✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Latvijas mobilā interneta mobilitāte #2

2011. gada 6. jūlijā, 25 komentāri

Pirms astoņiem mēnešiem vērsu savu un arī jūsu uzmanību uz to, ka mūsu lielie un mazie interneta mediji nesteidzas veidot laikam, garam, un iekārtām atbilstošas savu lapu mobilās versijas. Tolaik bija divas: tvnets un ir. Ir pāgājis kāds (lai arī ne pārāk apaļš) brītiņš, un ir laiks apsavērties - varbūt ir kas mainījies.

Un tik pavei - ir gan!

Viens gan jāpiemin: esošo lapu mobilās versijas, diemžēl, acīmredzami nav uzlabojušās. Tvnets nesteidz ieviest video vai bildes (lai arī rakstā ir atsauce:). Irs kāds bijis tāds palicis.

Taču, liels prieks, ka jaunu censoņu netrūkst.

Trīs brāļi: m.db.lv, m.diena.lv, un m.apollo.lv.

Kopš tā laika diktiņ smuku, bet mazliet nepārdomātu versiju ir palaidis “Dienas Bizness”: m.db.lv. Nepārdomātība slēpjas sīkumos, kas saistīti ar skārienjūtīgo ekrānu lietošanu. Piemēram, lai atvērtu rakstu, nekur citur kā tikai uz tā virsraksta spiest nevar. Sadaļu virsrakstiem skārienjūtīgais laukums arī ir mazs.

Par “Dienas Biznesu” vispār ir jautrība. Viņi nereti savā laikrakstā publicē QR kodu ar saiti uz kādu video. Kāzuss tāds, ka QR kodā esošā saite mūs aizved uz... datoram domāto db.lv versiju :)

Nākamais portāls, kurš ir apsavedies ar glaunu mobilu versiju, ir “Apollo”: m.apollo.lv. Viltīgi (un lieki) konfigurējams ar ikonveidīgām podziņām. Nav ne vainas.

Vēl mums ir laikraksts “Diena”: m.diena.lv. Lai arī daļēji slimo ar to pašu, ar ko db.lv (raksta ievads nav klikšķināms). Te gan ir vērts pieminēt, ka šis pagaidām ir vienīgais mobilais veidojums, kurš piedāvā skatīties arī video, realizējot mobilajā versijā savu Diena TV.

Daži vēl mēģināja ieskapēt LETAs “Nozares” mobilās versijas: i.nozare.lv un m.nozare.lv, kas faktiski nav nekas pieminēšanas vērts. Tāpēc, ka vecā domāšana: izveidotas divas atsevišķas lapas, saturs nekāds. Bezjēdzīga padarīšana parastam mirstīgajam. No otras puses - labi vien, ka ir.

Un nav jau tā, ka nedodiet man ēst - dodiet tikai kādam uzdirst. Kaut kas jau tai vidē notiek. Delfi gan aizvien vēl klusi stāv stūrītī un nervozi pīpē. Vai arī krūtis izgriezuši slāj ne par ko neuztraucoties.

Dažas no lapām ir padomājušas ar galvu un mazliet tālāk - ja tiek atvērta saite uz pilno versiju no telefona, lietotājs automātiski tiek pāradresēts uz lapas un raksta mobilo versiju. Tas sevišķi aktuāli ir, ja lieto, piemēram, tviteri no mobilā telefona - tā vietā lai vāztu vaļā megabaitīgo lapu, tiek atvērta maza un vienkārša lapiņa.

Es ceru, ka mobilais ziņternets attīstīsies. Es ceru, ka konkurence liks domāt un uzlaboties. Pašlaik ir lieliska iespēja izrauties, bet lai to realizētu, ir jāpiedāvā patīkama un forša pieredze mobilo ierīču lietotājiem, jo pats galvenais ir ieraduma radīšana, un visvieglāk to ir izdarīt kamēr niša ir tik šaura. Tāpēc novēlu turpināt strādāt arī pie mobilajām versijām nevis ar "lai būtu" piegājienu, bet gan ar iedvesmu un svaigām idejām.

Vēl es iedrošinu slaidi uzspļaut netelefonu lietotājiem. WML un pat XHTML-MP ir pagātne. Labākajā gadījumā atstājiet parastu primitīvu lapiņu šiem nabadziņiem, un atdodieties platformai, kurā variet izpausties.

Starp citu. Daudzi apmeklētāji lieto mobilās versijas arī no parastā datora pārlūka. Tāpēc, ka lādējas zibenīgi un nav uzmācīgo reklāmu.

Nobeigumā, neiedziļinoties sīkāk (to varētu izdarīt citreiz), pliki cipari. Alfabetiskā secībā. Iedvesmai.

| | Cik, pieprasījumi | Cik, KB | |--------|-------------------|---------| | Apollo | 54 | 221 | | DB | 33 | 122 | | Diena | 15 | 52 | | IR | 19 | 132 | | Tvnet | 64 | 171 |

P.S. Un dažas mediju aģentūras derētu likvidēt. No tvneta, piemēram, dažam labam baneris ved uz parasto lapu (piem., bitei).

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Edgars Koroņevskis

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:02

Komentārs par nozare.lv mobilajām versijām - m.nozare ir paredzēta mazākiem tālruņiem, savukārt i.nozare ir iphone/androīdiem/lielākiem ekrāniem paredzēts. Tāpat arī m.leta.lv ,kas ir LETA mājas lapas mobilā versija. Šīs mobilās versijas ir maksas klientiem, attiecīgi visātrākais veids kā uzzināt par notikumiem ir lasīt LETA ziņas mobilajā versijā.

Gravatar Kams

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:10

https://market.android.com/details?id=lv.delfi&feature=search_result Priekš kam taisīt mobilā weba versiju, ja ir apsis? Par iPhone versiju gan nezinu - tas man nav aktuāli

Gravatar kaaposts

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:12

par to Delfi nesapratu. kas ir domāts ar klusi stāv stūrī? ir viņiem ciešama mobīlā versija i.delfi.lv

Gravatar laacz Autors

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:12

Edgar, kādēļ taisīt divas versijas, ja var taisīt vienu un greisfullī degradēt?

Kams, aps ir jāmeklē, jāinstalē, utt. Weblapa ir pieejama visur un vienmēr. Pie kam - ir platformneatkarīga.

Gravatar laacz Autors

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:12

kaaposts, uz citu versiju fona viņi klusi stāv stūrī un nervozi pīpē.

Gravatar imo

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:15

Kams, priekš kam apsi, ja var uztaisīt mobīlo versiju ... ne katram gribas telefonā kaut ko instalēt lai ziņas palasītu ....

Gravatar Edgars Koroņevskis

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:22

mēs izvērtējām visādus variantus - uztaisījām pamatni un tad ar lielu daudzumu dažāda vecuma, brendu, pārlūku programmām testējām, ieguvām secinājumus, ka jāizveido divas lapas, jo pilnvērtīgi visu vienā ielikt neizdevās. Turklāt m.nozare.lv ir automātiska detekcija uz tālruņa aparātu, tādēļ arī automātiski ielādēsies piemērotākā versija.

Gravatar Kams

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 20:33

Man šķiet ērtāk lietot apsi. Dēļ tā no telefona parasti lasu delfus. Ļoti priecātos, ja citi sekotu delfu piemēram!

Gravatar marcis

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 21:30

laacz, tieši šodien updeitojām db.lv un diena.lv versijas, lai auto redirektē ne tikai sākumlapu, bet arī iekšlapas. tā teikt darbu un ideju vairāk nekā spējam tās realizēt.

Gravatar Vilx-

2011. gada 6. jūlijā, plkst. 22:03

Vai tiešām šeit ir nopietns tirgus? Man jau personīgi šķiet, ka lasīt ziņas mobilajā telefonā ir mazohisms, neatkarīgi no tā, cik liels ir ekrāns un cik laba lapa.

Gravatar e-remit

2011. gada 7. jūlijā, plkst. 08:57

Nu tajās retajās reizēs, kad no telefona gribu ko palasīt, man pietiek arī ar operu mobilajā. Mani vairāk kaitina, ka apollo.lv lapa bieži dod timeoutus. Tas ir vēl neciešamāk par TVNet stulbajām reklāmām...

Gravatar laacz Autors

2011. gada 7. jūlijā, plkst. 09:25

Papuas - Tu pa diagonāli lasi? Jau pirms astoņiem mēnešiem bija mob.ir.lv. Un arī šajā rakstā tas ir pieminēts.

Gravatar choms

2011. gada 7. jūlijā, plkst. 09:33

Pievienojos #8. Kams viedoklim - ērtāk tiešām ir caur app, tāpēc pārsvarā Delfi ir mans pēdējā laika mobilais ziņnesis.

Gravatar edza

2011. gada 7. jūlijā, plkst. 10:44

Androidam ir apps - Vēstnesis, kurš iekļauj visus populārākos portālus - https://market.android.com/details?id=com.aitech.vestnesis&feature=search_result

Man domāt, ka ir tupi taisīt katrai platformai savu versiju. Apollo piegājiens ir ok, manuprāt. Neesmu uz touch viņu lietojis, bet uz tādu pavecu mobi kā e51 nokiju smuki var pabrowsēties. Citas neesmu skatījis.

Gravatar Ģirts

2011. gada 7. jūlijā, plkst. 12:49

Nezinu neko daudz par "rokturamo ierīču" attīstību, bet, manuprāt, ir stulbi lejupielādēt (lai cik ērti to būtu darīt) un/vai installēt kaut kādus "app" jeb lietojumprogrammas (lai cik mazas pēc apjoma tās arī nebūtu), lai varētu pārlūkot noteikta ražotāja piegādātās interneta ziņas vai jebkādu cita veida informāciju un vēl piedevām aprobežoties ar vienu platformu. Tā vietā, manuprāt, nākotne pieder jauna tipa programmatūrai "web application browser", kurai būtu arī citas versijas "mobile application browser", kuri pildīs tādu funkciju kā web lapu un jo sevišķi web aplikāciju pārlūkošanu, paplašinot iespējas izstrādāt kvalitatīvākas un bagātākas web aplikācijas. Protams, tam visam vajadzētu būt vienotam standartam un strādāt identiski uz jebkuras no komerciālajām/nekomerciālajām platformām. Protams, mobilā un datora (klēpja, galda vai planšetes) versijas atšķirsies, taču standarts nē! Jau šobrīd viss iet uz to, ka XML, XHTML ir un būs standarts "de facto", kā arī Javascript, cerams, tiks galā ar savām problēmām, lai uzlabotu web aplikāciju darbību. Kāds, iespējams, iebildīs - pag, pag, bet JSON? Jā, JSON var kalpot web klienta pusē, AJAX pieprasījumos, bet diez vai kāds ne-idiots sūtīs visu web lapas saturu JSON formātā, ja vien tas nav kāds speciāls, izņēmuma gadījums. Lai atvaino "flasheri" un "silverlighteri", bet uzskatu, ka šie s*di ir jāizskauž no web vides vispār ārā! Sevišķi jau banneros. Tiem var atstāt tikai šauru nišu - mākslinieku un animatoru web "specprojekti", bet citur tos vajadzētu aizliegt ar likumu! Tāpat arī būtu Microsoftam beidzot jāizbeidz web attīstības sabotāža un jāpārtrauc ražot to Internet Explorer - tas, manuprāt, nodara vairāk ļauna, nekā laba! Ideālā kārtā būtu 2-3 (konkurencei) kvalitatīvi web aplikāciju (tai skaitā protams, arī statisko web lapu) pārlūkprogrammas, kurām būtu versijas un kuras darbotos uz visām platformām un attēlotu vienu un to pašu atbilstoši standartam noformēto saturu identiski visās platformās! Jo striktāki un pilnīgāki standarti un mazāk valodas, tehnoloģijas jāmācās, lai dabūtu izcilu rezultātu, jo labāk! Vēl vajadzētu arī dažos labos standartos ieviest striktākus noteikumus, jo arī izstrādātāju vidū ir pilns ar izlaistiem un paviršiem PHP'istiem, kuri pie kārtīgas programmēšanas nav pieraduši.

Gravatar Jānis

2011. gada 8. jūlijā, plkst. 11:27

Kopš iepirku AndroidPhonu, ziņas lasu tikai tur. Mans viedoklis: tvnet, apollo, db, diena - viss ok. mob.ir.lv tāds patizls, bet ciešams. Vissliktāk ir ar delfi, apps laiku pa laikam karās ar kļūdas paziņojumiem (lietoju Galaxy 9100 S2), otkārt, ja esmu laukos, kur ir švakāka zona, apps "ieiet sevī" - neko nerāda, back poga nestrādā, sēdi un gaidi, kāmēr atdzīvosies. Mobilās lapas m un i.delfi ir tizlas. Faktiski iepriekšminēto iemeslu dēļ delfi gandrīz vairs nelasu, un pa lielam tas pats kontents ir pieejams arī citur.

Gravatar ubalodis

2011. gada 11. jūlijā, plkst. 10:26

Atļaušos piekasīties pie paša 1. teikuma - jebkura izstrāde maksā naudiņas - tērēt naudiņas uz lietām, kas atpakaļ nedod ( vai dod pavisam nelielas ) naudiņas nav īpaši prātīgi. Brīdī, kad viedtālruņu auditorija spēs atnest gana naudiņas sāksies arī atbilstošas kustības.

Gravatar laacz Autors

2011. gada 11. jūlijā, plkst. 10:27

Uldi, protams, var arī šauri domāt un mērīt tiešo atdevi no katra projekta, jo to vienmēr ir elementāri sarēķināt. Tas tikai norāda uz :)

Gravatar labi

2011. gada 14. jūlijā, plkst. 18:36

No mobilaas versijas nevar pierakstiit komentaaru.

Gravatar Zaba

2011. gada 23. jūlijā, plkst. 13:35

Ir tacs ari instrumentu noma m.ifs.lv

Gravatar Aino

2011. gada 19. augustā, plkst. 12:21

Īpaši neizaraujos, jo uz mana HTX wildfire lasīšana ir diezgan sarežģīta..

Gravatar Lūcija

2011. gada 10. novembrī, plkst. 15:05

http://files.gemius.pl/Reports/2011/Gemius_Latvijas_mobilo_lapu_statistika_09_2011.pdf

Šis nu rāda, ka Laacz aplam zemu ir novērtējis Delfi spēku - vidējais latviju mobilā interneta lietotājs kaut kā līp uz tiem Delfiem kā muša uz medu.

Gravatar laacz Autors

2011. gada 10. novembrī, plkst. 15:09

Lūcija, paldies par interesanto dokumentu. Taču, es neuzskatu, ka Delfi neviens neapmeklētu. Tik uzsvēru to, ka mobilā versija ir kaka :)

Gravatar laacz Autors

2011. gada 10. novembrī, plkst. 15:10

Uj, Lūcija, pardon. Uz raksta tapšanas brīdi m.delfi.lv nepastāvēja.