✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Game of Thrones

2011. gada 26. jūlijā, 24 komentāri

Nekad neesmu bijis fantasy žanra piekritējs, līdz ar ko nesen par visas pasaules seriālu skatītāju dižskatīkli kļuvusī šī žanra grāmatu sērijas “Game of Thronesekranizācija ir kaut kas atsevišķas pieminēšanas un vispārējas pielūgsmes vērts.

Grāmatu neesmu lasījis, un seriālu sāku skatīties gluži nesen. Tāpēc katra tā sērija, teju vai katrs katras sērijas kadrs man ir kaut kas jauns. Iespējams, ka manu sajūsmu par katru nākamo sēriju rada ikurāt tas apstāklis, ka grāmatu nezinu.

Šķiet, ka manā plauktā nav bijis neviena paša seriāla, kuru varētu tik ļoti izbaudīt no sākuma līdz beigām. Kaut ko līdzīgu man deva “Boardwalk Empire”.

Šķiet, ka 2010. gadā pirmo reizi uzskrēju šī gaidāmā HBO megabudžetnieka ziņām, bet lielākoties tas aprobežojās ar viedokli, ka atkal caur zilo ekrānu tiks sačakarēta kārtējā episkā, leģendārā, un izcilā grāmatu sērija.

Jā, katru sēriju var izbaudīt. Pateicoties lieliskam komandas darbam, viņiem ir izdevies radīt visu ar perfektu detalizāciju (jā, detaļās ir mega spēks). Un tas ne tikai uzzīmē visu notiekošā kopainu, bet arī katra tēla individuālo pasauli, un visus personāžus. Skatoties šo seriālu nerodas neviens pats jautājums (“a kāpēc tā?”, “kur palika tas?”, “kas notika ar to?”).

Uzmanība detaļām ir redzama visur. Sevišķi to izjutu ainā, kad Ārijai bija pirmā mācību stunda zobencīņās. Viņa visa staroja. Pat tajos brīžos, kad bija otrajā plānā.

Vēl es izbaudu (te gan par to jāsaka paldies stāsta autoram) dialogus un savstarpējās attiecības. Piektajā sērijā ir epizode, kurā ar laipnībām apmainās Varys un Petyr Baelish. Tad, nu, tur varēja diezgan labi just līmeni, kurā ir piedomāts pie politiskajām detaļām. Un līmenis ir ļoti augsts.

HBO nebūtu HBO, ja arī šis seriāls nelepotos ar milzu investīcijām un diezgan konkrētu TV-MA (filmu “R” analogs) reitingu. TV-MA var piekabināt arī LSD (sīkāk te). Ar naudu viss ir skaidrs - tās ir daudz, kas rezultējas tik tiešām iespaidīgā kinoveikumā. Nauda ekrānā ir redzama visu laiku. Aktieriem, pieņemu, iekštelpās filmēties diži aizraujoši nav bijis, jo acīmredzami, ka apkārt esošais ir uzlikts ar datoru. Atšķirībā no citiem ar datorgrafiku aprīkotiem seriāliem, šeit tas ir augstā līmenī.

Taču, par otru momentu gan ir jāpastāsta atsevišķi. Viņi nevairās būt brutāli un atklāti. Un te es nedomāju kādu kazuālu cicīti vai asins tērcīti no kājā iedurta zobina. Viņi nekautrējas rādīt 100% kailas meičas, nodarboties ar seksu ar tām pašām plikajām meičām, kā arī rādīt atklāti vardarbīgus un aizgriezties rosinošus skatus. Sejas sadalīšana pirmreizinātājos ar vairoga aso stūri nebūt nav tas trakākais. Tas piedod tādu kā asumiņu šim seriālam. Tāpat kā pipars piedot asumiņu jau tā gardam ēdienam.

Kaut kur lasīju viedokli, ka aktierspēle lielākajai daļai no dalību ņemošajiem ir šavkāka nekā viduvēja. Labā līmenī tā esot tikai pašiem galvenajiem varoņiem. Pirmās četras sērijas skatoties pastiprināti pievērsu uzmanību, lai saprastu - kuri tad ir tie galvenie varoņi, kā arī kuriem tad ar tēlošanu tā pašvakāk iet. Melošu, ja teikšu, ka man ir saraksts. Nē, nemelošu. Saraksts man ir. Tukšs.

Papildus visam, ja pareizi saprotu, tad ekranizācijas autori ir ielikuši diezgan daudz kā jauna, lai radītu vispārējo noskaņu. Piemēram, radot pilnvērtīgu no 1800 vārdiem sastāvošu Dothraki valodu.

Secinājums uzprasās viens. Nupat jau kino vēriens ierodas arī televīzijā, un gala rezultātā seriāls mutē uz ļoti garu pilnmetrāžas filmu, kas ir sagriezta stundu garās daļās.

Biju domājis uzrakstīt par citiem seriāliem, kurus skatos (most notably: “Flashpoint” un, ļoti neganti diemžēl, anulētais “The Chicago Code”), taču pēc “Game of Thrones” roka neceļās.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Tom

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 20:33

Jā, labs seriāls :). Runājot par tavu otro punktu - tā ir HBO firmas zīme. Plikumi, vardarbība, atklātas, provocējošas ainas, necenzēta runa - tas ir HBO. Faktiski visos pēdējā laika HBO labākajos seriālos (izņemot sitkomus, protams), piem., Boardwalk Empire, Deadwood, True Blood, Carnivale, The Sopranos, Band of Brothers, The Pacific, Oz - uz visiem vari attiecināt savu punktu numur divi.

Kas attiecas uz Game of Thrones - tieši tāpat, ka Boardwalk Empire nav gangsterseriāls, tāpat Game of Thrones nav fantasy/pasaku seriāls - tie abi divi v airāk uzskatāmi par politiskiem trilleriem ietērpti attiecīgā tērpā un protams, HBO firmas zīmē tam visam pa virsu piedod savu garšu ;).

Gravatar Deduktors

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 20:37

PS. The Chicago Code gan likās pliekans. Pēc The Wire un Southland, tas liekas tāda blāva atrauga. Nav brīnums, ka atcēla. Ja gribi patiešām spēcīgu krimināldrāmu, iesaku The Killing (US versiju).

Gravatar JX

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 20:44

Iesaku vēl Spartacus: Blood and Sand un Spartacus: Gods of the Arena ievērtēt. Skarbi un baigi aizraujoši, ja pirmās 2 sērijas iztur.

Gravatar Politiķis

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 20:53

Starp citu, Latvijas politiķiem ļoti pamācošs seriāls, jo politiskā tēma seriālā nu gluži kā pie mums...

Gravatar Ž

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 20:58

Ehh, esmu jau vairākkārt saskāries ar milzīgo Game of Thrones fandomu internetā, bet kaut kā nevaru sevi piespiest sākt skatīties. Lai arī esmu diezgan liels seriālu cienītāis, kaut kas no šī seriāla žanra un settinga attur mani. Nepatīk man īsti fantasy un viduslaiki vai vispār kaut kas senāks par 20. gadsimtu. Jāatzīst, ka neesmu arī īsti HBO fans, kaut kas man nepavelk viņos, par spīti tam, ka visi viņus tā slavē (piemēram, The Sopranos, The Wire, kas skaitās the ultimate seriāli). Esmu mēģinājis iesākt, bet nesanāk tikt pāri dažām sērijām. A varbūt citi apstākļi tajās reizēs bijuši pie vainas. Vienīgais esmu noskatījies ir Six Feet Under un pāris half-hour comedy/drama. Man pašam AMC trumps HBO every day (skatīt Breaking Bad, Mad Men, The Walking Dead, The Killing).

Gravatar laacz Autors

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 21:10

Oi, Ž. Es ar ilgi neskatījos. Stāvēja un krājās putekļi pāri. Beigās saņēmos pirmo epizodi noskatīties, tad pusi no otrās, un paliku :)

Gravatar btw

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 22:00

Breaking Bad Luther Misfits

Gravatar Nowanmai

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 22:03

Esmu izlasiijis tik pirmo graamatu, kas arii pirmajaa sezonaa ir paraadiita. Jaasaka, ka neatradu nevienu(!) vietu, kur piesieties. Shkjiet, ka labaakaa graamatas ekranizaacija, kaadu esmu redzeejis. Varbuut, ka labaakaa, kaada vispaar ir.

Gravatar VitS

2011. gada 26. jūlijā, plkst. 22:19

Seriāls ir izdevies, lai gan grāmatas man patīk labāk. Esmu ticis līdz pusei nupat iznākušajai piektajai grāmatai. Grāmatās ir ne vien politika un intrigas, bet arī psiholoģija, varoņu iekšējā pasaule, pārdzīvojumi. Ja lasītas grāmatas, seriāls brīžiem liekas tikai skaistas ilustrācijas - atsevišķas ainiņas daudz plašākā un dziļākā stāstā. Pārsteidz, kā HBO vispār izdevās to milzīgo satura apjomu saspiest 10 sērijās. Rezultāts ir fantastisks, bet grāmatās ir daudz meistarīgi sapītu blakus sižeta līniju, kas ik pa brīdim atklājas negaidītos veidos. Seriāls tam visam steigā skrien pāri, nezinātājs daudz ko nepamana vai nepievērš uzmanību. Bet varbūt tā ir labāk, grāmatas lai paliek fantasy faniem. :) Vienīgi ar katru nākamo grāmatu fantasy elementu kļūst aizvien vairāk. Interesanti, kā ar to tiks galā HBO un kā to uztvers seriāla fani, kas būs pieraduši TIKAI pie politikas un intrigām. :) Lai gan, iespējams, arī visas pārējās sezonas var uzņemt par un ap politiku, fantasy atstājot otrajā plānā, un tas tāpat būs ļoti labs seriāls. Ar nepacietību gaidu nākamo sezonu.

Gravatar endrju

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 05:37

Es arī ieteiktu Spartacus - daudz atklātāk un brutālāk, nekā GoT. Un mākslinieciski skaistāk. YMMV. Starz! originals ir tīri baudāmi; mazliet žēl, ka Gravity atcēla.

Un seriālu baudītāju komunās, par GoT ekranizāciju labu laiku bija skaidrs, ka tā būs, lai neteiktu - tuvu perfektai, izevusies. Atrodi sev objektīvu recenzentu avotu un nebūs jātērē laika pilotiem vai jāšaustās. P.S. Tom ir tiesa - gan BE, gan GoT ir par politiku (vienkārši ne mūsdienās).

Gravatar IngussT

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 10:04

Man atkal ir pilnīgi citāds viedoklis par GoT seriālu - ļoti, ļoti negatīvs. Atceros, ka bara instinkta vadīts noskatījos 1.sēriju un biju sajūsmā. Šķita ārkārtīgi saistošs seriāls, kas tā vien liek noskatīties nākamo un nākamo sēriju. Taču, varbūt par nelaimi, pēc pirmās sērijas noskatīšanās manās rokās nonāca grāmata.

Jāpiekrīt izskanējušajam viedoklim, ka HBO ir centies parādīt galvenās vadlīnijas. Tomēr es pilnībā nepiekrītu teiktajam, ka detalizācijas pakāpe ir atbilstoša. Principā šīs būtu galvenās lietas, kas seriālu padara nebaudāmu un pat "annoying" manā skatījumā:

1)Seriālā tiek sajaukta notikumu secība. Jā varbūt kādam šķiet, ka kopējo pavedienu tas netraucē, tomēr tas seriāla skatītājam atstāj ļoti daudz jautājumus, kas grāmatas lasītājam ir atbildēti.

2)Seriālā varoņi tiek padarīti mūsdienu skatītājam "pieņemami". Kā kaitinošāko es varētu minēt varoņu vecumu. Grāmatā tiek ļoti labi uzturēts "medieval" hronikās atspoguļotais un tajā laikā atbilstošais vecums, pie kura zēns kļūst par vīru un meitas iziet pie vīriem un dzemdē bērnus. Jā, es piekrītu, ka mūsdienu sabiedrība nesaprastu, ka kara laukā cīnās 15 gadus veci puiši un ka izprecinātas tiktu 13-16 gadus vecas meitenes. Pie tam 16 gadu vecumā tās jau dzemdētu bērnus. Iespējams par tādiem trikiem HBO būtu jāsaskaras ar tiesu prāvām par to.

3)Seriāls pilnīgi un galīgi pazaudē tēlu raksturojumu. Vienā sērijā pēc otras, seriālā ienāk tēli, taču skatītājam tie ir un paliek tikai "statisti". Grāmatā, kā jau tika minēts iepriekš, detalizēti tiek aprakstīts katrs tēls, tā rakstura iezīmes un saistība kopējā notikumu plūsmā.

4)Dialogi un notikumu fons ir izrauts no konteksta. Grāmata ir spēcīga ar to, ka dialogi ir ieturēti vienā stilā (Es lasu grāmatu angļu valodā un valoda savā ziņā ir sena un teikumu konstrukcijas ir ļoti neierastas mūsdienām). Notikumi grāmatā ir aprakstīti līdz vissīkākajai detaļai - līdz tam kā upe tecēja, vai kā kokiem lapas šalca, vai kā ledus kusa. Seriālā dialogi ir ļoti vājā līmenī. Jā tiek paņemtas atsevišķas frāzes no grāmatas, kas seriāla veidotājiem (HBO) ir šķitušas svarīgas, bet bez konteksta tās ir nesaprotasmas. Atlikušie dialogi ir mūsdienīgi un galīgi neiet kopā ar tām izrautajām frāzēm. Protams, ka seriālu nevarētu parādīt bez fona notikumiem - kas notiek apkārt grāmatā aprakstītajiem notikumiem, bet tas viss šķiet samākslots un neatbilstošs.

Kopumā jāsaka, ka es pat brīnos, kā grāmatas autors ir piekritis, ka viņa darbs tiek šādi paviršā veidā ekranizēts. Es pat nebaidos teikt vārda - izkropļots. HBO arī atsevišķos aspektos tomēr parāda savu "nevarēšanu", kā, piemēram, Stārku dzimtas vilku darbību attēlošanā. Tā arī visas pirmās sezonas laikā neviens vilks nebija iesaistīts kādā cīņā, kaut grāmatā tieši vilki nogalina daudzus sliktos varoņus.

Ja salīdzina šo HBO veikumu ar to pašu Boardwalk empire, tad šis ir par kārtu vājāks. Kaut gan Boardwalk tomēr notiek mūsdienās - laikmetā, kas 21.gadsimta skatītājam vēl ir saprotams un morāli/ētiski pieņemams, tāpēc arī nav nepieciešams izkropļot to, lai parādītu skatītājam.

"Nolikt" visu vienmēr ir viegli!? :D Tomēr es varētu pateikt, kā šo seriālu varēja padarīt daudz skatāmāku. Varbūt 1.grāmata tad neiespiestos vienā sezonā, varbūt arī sēriju skaits būtu lielāks, bet to varēja izdarīt. Kā labāko piemēru jāmin bēdīgi slavenais LOST seriāls. Ne jau tā scenārija dēļ, bet filmēšanas tehnikas un tā spējai iepazīstināt skatītājus ar tā tēliem. Ja atceramies, kā seriālā tika filmēti tuvplāni un kā stāstīts par tēliem - veselas sērijas tika veltītas vienam tēlam. GoT gadījumā šādi iespējams grāmatas ekranizācija būtu izdevusies daudz labāka.

Gravatar Tom

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 11:07

  1. Vispār jau GoT darbība norisinās izdomātā vietā un izdomātā laikā, nevis konkrēti kaut kādos viduslaikos. Un šajā gadījumā tas nav pat svarīgi, jo tikpat labi, tas varēja būt jebkurš laikmets, jo stāsts ir par politiskajām intrigām nevis princesēm, prinčiem un pūķiem.

  2. Ja HBO gribētu parādīt kā karo 15 gadīgi zēni un dzemdē 16 gadīgas meitenes, tad viņi pavism noteikti to parādītu. Viņiem nav nekādu tabu. Atceramies kaut vai ainu kā kopojās brālis ar māsu. Bet vispār neviens seriāls vai filma, nekad 100% nebūs identisks grāmatā rakstītajam, tas vienkārši nav iespējams. Un, ja kāds pat censtos kautko tādu izdarīt, tad es dodu 99,9%, ka tas izgāzīsies.

  3. Arī seriālā bija epizodes, kurā vilks iesaistījās cīņā.

Gravatar IngussT

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 11:11

Lai nu kā tur būtu - man personīgi traucē to sižeta/tēlu/notikumu/fona detaļu neatbilstība/neesamība. Jo tieši detaļas ir tās, kas padara šo grāmatu par tik bagātīgu un aizraujošu.

Gravatar VitS

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 12:04

Man šķiet, ka nevar un nevajag no seriāla gaidīt to, ko var sniegt grāmatas. It sevišķi GoT ar tik sarežģītiem tēlu iekšējiem raksturojumiem un detaļām. Tad vienai grāmatai vajadzētu 30 epizodes, un nav teikts, ka rezultāts būtu baidāms. Man šķiet, ka grāmatu lasīt (ne vien GoT, bet jebkuru) vienmēr būs aizraujošāka un bagātīgāka pieredze, jo tā atstāj vietu un laiku iztēlei. Šī iemesla dēļ personīgi man nepatīk klausīties audiogrāmatas, jo tās uzspiež savu tempu, savas intonācijas, savu interpretāciju. Kas attiecas uz grāmatu autoru - viņš ne vien piekrita HBO ekranizācijai, bet pats aktīvi tajā iesaistījās un ir ļoti apmierināts ar rezultātu. :)

Gravatar Sidraba

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 18:27

Esmu lasījusi gan grāmatu (tagad lasu otro daļu), gan skatījos seriālu.

Piekrītu par "Skatoties šo seriālu nerodas neviens pats jautājums (a kāpēc tā?, kur palika tas?, kas notika ar to?)." Šī nianse ir ļoti būtiska, jo seriāla varoņi ir viegli atšķirami viens no otra un nejūk kopā.

" Viņi nevairās būt brutāli un atklāti. " Principā tas ir grāmatu autora nopelns, jo grāmatās asiņainās ainas ir aprakstītas pat brutālāk un brīžiem seriāls pat ir pietušējis kādus momentus.

"Papildus visam, ja pareizi saprotu, tad ekranizācijas autori ir ielikuši diezgan daudz kā jauna, lai radītu vispārējo noskaņu. Piemēram, radot pilnvērtīgu no 1800 vārdiem sastāvošu Dothraki valodu." Nav tur daudz kā jauna. Noskatījos seriālu, izlasīju uzreiz grāmatu. Varu droši teikt, ka valoda arī bija praktiski vienīgais, kas tika pielikts klāt tā ļoti. Noskaņa un pārējais ir ļoti grāmatu garā.


Es uzskatu, ka grāmata ir ļoti labi realizēta. Pasmaidījos gan par varoņu krietni izmainītajiem vecumiem, bet tas ir pozitīvi, jo tādam kulta seriālam pilnīgi noteikti nevajadzētu propogandēt bērnu pornogrāfiju ar uzskatāmu vizuālo materiālu. Grāmatā daudzas epizodes gan bija ar citu dziļumu. Piemēram tas, ka filmā "Džofreja Suņa" bērnības klačas Sansai izstāsta Petirs Littlefingers (turnīra laikā), kamēr grāmatā to izdara pats "Džefrija Suns", pasniedzot lasītājam ļoti īpatnējas attiecības starp Sansu un sakropļoto Suni. Katrā ziņā man bija interesanti lasīt grāmatu arī pēc seriāla noskatīšanās. Nākamo sezonu jau skatīšos pēc izlasītas nākamās grāmatas, līdz ar to varēšu vērtēt kā seriāls izskatās pēc grāmatas izlasīšanas.

Nepiekrītu IngussT izteiktajam viedoklim. Es līdzīgā sašutumā biju pēc Harija Potera pirmās filmas noskatīšanās un tur nu tiešām bija izgriezta ļoti liela daļa darbības, kamēr šeit praktiski bija apgraizīts pats minimums, izņemtas kādas dzīres un tā.

Gravatar Barvins

2011. gada 27. jūlijā, plkst. 18:52

Gaumes lieta, protams, bet priekš manis pārāk daudz nebūtisku detaļu gan grāmatā, gan filmā, ķipa "cik var runāt par laiku, kad te beidzot sāks kaut kas [nozīmīgs] notikt?".

Gravatar

2011. gada 28. jūlijā, plkst. 09:04

Паш, держи телевизор, спасай медвежонка, брось меня и беги в шкаф!

Gravatar aksels

2011. gada 28. jūlijā, plkst. 11:15

Ingus, nevajadzēja tev steigties ar grāmatas izlasīšanu, nebūtu tā jāpārdzīvo :) Es vispirms noskatījos seriālu un tikai tagad lasu grāmatas un man patīk abi. Jācer tik, ka HBO uzsākto turpinās un ekranizēs arī pārējās grāmatas.

Gravatar aksels

2011. gada 28. jūlijā, plkst. 11:16

Ak jā. Arī iesaku laaczam noskatīties Starz! Spartaku. Pirmās sērijas nav pārāk izdevušās, bet tālāk seriāls ir lielisks.

Gravatar zeķe

2011. gada 1. augustā, plkst. 00:26

Par Game of Thrones pirmais secinājums - nebiju tik aizrautīgi sekojis līdzi un nepacietībā gaidījis nākamās sērijas kopš Lost un Prison Break pirmajām sezonām.

Spartakam gan 1 sezona nebija tik laba, bet par Spartacus: Gods of the Arena var teikt tikai to labāko. Ļoti sabalansētā veidā saliktas intrigas, vardarbība, sekss, dialogi. Mazliet nepatika datorgrafika un efekti, bet cīņas ainas ļoti labi izdomātas.

Gravatar trollface dot jpeg

2011. gada 18. augustā, plkst. 20:44

un pēc šitā marš True Blood skatīties!

Gravatar Aino

2011. gada 19. augustā, plkst. 11:55

Skatoties seriālus vienmēr netieku pāri pirmajām 3 sērijām, liekas ka pārāk ilgi visu velk :P

Gravatar Eob

2011. gada 9. septembrī, plkst. 01:54

Pirmo sezonu 2 dienu laikā noskatījos. Patika, gaidu nākamo. P.S. http://www.eatliver.com/i.php?n=7716

Gravatar Elf

2012. gada 2. aprīlī, plkst. 10:44

a) Spoiler alert: Nepieķerties nevienam tēlam. Pabeidzu piekto grāmatu un ..un ... LŪDZU NENOGALINĀT ARJU UN TAIVINU!! Mirst visi un pēc kārtas, bet nekas no tā nav neloģiski. Mārtinam vnk. patīk atskaldīt labos/sliktos čaļus nešķirojot. b) Seriāls tur līmenī. Grāmatu padara baudāmu detaļas, bet kad esi nokāvis visas piecas grāmatas- ir pilnīgi vienalga kā un kad kas noticis, es knapi atceros 2 grāmatu, tikko noskatījos s2e1 :D c)Pēc šitā sāku domāt par Poteru un traki daudz nejēdzības bija. Vnk neloģiskas lietas, tāpēc sāku lasīt HPMOR.COM Tur ir salabots HP d) Ja nav skatīts tad labāk sākt, jo tūlīt 2 sezona ies vaļā un vismaz man manā kompānijā vismaz 2 stundas tiek nedēļā veltītas tekošās sērijas izķidāšanai.