D Man vecumvecs rādžinš ar pasīvo antenu...

Gravatar Aigars

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 10:27

Man centrā ap sporta pili ir cerkštoņa un nav stereo :( Neskaitāmas reizes radio džekiem jautāju twiterī, kas par lietu , bet tiku ignorēts un klusums par šo jautājumu!

Gravatar marss

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 10:42

Mans piedāvājums bij pārnest no Iecavas to raidītāju uz da kaut vai Ulbroku, jo 40kM pazūd tāāda signāla daļa, ka maz neliekas ;) a par radio, pirmo dienu paklausījos, muzons tāds galīgi garām, nene slēdzu atpakaļ uz EHR vai Europa+ , vai LatvR ...

Gravatar Jānis Polis

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 11:10

101 vispār nav tiesību raidīt Rīgā, viņi to dara nelegāli, un attiecīgā inspekcija jau šamējiem sēž uz kakla. To risināt reāli var tikai nopērkot kādu no esošajām Rīgas apraides atļaujām/frekvencēm, jo jaunu nav un nebūs.

Gravatar Lietotajs_parastais

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 17:23

Tajā pašā ESD lapā ir minēts

Ar labu uztvērēju un lietojot āra antenu, Rīgā iespējams uztvert arī: 7. 101,0 SIA"Radio Zemgale", Iecava 33 125

Kāpēc, lai kāds sēdētu uz kakla? Vai tiek pārsniegtas atļautās jaudas? Konkurentiem sāp un tie sūdzas? Nav skaidrs kā CAPITAL FM varēja raidīt un nevienam nekas nesāpēja...... Capital FM neklausījos, nezinu kā bija ar uztveramību Rīgā....

Varbūt visus radio vajag Digitalizēt.....

Gravatar Sapnix

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 18:09

Nedomāju, ka tur kāds īpaši sēž uz kakla, vismaz tik ilgi kamēr tu raidi ar atļauto jaudu no atļautās vietas. Starp citu ceturtdaļviļņa garums 0,74m, ja mani aprēķini ir pareizi.

Gravatar Mārcis

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 20:03

Problēma visticamāk ir tajā, ka Rīgā nav un nebūs frekvences. Vispār Latvijā ir galīgā tūtā ar pieejamām frekvencēm, jo daži gudrīši parcentās un salika visas frekvences ar 0.5 soli. Kas attiecīgi samazina iespējamo staciju skaitu. Eiropā normāli ir 0.3 solis. Tagad jau protams nekas vairs nevar tikt mainīts.

Un ja viņi raida nelegāli ar reģionālo licenci, agri vai vēlu viņiem skābekli piegriezīs. Inspekcija tomēr diezgan jūtami čeko šādas lietas.

Gravatar ddd

2010. gada 1. jūlijā, plkst. 23:09

man auto ķer labi, vismaz uz siguldas pusi tikai pašā siguldā sāk ņerkstēt. bet celtnēs ir pavisam citāda uztveramība ... ja kārtīgas dzelzs/dzelzbetona sienas, tad ir čušs ... nekā. žēl, no sirds žēl jo arī patīkās. švāns solija ka strādājot pie jaudas pacelšanas un solija ka viss būšiot bumbās, strādājot.

Gravatar Klients, Stīvais

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 10:32

Brīvības/Matīsa stūrī mans shet-radio modinātājs ar mokām ķer 101 (tiesa gan antena pievienota radiatoram). Mašīnā neķer. Maskavas ielas tālajā galā (Rumbulā) arī neķer. Nudien bēdīgi.

Gravatar Corvax

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 12:20

Tā viņiem karma. Arī SWH signāls ir vājāks par Skonto, vai European piemēram. To itsevišķi jūt uz mazajiem radio aparātiem.

Gravatar nazis

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 13:17

laacz, neliels labojums: <cite> Un, ko jūs domājaties, – trešais raidītājs, kurš translē kaut ko 101,0 kHz frekvencē atrodas Iecavā. </cite> Gadījumā nebija domāts 101 MHz, nevis kHz?

Gravatar Jānis Polis

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 13:17

Inspekcija piesienas, jo, kā Capital FM kādreiz, tā arī 101 šobrīd nelikumīgi pastiprina signālu virs atļautās jaudas, lai staciju varētu labāk dzirdēt Rīgā. Principā to pašu dara arī lielākā daļa citu staciju, bet nu dzirdēju no 101, ka konkurenti esot sūdzību uzrakstījuši :D

Gravatar ozis

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 14:12

Neviens nezin, kas ar capital fm notiks- pavisam pazudis no FM diapazona, vai tas ir pārejoši? ZVisu laiku to klausījos, manuprāt bija labākais radio, tagat tikai naba palikusi...

Gravatar bezmiegs

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 15:14

Klausos tikai mashiinaa un godiigi teikt veel ne reizi neesmu dzirdeejis charkstonju.. ne Riigas centraa ne Maskavas ielaa un veel jo vairaak ne Mezhciemaa Juglaa un visu celju liidz Ceesiim (kur pa celjam Star FM un SWH Rock saliidzinoshi aatri nozuud) .. Siguldaa iecherkstas jo RDS nomaina frekvenci automaatiski taapat kaa EHR.. un ak jaa autinjam nav pat aareejaas anteenas ;)

Gravatar jaunozolins

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 15:29

Mēs jau jokojām, ka ar ausīm iespēja labāk sadzirdēt nekā ar parastu radio, dzīvoju 2 kvartālus no studijas, bet skanēt neskan manā vienīgajā radio uztvērējā. Paldies internetiem.

Gravatar marss

2010. gada 2. jūlijā, plkst. 23:29

ozis naba ir radio narkashiem .. a capital cik ir dzirdēts atgriezīsies FMaa ... 101 aiz*irsīs r101, a shamie meklēs citu frekvenci poli nevajag *irst ka nav frekvences, pus 90 skala stāv tukša !

Gravatar qqq

2010. gada 3. jūlijā, plkst. 07:19

"trešais raidītājs, kurš translē kaut ko 101,0 kHz frekvencē atrodas Iecavā" Vai tik tomēr nav mHz, ne kHz?

Gravatar KSB

2010. gada 3. jūlijā, plkst. 10:32

Tas izskaidro to kāpēc purčikā tik slikti ķer un to kāpēc ceļā no Rīgas uz Bausku ir krietni labāk. Vispār interesanti ir tas ka SIA Radio Zemgale (bija vēl tāds SIA NR Zemgales Radio) arī ir reģistrēts tajā pašā Elizabetes 55.

Gravatar Kristaaaps

2010. gada 4. jūlijā, plkst. 20:50

Nu ja man ar švaki skan dzīvoju Jūrmalā, Majoros.. ir vecs bet labs sony lielais centrs visas ieprieksējās stacijas skan ideāli uziet uz 101 klusums.. :D paradokss tāds, ka pa nakti skan kkur no ~23.00 bet kā rīts klāt tā signāls paliek ar vien vajāks un vājāks līdz ap 08.00 atkal klusums jo zonas vispār nav... Vieno antenas vadu pie kā grib neķer.. pie TV antenas vēl neesmu meiģinājis :D

Pie draudzenes slokā viņai tāds mini sony centrs un ķer ideāli R101 visu dienu bez traucejumiem! :D un man skauž! :D

Nu jā viņiem kkas ar šo jādomā jo nu ir ka ir arī ar mašīnu braucot uz rīgas pusi vietās radio nav baudāms.. ;(

Protams caur netu strīmu klausos visu dienu ideālā kvalitātē bet diemžēl strīmu nevar vēl pārcelt māsīnā u.c. vietās kā tikai izstabā :D

Gravatar ssssssss

2010. gada 6. jūlijā, plkst. 17:57

pa Rīgu braucot apkārt nav bijušas nekādas problēmas

Gravatar jo

2010. gada 7. jūlijā, plkst. 09:52

Man Rīgā iekš auto ar meklēšanu atrast nevar - tikai ar precīzu regulēšanu. Iebraucot Olimpija stāvietā parādās kārtīga čarkstoņa. Jeb kurā gadījumā jauda ir stipri par mazu.

Gravatar kma

2010. gada 8. jūlijā, plkst. 15:13

Tā iet, kad lauku radio pataisa par pilsētas radio. Bija interesanti lasīt visādas versijas. Žēl, ka nav versijas no paša LOL.

Gravatar kma

2010. gada 8. jūlijā, plkst. 15:17

Ak jā, un nopirkt var tikai to, ko var nopirkt. Neko jaunu vairs uzbūvēt nevar, skaļāk pagriezt arī nevar. Antenas protams var grozīt, bet tad jāsamazina jauda. Un otrādi.

Gravatar Ģirts

2010. gada 14. jūlijā, plkst. 13:39

Radio101 ideja un formāts ir ļoti labi! Tas ir reāli alternatīvs radio, kam tā īsti neviens cits radio Latvijā nepatīk! Protams, derētu "izpušķot" programmu ar daudziem interesantiem raidījumiem, tieši tā - man interesē interesanti raidījumi un laba mūzika, nevis SWH-stila "reklāmas vairāk, nekā jebkas cits", vai EHR-stila "inkvizīcijas hiti visu dienu, atkārtojas katru stundu vai arī tādi radio, kur tikai vārās un taisa monologa runājošus raidījumus, no kuriem vairums varbūt ir stipri neinteresanti! Radio101 ir ceļā uz balansu tam visam, atrodot oriģinālu, bet ne pārlieku lecīgu mūziku, ko labprāt klausās cilvēki ar labu mūzikas gaumi, veido interesantus raidījumus (šeit gan ir ko piestrādāt) plus brīva, interesanta runāšana. Protams, pie visām šīm lietām vēl ir stipri jāpiestrādā, bet virziens Radio101, manuprāt, ir labs un būtu ļoti žēl, ka šo radio "noēstu" neapmierināti konkurenti!

Gravatar kma

2010. gada 21. jūlijā, plkst. 23:40

Viņi apēdīs paši sevi. <i>They'll fall like a dominos.</i>