✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Javaskripta emulācija un dūms

2011. gada 1. jūnijā, 12 komentāri

Par to, kas ir pārportēts vai kas tiek emulēts ar JavaScript, var uzrakstīt grāmatu. Zemāk ir pēdējo nedēļu varoņdarbi.

Sākumā visu pasauli apskrēja ziņa, ka kāds Fabrice Bellard ir realizējis x86 savietojama procesūra un minimālās nepieciešamās perifērijas emulatoru ar tīru JavaScript. Tālāk jau vienkārši. Atbilde uz universālo jautājumu: “Does it run Linux?” ir “Hell, yeah, it does!”. Tik tiešām - pārlūkā ielādējas pilnvērtīgs linukss. Ne portēts, ne kāds. Pilnvērtīgs. Projekta jaunumi, FAQ, un techniskās piezīmes.

Linux javascriptā
Linux javascriptā

Pēc laiciņa parādījās saite uz kāda cita censoņa iepriekšējā gada projektu: pilnvērtīgs Intel 8080 procesora emulators. Arī, protams, javaskriptā. Šoreiz par OS izvēlēts ir teju vai 40 gadus vecais CP/M.

CP/M caur i8080 emulatoru.
CP/M caur i8080 emulatoru.

Taču, jau pirms divarpus gadiem kāds Matt Westcott, kuram nebija svešs termins demoscene, pamanījās realizēt ZX80 emulāciju.

ZX80!!!
ZX80!!!

Viņš gan nebija vienīgais. Ātrs gūgles uzmeklējiens, un atradās vēl viens (pavadošais ieraksts). Galu galā, ZX80 nebūt nav tas sarežģītākais no procesoriem :)

Jūs varat domāt, ka tas viss ir lieki, velta laika nosišana, dinozauru laikmeta gīku izklaides, un tā tālāk. Daļēji var piekrist, taču papildus tam šīs padarīšanas norāda uz to, ka nupat jau vairs nav pat teorētisku ierobežojumu tam, ko var izdarīt ar pārlūku. Iespēja strādāt ar jebko, offlainā vai onlainā, izmantot to, ko sniedz HTML5 ieskriešanās, kā arī JavaScript attīstība. Tas taču ir lieliski! Pie kam, mazliet ironizējot, - atgriežas laiki, kad web programmētājam tāpat kā savulaik programmu izstrādātājiem, ir jāprot daudz vairāk nekā iepriekš. Kādu laiku jau arī webam programmēt ir māksla, kā arī tam ir nepieciešamas diezgan fundamentālas zināšanas. Diemžēl, pašreizējie potenciālie darba ņēmēji to nesaprot. Vismaz pie mums :(

Saldajā ēdienā parādīšu jums pēdējo dažu dienu hītu. Megajavaskripteris Alon Zakai ir pamanījies noportēt (tieši tā - nevis emulēt) oriģinālo Doom uz JavaScript. Tehniskās detaļas. Sakarīgi darbojas iekš FF un Safari. Tātad - aidā, pačakarē savu darba dienu ar veco Doom! Ir dažādi budziņi (AI uzvedās mazliet savādāk, 3D renderings vietām nešancē kā nākas), taču tā jau ir piesiešanās sīkumiem. Priecīgu gaļas zāģēšanu un IDDQD iekšo to IDKFA caur IDCLIP.

Oriģinālais dūms javaskriptā!
Oriģinālais dūms javaskriptā!

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Krotow

2011. gada 1. jūnijā, plkst. 18:55

Ar visām fundamentālajām zināšanām coderius vulgaris tev jaunu GUI javaskriptos neprogrammēs. Taču papildus iespējas tiešām paveras... pašam nesen bija vajadzība zīmēt grafikus JS. Tagad ir iespējams sazīmēt arī reportus, PDF zīmēšanas piemērs tavos linkos bija. Spēlēm lielākoties vēl viss par lēnu. DOOM mežonīgi gļuko, skaņa atpaliek un nav fona mūzikas. Taču tendences ir redzamas labi. Vēl pāris gadus zēni pacentīsies un process aizies.

Gravatar koko

2011. gada 2. jūnijā, plkst. 09:57

Heh. tas dūms ir autentisks :D Pat čītkodi strādā :D

Gravatar Ivars

2011. gada 3. jūnijā, plkst. 15:22

man kaut kā uz FF neiet, tukšs lauks

Gravatar Zandis

2011. gada 3. jūnijā, plkst. 15:39

#3, Tad ir divas iespējas:

  1. lietot opera
  2. pagaidīt ilgāk

Gravatar wan_ker

2011. gada 3. jūnijā, plkst. 16:39

Galīgi ne par tēmu - šodien atklāju tādu tavu domēna līdzinieku http://lacz.lv Jocīgi, ka pašiem gadiem nekad nav uzsities tas viens 'a' par maz.

Gravatar Ģirts

2011. gada 4. jūnijā, plkst. 22:22

Interesanti, kad laacz pats nāks klajā ar kādu savu "Javascript garadarbu"?

Gravatar laacz Autors

2011. gada 4. jūnijā, plkst. 22:42

Ģirt, kāpēc Tev šķiet, ka es varētu ar ko tādu nākt klajā?

Gravatar Krotow

2011. gada 6. jūnijā, plkst. 12:16

Ivar, viss iet - pārbaudīts un iet uz FF4 / IE9 / Chrome 11 (Win XP (bez IE)/7).

Gravatar Anrijs

2011. gada 8. jūnijā, plkst. 09:33

Not Found

I'm sorry, I could not find what you were looking for.

Gravatar Ģirts

2011. gada 10. jūnijā, plkst. 16:12

Es tā domāju tāpēc, ka "laacz" taču pastiprināti studē Javascript? Starp citu, par tēmu vai ne par tēmu, bet par programmēšanu, šajā blogā ir bijuši strīdi par to, ka lūk JSON ir labāks datu formāts par XML. Šeit es gribētu paust atkal savu viedokli (kas radies, labi pārzinot JSON un padziļināti pastudējot XML "lietas"...). Tātad, JSON nevar aizvietot XML, JSON pēc būtības nemaz nekonkurē ar XML. Neaizmirsīsim vienu faktu - JSON ir paredzēts programmatūrai, kurā ir iebūvēts Javascript interpretators. Savukārt, XML ir universāls risinājums, tas ir standarts. JSON tomēr pamatā tiek izmantots specifiski Web aplikācijās pamatā datiem, ko jāattēlo ar Javascript palīdzību web klienta galā. Ja JSONu izmanto kaut kur pavisam citur, teiksim, kā "webservisu", tad principā, tā vietā, lai ietaupītu baitus, viņi beigās var saņemt savietojamības problēmas. Pie tam, pārsūtīšanai pa tīklu - kas liedz datus kompresēt, pirms sūta? Pārsvarā ietaupīt uz datu apjomu un programmatūras veiktspējas lietām, sarežģījot darbu programmētājiem, tipiski grib visādi projektu vadītāji, kuru augstākā vadība ir žīdi, kas ne santīma nevēlas tērēt "lieki", kaut vai par "hardware" iepirkšanu. Modernizēt dzelžus mūsdienu terabaitu laikmetā ir labāk, nekā taupīt dažus baitus uz vidējas, vidēji lielas noslodzes web sistēmām, kur katrs ziņojums dēļ XML būs nedaudz lielāks, nekā JSON ekvivalents (bet tas attiecas gan uz vienkāršiem datiem, bez validācijas!!!), toties tas būs universāls risinājums, viegli uzturams un papildināms, JSONu tomēr zin tikai Javascript!