✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Tas viss ir bleķis

2011. gada 14. martā, 39 komentāri

Vērojot to marazmu un haosu, kas darās ziņās, bet savu apogeju ir sasniedzis līdz ar neražu Japānas AES, secinājums uzprasās viens. Un tikai viens.

Cilvēki (it sevišķi jaunatne) ir jāmāca akli neuzticēties internetā (un arī citur) lasītajam, dzirdētajam vai pat redzētajam. Tā kā teju vai visa mums atreferētā informācija sākotnēji parādās internetā, bet pārpublicējot jebkurā citā medijā lielākoties netiek veikta elementāra datu pārbaude, tad augstajai informācijas pieejamībai līdzi nākošajā bardākā būtiskāk nekā jelkad iepriekš cilvēces vēsturē ir spēja precizēt neprecīzo, pārbaudīt nepārbaudīto un noskaidrot nepateikto.

It sevišķi šīs prasmes derētu attīstīt pie mums. Tas tāpēc, ka visi lielie interneta mediji pie mums nav spējīgi pasniegt objektīvu, korektu un argumentētu informāciju. Steidzoties par visu ziņot pirmie, viņi neveic absolūti nekādu izpētes darbu. Pat to, kas prasītu piecas minūtes.

Tāpēc mums kā lasītājiem paveras iespējas, izlasot ziņu, pavāzt vaļā gūgli, pakustināt smadzeni un palasīties ko vairāk par konkrēto ziņu. Un, ja vēlies to visu stāstīt tālāk, tad tas ir tavs pienākums - papētīt tālāk.

Kā nereti atgādinājuši viedi cilvēki gan iz pagājības, gan tagadnes, tad pats būtiskākais nav sniegt korektu atbildi. Pat tad, ja tā ir tik tiešām pareiza. Daudz vērtīgāk ir uzdot pareizo jautājumu. Un tā fīča ir jāaudzina jau no mazotnes. Nevis tupa akceptēt no konteksta saprasto, bet pakustināt to aparātu, kas atrodas ķermeņa augšgalā.

Vienkāršākais veids, kā sākt, ir sekojošs. Izlasot kārtējo rakstu tēvēnetā vai delfos, iedomājies sevi stāstam lasīto kādam erudītam cilvēkam, kurš par to neko nezin. Skeptiskam bez gala un malas. Un pamēģini iedomāties jautājumus, ko viņš tev uzdos. Paprovē galvā patīt iespējamo diskusiju uz priekšu vairākos veidos.

Rezultātā, ieguvumi būs vairāki. Ar laiku iemācīsies izmantot internetu, lai atrastu interesējošo informāciju. Iemācīsies uzdot pareizos jautājumus. Uzzināsi daudz jauna (erudīcija vienmēr ir cieņā). Un sapratīsi, ka pasaulē ir vēl daudz neizzināta, interesanta un apgūšanas vērta.

Hau, tipa.

Papildināšu ar saiti uz argumentētu viedokli (R) par konkrēto Japānas AES gadījumu. Vēlreiz uzsvēršu, ka tas ir viedoklis, nevis absolūta patiesība. Lieliski argumentēts, bet aizvien - viedoklis.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Edgars

2011. gada 14. martā, plkst. 13:55

Vārds vietā. Tieši tā arī ir - populārākajos medijos amokā pēc auditorijas nekompetenti ļautiņi publicē bullšitu. Ja jau auditorija ir, tad tauta ir gana notrulināta, lai barotos ar šādu informāciju, kas, savukārt, apbēdina. Par tālāko beztolka diskusiju komentāros vispār nav vērts runāt.

Gravatar Miks

2011. gada 14. martā, plkst. 14:07

Zinot, cik vāji kadri strādā vietējos portālos, es jau sen neko svarīgu latviešu valodā nelasu. Nav vēlmes zīlēt no kurienes informācija ņemta, vāji tulkota un sagrozīta. Var uzticēties tikai lielajiem starptautiskajiem portāliem un arī tad ir labi lasīt paralēli vismaz 2-3 avotus, lai saprastu, kas tad īsti notiek.

Gravatar Anna

2011. gada 14. martā, plkst. 14:07

Jā, es to izjutu saistībā ar super-Mēnesi. Ja pirmavotā informāciju sniedz astrologs, tad līdz mums jau nonākušas ziņas, ka NASA zinātnieki un astronomi brīdina, ka 19. martā gaidāmas baigās katastrofas. Skumji, bet fakts, ka izglītoti cilvēki, pie kādiem rodas vēlme piesaistīt arī žurnālistus (ne tikai portālu ziņu ģenerētājus), šādi sagroza faktus, nemeklē oriģinālos rakstus un nemaz nelasa, ka raksta viņu minētie speciālisti.

Kad man vakar par supermēnesi jautājumu uzdeva cilvēks, kuru es uzskatīju par zinošu un erudītu arī astronomijā, man nudien palika pavisam bēdīgi. It kā 21. gdsimts, zināšanu jūra, informāciju iespējams analizēt un pāranalizēt no dažādiem rakursiem... bet joprojām māņticība kā alu laikmetā.

Nav brīnums ka zeļ visādi servisi, kas "palīdzēs jums pārciest 2012. gadu".

Gravatar Andron Mc

2011. gada 14. martā, plkst. 14:20

Un kas to jaunatni mācīs? Tās raditāji?

Gravatar ssssssss

2011. gada 14. martā, plkst. 14:48

es laikam es viens no tiem ..., pameklēju arī pa ārzemju resursiem, bet tur tas pats, kas tvnet, piem.: http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/12/japan-tsunami-earthquake-live-coverage http://www.huffingtonpost.com/2010/02/26/japan-earthquake-tsunami_n_478776.html

tātad lūdzu apgaismojiet arī tos kuri nesaprot, kas Latvijas mēdijos par Japānas zemestrīci(AES negadījumiem) ir atspoguļots baigi nepareizi(savādāk kā ārzemju mēdijos)

Gravatar laacz Autors

2011. gada 14. martā, plkst. 14:49

ssssssss, tas ir labs sākums. Bet jāmācās ir atrast ko šādu: https://www.readability.com/articles/ivihkwth

Gravatar ssssssss

2011. gada 14. martā, plkst. 14:50

jā nu labi tas otrais links ļoti slikts piemērs(bet pieņemsim es nekļūdījos un to neieliku) :): http://www.huffingtonpost.com/2011/03/11/japan-earthquake-tsunami_n_834380.html

Gravatar btw

2011. gada 14. martā, plkst. 14:51

Sen zināma patiesība. Ziņu portāli nestrādā pie materiāla, vienkārši to pārpublicē.

Gravatar ssssssss

2011. gada 14. martā, plkst. 14:58

vai pareizi sapratu? tracis ir par to, kas saka, ka radiācija palielinājusies ap +-700 reizes(kas tik un tā ir niecīga(jeb neievērojama)).

Vai/Un arī tas, ka Latvijas televīzijā runāja par to, ka mākonis 'visticamāk' neatnāks(no otras kontinenta puses) līdz Latvija - tas gan bija baigi smieklīgi

Gravatar ssssssss

2011. gada 14. martā, plkst. 15:00

un nevar jau cilvēkiem stāstīt tik detalizēti, tāpat nesapratīs(lielākā daļa) nu jā un visbeidzot mēdijiem jau patīk sliktās ziņas, jo tās skatās vairāk

Gravatar Archijs

2011. gada 14. martā, plkst. 15:16

Es ziņas iegūstu tikai no /b/. Vienmēr ticami avoti.

Gravatar normunds

2011. gada 14. martā, plkst. 15:27

A ko var gribēt no mūsu "masu medijiem", kuru kopīpeists izskatās šādi:

Oriģināls no pietiek.com: No šīs naudas – vidēji nepilniem trim tūkstošiem latu mēnesī – mēs esam atdevuši valstij tai pienākošos daļu

un ctrl+V delfu izpildījumā: No minētajiem 14 000 latu nepilni 3000 latu mēnesī ir samaksāti valstij nodokļos

Interesanti ko šāds cilvēks var vispār pajautāt par jebkādu tēmu, kas nav kārtējās megazvaigznes krūšu izmērs un apeņu krāsa?

Gravatar normunds

2011. gada 14. martā, plkst. 15:42

Laacz, paturpinot twiterī aizsākto - lai varētu uzdot pareizu jautājumu no sākuma ir jābūt priekšzināšanām vismaz vidusskolas līmenī. Ja nav nekādu nekādu zināšanu par tēmu, tad jautājumi ir no tēmas "question everything" un saņemtās atbildes, pat tad, ja tiek citēta enciklopēdija tiek pasludinātas par nepatiesām un atbildētājs - par muļķi. Es domāju klātesošie ne vienreiz vien ir mēģinājuši tehniskas jomas (abstrahēsimies no politikas, reliģijas, ekonomikas u.c. tikpat obskūrām lietām) diskusijā pierādīt, ka kāds urbānais mīts ir nepatiess, tak nē, par autoritatīvu avotu tiek pasludināta urīnkrāsas tenku lapele nevis speciālista skaidrojums.

Gravatar atis

2011. gada 14. martā, plkst. 15:42

laacz, #6 ir lielisks links, ieliec rakstā :)

Gravatar laacz Autors

2011. gada 14. martā, plkst. 16:01

normund, protams. Es neizskatu tos gadījumus, kad cilvēks nav spējīgs vekt atbilstošo izziņu. Un tiem, kas komentāros veic blablablā, arī būtu nepeiciešams mācīties. Arī man ir daudz jāmācās.

Gravatar Anna

2011. gada 14. martā, plkst. 16:04

"lai varētu uzdot pareizu jautājumu no sākuma ir jābūt priekšzināšanām vismaz vidusskolas līmenī"

Šī ir mūsdienu izglītības sistēmas ēnas puse. Un paliek tikai ļaunāk. Ne tikai tādēļ, ka lielākā daļa bērnu (jauniešu) nezina daudzas fundamentālas patiesības, bet tāpēc, ka nav vēlmes neko zināt. Ir izņēmumi, bet lielākoties ir vienaldzība. Iespējams, ka tas ir politiski-ekonomiskās situācijas sekas, bezcerība, nākotnes izredžu neesamība vai kaut kas tml.

Bet nu protams ir "diagnozes" gadījumi, kur tu vari saaicināt ekspertus, lasīt zinātniskus traktātus, bet cilvēks spītīgi turēsies pie savas pārliecības, lai arī tā ir pilnīgi šķērsām. ... ir te tādi, kas pie visām nelaimēm, tai skaitā Japānas zemestrīces, vaino Nibiru.

Gravatar mulderis

2011. gada 14. martā, plkst. 16:11

Piebilstot par TVNet kompetenci, atliek atcerēties gadījumu par it kā Imantā nofotografēto NLO. TVNets to ar patosu iepublicēja kā kaut kādu mobilā reportiera sižetu pat nepārliecinoties tehniski, vai attēls nav viltots. Tas ir labs piemērs, ka vismaz tas portāls iesniegto informāciju nepārbauda. Skumji, bet fakts...

Gravatar hu_ha

2011. gada 14. martā, plkst. 16:29

Tur tik tam rakstam trūkst informācijas par šodienas sprādzienu. Raksta jau, ka nekas nevar notikt, nekas nesprāgst, bet ziņās gan attēli ir citi. Tad nu gaidīsim kādu skaidrojumu tevis dotais autors sniegs. Bet par rakstu tiešām - smalki un labi izskaidrots..

Gravatar hvz

2011. gada 14. martā, plkst. 17:18

tvnetā un delfos darbā ņem pēc IQ testa. ja iegūsti vairāk par 80 - neder.

Gravatar hvz

2011. gada 14. martā, plkst. 17:32

  1. linkā ir nosacīti labs apraksts. tas neņem vērā to, ka japānas reaktori bija plānoti izturēt 7,5-7,9 balles zemestrīces. Līdz ar to bildes jau ir smukas, bet neviens nezina un nav nekādu iespēju pārliecināties cik daudz no tā visa ir darba kārtībā. Un jautājums ir kur šie gāž dzesēšanai izmantoto jūras ūdeni? visticamāk, pa kluso atpakaļ okeānā.

Gravatar kita

2011. gada 14. martā, plkst. 19:54

Tā nu tas mūsdienās ir. Ja pat mans augsti izglītotais brālis saistībā ar zemestrīci Japānā sāk kaut ko par HAARP sludināt, tad problēma ar informācijas haosu ir liela...

Gravatar e-remit

2011. gada 14. martā, plkst. 23:53

#14. normunds <i>...par autoritatīvu avotu tiek pasludināta urīnkrāsas tenku lapele nevis speciālista skaidrojums.</i> Prikols tāds, ka pats nesen šo piekopi :D

..par tēmu... apmēram tas pats nāca iekšā Letas ziņās. Reāli jau pietrūkst tikai dažu precizētu un salīdzinošu datu. Moš laacz var paprovēt roku žurnālistikā un uzrakstīt ko sakarīgu? Mazums, sanāk vēl piepelnīties? ;)

Gravatar modric

2011. gada 15. martā, plkst. 01:22

Labbvakar cien. skatītāji, šodien galvenais īsumā... uzsprāga... nodega... sagūstīja... nogalināja... Turpinājumā sīkāk par katriem šodien notikušajiem sūdiem atsevišķi, bet ziņu nobeigumā, kā parasti, sūdu, atvainojiet, laika prognoze rītdienai...

Tādas mums ir tās ziņas, un pie tam ne tikai dzeltenās, bet arī CNN, BBC, SKY - you name it...

Gravatar normunds

2011. gada 15. martā, plkst. 08:30

e-remit, prikols tāds, ka es varētu pajautāt atsauci, bet nepūlies, pietika ar to, ka pateici.

Gravatar ansis

2011. gada 15. martā, plkst. 10:58

Ja godīgi, tad nesaprotu pasaules valstu reakciju... Sēž savos mīkstajos klubkrēslos un spriež: "..jā, cik slikti, vajadzētu sūtīt kādu bariņu palīgos sameklēt vēl kādu bojāgājušo.." Tikko 15.03.2011 (08:40 GMT) The WHO also says it has not received a request for help from Japan, but its radiation experts are on standby, Reuters says.

BĻIN!!! Kādi vēl experti! Sen jau vajadzēja sūtīt reālu palīdzību, 100-kārtīgi nodrošināt ģeneratorus, degvielu, ūdens sūkņus, un vēl visu iespējamo lai nodzesētu tos reaktorus!!! Un nevis gaidīt, kad japānis izdvesīs lūgumu palīdzēt. It kā tā būtu tikai lokāla, īslaicīga problēma.

Gravatar Vaards

2011. gada 15. martā, plkst. 12:05

"BĻIN!!! Kādi vēl experti! Sen jau vajadzēja sūtīt reālu palīdzību, 100-kārtīgi nodrošināt ģeneratorus, degvielu, ūdens sūkņus, un vēl visu iespējamo lai nodzesētu tos reaktorus!!! Un nevis gaidīt, kad japānis izdvesīs lūgumu palīdzēt. It kā tā būtu tikai lokāla, īslaicīga problēma."

Pilnīgs preses biznesa upuris. Vispār nebija jāliekā ne zinis par tādu maznozīmīgu notikumu.

Tak sakravā mugursomu un brauc uz āfriku palīdzēt. Tur katru dienu(!) nomirst vairāk cilvēku, nekā japānas zemestrīces dēļ.

Gravatar Normunds

2011. gada 15. martā, plkst. 20:02

<a href="http://gizmodo.com/#!5781887/everything-you-need-to-know-about-the-fukushima-power-plant-and-nuclear-reactions" rel="nofollow">Gizmodo uztaisījuši jauku kopsavilkumu tam kas notika AES.</a>

Gravatar paavels

2011. gada 15. martā, plkst. 23:59

Atļausos nepiekrist par to bleķi. Sākumā nu nekas nav tāds īpaši noticis. Ups, mums drusciņ udeņradis uzsprāga. Ups, mums nolietotiem stieņiem ūdens beidzās. Ups, nāksies paciest "mazu" radiācijas devu, jo degošos nolietotos stieņus nekas netur, jo jumta nav. Kāpēc nav? Nu tas ūdeņradis, redziet. aizmirsām ieslēgt sveces, lai nepieļautu eksploziju. Nu drusciņ parāva jumtu...

Tur ir bardaks un haotiska darbība. Bet nevajag uztraukties! Tagad visa uzmanība ir pievērsta izlietotajiem stieņiem. Līdz momentam, kad kaut kas cits aizies pa pieskari. Ak, jā. Aizmirsu pieminēt. Tie augstspiediena sūkņi arī nav mūžīgi. Domāju, ka no slodzes un piesārnojuma tie atteiks strādāt. Vai nomaiņas sūkņi viņiem jau ir sagatavot? Ļoti šaubos. Bet nu nevajag celt paniku. Viss tiek kontrolēts!

Domāju, ka rīt Japānas valdības pārņems darbus no tās kompānijas.

Gravatar Vaards

2011. gada 16. martā, plkst. 10:55

Lai arī Laacz ir aizskāris interesantu tēmu, bet domāju, ka raciens ir sanācis pārāk sekls. Tas ir - pat ja pieņemam, ka Tēvenetos esošie raksti ir nekompetents bleķis un tautas kacināšana, tad arī Laacz dotais viedoklis tālu no tā bleķa neatšķiras. Lieta tāda, a viss tas atrodas Rietumvalstu zombētās propogandas telpas ietvaros. Tas ir, arī pieminētais speciālists runā par tēmu no kuras neko nezin (nav bijis Fukšimā, nav kūstošo urāna stieni zobos turējis). Viņš spriež teorētiski, par teorētisku iespējamību un kā pēc teorijas visam vajadzētu notikties tāda tipa teorētiskajā AES. A bet viņš jau nevar zināt tos jautājumus, ko noklusē General Electric un Japānas valdība.

A bet Japānas AES ir vienas no populārākajām pasaulē, tādas amerikāņi ir pārdevuši daudziem. Nepieciešams lasīt konkurējošu speciālistu informāciju. Šajā gadījumā Krievi būtu vislabākais informācijas avots. Protams, no Krieviem vēl grūtāk atšķirot nost radikālos ekstrēmistus, kas jau tagad visai vienbalsīgi biedē ar neskaitāmas reizes lielāku un neizbēgamu Černobiļas pārspļaušanas gadījumu. Bet var atrast arī visai izsvērtus informācijas avotus. Es daru tā - izlasu ekstrēmisko rakstu, no tā izķeru atskaites cipariņus, atslēgvārdus un tos Googlēju. Kādā no rakstiem tiek dots arī kāds uzvārds, nu tur akaģemik nauk tāds un tāds. Tā var lēnā garā saburtot prātīgākus domugraudus.

Foršs klipiņš:

Gravatar hehe

2011. gada 16. martā, plkst. 12:05

Nu labi, bnet ir otra galējība - kad tu paliec pārāk skeptisks http://eatliver.com/i.php?n=6961 un vairs netici nekam. Tā ka jābūt uzmanīgām, dāmas :D

Gravatar Krotow

2011. gada 17. martā, plkst. 16:10

... visādi servisi, kas “palīdzēs jums pārciest 2012. gadu”.

O, par šiem pastāsti smalkāk. Ko viņi piedāvā? Folijas cepurītes vai baltus palagus?

Gravatar Media Observatory

2011. gada 18. martā, plkst. 12:33

Citāts: "Cilvēki (it sevišķi jaunatne) ir jāmāca akli neuzticēties internetā (un arī citur) lasītajam, dzirdētajam vai pat redzētajam."

Viens nesens piemērs, kad nepārbaudīta informācija tiek izplatīta kā patiesa, bija ar krējuma izstrādājuma nosaukuma meklēšanu. Prese NEPATIESI ziņoja, ka tautai patīkot nosaukums "greilis" (vārds, par kura izcelsmi un nozīmi lielākajai daļai nav jausmas un kurš acīmredzami nav patīkams, tātad produktu tā nevjadzētu saukt). ... Īstenībā 10. martā bija izraisījusies kaut kāda demonstratīva idiotisma kampaņa tviterī un "draugos el vē" - "balsojiet par greili, sagādājiet valodniekiem WTF momentu". Tviterī varēja redzēt, kuri ir tie stulbuma kampaņotāji, un diemžēl viņu vidū bija arī vairāki it kā autoritatīvi latviešu emuāristi; šo personu reputācija tagad manās acīs ir KRITUSIES - aitu bara blējošie līderi... :(

Gravatar kurmucis

2011. gada 18. martā, plkst. 19:14

Jau minētā Barry Brook intervija: http://www.theclimateshow.com/the-climate-show-9-barry-brook-hot-spots-and (skatīt no 30.minūtes).

Laba ziņu lenta par šo: http://mitnse.com/.

Gribētos. ka mūsu žurnālisti ietu šādā līmenī.

Gravatar Media Observatory

2011. gada 18. martā, plkst. 22:37

Žurnālisti labā līmenī? Ko varam gribēt, ja pat to, kas dažās sekundēs atrodams tviterī un draugos "el vē" un kas mainītu publicējamās informācijas patiesuma/nepatiesuma vērtību, žurnālisti nepārbauda?

Gravatar Krist2ps

2011. gada 19. martā, plkst. 13:17

Nesapratu īsti cepšanos Japānas AES sakarā, taču viens ir patiesība - šo visu ziņu patiesums. Jebkurš, pat visuzticamākais avots jau tādā veidā par dzelteno presi sāk pārvērsties, kas totāli riebj. Saucās- profesionāli žurnālisti tur strādā.

Gravatar Media Observatory

2011. gada 20. martā, plkst. 16:54

Reportāžas par kodoltehnoloģijām tiešām varētu būt sarežģītas. Vai ir cerība, ka eksistē (eksistēs) latviešu žurnālisti, kas par tām perfekti rakstīs? Nezinu, šaubos. Pietiek ar to, ka mūsu tauta ir "maza", un, ja kāds ir talantīgs, tad varbūt pievēršas kādai par žurnālistiku nopietnākai, dziļākai nozarei. Jo žurnālistika jau būtībā ir tikai atreferēšana, pārrakstīšana.

Faktu pārbaudīšanā vāji trenētie drīzāk jau kāda gaišā dienā sajauks http://lacz.lv/lacojums/ ar http://laacz.lv/about/ . Izskatās pēc pikšķerēšanas, plaģiēšanas un interneta zīmola atšķaidīšanas. Ja vien tiem "lacz" veidotājiem ar Kasparu nav kāda vienošanās. ?

Gravatar Krist2ps

2011. gada 20. martā, plkst. 17:32

<em>Lūc</em> nejaukt LacZ ar Laacz, jo Laacz bija un ir Laacz :)