✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Pulksteņu remontdarbnīca

2010. gada 3. augustā, 41 komentārs

Vakar man bija izdevība iepazīties ar kādas profesijas pārstāvi, ar kuru līdz šim man ceļi nebija krustojušies. Pulksteņmeistars. Ja konkrētāk - uz Vaļņu un Audēju stūra.

Biju izņēmis savam otrajam Swatch pulkstentiņam bateriju nolūkā to samainīt. Kad biju atmetis cerības atrast nepieciešamā formāta bateriju veikalos, devos pie meistara. Un tad sākās. Šķita, ka es, veicot baterijas ekstrakciju pats savām rokām, esmu viņa sirdi izrāvis. Lasot lekciju par smalko Swatch uzbūvi, par puteklīšiem-slepkavām un pulkstenī dzīvojošo magnētu-metāla-daļiņu-pievilcēju, viņa balsī bija žēlums un nolemtība. Ar visu savu būtību viņš skumji stāstīja par to, kā esmu principā nogalinājis savu pulksteni, pamanoties arī uzlikt no devītā stāva Swatch veikaliņiem lielveikalos, kuros neko nesaprot no pulksteņa smalkās dabas, utt.

Pēc šīs lekcijas, kuras laikā sajutos kā mazs bērns, kurš ir izjaucis veco smalko televizoru “Горизонт”, lai paskatītos kas tur iekšām, par pieciem latiem pulkstenim tika nomainīta baterija.

No darbnīcas izgāju patīkami pārsteigts un mazliet samulsis. Ir vēl profesijas, kurās cilvēki dodas ar visu savu sirdi un dvēseli. Līdz šim man vienīgās atmiņas par pulksteņdarbnīcu bija saistītas ar padomu/postpadomju laiku iestādēm. Tagad tādu kā vintage sajūtu noķēru. Vairojamā glāze acī un sērīgā lekcija par to, cik ļoti slikti esmu darījis, lai cik tas dīvaini nebūtu, man pacēla garastāvokli pēc citādi ne pārāk izdevušās dienas.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar bush

2010. gada 3. augustā, plkst. 08:52

Vintage ir tik modē, ka tas vairs nav vintage. Starp citu, vai tad pulkstenis jau nav vintage?

Gravatar Jam

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:04

Vakar biju tieši tajā pašā iestādē, tikai saremontēt gredzenu. Aizgāju nesaremontējis, jo "vopshe to u nas remont stojit 20 lat a vam za 15 sdelaju" neparliecināja. Pulksteņus tur labi remontē, tas gan.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:04

bush, vai tad ir?

Gravatar normunds

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:12

nevajag ļaut ietekmēties, tu viņiem biji kārtējais klients, kas, nolūkā isipt kapeiku, pats esi ķēries pie baterijas nomaiņas. jo viņiem tas nozīmē divas lietas: vai nu tu sajāsi savu pulksteni līdz nepazīšanai mēģinot to dabūt vaļā ar nepiemērotu instrumentiiem, vai arī tu iemācīsies pats nomainīt baterijas (un atklāsi, ka swatch pulksteņiem baterijas var nopirkt visur kur, ieskaitot argusu un blakus darbnīcai esošos pulksteņu veikalus, nemaz nerunājot par to, ka swatch bodīte ar visām viņu baterijām ir atrodama galerijā centrs) un viņiem ies secen no tevis nopelnītie 5 lati.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:24

Normund, es tik tiešām nekur neatradu bateriju. Pat swatch veikaliņos unītī un alfā. Un vispār, es vairāk par pieredzi nevis par to, ka kāds kaut kur meklē savu labumu. Man tik tiešām nav žēl piecu latu cilvēkam, kurš atstāj šādu iespaidu.

Ne viss ir melns un balts. Protams, ka viņš vēlas nopelnīt. Protams, ka viņš sūkstīsies par jebkuru citu pulksteņmeistaru vai Swatch apkopoes bodītēm lielveikalos. Tieši tāpat kā jekburš taksists izlamās no panckām ārā citus taksistus. Vai arī jebkurš programmētājs atradīs kādu citu programmētāju, kuru nolamāt.

Mazie veikaliņi un to cilvēki, kuri dara savu šauri specializēto darbu ar sirdi vienmēr izpelnīsies manu atzinību. Un man ir vienalga, vai viņš man noplēš deviņas ādas. Ja es varu atļauties un nejūtos piečakarēts pēc apmeklējuma, es aizvien tur atgriezīšos.

Gravatar ctrnz

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:27

Jā, tas ir labs meistars. Esmu pie viņa mainījis i bačas, i saīsinājis siksniņu pulkstenim :) Ļoti akurāts.

Gravatar Wo

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:43

Jap.. es arī esmu pie viņa bijis bateriju mainīt pulkstenim.. un viņš ar tādu rūpību arī iztīrija putekļus un izstāstīja daudz par šī pulksteņa īpatnībām, beigās nosakot, ka labs pulkstenis..

Man bija tādas pašas sajūtas kā laacz.. nav žēl tādiem meistariem, kas visu sirdi ieliek, samaksāt arī vairāk (lai gan man diezgan lēti apgājās tas prieks)

Gravatar martins

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:56

5Ls par baterejas nomaiņu vai par nomaiņu un iztīrītu pulksteni? Man nupat izdevās salīdzināt cenas pulksteņu baterijām. 1.Pie mājām Brīvības ielā 190 par bateriju paprasīja 2Ls, bet tā kā norēķināties varēju tikai ar karti, paliku bez baterijas. 2.Tikmēr internetā atradu šādu adresi http://www.buyincoins.com/Electronics/Batteries/ (bezmaksas piegāde jau ir notikusi, viss darbojas!) Kā redzat, vienas baterijas cena ir kapeikas. 3.Nepacietīgi gaidot piegādi no buyincoins veikala, gadījās būt Bērnu Pasaulē pirmajā stāvā pie pulksteņu darbnīcas kioskiņa. Parādīju pārdevējam bateriju, viņa atbilde bija īsa - "пять лат", es tajā brīdī no pārsteiguma sāku skaļi smieties, jāpiezīmē, ka man pat nebija pulkstenis līdzi, piecus latus viņš gribēja tikai par bateriju.

Gravatar LieneL

2010. gada 3. augustā, plkst. 09:59

Es tieši tur pirms ~mēneša mainīju bateriju pulkstenim. Redz, no manis paprasīja 3 Ls :))

Gravatar djhurio

2010. gada 3. augustā, plkst. 10:15

Tā jau saka, ka nepieciešamā informācija pie Tevis nonāks. Es jau ilgu laiku plānoju salabot savu rokas pulksteni. Nu tagad ir skaidrs, ka īstais brīdis ir pienācis :) Paldies!

Gravatar guntisd

2010. gada 3. augustā, plkst. 11:35

Turpat arī nesen biju. Lai gan nebiju ņēmis laukā pašrocīgi, uzticēju meistaram. Laikam tad bija jāiztiek bez lekcijas :) manējam Q&Q par 4 Ls samainīja, un gadu garantiju iedeva.

Gravatar 2G

2010. gada 3. augustā, plkst. 11:49

Pag, te tiešām visi maina pulkstenim baterijas par piečuku un uzskata, ka tā ir adekvāta cena? Vai arī maiņā ietilpst kaut kāda atputekļošana u.tml.?

Gravatar laacz Autors

2010. gada 3. augustā, plkst. 12:15

2G, ja nepieciešams, ietilpst. Man ietilpa.

Gravatar Uldis

2010. gada 3. augustā, plkst. 12:58

Cilvēks ir savā vietā. Man tas ir rādītājs, vai ir vērts darīt savu darbu.

Gravatar Intruder

2010. gada 3. augustā, plkst. 14:05

Tas meistars ir tiešām labs... Bet ja tā padomā pulkstenis jau sen nepilda to funkciju ko agrāk, drīzāk tas ir tikai tāds aksesuārs.. nu kā broša tautu meitai...

Tieši šā iemesla pēc izvēlos automātiski uzvelkamos pulksteņu - kaut kas tajā visā ir - sajūta ka tev uz rokas ir kaut kas kāda meistara radīts - ar daudz zobratiņiem un rotoriem, un vēl pie visa "barojas"no tavas kustības ....sajūta svarīgāka par praktisko nozīmi...

Gravatar normunds

2010. gada 3. augustā, plkst. 14:22

Laacz, interesanti, ka swatch bodītes nepārdod baterijas, bet es esmu pārliecināts, ka tās var nopirkt argusā zem lata, saruna ar meistaru cenā neietilpst :). ceturtdien es tur piebraukšu, kā jau minēju, vienam swatcham vajag nomainīt.

pirms kāda gada viena notikuma sakarā es izstaigāju daudzas puksteņu darbnīcas un iespaidi bija visai dažādi. pulksteņiem nepatīk divas lietas: mitrums un putekļi. Ja ar pirmo viss bija kārtībā, tb nevienā vietā baseina nebija, tad ar putekļiem gan bija problēmas, it īpaši jau tajās darbnīcās, kas pie viena arī remontē juvelierizstrādājumus. tur nu es nenestu nevienu pulksteni, pat nomainīt bateriju nē.

bet vispābā es lūgšu mani neņemt vērā, jo attiecībā uz pulksteņiem es pa citiem plauktiem dzīvoju :)

Gravatar Mr. Serge

2010. gada 3. augustā, plkst. 14:30

Tā ir lieliskākā vieta, kur vispār jebko uz šīs planētas pulksteņveidīgu nest remontēt. Meistars ir izcils. Kopš esmu viņam kaimiņos ar kafejnīcu Leningrad, mēs visus iespējamos pulksteņus jau uz turieni esam nogādājuši remontdarbiem. Pirms trīs gadiem, atbraucot no Ukrainas, atnesu viņam hoholu zemē iegādātu pulksteni, kuru viņš burtiski pārlasīja no jauna, jo iekšas bija saliktas kaut kādas kakainas. Pats atrada līdzīgu pulksteni, kura mehānisms der, pats pārlasīja, pats saregulēja un paprasīja kaut kādu ļoti smieklīgu naudas summu. Kas pats dīvainākais, ierodoties tikai otro reizi pie viņa, meistars jau atcerējās manu vārdu un zināja, kāpēc dodos pie viņa.

Gravatar Kidijs

2010. gada 3. augustā, plkst. 15:40

Bet es arī vakar biju pie pulksteņmeistara, tikai tepat Madonā. Man jau liekas, ka par bateriju+tīrīšanu te prasītu mazāk - jo par posmu izņemšanu smukam (nezinu, vai labam) CASIO, man paprasīja akurāt latu. Cik sarežģīti vispār ir nomainīt bateriju?

Gravatar martins

2010. gada 3. augustā, plkst. 18:09

mums jelgava ir pavisam cita aina tur ar meistaru nemaz parunat nevar jo stav taka padomju laikos sieviete kas vel tevi izlama ka pats esi centies ti aizmugurejo vacinju nemt nost jo tad varot vinju salocit ta ka vairs virsu nevarot dabut .nu vienu vardu nepatikami samaksaju tos 50 santimus un paprasiju cik maksa kad viņi nem vaciņu nost 1,50 ls:Drekini veselu latu nokrapu meistaram :D

Gravatar martins

2010. gada 3. augustā, plkst. 18:13

un pie mums jelgava kiniesu batarejas maksa no 0,15 sant. a vaciesu no 2ls uz augsu es nopirku to pa 15 santimiem janvari un tikai tagad atnirdzas vinja vakar

Gravatar normunds

2010. gada 3. augustā, plkst. 18:39

Mr. Serge, piekrītu, pulksteņus pie mums remontē lēti. pats jocīgākais, ka lēti remontē ne tikai oldskūlīgi meistari vecos krievu pulksteņus, bet pat ženēvā (tajā, kas darbnīca, ne pilsēta) cenas ir ļoti labas salīdzinot ar to ko cilvēki maksā uz rietumiem no polijas.

bet nav likuma bez izņēmuma, man reiz par identiskas problēmas atrisināšanu vienā darbnīcā paprasīja tieši divarpus reizes vairāk nekā ženēvā. kopš tā laika es havoju draudzīgu pulksteņmeistaru, kam uzticēt apkopi par draudzīgām cenām. sīkumiem man ir pašam savs skrūvgriežu un citu nieku komplekts.

Gravatar normunds

2010. gada 3. augustā, plkst. 18:41

Kidijs, bateriju nomainīt nav sarežģīti - veco ārā, jauno iekšā :) grūtākais ir dabūt vaļā pulksteni, dažiem vajag visādus dīvainus pričendāļus, ar lomiku un kaut kādu māti parasti nepietiek :D

Gravatar laacz Autors

2010. gada 3. augustā, plkst. 21:49

martins, "tikai" tagad? Man pulkstenis ar vienu bateriju iet savus 3-4 gadus :)

Gravatar Uniga

2010. gada 3. augustā, plkst. 23:19

Man šķiet, ka tu vnk kļūsti vecs un mainās vērtības. Piemēram, es savam CK plkst. bateriju nopirku MNLā pa 0.60Ls, pati attaisīju aizmugurējo vāciņu un nomainīju. Un pats galvenais nav nekur jāiet un jāgaida uz kādu, kurš to izdarītu manā vietā. Tomēr pēc 50 gadiem noteikti iešu pie pulksteņmeistara :)

Gravatar lasītājs

2010. gada 3. augustā, plkst. 23:56

Laacz, pilnībā piekrītu Tev - šim meistaram nav žēl pat zinot ka citur var lētāk. Reti, taču reizi pāris gados parādos nomainīt kādu bačiņu, jo esmu viens no retajiem draugu kompānijā, kas nēsā pulksteņus. Mani arī pārņem īpatnējas sajūtas ar kādu rūpību un uzcītību viņš darbojās ap manu lēto casio pulkstentiņu - ij kad ņēma posmus ārā pēc idejas nejaucamai ķēdītei, gan baterijas mainot.

Gravatar rv

2010. gada 4. augustā, plkst. 15:50

buyincoins, īsti nesapratu. plāksne ar 50 LR44 baterijām ir pa div komats cik tur dolāriem, vai tas tomēr ir gabalā?

(ieraudzīju tekstu "pie mājām brīvības 190", izbrīnījos... tā pulksteņmeistariene man kaimiņos dzīvo :) )

Gravatar Vis

2010. gada 5. augustā, plkst. 16:31

@normunds. visās Swatch bodītēs tirgo arī baterijas un turpat arī nomaina, protams, ar nosacījumu, ka tāda baterija ir uz vietas

Gravatar normunds

2010. gada 5. augustā, plkst. 17:38

Vis, es tikai izteicu izbrīnu, ka laacz nevarēja nopirkt bateriju swatch bodē.

Anyway, šodien biju Argusā, baterija maksā 60 saņus, nomaiņas laiks apmēram viena minūte. Tagad tikai jānopērk laba siksniņa un pulkstenis dosies atpakaļ pie saimnieces.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 5. augustā, plkst. 20:51

normunds, es jau minēju, ka Swatch bodē baterijas nebija. Tā būtu nopircis un ielicis pats.

Gravatar normunds

2010. gada 5. augustā, plkst. 22:42

laacz, pārfrāzēšu - es tikai paudu savu izbrīnu, ka swatch bodē nav bateriju :) Ja ir interese, šeku ir divi veikali siksniņām: http://www.squiggly.com/ un http://www.watch-band-center.com/shop-watchstrap.html Otrais ir principa Eiropas mēroga megastore.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 5. augustā, plkst. 23:20

normund, man pulksteņa tjūnings ne pārāk iegājies (pagaidām?). Iztieku ar komplektā esošajiem elementiem un aksesuāriem :)

Gravatar Scorpion

2010. gada 6. augustā, plkst. 09:19

+1 Intruder Pašam ir Seiko Kinetic AutoRelay since y2k. Seiko jo tie ir pirmie kvarca pulksteņu ražotāji. Kinetic AutoRelay jo Kinetic AutoRelay. Vienīgā apkope ir bijusi pašam pamainīt ķēdes garumu (pa šo laiku mans svars ir fluktuējis 75 - 105 - 82 , līdz ar to rociņa ir palikusi resnāka-tievāka), kā arī pāris reizes ir mainīta sadilusī federadata kas tur ķēdi pie korpusa.

Gravatar REMBRANTS

2010. gada 11. augustā, plkst. 15:52

Ženēvā uz Brīvības ielas ir līdzīga attieksme - patīkami iet un iedot pulksteni paremontēt vai iztīrīt vai nomainīt baterijas. Jauki, ka tādas vietas paliek vairāk.

Gravatar Boxx

2010. gada 14. augustā, plkst. 00:12

Veel labajos laikos aiznesu forshas, eertas bet nedaudz manas vainas peec pabojaatas Gabor kurpes pie kurpnieka. Saakumaa biju nedaudz pat dusmiigs par lekciju, ko shis man nolasiija par apavu saudziigu neesaashanu, bet kad beigaas izdzirdeeju pilnas nopietniibas fraazi: "Tas tachu ir GABOR", saaku aizdomaaties. Sapratu ka 60mit gadiigais kurpnieks, kas seez vecaa tirznieciibas buudinjaa pie krasta masiiva pieturas, daudz vairaak saprot mantu veeertiibu. Ir tieshaam patiikami uzklausiit profesionaaljus savaa jomaa. Tas liek aizdomaaties par attieksmi pret lietaam ( daargaam, leetaam nav svariigi), kas mums ir apkaart

Gravatar gazeboo

2010. gada 24. augustā, plkst. 03:07

ja vajag sataisīt kādu īstu plkstni sačiņīt - kaut ko gadsimtu vecu vai modernu, tad ieteiktu paiet vēl pāris soļus pa Vaļņu uz priekšu uz dzc pusi, tur tāds plkstmeistars pretī durvīm ka vai nu! vai ar tas ir piesauktais - ap 40 g., īsiem matiem, tāds mazliet slidens brunets?

Gravatar nez

2011. gada 4. janvārī, plkst. 15:48

Var dabūt tel. nr. Vaļņu un Audēju stūra meistaram ? Baigi nav gribēšana speciāli braukt neko nezinot.

Gravatar māceklis

2012. gada 18. janvārī, plkst. 19:09

Jūs visi te pēdējo hu**u diršat. Tā kā pats nesen nolēmu mācīties par pulksteņmeistaru, tad biju pārsteigts par cenām, bet īstenība tas ir tikkai normāli, jo citur eiropā tās ir pat augstākas. Bet pie bateriju maiņas, sertificēts un sakarīgs meistars, kas strādā ar labām baterijām ar sudraba oksīdu, arī veiks pārējo pulksteņa apkopi. Kāda trešajā macību dienā, man veikalā ienāca kliente, kas sūdzējas, ka pirms mēnesi pati nomainījusi esot bateriju, un tagad pulkstens esot apstājies. pulkstenī esot iekļuvis ūdens, bet pulkstens esot ūdens izturīgs u.t.t. bet kapēc tā? Tapēc ka ik gadu vai pat divas reizes gadā, katram pulkstenim vajg apkopi, un parastito meistars veic tikai reizi 2 gados vai pat retāk :( un visas blīves un silikoni izkalst, un līdz ar to pulkstenī iekļūst netīrumi un citi sūdi. Un tas īstenībā tikai tapēc ka gribēja ietaupīt :(

Gravatar saplisis pulkstenis

2013. gada 10. decembrī, plkst. 20:45

Lācz, tas ir tas stūris ar uzrakstu "pulksteņi", kas kopā ar lombardu?

Gravatar Andrs

2014. gada 23. janvārī, plkst. 22:36

Lācz, man ir tas pats jautājums, kas pēdējam personāžam - "tas ir tas stūris ar uzrakstu “pulksteņi”, kas kopā ar lombardu?"

Gravatar he

2014. gada 17. jūnijā, plkst. 13:57

jā tas ir tas pats. man tur vecajam ZARIA (40 gadi jau pulkstenim) pilnu tehnisko apkopi veica pa 15ls un atkal iet griezdamies.

Gravatar Modris

2020. gada 9. oktobrī, plkst. 14:11

Vecums nenāk viens. Man nejauši izdevās saremontet vienu sienas pulksteni. Tagad lielo mehānisko pulkstenu remonts un restaurācija ir kļuvusi par hobiju. Es vēlos iepazīties ar pulkstenmeistaru kas varētu palīdzēt saprast neskaidros jautājumus par instrumentu komplektiem to pielietojumu. Esmu remontejis pulksteni četras nedēļas. Pēc skaņas strādā vis ok bet pēkšņi apstājas. Zobratam bojāts viens zobs.Nepareizas izjauksanas rezultāts. Ar cieņu Modris.