✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Mūsu jaunie Rīgas sargi: Dancis pa trim?

2010. gada 11. novembrī, 19 komentāri

Protams, ka no jaunās Krieva filmas “Dancis pa trim” treilera neko dižu saprast par gaidāmā produkta līmeni nevar. Taču, PR ar kārtējās latviešu LIELbužeta filmas piesaukšanu mani mazliet mulsina un padara tramīgu. Lai arī tas beidzot nav Grauba (nothing personal) ar savu apšaubāmo režisora talantu.

Protams, latvietis parastais ikurāt ilgojas pēc pašmāju kino. Viņam nevajag Lailas Pakalniņas un co ar savu kino, kuru pašmājās nemaz ij neviens neredz. Pat gribot. Viņiem vajag vienkārši saprotamu un skatāmu filmu, nevis stāstu ar septiņdesmit atoņām dažādām plāksnēm, zemtekstiem un nepilnībām. Ja latvietim gribētos mākslu, visas mākslas galerijas būtu stāvgrūdām pilnas.

Taisiet “Es mīlu jūsu meitu” tipa filmas. Pēc desmitās reizes beidzot takš sanāks kaut kas! Nevis piespiežat mūs boksterēt augstajās matērijās. Vidējais latvietis ir parasts zemnieks, kurš labprāt iet krogū iekapāt kādu miestiņa kaušeli un pēc tam tik pat labprāt pie tā paša krogus izkaujas ar citu latvieti. Tad dodiet man to apšaubāmās kvalitātes vieglo izklaidi, nevis mākslu. Es no tās nesaprotu. Tu saproti?

Lieki pibilst, ka nedz lapas, nedz pat ieraksta vikipēdijā par šo filmu nav. Gūglējiet.

Ak, jā. Labu laiku atpakaļ vietējā telekoma interaktīvajā video nomā paķērām to jūrmala-tu-esi-mana-jūrmala režisēto Holivodas veidojumu. Ziniet. Reti kur, bet te es varu teikt - par piemaksu pat neskatīšos. Pēc mokpilnām 10 minūtēm sekoja vēl mokpilnākas 5, kad cerējām vismaz kaut ko sagaidīt (nezinko, tiesa). Un tad paldies-uzredzēšanos. Gvantanamo ieslodzītajiem var rādīt šitādu kino. Viņi atzītos visos nāves grēkos.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Mārtiņš

2010. gada 11. novembrī, plkst. 22:08

Prasi šiem, lai filmē tās meitu mīlestības filmas, tavi vidējie komentētāji diez vai to darīs:

Gravatar juzis

2010. gada 12. novembrī, plkst. 09:51

Tas no sērijas "grāmatu neesmu lasījis bet viedoklis ir" ?

Gravatar #17E1E3

2010. gada 12. novembrī, plkst. 11:12

Vizuāli bilde izskatās samērā labi, diemžēl skaņa kārtējo reizi laikam ir ierunāta mucā.

Gravatar pāķis

2010. gada 12. novembrī, plkst. 11:37

Ja jau Tu alksti pēc latvijā ražotām sūdfilmām, kapēc satraucies, ka Pakalniņa nerāda LV savas filmas? Tev tak viņas tāpat nepatiktu! :)

Gravatar Ēriks

2010. gada 12. novembrī, plkst. 12:32

Kāpēc .co.uk jāmeklē? http://dancispatrim.lv, bet tur vēl nekā nav :(

Gravatar vbz

2010. gada 12. novembrī, plkst. 14:00

Nu tas ir ļoti subjektīvi teikts par latviešu auditoriju. Lielākā daļa tādus mēslus kā "Es mīlu jūsu meitu" nekad nav skatījušies un neplāno skatīties. Te jau jārunā par latviešu kino kā tādu, nevis par auditoriju. Auditorija nav vainīga pie mūsu dižajiem kino talantiem un budžetiem, un citām tizlībām, kas ir latviešu kino sabiedrībā, ieskaitot Graubas mafiju. Pietiek pārskatīt nominācijas "Lielais Kristaps" un uzvarētājus, lai saprastu, ka kino sabiedrība Latvijā ir viena ļoti liela "ģimene", ja nebūsi tās radinieks, nevarēsi cept augšā pat tādus mēslus kā "mīlu meitas". Jo galu galā, visu nosaka nauda un vara, arī latviešu kino - ha ha :)

Gravatar rick'james

2010. gada 13. novembrī, plkst. 11:04

vbz, tu laikam pārstāvi to auditorijas mazo daļu, kas uzskata, ka mums ir jātaisa un jāskatās tikai augstās mākslas un būtības filmas. "Es mīlu Jūsu meitu" īstenībā ir daudz un dikti skatījušies un nevajag par visiem spriest pēc sevis :) protams kvalitāte ir ļooooti apšaubāma, bet nu kamoooon, tas vismaz ir kaut kas cits uz tām pelēkajām un patiesi garlaicīgajām filmām kas tiek veidotas paralēli, nasing personal, protams. Bet filmas tomēr jātaisa tā, lai tās patiktu un skatītos VAIRĀKUMS, nevis kaut kāda mistiskā mazā saujiņa ar uber-inteliģenci, kas vienalga filmu noraks līdz ar zemi. Un pavisam ideāli arī būtu, ja tās vairākumam domātās filmas lēnām cilvēkus padarītu gudrākus.

  • "Amajas" (šķiet tā bija nosaukums) režisors baigi labi noraksturoja vidējo LV režisoru - gaida 10 gadus finansējumu no kultūrkapitāla lai veidotu filmu, nenes par to nekādu atbildību, uztaisa filmu priekš sevis. Mūsdienu mediju daudzveidības laikmetā diez vai kādam talantīgam režisoram būtu jāgaida debesmanna no kultūrkapitāliem un paziņu ieteikumi - dritvai, paņem HD kameru un bliez augšā pilotversiju. Ja materiāls būs labs, gan jau atradīsies arī sponsors! Protams, ja pietiek gribasspēka. vai tad "Blēras ragana" maksāja 100 miljonus izgatavošanai? Pat tagad ir pilns internets ar mazām pilotfilmiņām, kas ar savu saturu, 5min garumu un 1000$ budžetu, pārsit pušu pat Rīgas Sargus ar visiem 2 miljoniem un n-tajiem gadiem in-production.

Ne jau vara un nauda visu nosaka, bet cilvēks kas to dara idejas dēļ.

Gravatar vbz

2010. gada 14. novembrī, plkst. 03:34

rick'james, lieta tāda, ka, ja tu esi izgājis cauri sākuma periodam kino baudīšanā - skatos visu pēc kārtas un pēc titriem ir savs viedoklis - patika - nepatika, forša - mēsls, gaidīju kaut ko vairāk, utt., tad ir OK. Ar laiku vienkārši fiziski nesanāk vairs laika skatīties "Es mīlu Jūsu meitu" un tamlīdzīgas - rindā gaida kaut vai filmas, kuras ierindo kategorijā "klasika" un to klasiku neveido 10 pasaules kritiķi. Tev ir izvēle skatīties "mīlu meitu" vai "lielo mākslu". Es piemēram, nekad nezinu, ko rāda mūsu plazās un tajos forumcinemas, man vairs neinteresē Holivudas komercija un nejūtos, ka būtu kaut ko palaidis garām. Otrs, ar laiku mainās indivīdam kino baudīšanas kultūra, ja tu laika ziņā vari atļauties noskatīties kādas 2-3. filmas mēnesī, tad baudīšanas process pārtop par Notikumu ar lielo burtu. "paņem HD kameru un bliez augšā pilotversiju" - pilnīgi piekrītu, tikai Latvijas auditorija ir par mazu, bet ārpus Latvijas ir 100 000 tādu, kas paņem HD kameru un bliež augšā ... Seriālā Dexter 11 epizodēs ir associate producer Artūrs Rūsis, cik daudzi par viņu zina Latvijā? Un te jau ir tā dillemma - ņemt HD un savam priekam filmēt, kā vējš uz ielas dzenā cigaretes izsmēķi, vai lauzties tajā lielajā kino iekšā, kaut vai par associate producer seriāla epizodēs. Secinājumi - grozies kā gribi, nonākam pie naudas, varas un slavas :)

Gravatar Sima

2010. gada 15. novembrī, plkst. 11:48

Jā... Filma, iespējams, nebūs slikta, jo Arvīds Krievs principā ir profesionāls cilvēks. Diemžēl man šis gadījums ies secen, jo pēc 45 pēckara gadiem un 1000-šiem kaŗa filmu, kas redzētas, vēlreiz atgriezties 2.pasaules kaŗa takās mani var piespiest tikai ar tiesas lēmumu. Turklāt es gluži personiski nepanesu Nevarausku. Bet jūs aizejiet, kāpēc ne? latviešu filma. :)

Gravatar Karlis

2010. gada 15. novembrī, plkst. 14:55

AR Amurikāņiem konkurēt viņu trulajās komēdijās nekad nevarēsim - gluži vienkārši tapēc, ka viņiem no ASV resnāka kečupa caurule. Tāpat ar krievu aktieru plašo dvēseli un vodočkas patēriņa apjomiem. Vai tiešām tas ir vajadzīgs? Man ļoti patika Amaya, nezinu zem kura karoga tā ir. Patiesībā mums ir ļoti labas filmas, Vogelvrei ir laba, Ūdensbumba un tādas, kurās ir "sirds" ja tā var teikt - ne vienādie vācu mīlasstāsti ne kečupstāsti ne krievu precīzais sadzīves atainojums. Mums ir sava niša, ar savu fīču iekšā. Un man tas der, man tas patīk. Vēstures filmas mums ir vajadzīgas, jo daudzi vairs nelasa un vēstures filmas par Latviju diez vai kāds cits taisīs, ja taisīs - uzspiedīs savus uzskatus. Būtu prieks, ja kāds pavilktu laukā LMA diplomdarbus no kaktiņa, tur noteikti ir daudz pērļu.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 15. novembrī, plkst. 15:30

Kārli, par <q>Ūdensbumbu resnajam runcim</q> piekrītu - tādas vajag vairāk. Tieši tāpat man ļoti patika <q>Ziemassvētku Jampadracis</q>, kas gan ir pavecāks darbs.

Par vēsturiskajām filmām gan nepiekritīšu - <q>Rīgas Sargi</q> un <q>Baiga Vasara</q>, piemēram, ar savu tendenciozitāti deva diezgan nopietnu pamatu faktu nepareizai interpretācijai. Un ar savu slikto tehnisko realizāciju mani ļot nepatīkami pārsteidza. Ja nemākam taisīt lielu apmēru spēlfilmas par mūsu pašu vēsturi, tad, lūgtum, dodiet to darīt citiem vai neaiztieciet nemaz. Sliktākajā gadījumā taisiet dokumentālās filmas.

Vogelfrei man nebija iespējas noskatīties un tagad nez, kur lai rok.

Vēl esmu redzējis neatceros-kā-sauca filmu par narkotiku pārdevēju. Tā bija tīri okei. Nekas grandiozs.

Nožēloju savu iztērēto laiku par savulaik dikti izslavēto filmu, kurai arī nosaukumu neatminos. Tur, ja nemaldos, galvenajā vai vienā no galvenajām bija kāda no mūsu varenajām atrisēm. Galva, mana galva...

Lai arī par LMT diplomdarbiem neko daudz nezinu, taču LKA (nevis LMA) <a href="http://vimeo.com/channels/lka#" title="Latvian Academy of Culture on Vimeo" rel="nofollow">Vimeo lapā pieejamais</a> nepārliecina (tas gan ir subjektīvi, jo nekāds mākslas sapratējs neesmu).

Un, lai man piedod vecais Streičs, taču viņa kino es nespēju skatīties.

Gravatar Karlis

2010. gada 16. novembrī, plkst. 10:52

Laacz - tad Tu saki - ja nevar man pagatavot kā Mārtiņš Rītiņš, tad labāk mirstu badu... Līdz lielvalstu kvalitātei mums ir jāizaug. Jā, ir tā montāža tāda interesanta, pārejas, skaņa, bet tās ir mūsu filmas un ar domu iekšā. Piedod par ļoti nekaunīgo un nesmuko salīdzinājumu, neuzķer personiski, bet savu bērnu takš nesauksi par sliktu tapēc, ka ausis mazliet par lielām vai deguntels uz vienu pusi... varbūt tapēc palūgšu nenoriet to mazumiņu, kas mums ir, tos dažus, kas cenšas pie esošajiem resursiem. Tavam blogam ir visai liels spēks pār daudziem lasītājiem, kuri negrib pārāk domāt par katru no tēmām, tapēc to vajadzētu lietot atbildīgi... Bet nu labi, katram pašam savu blogu jāraksta, katram pašam jāizvēlas ko lasīt un kam ticēt... Savu esmu izteicis, taga prāts mierīgs :)

P.S. Tik un tā - tajās mūsu filmās ir iekšā! Es gan neesmu Forum-Cinamon-Plaza apmeklētājs, iru iecienījis kino "Rīga" saturu un Limuzīnu arī nespēj skatīties? Streičam ir ļoti labas filmas. Varbūt ne visas, bet IR! LKA (jap, kļūdījos) ķer domu, nevis kečupa daudzumu. Kino nav tikai izklaidei, bet arī sevis bagātināšanai! Veiksmi!

Gravatar cx

2010. gada 17. novembrī, plkst. 00:11

'Taisiet Es mīlu jūsu meitu tipa filmas. Pēc desmitās reizes beidzot takš sanāks kaut kas!'

kaut kas jau sanāk ar pirmo reizi, bet nez vai kas labāks

Gravatar gailis

2010. gada 17. novembrī, plkst. 22:45

Hmmm dzivoju tvu taj pilij Jaunpilī!!! esu redzējis šo filmu, jo rādija

Gravatar archaic

2010. gada 19. novembrī, plkst. 02:30

Redzēsim filmu, tad spriedīsim. Treileris nav slikts. IMHO, visu laiku labākā latviešu filma ir Īsa pamācība mīlēšanā. Rež. Imants Krenbergs. Neslikts ir arī Aleksandrs Leimanis (Vella Kalpi, Melnā vēža spīlēs). Un Rolands Kalniņš (Ceplis, 4 balti krekli). Streičam ir bijušas labas filmas (Teātris, Cilvēka bērns, Mans draugs - nenopietns cilvēks). Neesmu vēl redzējis Rūdolfa mantojumu. Rīgas sargi man arī nepatika, jo montāža tāda saraustīta, specefekti - pārāk specefektiski (var redzēt, ka specefekts:). Bet priekš pirmās filmas režisoram Graubam ir pat ļoti ok.

Patreiz svarīgi ir nenolaist industriju podā dēļ budžeta. Jāvar kādas 2-3 nopietnas filmas paralēli taisīt un gan jau kāds no vecās gvardes režisoriem vai kāds jaunais izšaus kaut ko sakarīgu. Ja 10 gados uztaisīs kādas 20 filmas, gan jau ka kādas 2-3 sanāks patiešām labas.

Gravatar Mjā

2010. gada 8. decembrī, plkst. 14:38

Nu, nezinu, nezinu. Man šitas izskatās pēc 1001 šablona atražošanas par "sliktajiem vāciešiem". Pat nav nekāda interese skatīties.

Nekādi labie jau vācieši nebija, bet par tiem otriem sliktajiem - krieviem, daudz vairāk vajadzētu filmas taisīt, jo tur ir vakuums, kas jāaizpilda. Pat otrādi - Latvijas TV kanālos ik pa laikam laiž gaisā kautkādus pat visbaisākos murgus par to kādi šie bijuši jauki zēni un "atbrīvotaji" utt. - atcerēsimies kaut vai LNT raidīto seriālu par labajiem zēniem no SMERŠ. Mati ceļas stāvus.

P.S. Graubas "Baiga vasara" bija lieliska filma, ar interesantu sižetu, labu operatora darbu un labu režisūru!

P.P.S. “Es mīlu jūsu meitu” arī bija OK - kaut kas vidējs starp filmu un televīzijas uzvedumu, bet jautra un ļoti skatāma.

Gravatar Mjā

2010. gada 8. decembrī, plkst. 14:42

... "Baiga vasara" tikai pie vienas lietas varu piesieties - kad Sarkanās armijas tanki nāk pār robežu iekšā Latvijā, nu ļoti jau nu butaforiski tie sānskatā izskatās. Par to nu vajadzēja parūpēties - lai ir baisi, nevis smieklīgi. Pārējais ir ļoti zolīdi.

Gravatar e.s.Blofeld

2011. gada 5. martā, plkst. 20:43

Redzēju, filma likās nevienāda. No sākuma drusku garlaicīga, beigās interesanta. Man tik drusku jocīgi likās, ka tik daudz bija aizkadra komentāra. Svarīgas lietas, piemēram Freimaņa spēlētā varoņa pirmskara attiecības ar Vingra spēlēto varoni, tika parādītas vien caur šādu komentāru. Tas principā manuprāt ir scenārista vai režisora haltūra.