✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Oracle un MySQL

2010. gada 23. jūlijā, 16 komentāri

Kad Oracle iegādājās Sun, kurš, savukārt, pamanījās pirms tam iegādāties MySQL AB, visiem bija lielās acis un nemierīgās sirdis - kas tad nu, kas nu būs ar MySQL.

Aber nekas nebūs, dārgie lasītāji.

Nekas šai kontekstā nav klasiski “nekas nemainīsies”. Nekas šai kontekstā ir tas, ka nu ir skaidra MySQL nākotne. Tā kā Oracle DBVS ir lielā naudas mašīna enterprise vidē, tad MySQL tur, protams, nav vietas.

Milzīgo MySQL lietotāju skaitu neviens neplāno aizmirst. Radīsies gan jaunas iespējas gan labosies jaunie bugi. Izstrāde turpināsies, atbalsts par naudu arī paliks.

Galu galā - Oracle un MySQL ir divi kardināli atšķirīgi tirgi, kas pagaidām nekonfliktē. Tieši tāpēc, lai tie arī turpmāk nekonfliktētu, iekš MySQL ļoti ilgi neparādīsies enterprise līmeņa iespējas.

Particionēšana ir, bet ļoti jo ļoti ierobežota.

Storētās procedūras un funkcijas ir, bet ļoti jo ļoti ierobežotas savās iespējās. Ne tikai tīri lingvistiskā ziņā, bet arī paku jeb moduļu neesamības dēļ.

Labi, ir parādījies šeduleris, bet kāds?

Iespējas komunicēt ar ārpasauli (ieskaitot pašu host sistēmu) ir vairāk nekā ierobežotas (jā, jā, zinu - UDF; protams - sagribēji;).

Principā ir ļoti daudz iespējas, kuras daļēji vai pilnībā, bet dažbrīd pat daudz labākā līmenī, ir ieviestas otrās vietas ieguvējā - PostgreSQL. Taču, lai cik labs būtu postgre kā DBVS, tam nav ij ne tuvu tik daudz rīku un to neatbalsta ij ne tuvu tik daudz, cik vabrūt gribētos.

Nē, protams. MySQL ir ļoti labs. Es visur, kur vien iespējams, izmantoju ikurāt to un neko citu. It sevišķi, ja runā par to, kā tas ir attīstījies ceļā 3.x, 4.0, 4.1, 5.0, tagad - 5.1, bet rīt 5.4. Bet biznesa loģiku ielikt datubāzē, kas ir ļoti būtiski, tur pilnvērtīgi un komfortabli nevar. Un, kopš to ir nopircis Oracle, nekad arī nevarēs.

Kādu laiku es nesapratu MySQL izstrādātāju politiku. Tagad, ieliekot to visu Oracle kontestā, viss kļūst skaidrs. Vai arī man tā vismaz šķiet.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar asdf

2010. gada 24. jūlijā, plkst. 00:27

Ko PostgreSQL jau ir otrajā vietā aiz Oracle? :)

Gravatar Storms

2010. gada 24. jūlijā, plkst. 18:06

Orāklim tak arī bija free versija. "Izkastrēta" līdz 4Gb DB limitam, bet viss pārējais kā pie pieaugušajiem. To savulaik Oracle izlaida kā atbildi uz MS SQL Express. Bet nu lai jau lielie vaļi rīvējas. Ārpus dārgajiem korpoatīvajiem risinājumiem MySQL imho ir Nr1 tik un tā.

Gravatar werd

2010. gada 24. jūlijā, plkst. 18:28

laacz, ļoti labs raksts izdevies. Kaut gan es klusībā ceru, ka Oracle kādreiz nāks klajā ar advancētaku MySQL servisu.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 24. jūlijā, plkst. 19:01

asdf, es bi domājis - otrajā vietā MySQL segmentā :)

Gravatar Grrr

2010. gada 25. jūlijā, plkst. 19:09

Tobiš 2. vietā pēc popularitātes? Tas gan.

Gravatar Krotow

2010. gada 25. jūlijā, plkst. 22:59

Ceļš patiesībā skaidrs. Ja gribi savā projektā izmantot sakarīgu opensource DBVS, ņem PostgreSQL. Ja neskait dīvainības darbā ar BLOBiem, citādi ir ļoti Ok.

Gravatar Loks

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 09:51

Kādu rīku tad tev trūkst priekš PostgreSQL? Man jau labu laiku izvēle numur viens ir porstgre... tā kā pārsvarā sanācis strādāt ir ar Oracle, tad postgre man automātiski liekas krietni ērtaks par mysql un mysql virzienā pat skatīties negribas :)

Gravatar Ēriks

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 11:37

Līdz ar MySQL plugin API ieviešanu, izskatās, ka kaut kas jau tanī dīķītī kustas.. un ja kādam būtu vēlme kautko komercializēt, tad manuprāt, tas ir veids kā to darīt - t.i. veidojot pluginus (gan datu tipus, gan indeksus - ft, attēlu meklēšanai, uc). Plugini kā reiz arī būs tas veids kā komunicēt ar ārpasauli. t.s hosta procesiem (piem. sphinx)

Gravatar laacz Autors

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 11:45

Ērik, plugin api pašlaik attiecas tikai uz storage engines un fulltext meklēšanu. Viss. Basta. :)

Gravatar Ēriks

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 12:12

[..] The components supported by this operation include, but are not limited to, full-text parser plugins, storage-engines and server extensions.[..]

Gravatar Girts

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 13:57

Biznesa loģiku datu bāzē? Ir reizes, kad bez tā nekādi nevar iztikt, bet 99.9% gadījumos tā ir ļoti slikta doma ...

Gravatar e-remit

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 16:35

#11 Girt, tā tev liekas, jo tikai MySQL esi redzējis, bet ne kārtīgu relāciju DB.

Gravatar asdf

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 16:51

#12 e-remit, kā jau Girts teica ir savi "+" un savi "-". Protams ER modelī ir jābūt biznesa loģikai, bet vai ielikt vēl kaudzi loģikas SP tur jau viedokļi dalās. Un ne jau tāpēc, ka nezinātu DB fīčas, bet tīri no programmatūras arhitektūras viedokļa. Domājot par uzturēšanu, funkciju nedublēšanu, portēšanu, vairāku aplikāciju uzturēšanu utt.

Gravatar e-remit

2010. gada 26. jūlijā, plkst. 17:43

#13 asdf, slikti lasīji Girta komentāru - viņš neteica, ka

<blockquote cite="asdf">teica ir savi “+” un savi “-”</blockquote> ...peace ;)

Gravatar saridons

2010. gada 3. augustā, plkst. 13:23

kādas DBVS fīčas pietrūkst MySQL, lai varētu tajā "pilnvērtigi ielikt" biznesa loģiku?

p.s. jautājums ir domāts nopietni.