✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

"Palīdzi, Dievs" 2009. gada versija

2011. gada 16. martā, 26 komentāri

Gadiem ejot, aizvien vairāk kļūst cilvēku, kas par Latvijas neatkarības atgūšanas laiku zin tik vien kā no nostāstiem, vēstures grāmatām vai tv raidījumiem valsts svētkos. Viena no tā laika neatņemamām sastāvdaļām bija jocīgās Ievas Akurāteres 1988. gada dziesma “Palīdzi, Dievs”.

Pārsteigums uzkrita man virsū tajā brīdī, kad izrādījās, ka 2009. gadā tika iedziedāta daudzpopulārbalsīga versija. Daudzpopulārbalsīga tādā ziņā, ka to kopā dziedāja Goran Gora, Martin Confused, Andis Grīva, Linda Ivanova, Ervīns Ramiņš, Intars Busulis, Jānis Šipkēvics, Evija Smagare, Linda Leen, Artis Dvarionas, un Māra Holšteine Upmane. Ja ignorē dažbrīd manai puskurlajai ausij netīkošo piedziedājuma skanīgumu, tad viss pārējais ir über, un man dikti patīk.

Daudziem tā dziesma vairs neko nenozīmē, man tā nozīmē salīdzinoši maz (galu galā, man bija apmēram desmit gadi), bet ir cilvēki, kas to izdzirdot aizvien raud.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Evalc

2011. gada 16. martā, plkst. 12:20

Kāpēc Ieva Akurātere ir jocīga?

Gravatar laacz Autors

2011. gada 16. martā, plkst. 12:36

Evalc, man viņa vienmēr ir škitusi jocīga. Tāda mēreni "pasista" :)

Gravatar Jurz

2011. gada 16. martā, plkst. 13:20

Ir nedaudz jocīgi klausīties šo dziesmu un vienlaicīgi skatīties bildes no Brīvības pieminekļa apkārtnes. P.S. Orģinālās dziesmas popularitātes laikā man arī bij kādi 9-10 gadi, tas gan nemaina faktu, ka tiek aizskartas kaut kādas īpašas dvēseles stīgas (tas pats par "Gaismas pils" un "Pērkons, Saule Daugava").

Gravatar Estipois

2011. gada 16. martā, plkst. 14:17

Man shiis versijas sakaraa daliitas juutas, toreiz 88-89 orgjinaals ielika liidz kaulam, tachu dazhiem no paardziedaataajiem (M.H.Upmanei piem.) liekas ka taa ir kautkaada izklaideejosha rakstura dziesminja un var bish pakjikjinaat. Busulis, kursh caurmeeraa man nepatiik, she ir labs, arii Shipsi, Dvarionas un Lindas Leen dziedaajumaa var just, ka vinji izdziivo

Gravatar jcx

2011. gada 16. martā, plkst. 14:27

Njā, ņem līdz kaulam joprojām. Taisnību sakot, sāku skatīties uz mūsu jaunpienācējpulku saprotošākām acīm. Neliekas vairs, ka visi mūziķi pensijā un palikuši amatieri.

Gravatar vbz

2011. gada 16. martā, plkst. 16:05

"mana tauta tā nīkst visās pasaules malās" - daudzi jau nenīkst, pat nedomā vairs atgriezties.

Gravatar rupučpele

2011. gada 16. martā, plkst. 20:13

laacz, Ievu nosaukt par jocīgo ir vismaz nekorekti. Par šo aranžējumu man diezgan dalītas emocijas... Kas ir tie divi puiši, kas pirmo piedziedājumu mēģina iesākt? varbūt viņiem kādu citu nodarbi pameklēt... ;)

Gravatar azazul

2011. gada 16. martā, plkst. 20:36

@Jurz: imho, "Pērkons, Saule Daugava” vajadzēja būt himnai .. kaut kur esmu dzirdējis ka tāda ideja bija , bet noraidīja ( varbūt nebija pietiekoši "kristīga" ). Vot būtu bjusi kruta himna ... ehh

Anyway. Šitā versija liekas drausmīgi , nez, PLIEKANA. Kā jau Estipois rakstīja: liekas ka lielākai daļai tā dziesma pilnīgi neko nenozīmē. Orģināls joprojam liekas daudz labāks.

Gravatar xc

2011. gada 16. martā, plkst. 21:18

2009.gada versiju nespēju klausīties, tas ir murgs; laacz viedoklis mani jau nepārsteidza, jo jau vairākreiz tāds manīts - nez kāpēc dīvains

Gravatar Mārtiņš

2011. gada 16. martā, plkst. 23:26

Nevis slinkojot un pūstot Tautu labā godā ceļ, Bet pie prāta gaismas kļūstot Tauta zied un tauta zeļ.

Bet pie prāta gaismas kļūstot Tauta zied un tauta zeļ.

Ja ikviens tik zemē sētu, Vienu graudu veselu. Kas gan izskaitīt tad spētu Zelta kviešu krājumu?

Kas gan izskaitīt tad spētu Zelta kviešu krājumu?

Bet kas lielīdamies pārdod, Ved uz tirgu pelavas, Tas kā pelus vējam ārdot Zūd no ļaužu piemiņas.

as kā pelus vējam ārdot Zūd no ļaužu piemiņas.

Augsim lieli, augsim stipri, Būsim sveiki, veseli, Uzdziedāsim, uzdziedāsim Augstu laimi Latvijai

Uzdziedāsim, uzdziedāsim Augstu laimi Latvijai

/J.Alunāns/

Gravatar Dveesele

2011. gada 17. martā, plkst. 02:58

Skanējums bišk ne tāds kā tam būtu jābūt, nejūtu to sāpi caur šo cilvēku balsīm.

Gravatar Unabomberz

2011. gada 17. martā, plkst. 10:15

Nē šitā 2009.gada versija salīdzinot ar Akurateres dziedāto vispār neko neaizķer dvēselē. Akurāteres dziesma gan vēl aizvien...

Gravatar juzis

2011. gada 17. martā, plkst. 11:07

Būt jocīgam un bišķi pasistam ir OK. IMHO daudzi radoši cilvēki tādi ir un būs. Oriģinālā versija man rullē joprojām. Arī svaigo var klausīties itin labi, bet dimensija ir cita. Pārāk daudz individualitātes manā izpratnē krietni paplucina dziesmas vēstījumu. Es apmaldījos. Nedaudz uz šito pusi http://www.pasakas.net/zimesana/arhivs/Marts_2009/49504/

Gravatar emma

2011. gada 17. martā, plkst. 17:47

Jā, 2009.g. versijai trūkst jūtu. Man ar Akurātere nevisai simpatizē, bet šajā dziesmā orģ. izpildijumā ir laba.

Gravatar xoct

2011. gada 17. martā, plkst. 18:26

garām. dziesma uztaisīta kā uz pārdošanu. un tas priecīgais 'palīdzi Dievs'vispār.. :(

Gravatar mītavnieks

2011. gada 18. martā, plkst. 00:32

Manuprāt šādai versijai nevajadzēja tapt - vismaz ne šādā veidolā. Tajā nejūtu ne kripatiņas no tā, kas ir jūtams Akurāteres izpildījumā.

Gravatar Krist2ps

2011. gada 18. martā, plkst. 21:35

Tur jau tā lieta, ka patiesībā šī dziesma tika Ievai Akurāterei taisīta kā lūgšana, ne komercprodukts. Piedodiet, šoreiz jaunais būs galīgi garām, lai arī cik labi neizklausītos...

Gravatar Mārtiņš

2011. gada 18. martā, plkst. 22:29

Var piekrist daudzajiem, tikai oriģināls ir man kā vērts. Citus pagaidām nevaru klausīties, vismaz tos, kas taisīti un dziedāti popularitātes/naudas/personīgā labuma iegūšanai.

Gravatar Jānis no Līksnas.

2011. gada 20. martā, plkst. 10:28

Mans viedoklis ir nevis par izpildījumu,bet par tekstu. Tagad šī dziesma ir sevišķi aktuāla, jo laviešu tauta vairāk izklīdusi pa pasauli nekā astoņdesmitajos gados. Un vienotības latviešu tautai nav ne tik! Palīdzi Dievs latviešu tautai,jo pati sev viņa jau sen nav spējīga palīdzēt!!

Gravatar Gundars

2011. gada 21. martā, plkst. 14:11

Jaunā skan ļoti depresīvi. Akurāterei bija cerība par nākotni, bet šeit ir secinājums par galīgo d...

Gravatar Brutto

2011. gada 21. martā, plkst. 16:28

Es ar nesapratu šo: "jocīgās Ievas Akurāteres..." :( Tas bija laiks, kad katram latvietim, katram Latvijas patriotam sirds pukstēja straujāk. Tas tagad nav vārdos aprakstāms. Nesaprotu to "jocīgumu":/

Gravatar ramm

2011. gada 22. martā, plkst. 11:54

Kaspar, man aŗī tad bija apmēram 10 gadi, bet noteikti nevaru teikt, ka šī dziesma un citas (piem. Dzimtā valoda) man neko nenozīmē. Nevaru teikt, ka asaras birst, bet šī noteikti nav just another song.

2009g. versija ir ok, bet tā ir tikai dziesma.
Ieva, vārdus "Palīdzi Dievs" izdzied, tā, ka liekas, viņa uz ceļiem stāv, viņa tiešām lūdz... No 2009. gada dziedoņiem manuprāt tikai Linda Leen daudz maz ieliek emociju tajā, arī jau droši vien tapēc, ka salīdzinoši ar citiem ir bišku vecāka un kaut ko atceras no tā laika.

Vecā versija ir daudz, daudz emocionālāka....

Gravatar changalis

2011. gada 24. martā, plkst. 15:49

Ja "visai latviešu tautai" vietā būtu "visai latvijas tautai", tad gan ši versija varētu pretendēt uz himnas statusu, bet pašas Akurāteres dziedātājums tik tiešām griež dibenkaulā (nepatīkamā ziņā).

Gravatar skeptiks

2011. gada 27. martā, plkst. 13:07

  1. gada versija ir vienkārši nožēlojama. Un pārsteidza Akuraterei veltītais epitets.

Gravatar Tiikla partizaanis

2011. gada 6. aprīlī, plkst. 19:04

Nu vispaar jau pats koncepts - chiiksteet peec paliidziibas iedomu buutnei (tas pats kas letinju valsts oficiaalajaa himnaa) ir muljkjiigs un kaitiigs.

Kaut kad tachu jaaiemaacaas arii pashiem par sevi atbildeet, nevis uz pasaku buutneem paljauties.

Gravatar madja

2011. gada 3. maijā, plkst. 22:33

man arī bija 10 gadi. un es gan atceros to brīdi 4.maijā,kad stādijām kartupeļus un zem ābeles radio translēja man tobrīd varbūt ne pavisam saprotamu informāciju, bet pēc tā,cik saviļņoti bija vecāki, es sapratu,ka notiek kas īpašs. un,lai kā arī nebūtu izgājis ar aplauztajām cerībām, pie šīs dziesmas man vienmēr ir asaras acīs.