✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Latvijas mobilā interneta mobilitāte

2010. gada 26. oktobrī, 42 komentāri

Jau labu laiku esmu atgājis nostāk no mobilā weba tehniskās puses, taču nupat nolēmu uzrakstīt kādu diktu ierakstu, jo mūsu valstī satura pieejamība mobilajās ierīcēs ir vienkārši nekāda. Runa ir par portāliem un sortāliem, kuri dzīvo no lasītājiem. Mūsdienās telefonaparātos iekļautie pārlūki ir gana attīstījušies, lai vairs sevišķi nebūtu jāsatraucas par WML un saderību deviņdesmit deviņiem dažādiem ierobežojumiem. Tur ir pieejamas gan krāsas, gan viss pārējais izskaistināšanai domātais. Taču, pats galvenais moments - ja nav nepieciešamības izvirst, teju vai viens markup visiem.

Patlaban feinākais no mobilajiem saitiem ir tēvēnetam. Acīmredzami smuki nostrādāts un darbojas kā parastā nokijā, tā parastā aifounā. Varbūt varētu gribēt mazāku pārsūtāmās informācijas apjomu un mazliet uzlabot cache attēliem. Principā bildes ir liekas, bet ja jau dikti gribās, tad varētu piestrādāt pie to ātrākas ielādes un nepārlādēšanas pie katras atpakaļiešanas no raksta uz pirmo lapu (cache headers vai spraiti).

m.tvnet.lv pārsūtīto datu attēlojums
m.tvnet.lv pārsūtīto datu attēlojums

Par vareniem eksperimentatoriem var nosaukt Ir.lv komandu. Viņu pieeja mobilajai versijai (jāatzīmē, ka tā vēl ir tikai IZSTRĀDES versija) mob.ir.lv ir visjokainākā un nesaprotamākā. Sākot ar lapas apjomu, kas ir mindblowing 300KB un beidzot ar to, ka lasīšanas process tur realizēts ar JavaScript un pat uz iPhone nav diez ko ērts (aiz kam nestrādā back funkcionalitāte, bet to var norakstīt uz to, ka versija, kā jau minēju, vēl ir izstrādes stadijā).

mob.ir.lv pārsūtīto datu attēlojums
mob.ir.lv pārsūtīto datu attēlojums

Tad nu mums ir arī oldskūls vārdā DELFI ar savu klasisko WAP versiju, kas nupat ir nomainījuši glavredu vadītāju, jo, redzies, stagnācija sāk "atmaksāties" un peļņas prognozes nepildās.

No vēsturiski vadošās treju portālu čupiņas tikai Apollo nav mobilajā pieejams.

Gribējās pieminēt, ka vēl nacionālajai ziņu aģentūrai LETA ir mobila versija. Oldskūls ne sliktāks par delfiem. Pieminu, tiesa nejau dēļ tā, ka tur ir saturs un tas ir mobils. Uzsvars uz citu niansi - viņi vēlās no lasītāja naudu par savu ziņu lasīšanu. Modelis ir nesaprotams un šķiet nepavisam neveselīgs. Cik viņi pašlaik no mobilās versijas nopelna? Simtiem un tūkstošiem latu? Neba nu kāds mūsdienās privāti pirks piekļuvi ziņām. Bet, nu, ja jau viņi vēlas turpināt uzturēt savu maksas modeli (tāpat kā BNS, kam mobilās versijas nav vispār), tad tik uz priekšu.

Izrādās (komentāros stāsta), ka ir LETAi arī modernāka mobilā "iebarošanas" versija: m.leta.lv. Tas pats ir ar Delfiem - necilāk un brutāli pēdējās ziņas kategorizētas un aifounistiem: i.delfi.lv.

Man par lielu pārsteigumu atklājās, ka tādi pēdiņotie grandi kā Lursoft (daudzviet iesaitēts kā avīžu mobilās versijas) un Datuve uzskata, ka mobilais saturs ir tas, kurš tiek padots WMLā. Un basta. Labrīt, mīlīši.

Nobeigumā vēlētos tomēr atļauties mazliet "minēt", ka lielum lielākā daļa mobilā interneta lietotāju ir neiphone un pat neandroīda lietotāji. Tie ir cilvēki ar parastām lētā gala nokijām, samsungiem un eldžī. Viņi lieto GPRS uzmanīgi, jo tas maksā naudu. Viņi ir picky un ielēks tai laivā, kas pirmā piedāvās labu servisu - rūpēsies par saviem lietotājiem, netieši samazinot viņu tēriņus vai piedēvās ērtu leitošanu (jā, neaizmirstiet par saturu:).

Galu galā, izstrādājot mobilo versiju lapai, ir jāzin ļoti daudz no tehniskajām detaļām - sākot no HTTP protokola un beidzot ar to, kā optimizēt lapu ielādes laiku, izmantojot spraitus un kompresējot visu (ar mēru, jo dekompresija arī aizņem resursus - it sevišķi uz mobilajiem). Papildus visam klāt vēl nāk atpakaļsavietojamība ar senākiem, nespējīgākiem un mazāku ekrānu telefoniņiem, kas skrollē pa vienai rindiņai ar aizturi uz pussekundi. Bet no otras puses, lai arī tas viss lielai daļai izklausās nesaprotami un šausminoši, nekāda baisā raķešzinātne tā nav.

Pašlaik visus vienos vārtos liek mobilais tēvēnets. Tam uz pēdām ar jocīgiem risinājumiem ir irelvē. Kurš nākamais? Pavirši apskrienot mūsu valsts mobilo internetu, skaidrs ir viens - niša vēl ir tukša.

Varbūt tu?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Normunds

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:13

Apstājos pie pirmās bildes un jautājums - laacz ir pārgājis uz mac?

Gravatar Normunds

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:17

man telefonā bukmarkos pirmajā vietā ir resurss, kas manā skatījumā ir ideāls ziņu lasīšanai. tikai es neteikšu kurš tas ir lai nepiever.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:18

Normunds, Chrome uz win.

Gravatar mppm

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:22

Tiešām lielākā daļa mobilā interneta lietotāju ir neiphone un neandroīdu lietotāji? Lielāka daļa mobilo telefonu lietotāji, jā, bet par to internetu gan stipri šaubos.

Gravatar Normunds

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:23

teiksim tā - izskatās 1:0.999 kā safari web inspector :)

Gravatar Archijs

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:23

man iTunes makten tāda pati bilde rādās :)

Gravatar usinss

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:29

A tagad ieej kādā wordpress blogā, kaut vai manā, redzēsi kas ir mobilā versija. maz vietas aizņem utt. :)

Gravatar Jy

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:40

Delfiem ir arī klasiskā i-versija :) http://i.delfi.lv/

Gravatar Aleksejs

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:43

@Normunds Apskaties uz tekstu. Nav nekāda smoothing'a. Mac tik neglīti fontu nerenderē. :)

Gravatar laacz Autors

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:48

Jy, tā ir iUI versija, kas manuprāt ir iznīdējama lieta. Appiem der, bet info lapām tas ir pilnībā greizs risinājums.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 20:52

Ak, jā, Ju, no satura viedokļa tas takš ir tikai kategorizēts RSS, ne? Svaigākās konkrētās kategorijas ziņas (ja neskaita nekādi neizskaistinātās laika ziņas).

Gravatar Jy

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 21:16

Nav pats ērtākais, bet ir tīri glīti. Es gan pats parasti veru pilno versiju. Man gan arī ir citas intereses nekā vidējām lasītājam :) Btw, maina vadītāju, ne glavredu.

Gravatar pampararam

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 21:55

un letai arī ir normāla mobilā versija bez oldskuula - m.leta.lv

Gravatar uz

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 22:02

Nu par LETAs mobilās versijas tapšanu - kāpēc viņa izskatās tā, kā izskatās, un kāpēc biznesa modelis šāds - kādreiz varu pie alus pastāstīt :)

Gravatar Jānis

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 22:34

drosiba.pudele.com jau sen ir mobilā versija. Detektē telefonu un dod atbilstošu variantu. Betnu plugins ir jāuzstāda, lai tā lieta tā strādātu.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 22:40

Jāni, laacz.lv tāds arī ir jau sen :) Es te vairāk par lielajiem projektiem, kuru ietvaros nedomāt par mobilo versiju vai arī domāt par to pavirši atmaksāsies ilgtermiņā.

Gravatar j

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 23:25

laacz, mob.ir.lv nav palaists - publiski nekur linka nav, tur nekas nav darīts, lai samazinātu apjomu. lapa ir taisīta uz parastās lapas bāzes un nav paspēts iztīrīt lieko. bet paldies par disclaimeri :)

Gravatar Jānis

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 23:31

Par lielajiem - tā ir vienkārši nolaidība, ja mobilās versijas nav ;-) Vispār, ir interesanti, ka savā ziņā esam atgriezušies N gadus atpakaļ, kad internets - tā bija iezvanpieeja ar modēmu, kad viss vērās lēni, kad lielas bildes likt lapās bija fuj un pē, bet video - pilnīgs noziegums. Nu, pārspīlēju drusku, bet ar mobilo ir savā ziņā līdzīgi. Savulaik bija visādas pamācības, kā lapas taisīt kompaktākas, cik stipri spiest bildes, lai kvalitātes zudums būtu niecīgs, bet izmērs gan, bija pat tāda Bandwidth Conservation Society :) Es pats arī reizēm lietoju Operu mobzī, bet ne jau tāpēc, ka man limiti kaut kādi spiestu, bet vienkārši ātruma dēļ - ja mobilais nets ir noslogots un ātrums nav liels, ar Operu man lapas atvērsies ātrāk. Man patīk, ka Googles rīderis ir mobilajā versijā, bet arī tas nav bez trūkumiem, jo dažas lapas (to pašu Apollo, ja kas) tas pataisa pilnīgi nelasāmas, jo interesējošais raksts parādās kādā trešajā vai ceturtajā lapā, pēc tam, kad iepriekšējās lapās ir parādīta visāda draza. Un Googles rīderis neprot izmantot mobilo versiju, ja tā ir tāda, kas reaģē uz ekrāna lielumu. Bet jau pieminētais Apollo - varbūt tas ir telekoma mājiens, ka nav ko niekoties ar mobilajiem internetiem, ka jālieto ir kārtīga optika? :)

Gravatar Skujiņš

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 23:33

Eh Laacz, labi gribēdams iedevu Tev saiti, lai vari papriecāties pa mob.ir.lv, bet Tu šitā izrunājies... ;)

Gravatar Skujiņš

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 23:52

Bet Tev, Laacz, varētu patikt stulbi.info/mozinas - ir jaunākās ziņas no lielākajiem ziņu portāliem un ar maz ēd internetu.

Gravatar deni2s

2010. gada 26. oktobrī, plkst. 23:54

"Nobeigumā vēlētos tomēr atļauties mazliet “minēt”, ka lielum lielākā daļa mobilā interneta lietotāju ir neiphone un pat neandroīda lietotāji."

Es domāju, ka tas ir tukšs minējums. Pagaidām webu pārlūkot arī uz iphone un androīdiem ir tikai ciešama pieredze, kur nu vēl par ne- mazo ekrāniņu bakstīties, uz kura 99% no lapām nemaz nedarbojas.

Gravatar Didulis

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 02:06

Uzmetu aci lapas source gan mob.ir.lv, gan m.tvnet.lv. Nedz vienā, nedz otrā nebija minimizēts kods. Ik pa laikam sanāk sastapties ar failiem, kur atkāpes ir saliktas ar space, nevis tab. Un vakar nedaudz sajutos izbrīnīts, ka veicot vienam failam šādu konvertēšanu un faila papildināšanu izmērs no aptuveni 8Kb samazinājās uz seši komats kaut kas kilobaitiem (es papildinu failu ar 10 rindiņām, taču tas kļuvis mazāks). Ar output koda minimizāciju abu portālu mobilās versijas, iegūtu ievērojami mazākus apjomus, taču tam klāt pieliekot citas ielādes uzlabošanas ekstras, lapu ielāde noteikti būtu graujoša.

-->> #19. Jānis: Es arī salīdzinoši nesen ieslīgu pārdomās, ka iezvanpieeja atgriezusies - jāmaksā par megabaitiem vai internetā pavadīto laiku, pastāv lejupielādējamo datu apjoma ierobežojums un pārējās iezvanpieejai raksturīgās kaites. Jācer, ka šīs "ekstras" atkritīs ātrāk nekā tas notika klasiskajai iezvanpieejai.

Gravatar j

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 02:26

Didulis, manuāla cīņa ar whitespace ir veltīga, jo gzipotiem datiem ieguvums būs niecīgs. + vēl to var izveikt automātiski, izlaižot cauri vienkāršam filtram..

Gravatar laacz Autors

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 08:19

Skujiņš, atvainojos. Es piemirsu disclaimeri - provēju atcerēties disclaimeri, bet nesanāca :) Mana vaina - dzēriens no manis :)

Gravatar laacz Autors

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 08:20

deni2s, tas mans minējums nav gluži tīrs minējums :)

Gravatar ģirts

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 12:22

“Nobeigumā vēlētos tomēr atļauties mazliet “minēt”, ka lielum lielākā daļa mobilā interneta lietotāju ir neiphone un pat neandroīda lietotāji.”

Tieši šī iemesla dēļ man vislabāk patīk Delfu mobilā versija. Vienkārši, ērti, ātri. Tas, protams, katram pēc patikas, bet man, kad esmu uz ielas vai tramvajā, bildes īsti nevajag.

Gravatar deni2s

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 14:26

laacz, vai vari tad padalīties ar ko konkrētāku? Kaut vai neoficiālā līmenī?

Gravatar laacz Autors

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 15:08

deni2s, diemžēl nevaru. Nedz oficiālā nedz neoficiālā.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 18:51

j, tur nav dekodēti useragenti uz ierīcēm (pirmās divas vietas, piemēram), kā arī iztrūkst skaitļi, kas šo sarakstu padara garlaicīgu.

Gravatar labi

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 20:23

Tā kā es samērā daudz laika pavadu WAPā, tad man visas šis lapas liekas pārāk "smagas", līdz ar to arī dārgas, ja lieto GPRS. Ja kādam ir interese, tad var palasīt - http://wapblogs.tk/web/?bid=53 - "Sakaru operatoru WAP lapu tops" manā skatījumā.=)

Gravatar defenderis

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 20:24

m.leta.lv paredzēta reģistrētiem klientiem, nereģistrētam tur īsti nav ko redzēt. Wap par maksu - neredzu problēmu: ja ir piedāvājums, tātad ir pieprasījums. Nav vēl wap pavisam miris. Tehnoloģiski jā, bet cilvēki pieraduši to izmantot. Ar laiku pāriesim uz mobilām versijām, bet te toč atgriežas iezvanpieeju laiki, kad skaitīji minūtes un ārzemju trafiku skaitīji megabaitos.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 21:25

defenderi, tā arī ir tā "kreisā" domāšana - piedāvājums nosaka pieprasījumu. Ņefiga. Pieprasījums nosaka piedāvājumu. Punkts un āmen.

Gravatar j

2010. gada 27. oktobrī, plkst. 23:31

laacz, tas links bija domāts kā provokācija ;) varbūt te ir kāds, kas atceras krizdabz un oas.lv cilvja kašķīti, kurā šis nepilnīgais "tops" tika izlikts kā pierādījums tam, ka modernos browserus telefonos lv lieto mazāk, kā vecos wapus.

Gravatar deni2s

2010. gada 28. oktobrī, plkst. 09:45

j, tas saraksts ir no pirksta izzīsts. Es varu gan 300+ useragentu sarakstu iedot, gan tur arī nav norādītas, kādas lapas tika analizētas, no kā arī daudz kas mainītos.

laacz, šo blogu ir normāli skatīties ar mobilajām ierīcēm, bet iekomentēt ar android man tā arī neizdevās. Nekur.lv gan ar mobilajiem lietotājiem nav īpaši draudzīgs.

Gravatar deni2s

2010. gada 28. oktobrī, plkst. 09:51

Piemēra pēc, te ir pieejams saraksts ar 5000+ izzīstiem user-agents: http://www.mobilemultimedia.be/

Gravatar laacz Autors

2010. gada 28. oktobrī, plkst. 10:06

deni2s, nekur.lv pievērsties nav sanācis laika, lai arī ir čupiņa ideju. Mobilā versija ir, bet tikai minimāla un ne pārāk oficiāla - eksperimentēju ar AJAXu un graceful degradation: http://m.nekur.lv/

Gravatar deni2s

2010. gada 28. oktobrī, plkst. 22:04

Nav slikti. Bet daži ieteikumi pēc pirmā acu uzmetiena (tā teikt, ar svaigu aci):

  1. Sadali pa lapām. katrā 10-15 ieraksti, lai nav daudz jāritina. Es jau parastajam nekur.lv dabūju tulznu uz īkšķa kamēr atritināju līdz apakšai androīdā :) Ar peli ir vieglāk, bet nu ar, nezinu, kur latviešu bāleliņiem ir mode taisīt portālus 20 ekrānu garumā zem folda.

  2. Teksta izmērs baitos un bilžu un linku skaits nav būtisks. Labāk norādi, cik kopā viss kilobaitos baitos aizņems (bildes+teksts), no tā būs lielāka jēga. Lai gan varētu būt čakars ar bilžu smaguma uzskaiti. Birkas ar tur varētu ielikt.

  3. Prasās vismaz viena rindkopa zem virsraksta (varbūt no sākuma ielādē pirmo rindkopu+1bildi ar AJAX, un tad papildus poga "lasīt vairāk", kur ielādē pārējo). Virsraksts bieži vien iekš nekur.lv ir kliedzošs un daudzološs, bet saturs izrādās pilnīgs sūds. Vai otrādāk. Bet pēc pāris pirmajiem teikumiem jau var spriest, vai saturs interesēs, vai tā ir preses relīze, šizofrēnisks murgs pilnmēness iespaidā, vai arī patiešām ilgi gaidītās plikās krūtis, kuras tika solītas virsrakstā. Tas pat ieekonomētu trafiku.

Gravatar jachus

2010. gada 1. novembrī, plkst. 14:56

Laacz, atvēru mob.ir.lv savā arhaiskajā SE W810i un lapas izmērs tika uzrādīts 17KB, nevis 300KB. Maybe gudrs tefelons un nevelk to, ko nevar apstrādāt (?).

Gravatar labi

2010. gada 1. novembrī, plkst. 17:10

300kb priekš WAP ir ļoti daudz, parasti tik daudz ir WEB lapām, pat mazāk=)

Gravatar

2010. gada 2. decembrī, plkst. 17:37

Ļoti interesants rakstiņš padevies.