✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Шерлок Холмс (2013)

2017. gada 16. martā, 11 komentāri

Pirms kāda laika ar sievu devāmies randiņā. Kā gadījās kā ne, vairāk plānoti nekā neplānoti, piektdienas vakarā nonācām pie Eināra Noliktavā Nr. 2 (jā, tur ir arī pasēdētuve, padzertuve un pauzkostuve, nevis tikai bodīte; bet tas ir tāds kā foršs noslēpums). Glāzīte pie glāzītes, siera šķēlīte pie siera šķēlītes. Ik pa mirklim saimnieks piesēda parunāt, līdz saruna pie sarunas un nonācām līdz seriāliem. Un, saproties, viņš ieminējās par autentisku seriālu no Krievijas - kārtējo A. Konana-Doila varoņa piedzīvojumu ekranizāciju seriāla formā - Шерлок Холмс.

Pfrkt - apmēram tāda bija mana reakcija (domās, ne balsī - mācos būt iecietīgs, saprotošs, empātisks). Ir aptuvena nojausma par to, kas tad ir tas krievu seriāls. Līdz ar to arī gandrīz vai noignorēju. Lai gan slavēts tika jo ļoti. Tieši detalizācijas un autentiskuma dēļ. Cik nu mēs par autentiskumu varam spriest, jā.

Vakar noskatījāmies pirmo sēriju.

Pats Holmss.
Pats Holmss.

Sasodīts.

Dodiet vēl!

Sāksim ar to, ka pats Šerloks, sekojot pēdējo gadu tendencēm, ir izteikts īpatnis. Varbūt nedaudz pārlieku "pa vidu", bet lai jau paliek. Džonu Vatsonu, savukārt, tēlo tāds aktieris kā Andrejs Paņins. Viņš ir vienkārši lielisks, lai neteiktu, ka brīnišķīgs. Lestreida lomā ir Bajarskis. Piestāv bez gala. Un te nu arī visas manas aktiermeistarības zināšanas beidzās. Bet ne sajūsma par seriālu. Manis pēc nosaukums varēja būt nevis Šerloks Holmss, bet gan Džons Vatsons. Lai gan arī tādu mēs noteikti agrāk vai vēlāk sagaidīsim.

Sajūsma nav par sižetu, nav par aktiermeistarību. Tā ir par detaļām.

Ja kadrā ir iela, tad tā ir netīra, nobārstīta ar salmiem. Ja krogs, tad tur viss ir netīrs, visi ir mērenās lupatās, ielenes blandās, utt.

Ja bandīts Tev grib ko atņemt, viņš ilgi nerunās par to, cik labi būtu, ja tu atdotu tāpat, savādāk viņš būs spiests tevi sadurt. Nē, viņš vienkārši iedos pa tuņķi ai arī ņems un sadurs.

Ja paskatīsies uz Holmsa pirkstiem, tad pamanīsi, ka divi no tiem ir dzelteni no pīpēšanas. Un apģērbs nav tīrs un kārtīgs. Nē. Tas ir no izturīga materiāla, lāpīts un nolietots.

Ja kadrā ir istaba, tad tā ir atbilstoša tam rajonam - maza, nolietota, piebāzta ar mantām, vai arī gluži otrādi - tukša.

Kebi ir nodriskāti. Uzraksti, sasodīts, ir angliski, nevis lokalizēti. Ja uz ekrāna ir Londonas tilti, tie ir 19. gadsimta tilti, nevis 20.

Un tas viss nav tāpēc, ka nebija naudas, vai arī lai radītu drūmu noskaņu. Nē, ij ne tuvu. Tas ir tas, kas ir izmaksājis bargu naudu. Tas ir tas, pie kā ir nežēlīgi piestrādāts. Tas ir brīnišķīgs fons saulainai dienai.

Tagad man priekšā ir 15 sērijas ne paša sliktākā seriāla un izcilu detaļu. Padomju laiku Holmss mani nostālģijā nedzen, man tas seriāls īsti nekad nav paticis.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Jānis

2017. gada 16. martā, plkst. 12:24

Interesanti, ko tik sliktas zvaigznes iedotas par šo seriālu. Kinokritiķi diezgan pesimistiski.

Gravatar laacz Autors

2017. gada 16. martā, plkst. 12:41

Tāpēc, ka kā seriāls nav nekas uh ah, bet es nekur dikti sliktu kaut ko neredzēju. Kardināli pretēji viedokļi, jā, bet nekad traģisks.

Gravatar Verdi

2017. gada 16. martā, plkst. 12:50

Tējkannas jautājums - no kurienes mūsdienās cilvēki skatās šādu saturu? Tāpat kā agrāk download formā? Vai ir kāds saprātīgas cenas legāls veids?

Gravatar Jānis

2017. gada 16. martā, plkst. 13:03

Pagaidām šis jautājums joprojām tiek risināts ar tējkannu. :)

Gravatar Jānis

2017. gada 16. martā, plkst. 13:26

Mani arī interesē šī atbilde! T.sk. ar "nefliķi" esmu daļējā neizpratnē par to, kādēļ vieni redz ko vairāk par otriem...

Gravatar piecipieci

2017. gada 16. martā, plkst. 16:07

Youtube var legāli redzēt.

Gravatar Kapteinis Nule

2017. gada 16. martā, plkst. 14:28

Holmss, tāds dikti jauns bildē izskatās. Nez, vai grāmatā bija norādes uz viņa vecumu ?

Gravatar versatile

2017. gada 16. martā, plkst. 16:34

Paņins BIJA brīnišķīgs, jā. RIP.

Gravatar Kapteinis Nule

2017. gada 17. martā, plkst. 01:23

Noskatījos 1. sēriju. Ļoti patika, pat nezinu kāpēc. Grāmatas garam galīgi neatbilst, bet kaut kāds patiesīgums vai kaut kas līdzīgs spiežas cauri pa visām vīlēm. Paldies par ieteikšanu !

Gravatar Janis

2017. gada 19. martā, plkst. 18:47

Paldies par "navodku"! Ja atmet stereotipus par Ļivanovu un Salominu, un arī par Paņinu un Bajarski - ļoti skatāmi! Neteikšu, ka esmu aizelsies sajūsmā - tomēr skatos ar labsajūtu!

Gravatar spic

2017. gada 20. martā, plkst. 02:37

Eh, tehniski kvalitatīvi, bet mani pēc pirmās sērijas totāli neaizķēra. Jelkādu atbildi uz to, kapēc piectūkstošo reizi sekot ŠH piedzīvojumiem es sev neatradu, bet seno holmsu bagāža un neizbēgamā salīdzināšana nemaz nepalīdz ("nez, vai viņiem bija prātā Roberta Daunija Holmss, kad viņi to veidoja tik impulsīvu, randomu un gaisīgu", "šis ir visneciešamāk bubinošais Vatsons holmsu vēsturē", utt).