✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Pasakas, dziesmiņas un citas lietas bērnam

2010. gada 12. oktobrī, 18 komentāri

Kad tavs bērns jau nedēļu no vietas dien dienā klausās “Pasaku par Diegabiksi” vai dziesmas no izrādes “Kazlēni un vilks”, rodas nepārvarama vēlme iegādāties kaut ko jaunu. Bet kur meklēt? Ko klausīties? Šis jautājums, pieņemu, ienāk prātā katru dienu vairākiem vecākiem.

Sāksim ar to, ka veikalos ir milzums dažādu pasaku sēriju. Tā pati iepriekš pieminētā “Pasaka par Diegabiksi” veikalā nopērkamajā versijā ir daudz daudz daudz baudāmāka par to, kas ir klausāma Ideju Foruma bibliotēkā (nekā personīga, bet tā tas ir). Tāpēc nevajag gausties par cenu (lai arī tā bieži vien ir vairāk nekā neadekvāta), bet pērciet tik nost. Jo vairāk cilvēku pirks, jo vairāk tādas pasakas tiks iestudētas. Un galu galā - tieši tas ir tas labākais, kas varētu notikt.

Tālāk būs arī bezmaksas opcijas :)

Tāpat nav vērts slinkot un ignorēt izrāžu diskus. Bērns būs daudz priecīgāks, ja, aizejot uz tiem pašiem “Pifa piedzīvojumiem” viņš ar izbrīnu konstatēs, ka visas tās dziesmiņas takš ir dzirdējis. Tiesa, sekas ir konkrētas - atnākot mājās visas tas dziesmiņas tiks dzirdētas vēl un vēl un vēl...

Veikals, lai cik tas nebūtu paradoksāli, nav vienīgā vieta, kur iegūt kvalitatīvu materiālu bērna zombēšanai un nereti arī savam priekam. To var izdarīt arīdzan LR Radioteātrī. Diemžēl, piemēram, “Pauka un Šmauka” 1959. gada superīgajam iestudējumam ir pieejama tikai pirmā daļa. Lapa, tiesa, netiek vairs papildināta.

Protams, ka jāpiemin viens no mūsu valsts viskrutākajiem (ja ne pats pats) nekomerciālajiem projektiem - pasakas.net, kur ir liels krājums dažādu pasaku un audio grāmatu bērniem. Projektu kūrē Ideju Forums, kura tiešsaistes bibliotēkā arī šo to var sameklēt.

Vērā ņemamu pasaku kolekciju var atrast kaut kādā nebūt aizdomīgā lapā. Daudz drazas, bet ir daudz kas arī vērtīgs.

Legāli šo to iegādāties var tikai ripuļu formā ar retiem izņēmumiem iekš BOMS bērnu dziesmu sadaļas (megarekomendēju “Iekšiņu un āriņu”, protams). Tāpat šo to var sameklēt arī Platformas lapā pasaku sadaļā. Tāpat var pameklēt doremi, bet tur viss ir sarežģīti.

Ja runājam par Cosmos albumu “Pasaki man un tev”, kurā lielākā daļa bija “pietjūnotas” bērnu izdomātas pasaciņas, tad tās, manuprāt, lielāku kaifu sagādā pieaugušajiem nevis četrgadīgiem bērniem.

Veco labo “Sniegbaltītes skolu” var atrast pie manis MP3 formātā.

Papildus sniegšu vēl dažus varbūt noderīgus bet varbūt absolūti liekus padomus. Ja bērnam tiek ļauts pašam tēlot disku mainītāju savā kompaktdisku atskaņotājā, tad vēlams pēc iegādes izveidot rezerves kopiju diska saturam. Jo aktīvāk bērns tos lietos, jo aktīvāk tiem parādīsies mehāniska rakstura bojājumi. Kā arī, ja ir iespējas, iesaku iegādāties nevis pliku CD atskaņotāju ar radio, bet piemeklēt tādu, kurš spēj atskaņot arī MP3 failus no USB puļķa. Tas atmaksāsies ikurāt uz internetā atrastā materiāla rēķina, lai arī pašam bērnam būs pagrūtāk iemācīties atrast un uzlikt sevi interesējošo materiālu.

Nu, un, protams, nevajag palaisties slinkumā un aizmirst par veco labo pasaku lasīšanu pirms gulētiešanas. Bērnu nekas tik ļoti neiepriecinās vairāk, kā vecāku lasīta grāmatiņa vai pasaciņa dažādās balsīs. Bērnam jautri un pašam, ticiet man, arī :) Vēlāk, kad bērns būs paaudzies un pats lasīs “Nezinīti uz mēness” līdz 3 naktī zem segas ar lukturīti, tie, kas nebūs lasījuši viņam agrāk, to nožēlos un pēc tā ilgosies.

Tu - mans lasītāj, esi laipni aicināts padalīties ar saviem atradumiem un ieradumiem. Pēc subjektīvas komentāra izvērtēšanas (pozitīva iznākuma gadījumā) ar to papildināšu šo ierakstu. Ja ne tā, tad vismaz komentārs paliks. Varbūt izdosies savākt gana lielu kolekciju ar noderīgu informāciju vecāku un bērnu sadraudzības stiprināšanai :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Ligita

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 10:13

Izlasīju ar lielu interesi un pabrīnījos, kāpēc pie visa šeit labā nav pieminēts Māra Lasmaņa projekts Dziesmu sainis, kurā ir dziesmiņu kalendārs mazajiem kopā ar CD, notīm, kalendāru un visādām iespējām, var skatīt lapā www.sirdsarsirdi.lv. Citādi jauks blogs ar vērtīgām domām un ieteikumiem, paldies!

Gravatar laacz Autors

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 10:21

Ligita, bet tas sainis nav iegādājams pašam.

Gravatar M

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 10:40

Klau, bet kā bija ar mums? Kad bijām mazi? Es tagad mēģinu tīt filmu, un aiztinu tik tālu, ka bija plates. Bija plašu atskaņotājs, tāda pelēka kaste ar asiem stūriem. Un es to atskaņotāju klausījos. Uz platēm nekā tāda nebija (pasakas, stāsti utt.)? Man liekas, ka bija! Tikai drošs neesmu. Ja saprastu, ka bija gan, tad varētu pameklēt vecumveco plašu kaudzi, man šķiet ka neesmu aizmetis tā arī... Plates gan bērnam nevar dot droši vien, tad jāciparo...

Gravatar Dzonis

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 18:56

ahh..sniegbaltītes skola. Tā pati, kas bērnu gados no lentām klausīts. Tādā ziņā jāpasakās tēvam, ka viņš bez saviem tā laikā pirātiskajiem rietumu mūzikas gabaliem bij savācis arī pietiekamu skaitu pasaku, ko mums sīčiem klausīties (ieskaitot vella kalpu audio celiņu. Pagāja diezgan ilgs gads līdz pašu filmu redzēju, bet klausīties galīgi netraucēja)...tādi laiki...

Gravatar Optimus

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 20:06

Vai neesi iedomājies bēram pats kādu reizi nolasīt labu pasaku no īstas, dzīvas papīra grāmatas?

Gravatar kalvis

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 20:10

Nav bērnu, nav paradumu, bet ir viens ieteikums. Sergeja Prokofjeva simfoniskā pasaka Pēterītis un vilks. Ar Ufo un Liepājas simfonisko orķestri. Literārā vērtība ne pārāk liela, bet sanāk kopā ar klasisko mūzikas instrumentu skanējuma iepazīšanu. Un smuks vāciņš. Upes diskā ir arī "karaoke" versija, kur spēlē tikai orķestris un tad nu bērns Pēterīša lomā, tētis vilka. Vai otrādi. Diska vāciņš kaut kur te: http://upett.lv/index.php?id=2

Gravatar laacz Autors

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 20:14

Optimus, neizlasīji pēdējās rindkopas, ja?

Gravatar Vilx-

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 22:20

#3. M - Jā, bija pasakas uz platēm arī. Es kāreiz savulaik arī klausījos. :) Atmiņā gan palikusi tikai Sniegbaltītes skola (un tā pati miglaini), bet atceros, ka bija arī citas.

Pagaidām manai sīcei ir tikai 1 gadiņš, tā kā pasaciņas vēl nelasam un gulēt ejam tāpat, bet šitais ir interesanti. Es zināju tikai par pasakas.net. :)

Starp citu, laacz, Tu varētu biežāk rakstīt par bērniem. Kāda bildīte arī neskādētu. :)

Gravatar imissimi

2010. gada 14. oktobrī, plkst. 00:09

Vilx, ir laiki, kad diskutē par gājēju pāreju nedrošību un a/s cēsu vai a/s aldara, ir laiki kad tiek apspriests kādu auto pirkt, un to cik gājēji ir nelietīgi, visam pa vidu ir laiki kad mazas bērnu zeķītes liekas briesmīgi jaukas - un tad ir jāiet uz saitu cālis :P

Gravatar dadzis

2010. gada 14. oktobrī, plkst. 09:02

nekas nav labāks par "sentēvu metodi"! vakarā mamma/tētis apsēžas blakus gultā, mazā naktslampiņa ieslēgta, durvis uz viesistabu pievērtas (lai nenāk troksnis no viesistabas) un rokās kāda no iemīļotajām grāmatām. vecāku balss, noskaņa ... neviens ābol-dators ar aktieru studijas balsīm to nespēs pārspēt. jo nejau kāds no "varoņiem" skries sīci nomierināt ja tam kāda skāde gadīsies, bet gan vecākiem tas jādara. pie viena varēs ik pa laikam ieiet grāmatnīcā un iegāda'ties kādu feinu grāmatu, būs ko uzdāvināt svētkos, būs ko nolikt plauktā, būs ko iedot līdzi uz bērnudārzu kad audzinātāja sāks lasīt priekšā atnestās grāmatas, kad pats iemācīsies lasīt ar varēs pats izlasīt ... tas gan prasa mazliet laiku, bet tas ir tā vērts!

Gravatar Ligita

2010. gada 14. oktobrī, plkst. 13:29

laacz, klau! - tas Māra Lasmaņa "Dziesmu sainis" mazajiem bērniem ir arī pavisam normālā veidā nopērkams Musica Baltica veikalā Ģertrūdes un Kr. Barona stūrī, puspagrabiņā pie tramvaja pieturas, ja kas...:))

Gravatar Mr. Serge

2010. gada 18. oktobrī, plkst. 02:00

Upe TT ir vispār izcils izdevējs, kas ir diezgan pamatīgi par bērniem padomājis. http://upett.lv/index.php?id=2

Reiznieces audzēkņu dziesmas vien ir kā vērtas.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 18. oktobrī, plkst. 09:16

Mr. Serge, tas bija ar ironiju? Tiešsaistē ta nopirkt nevar :/

Gravatar kma

2010. gada 19. oktobrī, plkst. 23:07

Vislabākais, kas līdz šim - "Antons Trīcvaidziņš". (un kas ir tās "PaukaŠmauka" <b>abas</b> daļas?)

Gravatar Mr. Serge

2010. gada 2. novembrī, plkst. 03:35

Lāci - nav nekādas ironijas. Viņiem ir veikals Vecrīgā, Vāgnera ielā. Un cipari tur nav pārspīlēti.

Gravatar Audziite

2012. gada 22. novembrī, plkst. 21:34

Sveiki. gribēju pajautāt vai nav iespējams saņemt sniegbaltītes skolu mp3 formātā personiski uz e pastu. Strādāju bērnudārzā un šogad gribam iestudēt šo pasaku...tādēļ audio ieraksts lieti noderētu.