✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Google Fi

2015. gada 22. aprīlī, 9 komentāri

Šodienas karstais jaunums ir Gūgles mobilo sakaru piedāvājums - Google Fi. Rupji sakot - tas ir teorētiski visā pasaulē strādājošs mobilo sakaru risinājums bez raizēm par viesabonēšanām. Lai negarlaikotu, galvenie punkti:

  • Pagaidām darbojas tikai ar Nexus 6.
  • Maksā $20 mēnesī, plus $10 par katru GB.
  • Maksā tikai par iztērētajiem datiem.
  • Darbojas primāri WiFi tīklos, tad mobilajos. Pārklājums te.
  • Nav subsidēto iekārtu (domājams, ka pagaidām).
  • Viesabonēšanā WiFi zvani par velti, esot mobilajā tīklā dārgi (piemēram, esot Latvijā - $0.20 par minūti), dati maksā tik pat, bet ātruma ierobežojums ir 256kbps un 3G-only.
  • Visa komunikācija caur WiFi tiek kriptēta.

Kopumā piedāvājums ir padārgs pat ASV. Brīvdienās parunāju ar Amerikā strādājošu latviešu pāri - ģimenes piedāvājums ar diviem subsidētajiem telefoniem, bezlimita īsziņām un sarunām, 8GB datiem ir $150. Šeit šāds pats komplekts vienam cilvēkam būs $80. Bez telefoniem (kā jau teicu - noteikti, ka pagaidām). Bet ar neizmantoto maksu par reāli izlietoto datu apjomu.

Sanāk, ka viņiem ir vesela gūzma vienošanos ar operatoriem (gan ASV, gan ārpus) par viesabonēšanas pakalpojumu sniegšanu. Kas interesanti, primāri šis pakalpojums izvēlēsies labāko no datu savienojumiem - ja tuvumā ir lielisks brīvpieejas WiFi, tad tieši tas arī tiks lietots gan balsij, gan īsziņām, gan datiem. Kas nozīmē, ka priekšrocība ir nopietns pārklājums, salīdzinot ar citiem operatoriem, kas ASV ir nopietna problēma.

ASV operatoriem, lai cik tas nešķistu dīvaini, šis ir patīkams pasākums. Vismaz pagaidām. Google noteikti maksā par infrastruktūras izmantošanu kā jau jebkurš virtuālais operators. Taču, ar savu WiFi pieeju viņi daudzviet atslogo pārslogotās bāzes stacijas, dodot iespēju tur piedāvāt labākas kvalitātes pakalpojumus saviem tiešajiem klientiem. Lai gan tā potenciāli tiek zaudēti klienti un ieņēmumi, tai pat laikā no infrastruktūras skatu punkta ir zināms labums.

Lai būtu pavisam precīzi, jāpiebilst, ka šis piegājiens (izmantot WiFi tīklus, ja ir slikts mobilais pārklājums) nav nekas superjauns. ASV, šķiet, visi lielie operatori to piedāvā. Principā, tā ir mobilā tīkla atslogošana.

Kaut kā tā. Šķita interesanti. Ja Tev ir Nexus 6 un iespēja piezīsties pie šī piedāvājuma bez terminēta līguma, tad ceļošanai šis datu plāns ir fantastiski lēts. Balsij, atrodoties ārpus ASV un WiFi tīkliem gan ne pārāk.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Mārtiņš

2015. gada 22. aprīlī, plkst. 23:59

Tā cenas reklamēšana ($10/GB) ir varen jocīga. Jo ja pat tu pieslēdz sev 2GB, tu vienalga vari tērēt 3.6 GB un par to samaksāt 36$. Vienkāršāk būtu teikuši, ka cena ir $1 par 100MB. Nevis tur reklamēties par refundiem un skaidrot FAQ kas notiek kad iet pāri "limitam".

Man personīgi noderīgākā fīča būtu tas, ka atrodoties ārzemēs jāmaksā ir tie paši $10 par 1GB. Tas ir ļoti lēti. Ja būtu N6, tad noteikti pieteiktos to lietot. Pagaidām lietoju N5, tāpēc jāpadomā vai gribu pagaidīt kad būs pieejams arī N5, vai arī jāupgreidojas uz N6.

Gravatar laacz Autors

2015. gada 23. aprīlī, plkst. 15:01

Tie refundi ir mārketings. "Tu saņemsi atpakaļ neizmantoto" ir labāks messidžs, nekā "tu maksā iztērēto".

Gravatar Mr. Serge

2015. gada 23. aprīlī, plkst. 00:12

Mani divi pilieni jūrā saistībā ar bāzes staciju atslogošanu. Es gan mājās, gan darbā (īsāk sakot—visur) lietoju LMT mobilā interneta rūterus. Piemēram, cafe Leningrad, lai atslogotu rūteri, bieži taisu no telefona hotspot. Bāzes stacijai gan tas nekādi nenāk par labu, bet nu jau ir divi wifi tīkli, kam pieslēgties.

Gravatar deni2s

2015. gada 23. aprīlī, plkst. 14:53

Šajā tematīkā varētu būt interesants šis letiņu stārtaps: http://ringbe.com/

Gravatar vimba

2015. gada 23. aprīlī, plkst. 17:06

Google hangauts jau tagad ir uz visiem Android telefoniem un iespējama bezmaksas sazvanīšanās.

Gravatar Ēriks

2015. gada 27. aprīlī, plkst. 09:07

Man ir T-Mobile pieslēgums. Kamēr pie wifi varu zvanīt visur bez maksas (ārpus wifi un ASV - 0.25$/min). Maksāju gan krietni vairāk par Google Fi piedāvāto..

Gravatar Warez

2015. gada 29. aprīlī, plkst. 23:24

Mar ir Lycamobile priekšapmaksas pasākums. Maksāju $0.04 par minūti (agrāg bija $0.02, bet pēc gada šie saprata, ka nav bizness). Tarifi uz ārzemēm arī ļoti draudzīgi. Vidēji $0.01 (klāt pie tiem $0.04) uz stacionāro un kādi $0.04 uz mobilo. Piemēram: http://www.lycamobile.us/en/latvia

Lycamobile izmanto T-Mobile tīklu, kas nav pats labākais pārklājums ASV, bet ir OK.

Datus neizmantoju, bet cik atceros ir kaut kādi $0.06/MB.

Gravatar kāds

2015. gada 28. aprīlī, plkst. 13:57

Nu bet takš ir tas pats skype (ties, nu jau pasmags) un viber, kurus var lietot uz nebēdu. Pats, kad biju Kalifornijā uz pāris nedēļām uzskaitīju pārdesmit eiro uz skype kontu un zvanījos uz LV numuriem pa kapeikām - knapi 10 eiro notērēju. :)

Gravatar Soho

2015. gada 26. maijā, plkst. 17:26

Tā arī nesapratu ar ko šis googl risinājums labāks par skype telefonā vai whatsapp..