✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Ofiss internetos

2010. gada 25. augustā, 11 komentāri

Pirms vairākiem gadiem, kad Google Docs aizvien bija betā, savukārt nevienam neko vairāk nevajadzēja, liela daļa ar sajūsmu sagaidīja Microsoft iniciatīvu webā ielikt savu ofisu. Un, protams, pēc raksturīgajiem diviem mēnešiem par to aizmirsa. Tie, kas Gūgles projektu slavēja, par vienu no galvenajiem argumentiem minēja vienkāršību un, lai cik tas nebūtu ironiski, arī ierobežotās iespējas.

Gāja mēneši un gadi un Gūgle ik pa laikam pievienoja dažbrīd noderīgas iespējas, dažbrīd ne tik ļoti. Pa to laiku uzauga vēl viens tiešsaistes biroja rīku komplekts - ZOHO.

Līdz ar jauno Office 2010 produkcijā pieejama kļuva arī tā tīmekļa versija - Office Web Apps. Vieta, kur tāpat kā abos iepriekšminētajos resursos par velti var veidot un rediģēt savus dokumentus, izklājlapas (exceļus, kā tos sauc tautā:P), prezentācijas, utt. Iespēju dažādības ziņā, protams, Zoho ir pārāks.

Tik tikko klajā laists vēl viens projekts, kurš par bāzi izmanto Office Web Apps - Docs for Facebook. Tā ģenerālā jēga, tiesa, man ir mēreni slēpta. Biznesu es tur sevišķi neredzu (pat tad, ja ar vārdu "bizness" ne vienmēr saprot čunguru kontā).

Jāatzīst, ka viss sāk palikt daudz interesantāk. Kam man Office, ja to var lietot internetā, par brīvu, lai arī funkcionalitāte ir mazliet mazāka? Ja pirms gadiem desmit kāds būtu paziņojis, ka uz desktopa dominēs viena pati ofisa produktu līnija, kamēr webā cīņā iesaistīsies vismaz trīs, pie kam, gana augsta līmeņa... daudzi būtu paņirgājušies.

Salīdzināt es netaisos, jo katram ir savas vajadzības. Vienam pietiks ar gūgles produktu, cits meklēs atbildes ofisa analogā - Microsoft risinājumā, kamēr vēl kāds izvēlēsies par labu Zoho plašo piedāvāto aplikāciju klāstu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Zandis

2010. gada 25. augustā, plkst. 16:45

Lāci, tavs nekur.lv draudzīgais kolektīvs neatbild uz manām sūdzībām! :(

Gravatar laacz Autors

2010. gada 25. augustā, plkst. 16:48

Zandis, atsūti uz laacz@laacz.lv. Kaut kas moš saliecies.

Gravatar `rolandinsh`

2010. gada 25. augustā, plkst. 17:12

Ikdienā vairāk tieši tiek izmantots Google Docs, strādājot kopā ar cilvēkiem no citām zemēm. ļoti parocīgs, ja nav nepieciešamas visas super-duper funkcijas, kuras tāpat neviens neizmanto vai pat nepārzina. ZOHO pamēģināju. Laikam tikai kaut kāda invoice sistēma likās patīkama, bet tā arī nesāku lietot.

MS Office grūti spriest, jo izmantoju OpenOffice.org (OOo)

Gravatar koko

2010. gada 26. augustā, plkst. 10:24

Google docs izmantot ir ērti vien tā iemesla dēļ, ka var sajūgt ar google apiem un tad viss ir vienuviet. Tagad docs.com varētu aiziet, jo ir sajūgts ar facebook (es gan nelietoju)... Kas attiecas uz zoho, tad vēl viena papildus reģistrēšanās man derdz.

Gravatar sm

2010. gada 26. augustā, plkst. 13:25

IMHO MS Offices labums ir nežēlīgi labajā integrācijā. Nevaru iedomāties citus tik sarežģītus produktus, kas tik labi integrēti.

Vai man ko tādu vajag? Nē. Bet tas neliedz man ievērtēt šo softisko sasniegumu.

Gravatar Didulis

2010. gada 26. augustā, plkst. 15:02

Atvēru to Zoho un acīs iekrita viņu logo. Tad pavēru vaļā Google un nospiedu Win key - Sarkans, zaļš, zils un dzeltens. Windows logo it kā nav nekāda sakara ar Office, taču krāsu sakritība ir interesanta. Google un Win logo krāsas jau iepriekš bija iekritušas acīs, taču Zoho piesaistīja pastiprinātu uzmanību šim faktam.

Gravatar Vaards

2010. gada 28. augustā, plkst. 23:02

Tas viss iraid baigi forši. Ielogojos pat savā live.com acountā ko biju gandrīz gadu atapakaļ reģistrējis. Patīkami pārsteidza - 25GB vietas visādiem failiem ko smuki uzmest lai mētājas - a ja nu ievajagas?

ZOHO pārsteidza ar ērtumu, kaut kā patika klikšķināt tās 10.min kamēr paspēlējos (tādu agrāk nebiju manījis un dzirdējis).

Man radās cits jautājums - ir kāds dzīvs cilvēks redzēts, kas Google formas, datubāzes u.c. reāli būtu lietojis?

Tādas foršas mantiņas izskatās, jau sen uz tām skatos, bet kaut kā nav radusies iedvesma paķimerēties un iedziļināties kā tā štelle būtu dzīvē lietojama. Ja kāds labs cilvēks uzrastos, pastāstītu... Hmmm... Varbūt pat būtu tik interesanti klausīties, ka alus un karbonāde no manis!

Gravatar kalvis

2010. gada 29. augustā, plkst. 16:15

Vaards, google documents formas (lokalizēti dēvētas par veidlapām) lietoju skolēniem nelielām anketām vai kādiem fiksajiem testiņiem, kur rezultātus var uz pirkstiem saskaitīt. Skolēniem pašiem rekomendēju šos lietot, kad jāveic kādi pētījumi, jo, piemēram, tāds visidati.lv par lielāku aptauju prasa naudu. Šogad skolā gan vairāk sāks šo lietot, jo skolas pasts nu dzīvo uz google apps.

Gravatar Krišs

2010. gada 30. augustā, plkst. 22:58

Vārds: jā, esmu redzējis dzīvu cilvēku, kas lieto Google formas. Pavisam nesen bija konference (http://www.is.lv/site/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=89) , kuras reģistrācijas forma bija veidota kā google forma. Bet tagad forma jau novērta.

Manuprāt, ļoti vienkāršs veids, kā nespeciālistam iegūt pietiekami spēcīgu rīku.

Gravatar Dunduks

2010. gada 31. augustā, plkst. 12:53

Vaards -

kad man darbā vajadzēja taisīt klientu apmierinājuma anketa, tad es izmantoju Google Docs, viss notiek.

Gravatar Vaards

2010. gada 1. septembrī, plkst. 22:42

O, paldies par iedrošinošajiem vārdiem!

Lai arī nosauktie piemēri ir stipri vienkāršāki nekā tā sazvērestība, kas manā prātā mājo jau kādus pāris gadus (esmu pēdējos daudzus gadus līdz ausīm ielipis ceļu būves kvalitātes jautājumos), tomēr tas iedrošina.

Man funktieris ir aptuveni tāds:

  1. Varētu uzmeistarot laboratorijas testēšanas pieprasījumu formu (šobrīd ir papīra veidlapa, kuru s*&^riki bieži neaizpilda līdz galam - slinkums noskaidrot, liekas, ka visi tāpat zin ko viņam vajag u.t.t. Un formu varētu pat uztaisīt tādu, lai advancēti džedaji to var aizpildīt ar visādiem androidizētiem smartfoniem.

  2. Nākamais etaps būtu pieprasījumu reģistrs, kur tā info apkopojas (importējas) pusautomātiski - tas varētu būt reizē tāds foršs uzņēmuma krutajiem džedajiem pieejams dokuments kurā smuki pa etapiem redzams cik tālu ar kuru pieprasījumu ir tikts. attiecīgi tur kāds upuris ar rociņām seko līdzi un daudz maz regulāri papildina to info (manā rīcībā ir padsmit upuri, ko varu pielikt pie darba).

  3. Tālāk ir 120 gab excel formas, kur katrā tiek vadīti testu cipariņi (dažas ir tik perekrutas, ka ar šādiem te brutiņiem kā te, sanāk 3 lpp nodrukātas) līdz tie sarēķinās, uzzīmējas līkne un tad no tās formas un vēl kādām četrām citu attiecīgā materiāla testu (vai asfalta urbumi vienā lapiņā tiek sarakstīti vesela liela tabula, kamēr katram no tiem apakšā ir vesela liela excel forma) visi dati apkopojas ar rociņām vienā detalizētā Word papīra gabalā, ko tālāk drukā arā kādos 4. eksemplāros, kur viens tiek apštempelēts ar parakstiem, kur tam viens atbildīgais pārbauda datu pārnesi (vai cipariņi, ko laborants ar rociņu uz lapiņas pierakstīja excelī pareizi ievadīti, vai no excel pareizi uz Word pārrakstīti, u.c. nianses).

Fiška ta kāda - latvijā ir simtiem laboratoriju. Viņās viss ir detalizēts, aprakstīts, reglamentēts (smirdīgākais darbs izdarīts - algoritmi ieviesti, sakārtoti un skaidri), tik visi to darbu dara ar rociņām, (ok, gulbja laboratorija medicīniskā izdot elektroniskus dokumentus).

Tā nu es domāju - vajag man saņemteis un izveidot tādu baigo vērtīgo ģēlu (kuru nevienam nevajag, jo visiem interesē tikai tas gala papīrīts) par ko man nekas nebūs, bet pa galvu, iespējams, norauties gan var.

Teorētiski gribās ko tādu uzveidot. Bet reizē arī slinkums - kā redzam, ahūnais darbs nepieciešams. :)

Vispār jau labums ir visai reāli iespējams - par cik es jūtos mega perekruts kvalitātes vadības jautājumos un jautājumos kā laboratorijām jāstŗadā no sistēmas viedokļa, tad šādu te konultatīvu produktu varētu pēcāk pieslīpēt un pārdot citādiem censoņiem visādiem.

Nianse visam šitam ir tajā, ka tie testi, formas u.c. reāli mainās. Attiecīgi sistēmai jābut tik vienkārši modulētai, lai to var ik pa laikam darbinieki paši papildināt. A darbinieki visur un vienmēr kaut cik lieto exceli, attiecīgi Google dokumenti šiem reāli būtu pēcāk paceļami.