✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Likumiskais mantojums

2010. gada 16. septembrī, 3 komentāri

Lielbritānija ir slavena ne tikai ar savu kulturālo un visu pārējo mantojumu. Un ne tikai ar saviem erudītajiem zinātniekiem, kas laiku pa laikam mūs satriec ar saviem atklājumiem.

Daudziem nebūt nav sveši arīdzan Lielbritānijas jancīgā likumdošana, kura, lai arī radīti viduslaikos (ar izņēmumiem), turpina savu eksistenci. Piemēram, kādam lasītājam, iespējams, būs zināms, ka ir pretlikumīgi nomirt britu parlamenta ēkās. Vai arī Skotijā, ja kāds pieklauvē pie durvīm un palūdz izmantot atlietuvi, to viņam nedrīkst liegt. Vai arī, pateicoties 2006. gada likumam, tev nav tiesību klusēt par to, ko tu nevēlies, lai nodokļu inspektors zinātu (tai pat laikā, tu drīksti nestāstīt to, ko tu labprāt viņam izstāstītu).

Tas viss ir figņa, es jums teikšu. Jā, viss tālāk rakstā minētais ir attiecināms uz Angliju un Velsu, lai arī esmu pierakstījis Lielbritāniju. Slinkums labot.

Kā gadījās, kā ne, bet liela daļa zemes, kas pieguļ baznīcai, pieder draudzei. Daļa no šīs zemes piederēja mācītājam, lai nodrošinātu viņu ar ienākumiem. No seniem laikiem par baznīcas rietumu gala remontiem atbildīga ir draudze, bet par austrumu gala remontu mācītājs. Tajā laikā baznīcai tika ziedota liela daļa no ienākumiem. Katrā gadījumā, izrādās, ka atņemot zemi baznīcai (mācītājam) un sadalot to tirgojamos gabalos, šis "apgrūtinājums" netika noņemts. Papildus tam, ir nereāli noskaidrot, bez padziļinātas rakšanās viduslaiku arhīvos, vai konkrēts zemes pleķis ir t.s. glebe land vai nav.

Rezultātā 2003. gadā kādai baznīcai tika veikts mazs remontiņš par 20 tūkstošiem mārciņu un apmaksa tika palūgta baznīcas zemes īpašniekiem. Lieta nonāca līdz tiesai. Pa to laiku baznīca izdomāja paremontēties vēl par saviem 200 000 mārciņu. Protams, ka lēmums bija par labu baznīcai, jo likums tā nosaka. Kopā ar tiesvedības izdevumiem summa noapaļojās gandrīz uz pusmiljonu mārciņu.

Atminēsimies to, ka noteikt - vai tava zeme ir ar baznīcas austrumu gala remontu apmaksu apgrūtināta vai nav, ir grūti, lai neteiktu - nereāli. Britu parlaments nolēma, ka baznīcai visas šīs zemes ir jāpiereģistrē līdz 2013. gada 31. decembrim. Pēc tam viss pārējais netiek uzskatīts par tādām.

Stāsts ir garāks, jo tajā iesaistās apdrošinātāji, bezcerība un īpašuma cenu dramatisks kritums, ko tālāk var palasīt pie kāda bloga kāda ieraksta. Kā dzied kādā dziesmiņā - “prieecājies, prieeeecājies, drāāāāāudzēēēē”.

P.S. Jā, es esmu lietas kursā, ka ASV pateicoties savai demokrātijai un uz precedentiem bāzētajai tiesu sistēmai nereti amizantie likumi ir vēl amizantāki par Lielbritānijas.

Atsauces uz otrajā rindkopā minētajiem likumiem: The world's strangest laws - Times Online un Ten stupidest laws are named - Telegraph. Savukārt vikipēdijā ir pieejams konspektiņš par Chancel repair liability.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar

2010. gada 17. septembrī, plkst. 09:14

anglosakšu (precedentu) sistēma kak raz no Anglijas arī nāk. lietas kurss aplams.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 17. septembrī, plkst. 10:51

Anonymous, tiešām? Nezināju. Biju stingri pārliecināts, ka precedentu sistēma ir tipiski amerikānisks izgudrojums :)

Gravatar cloned_pt

2010. gada 17. septembrī, plkst. 16:20

tas es tur no rīta umņičal ņeprihoģa v saznaņije. nēnuzinkā, moš biji iedomajies, ka jamiem romiešu. ķip kā mums un tā hehe.