✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Par visu ko #31

2020. gada 30. decembrī, 4 komentāri

Var jau visu šo rakstīt tviterī (ko arī nepagurstoši daru). Bet var arī rakstīt te, kur esmu saimnieks. Ir kaut kāda neliela maģija paša rakstītajā tekstā, kuru var sadalīt rindkopās. Te pat ir atsevišķa kategorija - Saišveidīgie dižieraksti. Tāpēc arī #31, jo līdz šim tādi ir bijuši 30.

Jāpamēģina nedaudz savādāks formāts. Ja nu kas, lietas, kuras seko, vairumā gadījumu būs nesaistītas, lai gan kaut kādās nebūt tematiskās grupiņās tās čupojas.

Kā pirmais nāk tiešām labi strukturēts (labāk nekā dažs labs ūdens) un lieliski uzrakstīts JavaScript kurss (tutorial tulkojas kā "apmācība", kas man nepatīk) javascript.info. Ja nu kādam reiz vajag pašam, vai arī iedot kādam citam. Nevajag uzreiz bļaut, ka jāiet TypeScript ceļš. To var iet pēc tam, jo uzreiz būs skaidrs problēmu sets, kuru tas risina. Personīgi man riktīgi patika sadaļa Ninja Code.

Tad nu sāksim. Te būs raksts ar lieliskām lietām, kuras pieņemt kā faktu, ja esi izstrādātājs: My Engeneering Axioms. Godīgi sakot, reti kuros šādos uzskaitījumgabalos esmu tik ļoti cītīgi mājis ar galvu, piekrītot teju katram vārdam . Ā, kamēr nav par vēlu. Iesaku nepiesieties vārdam "aksioma", jo autors ierakstā norāda, ka izmanto šo vārdu tā plašākajā, nevis matemātiskajā nozīmē.

Ja nu tev kādreiz sanāk tā, ka nevar iztikt bez paroļu drošības jautājumiem, tad neizmanto "Kā sauca tavu pirmo kaķi?". Labāk ķeries klāt pie nihilistiskajiem jautājumiem.

Gluži nesen - 26. novembrī (jā, pirms vairāk nekā mēneša :P), klajā nāca PHP 8.0, kurā ir gūzma jaunumu. Gribēju atsevišķi par to uzrakstīt, bet tad atminējos savu plānu kādreiz uzrakstīt plašāk to, ko šī gada sākumā saķēdēju tviterī. Varbūt saņemšos.

Kamēr vēl par PHP. Vai 15 dolāri (patlaban nedaudz vairāk nekā 12 eiro) mēnesī tev ir daudz? Ja salīdzina ar to pievienoto vērtību, kuru tev ienākumu veidā sniedz PHP zināšanas? Diez vai. Pēdējo gadu foršākais projekts PHP skillu kačāšanai un jauno lietu izzināšanai ir Laracasts. Tie ir video mācību materiāli, kas sadalīti sērijās. Paša Jeffrey Wey radītie ir īsi (dažas minūtes katrs). Kā piemērus vari bez maksas paskatīties "Laravel from Scratch" vai "PHP8 Crash Course". Starp citu, ja strādā kantorī, tad nav grēks pavaicāt šos 15 dolārus mēnesī palūgt sponsorēt kantorim. Tava izaugsme ir tā vērta ;)

Un, ja esi aizmāršīgs, tad neliels dzīves haks. Neparaksties uz to, ja šāda rakstura vietnes piedāvā nelielu atlaidi, pērkot kaut ko uz gadu. Tas der tikai tad, ja nopirkto izmanto regulāri. Šādu maksbrīvpiekļuves resursu palietosi mēnesi, divus un tad aizmirsīsi, lai gan samaksājis būsi par gadu. Šis nelielais maksājums ik mēnesi tev atgādinās, ka vai nu turpini vai atsakies.

Un par visumu.

Te ir neliels buklets no SpaceX, kurš neprecīzi nosaukts par "Starhip User's Guide". Tas atgādināja, ka, ja nu kādreiz vēlies nonākt starptautiskajā kosmosa stacijā, tad ir vērts iepazīties ar tās lietotāja pamācību - Space Station User's Guide. Ja kaut ko sanāku, tad ir pieejama arī skanēta Saturn V lietotāja pamācība.

Mēneša sākumā uz Zemes nokrita asteroīda gabaliņš. To mums atveda manis martā pieminētā japāņu zonde Hayabusa2. Cik nu atveda. Lidojot garām, iemeta ar paraugu atgriešanas kapsulu. Un, kā jau neticami solīts, nolaidās tieši tur, kur vajadzēja. Sakarā ar to, ka pats aparāts šo gadu gaitā ir iztērējis tikai pusi no savas degvielas, tam ir piešķirts misijas pagarinājums. Nekas sevišķs, jo uzparikte nav pati spējīgākā, bet vienam asteroīdam nolidos garām 2026. gadā, savukārt ar otru satiksies 2031. gadā.

Kamēr esam nedaudz ārpus Zemes, ir vērts paskatīties uz DF4. Kas ir DF4? Galaktika, kura nedaudz neiekļaujas tanī, kā galaktikas izjūk citu lielāku galaktiku ietekmē. Virsraksts nedaudz skandalozs, bet kopumā (kā jau visi Starts With A Bang raksti) ļoti aizraujošs un viegli saprotams ceļojums - The First Galaxy Without Dark Matter Is About To Be Torn Apart.

Kas tad ir rakstīts vārds bez kustīgas bildes? Zemāk īss ievads par profesionālo sporta veidu kļuvušajās ... ķerenēs, sunīšos, salkās, . Nav gluži tačkošana, bet to pat pa TV rāda.

Ein Fehler ist aufgetreten.

Schau dir dieses Video auf www.youtube.com an oder aktiviere JavaScript, falls es in deinem Browser deaktiviert sein sollte.

Reiz man bija mode laiku pa laikam blogā iemest pa saitei uz kādu laikazagli. Viena man ir padomā arī tagad. Atvainojies savai darbadienai manā vārdā. Slices.

image-20201229161627296
image-20201229161627296

Jāiemācās pamanīto kaut kur piefiksēt. Kādreiz bija visādi Pocket, bet tagad vajadzētu kaut ko foršāku uzmeklēt. Sekojošais sarakstiņš ir īss, jo mēģināju atminēties to, kas palicis atmiņā, ignorējot lietas, kuras ir visiem zināmas. Piemēram, Apple AirPods Pro bija gana liela ziņa, lai dzīvotu pati par sevi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt