✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

PSRS laiku spēlītes

2011. gada 24. martā, 10 komentāri

Nostaļģiski nogalināsim savu moderno laiku.

Kad biju mazs, laiku pa laikam manās rokās nonāca kāda no PSRS vai 90to gadu ķīniešu ražotajām sīkspēlītēm. PSRS ar dažiem izņēmumiem visu spieda no Nintendo “Game and Watch” sērijas. Ķīnieši spieda no visiem, no kā nebija slinkums. Tagad mazs ekskurss tajos laikos, kad es biju mazs, krīze bija daudz dziļāka, bet prieks par elektroniskajiem sīkumiem (ieskaitot UFO, Zhiliton, SEGA MegaDrive, Tetris daudz-in-1 [tāds man mājās vēl ir strādājošā paskatā], u.c.) bija daudz lielāks, nekā tagad par jaunu gudrofonu vai pat datoru.

Электроника ИМ-10 - Хоккей
Электроника ИМ-10 - Хоккей

Izrādījās, ka tolaik sērijā “Электроника” šo spēlīšu klāsts bija milzīgs. Pats no savas bērnības atminos rokās turējis (tā laika notācijā) mašīnītes, “Ну погоди!” (bija arī versija ar Mikipeli), lidojošos šķīvīšus, astoņkāji, mednieku, hokeju, un hokeju. Kaut kad mazliet vēlāk manās rokās nonāca arī mašīnīšu oriģināls Nintendo izpildījumā :)

Protams, ka internetā var atrast dažu spēlīšu emulatoru. Sākumā minēju vēl dažāku spēlīšu versiju webā.

Androīdam ir. iPhonei ir. Nokijai ir.

Nezinu, vai tas ir normāli, taču mans sapnis bija nevis šīs kabatas spēlītes, bet (lai cik tas nebūtu dīvaini) šajā pašā sērijā iznākušais programmējamais Mēness visurgājējs. Kāds pārsteigums! Tas arī bija klons ;). Tā arī nerealizēts sapnis. Atminos, kā katru reizi, ierodoties “Bērnu pasaulē”, skriešus devos uz attiecīgo nodaļu, lai vismaz paskatītos. Reiz man pārdevēja visžēlīgi atļāva ar jamo pabraukāt.

Cītīgs lasītājs atminās, ka veco labo Sega MegaDrive vēl pirms diviem gadiem varēja nopirkt Zviedrijā. Jaunu. Iepakojumā. Par 40 latiem.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar bubu

2011. gada 24. martā, plkst. 11:41

Jā, arī atceros to pašu. Gan PSRS sīkspēlītes. Gan Mēness visurgājēju. Īsti gan vairs neatceros no kurienes par to visu uzzināju tajos laikos...

Gravatar e-remit

2011. gada 24. martā, plkst. 11:44

nja, par visurgājēju vilšanās. Kādreiz par to lasīju, sapņoju, bet tas bija nepiepildītais sapnis... Toties lielākā sajūsma bija, kad viens skolotājs no ASV bija atvedis Nintendo Gameboy, ar Adventure spēli. Toties, nesen uzliku Atari emulatoru un nobrīnījos - vai tiešām tai laikā spēlēm tik slikta grafika bija? Iztēle tai laikā darīja savu.

Gravatar Krist2ps

2011. gada 24. martā, plkst. 12:16

O, jā. Vecā labā rūpnīca "Alfa" :) Jā, tā pati, kur tagad tirdzniecības centrs atrodas, tie vēl kādreiz bija šo spēlīšu un elektronikas izplatītāji. Pašam man ... uz pirkstiem paskaitīšu ... bija tik daudz šo spēlīšu, ka pat no divām neejošām mācēju saskrūvēt trešo ejošo. Mamma pat smējās par to, ka no manis labs elektroniķis sanāktu pat :D Bet jā, oliņ-džimpiņ-rimpiņ-ķeramās spēlītes bija labas :) Labprāt vēl tagad paspaidītu :)

Gravatar Krotow

2011. gada 24. martā, plkst. 15:12

"Olu ķeramā" sērija reāli eksistēja 2 variantos - ar 4 "padevēm" no malas un "uzķērēju" (olas, hokejs) un lejā skraidītāju ar 4 padevēm no augšas. Vienas shēmas varianti :) Pārējā perifērija bija +/-identiska (ar uzlabojumiem jaunākiem modeļiem, taču būtību tas nemaina). Kopuss un indikatori - atbilstoši spēles tipam (vilks/zaķis, mikmauši, hokejs, astoņkājis (otram variantam) utt.).

Oriģinālajai olu ķeršanas spēlei nebija mums zināmais vilks http://sfrolov.livejournal.com/63639.html. PSRS ielika vilku no "Nu pagaidi!", jo tas vietējiem bija labāk atpazīstams :)

Gravatar TQ

2011. gada 24. martā, plkst. 15:39

Reku mūsdienu arīdzan programmējamais "lunohods". http://www.irobot.lv/?document_id=12

Gravatar Eduards

2011. gada 25. martā, plkst. 10:51

Pirmo reizi ar šitām spēlītēm saskāros, kad lidojām uz Ukrainu, lidmašīnā stuardese piedāvāja to visiem bērniem paspēlēt, tas tik bija prieks (kā tagad atceros to bildi priekšā). Pēc tam arī izdīcu vecakiem arī mājās divas. Bet to lunohodu gan neatceros, kgan izskatās jau dikti kruts. Nezināju ka tie visi ir kloni, tas gan man atklājums.

P.S Raksta pēdējais links ir links uz pašu rakstu. (Varēja nopirkt Zviedrijā).

Gravatar laacz Autors

2011. gada 25. martā, plkst. 10:53

Eduard, salaboju pēdējo saiti.

Gravatar Ivars

2011. gada 27. martā, plkst. 22:43

Kaut dzimis esmu jau "pilnībā" neatkarīgā Latvijā, atceros, ka laikam māsīcas Mikipeles olu ķeršanu biju spēlējis :)

P.S. laacz, Androidam iesaku šo (https://market.android.com/details?id=ls.android.nopockaj) variantu pielikt klāt, jo dotais neies mazajiem ekrāniem (Wildfire, Tattoo utt.)

Gravatar KSB

2011. gada 6. aprīlī, plkst. 16:11

Olu ķeršana mēs izdīcām, pēc tam arī laikam kosmonauti pār lavas straumēm lēkāja. Bija vēl dažas redzētas. Bet tādu programmējamo visurgājēju gan redzu pirmo reizi.

Gravatar Papuass

2011. gada 7. aprīlī, plkst. 12:57

Man bija tas visurgājējs, diemžēl īpaši ar viņu spēlēties man neļāva. Turklāt viņam bija vajadzīgas 6 resnās baterija + "krona", kuras, protams, man kā sīcim dabūt nesanāca. Tagad jādomā, kur gan tā uzparikte varētu būt?

Vēl vajadzētu izrakt Tetris 32-in-1 un motorlaivu sacensības ķīniešu spēles paskatā.