✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Par pašsaprotamo #2

2011. gada 8. aprīlī, 69 komentāri

Paturpināsim iepriekš aizsākto? Drošs paliek nedrošs, noteikumu sadaļu atstāšu.

  • Necenties lūgt precizēt jautājumu vai tā daļas. Es to nepārfrāzēšu. Es to nepaskaidrošu. Ja tas ir divdomīgs, trīsdomīgs vai vairākdomīgs, atbildi uz to kā vēlies, kā saproti, vai kā tev šķiet, tas būtu jāsaprot.
  • Šoreiz diskusija ar citu komentāru autoriem nav vēlama. Mani interesē tavs viedoklis, nevis mūžīgā vēlme kādu pārliecināt par tā pareizību vai kāda cita aplamību.

Svaigais jautājums: “Ar cik lieliem ikmēneša ienākumiem tev būtu gana? Kāpēc tieši tik?”

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar cone

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:16

Pēc Lielbritānijas cenām, £3000.00 un es ne par ko nesūdzos. Tas manā skatījumā ierindojas normālā vidusslānī - var atļauties maksāt kredītu par normālu dzīvokli / māju, var atļauties nopirkt ko lielāku katru mēnesi vai veikt uzkrājumus, paceļot ārpus Eiropas 1-2x gadā un viss pārējais.

Gravatar Vigants

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:19

Man vajadzētu 4000LVL/mēn (un ar pieaugumu 10% gadā turpmākajos gados). Tas ir pietiekami, lai finansētu manu pareizējo dzīves stilu un vidi, nedaudz bet regulāri to uzlabojot, bet vienlaicīgi nav pārāk daudz lai laupītu motivāciju dzīvē kaut ko pasākt (strādāt piemēram).

Gravatar Pipuks

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:20

900 LVL. Viss, kas ir virs tā visbiežāk aiziet nevis kaut kādu pamatvajadzību nodrošināšanai, bet gan lietām, bez kurām mierīgi var iztikt. Aprēķins balstās uz 2+1 cilvēku ģimeni.

Gravatar drons

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:21

Protams, ka tas nav kaut kāds konkrēts cipars. Gana ir tad, ja ikmēneša ienākumi pārsniedz ikmēneša izdevumus vismaz kādas 2-3 reizes. Tāpēc ka tad atliek iespēja iekrāt nebaltai dienai/atvaļinājumam/nākotnei un vairs par naudu nav pārāk jāiespringst.

Proti, bāgāts ir nevis tas kam ir daudz, bet tas kam pietiek.

Gravatar bush

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:26

600 lati mēnesī. Un es domāju, ka jautājums ir jāprecizē - cik vajadzētu un cik ir tagad. Lai zinātu, cik lielu pieaugumu (tas vienmēr ir pieaugums) vēlas dažādu lielumu algu īpašnieki.

Gravatar dzhonsons

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:30

Domāju, ka iesākumā ar 1kLs pietiktu. Dzīvoklīša īrei un rēķiniem pietiktu, pārtikai būtu gana, paliktu arī izklaidei un, iespējams, nedaudz iekrājot, varētu atļauties auto. Protams, ar laiku vajadzības aug :)

Gravatar Antuanete

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:31

Ap 1500 Ls uz vienu pieaugušu mājsaimniecības locekli 10 gadu periodā. Tad varētu neiespringstot nodoties hobijiem, nosegt visas ikdienas vajadzības, kā arī kredītā (uz tiem pašiem 10 gadiem) paņemt un labiekārtot mājiņu laukos :) Ja bez hipotētiskās mājiņas laukos, tad relaksēti varētu dzīvot arī ar kādiem 800 Ls mēnesī.

Gravatar Tower_9

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:32

Rupji ņemot ap kādiem Ls 1000 mēnesī uz rokas prasās...vienīgi, tas ir pieņemot pašreizējo situcāciju, ja saņemtu 1k uz rokas, pēc kāda laiciņa gribētos vairāk, cilvēkam jau nekad nav par maz naudas...

  • Tā, lai būtu iespēja 10 gadu laikā skarāt savam mājoklim (kādi Ls 250 mēnesī, pieņemot, ka mājokli var nopirkt pa Ls 30k)
  • Kamēr nav mājokļa jābūt iespējai īrēt (kādi Ls 100 mēnesī)
  • Tā, lai būtu iespēja pāris gadu laikā sakrāt vismaz pusei no jaunas automašīnas (kādi Ls 150 mēnesī, pieņemot, ka auto var nopirkt pa Ls 15k) - šādi nedaudz pavelkot garumā mājokļa krāšanai var sakrāt jaunai automašīnai un ik pēc pāris gadiem mainīt, pieņemot, ka no salona izdzenot un dažus gadus pabraukājot auto vērtība krīt uz pusi.
  • Lai normāli (nedz ekskluzīvi, nedz ļoti iespringtot uz ekonomēšanu) varētu paēst (kādi Ls 150 mēnesī)
  • Lai reizēm varētu atļauties izklaidēties (itkā vairāk par Ls 100 mēnesī neprasās, kaut arī pašlaik tērēju labi ja Ls 30, tomēr prasās nedaudz vairāk atpūtas)
  • Lai periodiski, kaut atvaļinājuma laikā, varētu kautkur aizceļot (kādi Ls 50 mēnesī)
  • Savas iedzīves uzlabošana (kādi Ls 100 mēnesī, vēlāk gan jau mazāk, ja tehnika ir tikai jāuztur, nevis regulāri jāpērk, jo neeksistē)

Gravatar Ģirts

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:36

Nu pašreizējā situācijā ar visiem maksājumiem un sīkumiem kā pārtika u.c. lietas es varētu izbraukt ar 300 Ls (ko arī daru), bet nu tādai dzīvei, ka sanāk visam un vēl pāri paliek? Nezinu. Man ik mēneša ienākumi svārstās no 300 - 700 Ls un sūdzēties negrasos, jo vismaz tik sanāk. Iespējams, viss būtu glīti, ja būtu 1k mēnesī, un tā noteikti arī būtu nepieciešamība, ja man būtu jāuztur vēl kāds izņemot sevi. Principā, esmu diezgan pieticīgs savās vēlmēs, lai gan, protams, nākotnes domas par personīgo māju vai ko tādu ir arī man.

Gravatar vilx

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:38

2000Ls. Tas 2+3 cilvēku ģimenei. ~500 hipotēka, ~100 komunālie, katram ēšanai un apģērbam ~200, ~400 pārējie izdevumi. Bet gana nebūtu nekad, tāda ir cilvēka daba.

Gravatar Sm

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:40

~Ls 350 mēnesī (regulārie izdevumi)+Ls 1500 gadā (neregulārie, ikgadējie).

  • Es varētu/pat derētu, samazināt ikmēneša nedaudz, tāpat zinu, kur vēl varētu tērēt, bet šaubos vai izmantotu papildus resursus. Jau tagad izmantoju ekskluzīvas lietas, piemēram, kā privātstundas.
  • Gada izdevumus varētu piegriest uz pusi atsakoties no kādiem ārzemju braucieniem, bet tik pat labi var lidot uz kādu dārgu vietu un apmesties dārgā viesnīcā un tad tie cipari būtu pavisam citi.
  • Man jau pieder gandrīz visas mantas, ko vajag. Tas, kā nav ir galvenokārt, jo negribas čakarēties ar pirkšanu un kārtot vēl lielāku bardaku. :) Ja varētu tikt vaļā no auto un izmantot zipcar Rīgā, darītu arī to.
  • Man ir arī laikā un telpā neapvienojamas vēlmes. Dzīvoju vienu no variantiem.

Gravatar Tower_9

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:41

tfu, par daudz nevis par maz...manai galvai vajag atpūtu, kur tie lati atkal pazuduši...

Gravatar

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:42

Pirms ~3 gadiem biju sīki izrēķinājis ka ar 2500Ls uz rokas man vienam pietiktu, lai varētu nodrošināt sevi ar dzīvei nepieciešamām lietām īpaši neiespringstot uz lētākā risinājuma meklēšanu. Tagad neesmu pārrēķinājis šo summu, bet pēc sajūtām šķiet ka tā diži nav mainījusies. Kā tā summa tajā reizē radās precīzi nepateikšu, bet bija plāns ka ir jābūt dzīvoklim kredītā, kuru Tu izmaksā saprātīgā termiņā 10-15 gadi. Ir jābūt jaunam (līdz 3 gadi vecam) kompaktklases auto. Ik mēnesi ~10% jānovirza ilgtermiņa uzkrājumiem. Ik mēnesi 100Ls (gadā 1200Ls) jāatvēl atvaļinājumam. Biju pat izrēķinājis pārtikai un apģērbam nepieciešamo, bet tagad precīzi neatceros kādas bija proporcijas. Protams ikgadējās veselības pārbaudes, sporta nodarbības u.c. vajadzīgas lietas uz kurām šobrīd tiek taupīts ar tika rēķinātas.

Gravatar Fanc

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:43

4k LVL pec nodoklu nomaksas + neliels ikgadejs pieaugums, kas kompensetu inflaciju/dzives dardzibu

Gravatar e-remit

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:48

Zinu, ka Ls1500-2000 mēnesī var normāli nomaksāt hipotēkas un rēķinus un īpaši nesatraukties par ģimenes izdevumiem. Bet nepietiks, ja gribēsi nodrošināt pensiju, aizsūtīt labā skolā bērnus un pa laikam pasauli apceļot.

Gravatar Vilx-

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:49

Virs 2000Ls uz ķepas - bet tie ir kopējie ģimenes ienākumi. Kā tos sadalīt starp mani un sievu man ir vienalga, jo maciņš mums kopīgs. Ar šādu summu varētu mierīgi maksāt kredītu par mašīnu; kaut ko iekrāt vai remontēt dzīvoklīti; neskaitīt latus ieejot RIMI un lupatbodēs; kā arī šad un tad atļauties ar kaut ko sevi palutināt.

Gravatar Sm

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:50

P.S. Vairākus gadus dzīvoju tērējot pāris tūkstošus mēnesī un pāris tūkstošus iekrājot. Ļoti daudz naudas izgāja, lai varētu pelnīt - dzīves vieta, auto, režīms, sporta zāle. Un ļoti daudz, lai varētu aizmirst par darbu - ceļojumi, bāri, ārsti ..

Gravatar Mārtiņš

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:51

Proporcionāli šīs dienas cenām, nodokļiem un vispārējai pārticībai es būtu laimīgs par šādiem skaitļiem, ja tas neprasītu darbu 12 stundas diennaktī, bet gan tikai 8: 320 - par mājokli 230 - transportēšanās un saistītie izdevumi 240 - ēšana, zāles, sports, tusiņi un pasākumi 180 - drēbes, dāvanas un citi loriņi 280 - ko krāt un ieguldīt 70 - izdevumi, kas saistīti tieši ar bērniem

Kopā: 1320 Ls

Bet tad droši vien man šķistu, ka vajag māju ar baseinu, Cadilliac Escalade un biežāk braukt uz ārzemēm un izklaidēties ar motorizētiem rīkiem - laivām, močiem utml. Tad arī liktos, ka ieguldījumu atdeve ir pārāk zema un arī šī pozīcija būtu jāpalielina, lai sev nodrošinātu cienījamas vecumdienas - turklāt no 47 gadiem jau.

Laikam jau pareizā atbilde skan tā: man pietiktu ja man būtu vairāk.

Gravatar Vilx-

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:52

(Novērojums: katrs saka mazliet vairāk kā viņam ir šobrīd, puslīdz pievelkot uz tuvāko apaļo ciparu. Jo visiem šķiet, ka ar tādu summu atrisināsies viņu šobrīdējās problēmas, un pēc tam varēs brīvi dzīvot. Diemžēl, apetīte aug ēdot, un man šķiet, ka reālais limits ir tuvāk pie kādiem 3000-4000Ls, pēc kuriem ekstra naudiņa vairs nav nepieciešama ikdienā, un sāk aiziet uzkrājumos/investīcijās).

Gravatar Guncha

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:54

Ģimenes kopējie ienākumi kādi 7K EUR un šķiet, ka pietiek visam, ko sirds kāro... Taču, jei bogu, prastu iztērēt arī vairāk. Tomēr, kad pelnījām 2.5K EUR, arī dzīve likās skaista. Un, ja tā padomā, kad pelnīju 150, 200LS, arī bija itin jautri.

Es piekrītu tam pētījumam, kas te nesen klīda, ka 4 vai 5 K ir nepieciešami, un tad vairs laimīgāks Tu nekļūsti. Tas arī ietver cone minētās vajadzības un tēriņus, lai nav jāstreso, un tad Tu vari pievērsties dzīvošanai. Virs šī līmeņa - un tad jau arī tīri dabiski parādās vēlme un iespēja palīdzēt kādam, kam klājas sliktāk utt... Tad arī kļūst skaidrs, ka svarīgi ir darīt to, kas sagādā prieku un darīt to kopā ar draugiem.

Gravatar e

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:54

"nav svarīgi, cik Jūs pelnat, jo tēriņi pieaug proporcionāli ienākumiem"

atbildot uz jaut. - attiecīgās valsts 5 (UK)-10(Latvijā) mēnešalgas, lai varētu dzīvot labāk nekā citi un veidot krājumus nebaltām dienām, bet nevajadzētu strādāt >10 stundas dienā

Gravatar jib

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 14:55

~ 1024 Ls uz 1 pieagušo. Ķepā tā teikt. Tāpēc ka apaļš cipars. Bet protams "depends" , turklāt lielāka nauda motivē neproporcionāli (you know). Vispār alga (nauda) ir vajadzīga lai dzīve un sadzīve pēc iespējas mazāk ietekmē dzīves, darba un stratēģiskos lēmumus (nav jādomā ko tu rītu ēdīsi un vai tevi neizmetīs no dzīvokļa).

Gravatar Dveesele

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:02

Ja cilveekiem buutu summa ar kuru viniem naudas pietiek, tad mees dziivotu citaa pasaulee :)

Gravatar Another

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:03

2.5k Ls šodienas LV cenās. Tāpēc, ka ~1.5k man šobrīd sanāk, un ~1k pietrūkst, lai varētu atļauties visu, ko vēlos, un tik bieži, cik vēlos.

Gravatar acid|burn

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:05

1500 Ls, roka uz vienu ģimenes locekli. Tas būt vairāk nekā tagad un tas papildus, būtu tīri uzkrājumiem, ceļojumiem, ātrākai hipotēkas atdošanai u.t.t.

Gravatar nakts

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:06

<del>OMG, nu gan summiņas, nav brīnums ka te visi brauc prom ar tādam prasībām jums Latvijā toč NAV jādzīvo.</del>

Gravatar yo

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:33

No Septembra lidz Aprila beigam 3000Ls menesi neLatvija , pareja laika - baudit dzivi.

Gravatar Normunds

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 15:47

gana ir kad nopelnītās naudas pietiek savu vēlmju realizēšanai. tas nozīmē, ka naudas nepietiks nekad :) bet ja runa ir par to cik vajag dzīvošanai - tas cipars ir ārkārtīgi elastīgs un to pietiek un vienlaikus nepietiek nekad. ne tad kad ienākumi bija kā treknajos gados, ne tagad, kad tie ir noliesējuši 2-3 reizes.

Gravatar kristaps

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 16:00

<del>Kas jūs visi aptrakuši!? Priekš kam jums te katram otrajam vajag 2,5k latus mēnesī!? Lai varētu krānu stiept garāku ar mašīnām un mājām Mārupē kredītā? Tāpēc arī esam d!rsā, ka visi dzīvo greznāk nekā vajadzētu patiesībā..</del>

Es pagaidām iztieku ar ~300 latiem mēnesī. Lai dzīvotu pavisam normāli, man pietiktu ar 600-700 latu (uz rokas) ienākumiem mēnesī. Ja man maksātu 2,5k mēnesī, tad es vispār aiz laimes pieķēzītu bikses.

Gravatar spotonelv

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 16:11

tagad ir uz rokas 650 (paika + komunālie + 50ls neparedzētie izdevumi + dzīvokļa līzis 300), pietiktu ar 950, tad pietiktu kaut kādai ekstrai, aizbraukt kaut kur vienreiz gadā or kaut ko krutu mājoklim.

Gravatar Modus Operandi

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 16:17

Atkarīgs, kāds darbs jāiegulda. Ja nauda krīt no gaisa, tad diezgan pofig — ja pēc rēķinu nomaksas un paikas + drēbju iegādes 100 Ls paliek, arī labi. Savukārt, ar pilnas slodzes darbu par "pietikšanu" var sākt runāt no vismaz 750 brīvu līdzekļu (t.i, pēc visiem rēķiniem, pārtikas, 10% uzkrājumos utt.). 2/3 dzīves, kas jāpavada pēc citu sastādīta grafika, kompensēšana maksā dārgi.

Gravatar Pet

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 16:54

Viss jautājums ir tas, ko saprot ar vārdu 'gana' :) 'gana' = varu neuztraukties un vairāk negribas - tas nozīmētu uzkrājumus ekvivalentus normālam līmenim visam manam palikušajam mūžam, 50+ gada izdevumu apmērā, un pie tādiem uzkrājumiem ienākumi var būt nulle; pats jēdziens ja tev "vajag" ienākumus, ja tev "vajag" da jebko, nozīmē, ka tev nav gana un tu esi no kautkā atkarīgs, tev ir nepieciešami ienākumi no ārpuses un ir vajadzība reizēm par atalgojumu darīt ne to ko tu pats gribētu darīt.

Gravatar bobiks

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 16:59

10k eur uz tuvāko gadu.

Gravatar Runcis

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 17:49

<del>Ar jūsu prasībām tik pāris reizes uz kazino aiziet sanāks.</del>

Gravatar p

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 18:06

Principā pašlaik ir ap 1.5LVL/mēnesī, varbūt tapēc, ka neesmu vēl līdz galam nostabilizējies, nauda ātri aiziet (vajadzēja saprātīgu mašīnu, no 1989.g mašīnas pārgāju uz 2003. g, vienistabas dzīvoklim kapitālo remontu, utt utjp). Bet pašlaik redzu, ka mēnesī ar 2-2,5k LVL man pietiktu visam.

Gravatar zigis

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 18:09

Vispār daudz nevajag ~10 000 Ls mēnesī būs gana :D Es arī varu būt negausīgs ne tikai citi.

Gravatar Mārcis

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 18:28

3500 lvl būtu gana visam - izdevumiem, izklaidei un pensijai.

Gravatar usinss

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 19:07

500ls pēc nodokļu nomaksas, ja neesmu vienīgais pelnītājs ģimenē. 150 rēķiniem, 100 auto, 250 sadalās iekrājumiem, drēbēm (katru mēnes jau nepērkās), moš kādam dzīvokļa kredīta maksājumam. Ja vienīgais pelnītājs, atteicīgi 900-1000ls, tomēr jādomā par ģimeni, tālākizglītību sīčiem utt. Karoče- tik daudz, lai nebūtu jāstreso, kad kontā ieskaitīs kārtējo algu.

Gravatar sii

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 19:46

Pašlaik 3 cilvēku ģimene iztiekam ar: Ls 38 - bērnu pabalsts Ls 310 mana alga Ls 20-30 haltūras Itogo:Ls 368. Ja man būtu Ls 388 kompensācija par transportu un dzīvokļa īri būtu ok. Ar pašreizējām prasībām ar Ls 1k uz rokas 3 cilv. ģimenei pietiktu.

Gravatar Bomber

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 20:08

Pats absolūtais minimums, lai man nav jāmūk no Latvijas, ir 600Ls uz 2+2 ģimeni. Labajos gados vidēji tika tērēti 1500 LS mēnesī, bet nebija īpašu tusiņu, ceļojumu un baigo ekstru - vienkārši normāla dzīve, neekonomējot uz pārtiku, maksājot 240Ls dzīvokļa kredītu un uzturot normālu auto. Šobrīd gana būtu ar 3000 Ls mēnesī, lai normāli dzīvotu, un kādi 6000, lai nav stresa ne par ko...

Gravatar Aigars

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 20:14

Tieši šajā brīdī pietiktu ar ~600 Ls mēnesī. Pēc gadiem noteikti vairāk.

Gravatar edGars

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 21:32

Man ir gana. 400 kontā. Dzīvoju nelielā pilsētā, reizēm pat vispār ārpus tās.

Gravatar nja

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 21:48

a) 1K. 5 cilvēku ģimenē, ja sieva arī strādā. pietiktu pamatvajadzībām bez ekstrām. b) 2,5K. sieva-mājsaimniece, varētu paceļot, paremontēties, apmēbelēties.

tagad ap 0,7K. izdzīvošana...

Gravatar kita

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 21:55

Pašlaik uz 2 pieaugušie un 1 bērns mēnesī aiziet ap 700Ls - īre + komunālie vien kopā ap 200 salasās, mašīna, sabiedriskais, pārtika, privātais dārziņš, jo valsts vēl netiekam. Šad, tad apģērbs un apavi, lielākoties bērnam, jo aug lielāks. Nekam liekam, vai neplānotam pāri nepaliek. Ar apmēram ~1k Ls uz ģimeni pietiek vienkāršai dzīvei = jumts virs galvas ir, ko mugurā vilkt ir, ēst kaut cik veselīgi arī, bērnam minimāli nepieciešamais izglītībai un veselībai, aizbraukt ciemos ar mašīnu, utt. Lai varētu kādu ekstru atļauties - kādus 2k Ls mēnesī.

Gravatar pofig

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 22:30

1000 ls. ir bijuši mazliet mazāki un visam pietika. šobrīd ir vairāk kā uz pusi mazāk un jūtu, ka pietrūkst.

Gravatar Anonīms

2011. gada 8. aprīlī, plkst. 22:37

Tagad saņemu 1300 un principā ar to pietiek.

Gravatar Infants

2011. gada 9. aprīlī, plkst. 10:46

4 cilvēku ģimenē kopā šobrīd pelnam ~ 550ls. Pietiek tikai izdzīvošanai, atpūtai - nulle. Domāju, ar 1k uz ģimeni būtu par īsu, vajadzētu vismaz 1,5k ls.

Gravatar

2011. gada 9. aprīlī, plkst. 11:13

heh man ar 400 pietiktu paslaik pelnu 250 un ir tiiri ok un vispar nauda laimi nenes

Gravatar me

2011. gada 9. aprīlī, plkst. 21:46

"Ar cik lieliem ikmēneša ienākumiem tev būtu gana?" pietiek jau ar pašreizējo, bet vairāk nevajadzētu, ja būtu valsts vidējā alga*10 uz cilvēku

"Kāpēc tieši tik?" pusi uzkrājumos/investīcijās/vecumdienām (uz pensiju nav ko cerēt) ikdienas pamattēriņiem 500 Ls pārējais sportam, veselībai, hobijiem, izklaidei, ceļojumiem, neparedzētiem izdevumiem un arī ziedojumiem

Gravatar kao

2011. gada 9. aprīlī, plkst. 22:48

Ja jāstrādā 5 dienas nedēļā, lai saņemtu to naudiņu, tad ar 1.5k Ls man ir gana - pietiek visam, ko sirds kāro, un vēl veidojas uzkrājumi. Ja jāstrādā nebūtu, tad gribētos vairāk ceļot, vairāk tusēties, visu vairāk - attiecīgi augtu arī vajadzības. P.S. Tas viss - pieņemot, ka tuvākajā laikā man apbērnošanās un laulības nedraud.

Gravatar Agate

2011. gada 9. aprīlī, plkst. 23:38

Pelnu 500Ls + kaut kādi 25 par AVON kosmētikas izplatīšanu un pagaidām ar to arī pietiek. Varētu teikt, ka pietiek pat tīri labi. Dzīvoju viena, bērnu nav, dzīvoklis pieder pašai tā ka īre nav jāmaksā, kredītu arī nav, mašīnu pagaidām nevajag, jo dzīvoju un strādāju Rīgas centrā. Uz klubiem arī vairs neeju, vairāki draugi palikuši bez darba, tāpēc klubus nomainījušas mājas ballītes. Treknajos gados pelnīju vairāk, tad dzīvoklim uztaisīju kapitālremontu un nopirku pilnīgi visas mēbeles jaunas.

Tagad ~ 200Ls aiziet, la apmaksātu visus rēķinus (komunālie, telefons, internets, baseina abonements, utt.). ~ 150Ls aiziet pārtikai, tātad piecītis dienā. Ēdu diezgan labi, neknapinos. Pārsvarā visu pārtiku pērku vai nu tieši no zemniekiem, vai tirdziņos. Gatavoju pati, bet neatsaku sev arī pasēdēšanu picērijā vai Lido. Par AVON nopelnīto naudiņu sanāk pašai kosmētika, šampūni un citas higiēnas preces. Paliek pāri ~ 150Ls. Par tiem aizeju uz kino, nopērku sev kaut ko, vai iekrāju. Ja 2 vai 3 mēnešus iekrāju, sanāk lētajai biļetei uz Berlīni vai Londonu. Tur var palikt pa nakti pie draugiem. Un mājās atgriežos ar pilnu čemodānu jaunām drēbēm un rotām sev. Ja nav nekādi čē pē un drēbes arī liekas, ka pietiek, sakrāju braucienam uz Ēģipti vai kādu citu kūrortvalsti.

Gravatar Grrr

2011. gada 10. aprīlī, plkst. 14:52

Nevar ieņēmumus šķirt no veida, kā tie jāiegūst, jo nauda ir laiks vairāk nekā otrādi.

Ja mēs pieņemam, ka man tā ikmēneša nauda vienkārši no gaisa nokrīt un man ir brīvs laiks, cik uziet, tad tas, kas man ir patlaban (~800+), mani apmierinātu pilnībā, un ja kaut ko vēl savajadzētos, vienkārši pastrādātu kādu brīdi.

Ja man jāturpina strādāt kā tagad, tad mani pilnībā apmierinātu 2K uz rokas.

Ar to pietiek gan lai nomaksātu kredītu (no kura atteikties negribu, jo daudz jau ieguldīts), gan atliktu bērnu vajadzībām un paša, plus vēl varētu nedaudz iekrāt nebaltai dienai. Jahtas un mašīnas man nevajag, galvenais ir veselība, drošības sajūta par nākotni un brīvais laiks.

Gravatar mp4

2011. gada 10. aprīlī, plkst. 23:48

900 Ls.* Jo: balstās uz personīgo izdevumu analīzi; sanāk arī iekrāt.

*Ja būtu sieviete+bērni, tad kopējais budžets prasītos ap 1300-1500 Ls

Gravatar Mārtiņš

2011. gada 10. aprīlī, plkst. 23:53

400, jo samaksaatu reekjinus un buutu paeedis. Arii operai atliktu. Bet nu labi, ka sanjemu vairaak. Liidz ar to atliek arii Teervetniekam u.c.

Gravatar Deele

2011. gada 11. aprīlī, plkst. 14:20

Esmu aprēķinājis, man vajadzētu 450 uz rokas, lai varētu braukāt uz darbu, paēst un vēl apmaksāt pamata rēķinus un studiju kredītu, rēķinot par dzīvokli un 2+1 galvām. Skatos uz tām 1000 un vairāk citos komentāros un bolu acis... Kur tik lielas prasības... Bet nu, ja man būtu māja, auto un vēl jāuztur otrs cilvēks, vēl bērns ietu skolā, tad būtu vajadzīgi vēl kādi 300-500 Ls, kas galu galā, tāpat nepārsniedz 1000 Ls slieksi. Es laikam esmu pieticīgs :P

Gravatar

2011. gada 11. aprīlī, plkst. 22:50

nu gan te amplitūda... kā rakstīst romānos par bargiem laikiem, cilvēkam pietiek tik, cik vajag maizei un citu vitālu atkarību apmierināšanai (tabaka, alkohols). nu jā, civilizācija un pilsētas dzīve tam vēl pievieno apkures un elektrība u.c. rēķinus. un drēbju kārtu. viss.

bet pašam - man vajag miljonu (plus mīnus kādi 100 000 arī derēs :D) uzreiz. trešdala fondos, trešdaļa akcijās, trešdaļa depozītos. kaut ko darīšu, lai nenosprāgtu no garlaicības, un mecenēšu pankroka grupas :D

Gravatar mītavnieks

2011. gada 11. aprīlī, plkst. 23:29

/"Svaigais jautājums: Ar cik lieliem ikmēneša ienākumiem tev būtu gana? Kāpēc tieši tik?" vispār te ir 2 jautājumi:)/

  1. 1,5k - 2k LVL (piezīme: būtu ļoti priecīgs, ja šo summu spētu nopelnīt strādājot vienā darba vietā limitētu darba laiku ~ 8h/dienā)

  2. Tāpēc, ka: 2.1. ģimene 2+3+suns 2.2. hipocredit 2.3. darbs ~50km no dzīvesvietas (ar personīgo auto pārvietoties=ātrāk, ērtāk, Dārgāk) 2.4. gribētos, lai sieva ar mazākajiem var ilgāk mājās pasēdēt 2.5. gribētos palutināt vairāk sievu un bērnus 2.6. ideāli, ja atliktu kaut kas iekrājumiem

Gravatar

2011. gada 12. aprīlī, plkst. 01:08

sen man tāda doma. latvietis brauks uz darbu kaut 200 km un uzskatīs tos par ikdienas izdevumiem. jeņķis nomainīs mājvietu...

Gravatar Roberts

2011. gada 12. aprīlī, plkst. 22:56

Kā maza IT uzņēmuma vadītājs un īpašnieks pelnu no -1500 līdz +5000 ls mēnesī, vidēji pēdējā gadā varētu būt no +1500 līdz +2000. Pa lielam man ar šiem ienākumiem tekošajiem izdevumiem pietiek, jo hipo man nav, dzīvoju savā īpašumā,viss izremontēts un apmēbelēts, maksāju tikai komunālos, man ir labs auto, daudz ceļoju, normāli ēdu (ne picērijā un ne Lido) un ģērbjos, mājās ir viss nepieciešamais normāla rietumu mietpilsoņa izpratnē. Laiku pa laikam kaut ko noziedoju vai uzsponsorēju. Bet, man vēl papildus būtu vajadzīgi 1000 ls nedēļā vai 50 000 ls gadā. Kāpēc? Jo tas manā atlikušajā darba mūžā (es negribētu strādāt vēl vairāk kā 20 gadus), ļautu iekrāt ap miljonu, ko saprātīgi un konservatīvi noguldot, varētu gūt ap 2 līdz 3 tūkstoši ienākumu mēnesī (runa iet par šodienas latiem), kas savukārt, atļautu turpināt ierasto dzīvesveidu arī nestrādājot. Uz pensiju sistēmu nepaļaujos, visus nodokļus attiecīgi arī nemaksāju. Bet tā vai tā čupiņu ar pensionāriem uzturu :) Kā iegūt šos papildus 50000 gadā pagaidām vēl neesmu izdomājis, bet jāturpina tik rakt, gan jau būs.

Gravatar Kibrika

2011. gada 13. aprīlī, plkst. 15:23

Jautājums šķiet grib kaut kādu minimumu ar ko pietiktu, bet es negribu saņemt tikai tik, ar cik pietiek. Ar 500Ls uz rokas varētu justies labi kādu laiku, bet es gribēšu dzīvot citur, un tam vajag vairāk. Šobrīd gan šķiet, ka ļoti drīz iztikšu ar 250Ls mēnesī.

Gravatar Mr.Key

2011. gada 13. aprīlī, plkst. 21:38

777 Ls. Tāpēc, ka smuks cipars un pietiek, lai izdomātu visu pārējo.

Gravatar ZBH

2011. gada 14. aprīlī, plkst. 11:28

principaa jau pietiek ar tik, cik iraid, un kauns nosaukt. a taa, liimeni augstaak - shobriid tam buut jaabuut ap 1500Ls neto, un pa balto. baaze shaadai prasiibai - iespeej apmaksaat normaal dziivoklj iegaad (pilseetaa ar prasiib peec man incants specialitaats) normaalaa terminjaa - 6 gados, un taapat apmaksaat jaun normaal auto terminjaa, kas nepaarsniedz virsbuuvs garantijs period. visaads Taizems, Alpus 2x gadaa - personiigi man po barabanu, grozaa neturu, tepat pa LV var eksploreet liidz nevareeshanai. un tas viss pie nosaciijum, ka 40h darb nedeel, jo leeti gatavot garsiigi eest panem daudz laika pat divataa.

Gravatar SVILPE

2011. gada 15. aprīlī, plkst. 11:16

Par jautājuma atbildēm un vēlamo atalgojumu ar četriem cīpariem nav ne mazāko šaubu. Bet tā kā daļa respondentu vēl norāda esošo, tad gribētu pievērst uzmanību, ka stāvoklis būtu stipri baisāks, ja atbildes sniegtu pārējie, kuri nesaņem Laacz RSS un ikdienā nelieto tīklu. ^^

Gravatar 8th Prophet

2011. gada 16. aprīlī, plkst. 14:47

Patreizeizējā ekonomiskajā situācijā - Ls 900. Šāda summa nodrošinātu iespēju uzturēt gan sievu, gan bērnu, apmaksāt tekošos rēķinus, mazliet paceļot un iepirkties pietiekami brīvi.

Gravatar

2011. gada 17. aprīlī, plkst. 02:01

lai taču tek tie rēķini tekošie

Gravatar Agzas

2011. gada 30. aprīlī, plkst. 21:02

šobrīd ir virs 500, baigi netaupu, bet apkārt ar naudu arī nesvaidos, pietiek. Bet tas pie nosacījuma, ka dzīvoklis ir +-savs, remontu nevajag, pēc TV pa visu sienu neprasās, ģimenes vēl nav. Auto man patīk arī pašreizējais, bet nebūtu iebildumu pret jaunāku. Ceļot patīk ļoti, taču nepatīk par to izdot pārāk daudz naudas, līdz ar to patīk meklēt labāko price/performance. Un tas, savukārt, patīk neatkarīgi no tā, cik saņemu, vismaz pagaidām.

Bet vairāk piedalīties maksas pasākumos (piem autopasākumi, lielo grupu koncerti, festivāli) gan man nebūtu iebildumu. Šobrīd nav tā, ka baigi prasās, bet visticamāk tas tāpēc, ka vienkārši novērtēju savu gribēšanas līmeni pēc zemākas izmaksu skalas.

Ja būtu ģimene, gribētos vairāk. Cik daudz vairāk, vēl nezinu.

Gravatar Vigants

2011. gada 30. maijā, plkst. 20:59

Daudzi izsaka brīnumu, kur rodas summas virs 1000LS vai virs 2000Ls, tad atļaušos minēt "bāzes" izdevumus, kas radītu priekšstatu kapēc es minēju 4000Ls kā savu "ok" ienākumu līmeni:

  1. bērnam bēnudārzs 170Ls/mēn
  2. Maza lietota auto līzings, apdrošināšana, apkopes ~120Ls/mēn
  3. Benzīns ~100Ls/mēn
  4. Treknajos gados pirktas nelielas mājas kredīta maksājums 190Ls/mēn
  5. Komunālie (ieskaitot krāsa sētas žogam etc sīkumi) ~200Ls/mēn
  6. Ikdienas izdevumi (pārtika, apģērbs, nedaudz izklaides mājās un ārpus) 4 cilvēku ģimenei (2+2): ~400Ls/mēn
  7. Šad un tad mājas lietas (Elektronika, mēbeles, zāles pļāvējs utml) ~100Ls/mēn
  8. Uzkrājumi nebaltai dienai ~150Ls/mēn Tās ir pamata izdevumu pozīcijas (kopā ap 1400LVL) dzīvojot visnotaļ labi, bet tajā pašā laikā diezgan pieticīgi... Pieaugot ienākumiem līdz 4000Ls ir iespējams pamanāms uzlabojums - lielāki uzkrājumi, jauna un nedaudz lielāka māja, jauns ekonomiskās klases auto, atvaļinājums 1x gadā kādā eksotiskā vietā, uzkrājumi 15% apmērā no ienākumiem... un tur arī tie 4KLs paliktu! :) Es gan nesaprotu, kā Saeimas deputāts ar 600Ls algu var atļauties ar jaunu džipu braukt...