✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Vai ir dzīve pēc bezmaksas Google Apps for Your Domain?

2022. gada 25. janvārī, 31 komentārs

Papildināts 27. janvārī Ir parādījušās cerības, ka viss būs mazāk sāpīgi (lasīt raksta apakšā)

Nedēļas nogale atnāca ar sliktām ziņām. Nav jau tā, ka baigais pārsteigums, bet diezgan nepatīkami tāpat.

Tātad, īsumā. Jau kopš izseniem laikiem (kāds 2006. gads) lietoju savu domēnu gmailā. E-pasti, kontakti, kalendāri, utt. Toreiz bija iespēja pieteikties uz "mūžīgi bezmaksas" piedāvājumu, kurš saucās Google Apps for Your Domain. Parakstījos. Kāds muļķis.

Mans džīmeils. Mans!
Mans džīmeils. Mans!

Ilgus gadus dzīvoju bēdu nezinādams. Jā, kaudze citiem ierasto servisu bija pieejami daļēji vai nebija pieejami itnemaz. Gmailam nebija ne vainas, vietas vairāk nekā pie konkurentiem, jāmaksā nav.

Pienāca 2011. gads un Google nolēma, ka tie, kuriem ir vairāk nekā desmit lietotāju, šo servisu par velti izmantot vairs nevarēs. Vecos lietotājus gan atstāja mierā. 2012. gadā viņi vispār likvidēja iespēju pieteikties bezmaksas versijai. Bet aizvien solīja likt mierā esošos lietotājus. Pa ceļam šī bezmaksas versija tika pārsaukta par legacy, bet tas arī tā kā nevienu nesatrauc. Strādā, takš.

Pienāca 2022. gada janvāris, kad tika nolemts mest mieru. Līdz 1. jūlijam visi tiks automātiski pārvietoti uz maksas versiju (5$ mēnesī vai 50$ gadā par katru lietotāju). Ja nemaksāsi, Google Workspace tiks likvidēts un sešdesmit dienu laikā vairs nebūs pieejams pat tad, ja izlemsi maksāt.

Ko darīt? Sākumā maksāt un tad skatīties.

Kāpēc uzreiz nemukt prom? E-pasts un kalendārs varbūt pat nav tik būtiski. Jo sevišķi e-pasts. Gmail ir slavens ar to, ka ar laiku ir kļuvis ne pārāk lietojams. Bet, ir kaudze citu servisu, kuri ir piesieti manam e-pastam.

Visi Google Photos (lielisks serviss, ērtībā līdzvērtīgu alterntīvu nav). YouTube - kanāli, saglabātais, diskusijas, utt. Autentifikācija citos servisos.

Savā FAQ Google sola, ka vienīgie servisi, kuri tiks ietekmēti un pazudīs, ir tie, kas saistīti ar Workspace - e-pasts, kalendārs, Meet. Pārējais it kā palikšot pieejams. Pamēģināju piereģistrēties ar citu e-pastu, palietot Google servisus ierastajā kārtībā. It kā viss tik tiešām darbojas kā vajag (un vēl labāk, jo daļa no to parastās funkcionalitātes, kā jau minēju, Workspace lietotājiem nav pieejama).

If you don’t upgrade to a Google Workspace subscription, you will not lose access to other Google Services, including YouTube, Google Photos, and Google Play, nor paid content, including YouTube and Play Store purchases.

Beeet. Ir tikai viena lieta, kas liedz migrēt prom tieši tagad. Vai e-pasti, kuri tiek sūtīti, izmantojot Google infrastruktūru tik tiešām turpinās nākt? Vai nebūs kāds negaidīts pārrāvums esošajā pakalpojumā tiem lietotājiem, kuri neizdomās turpināt attiecības ar Google?

Piemēram, šeit minēts pavisam nelāgs scenārijs:

"No, customers cannot move those subscriptions and purchases to a free Google Account. If a customer does not wish to upgrade, they will not be asked to forfeit their login credentials, and they will not lose access to other Google services, such as YouTube, Photos and Google Play, nor paid content, including YouTube and Play Store purchases. They will be able to continue to log into their Google services and third-party sites with Google credentials. If a customer does not upgrade, only core services in a customer’s Google Workspace subscription, such as Gmail, Calendar, Drive, and Meet, will be suspended. In this state, users won’t be able to receive or send email, including authenticating password resets via email. Without access to Gmail in the suspended state, we recommend customers use a different email to send and receive email messages, including changing logins and authenticating new passwords."

Par e-pastiem. Jau labu laiku esmu gribējis pārdoties Fastmail. Viņi izskatās pēc lieliska kantora. Nav bezmaksas, bet lielisks. Vēl gan domāju.

Bija arī kāda loģiska doma. Varbūt vērts izmantot to, ka man jau tāpat ir Microsoft 365 abonements? Beeet. Nebūs. Nebūs tamdēļ, ka Microsoft 365 ģimenes pakas lietotāji nevar aiziet ar savu domēnu uz Outlook, jo dīvainu biznesa interešu sakritības dēļ to var izdarīt tikai to domēnu īpašnieki, kuri tos ir reģistrējuši caur Godaddy. Bija neliels WTF momentiņš.

Plāns ir vienkāršs. Sāksim ar to, ka atņemsim Gūglei sava DNS MX ierakstus. Kad Cloudfare piešķirs savu e-mail routing pakalpojumu, sastellēšu pārsūtīšanu caur turieni, lai var jebkurā brīdī sākt pārsūtīt citur bez gaidīšanas uz DNS ierakstu atjaunošanos. Veikšu pārrunas un piedāvāšu risinājumus tiem dažiem laacz.lv domēna e-pasta lietotājiem, kuriem esmu izdalījis e-pasta adreses.

Rūpīgi sekošu līdzi pārējo upuru atsauksmēm par dzīvi pēc pēc pakalpojuma beigām - vai viss ir pieejams, vai nav gļuki, negaidīti notikumu pavērsieni. Un tikai tad, kad būšu drošs, ka viss ir bumbās, došos citur.

Papildināts 27. janvārī.

Google ir papildinājusi FAQ sadaļu ar apsolījumu, ka būs iespēja pārnest savu saturu uz citu ne-workspaces kontu. Tas jau ir labi. Ļoti labi. Savukārt, tiem, kas ir ar mieru turpināt lietot maksas Workspace, ir iespēja to darīt 12 mēnešus ar atlaidi.

In the coming months, we'll provide an option for you to move your non-Google Workspace paid content and most of your data to a no-cost option. This new option won't include premium features like custom email or multi-account management. You'll be able to evaluate this option prior to July 1, 2022 and prior to account suspension. We'll update this article with details in the coming months.

For a seamless transition today, you can upgrade to a Google Workspace subscription. Upgrading only takes a few short steps. It’s not disruptive to end users, and to help ease the transition, we’re offering deep, region-based discounts starting at 50% for the first twelve months after July 1, 2022. After you upgrade, you can use your new Google Workspace subscription and functionality at no-cost until at least July 1, 2022. To view your discounts, please sign in to your Admin console.

If you want to move your data to another Google account today, your administrator can export your organization’s data using Google Takeout and cancel your legacy subscription. If you want to retrieve data from other Google services, you can export your data (including Google Workspace and other Google services) with Google Takeout at takeout.google.com. The administrator will need to have Google Takeout enabled.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Ivars

2022. gada 26. janvārī, plkst. 21:02

Kas traucē pārnest DNS menedžmentu uz GoDaddy un izmantot M365 family ar custom domeinu? Katrā ziņā pats apsveru šo scenāriju problēmas risinājumam

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 26. janvārī, plkst. 21:33

Tas tā īsti nedarbosies.

Please note that since you are not a Premium DNS customer, this off-site zone will be deleted in 30 days.

Gravatar Ivars

2022. gada 27. janvārī, plkst. 01:10

Aprakstā nemanīju, bet izveidojot zonu tiešām parādījās šāds teksts. Diez vai nopērkot par 35 GBP gadā Premium DNS šis ierobežojums pazūd? Nevar īsti saprast. Šis būtu labāks variants nekā maksāt 6 USD/mēnesī par lietotāju par Google Workspace

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 01:23

Viena lietiņa gan - GoDaddy nepiedāvā .lv domēnus.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 07:59

Runa ir par DNS zonas turēšanu tur. To tu vari nodarīt kaut ar Kazahstānas domēnu. Bet es no Godaddy atteicos tieši šīs taktikas dēļ - tu nekad nezini īstās cenas un visa patiesība ir atrunās.

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 01:38

Uff... šis trāpīja zem jostasvietas...

Tagad pašam arī jāmeklē padoma, kā turpināt dzīvi tālāk. 6$ mēnesī vienam lietotājam ir par šerpu.

Man ir tā priekšrocība, ka man ir pieejams serveris, uz kura es varu uzlikt, ko vien gribu. Tā kā epastus varētu pārnest tur. Un tad vai nu lietot no turienes, vai arī uztaisīt bezmaksas gmail accountu, kurš ievilktu epastus čerez POP3 vai IMAP (to takš var, ne?). Sanāktu diezgan aplinkus, un biki škrobīgi, ka jāizmanto savs serveris, bet - ehh. Var lietot.

BET.

Tā jau ir tikai puse problēmas. Varbūt pat mazākā puse. Kas notiek ar visu pārējo iedzīvi, kas piesieta manam Googles kontam? Visas vietas, kur esmu ielogojies ar Google? Mani Android telefoni? Appas, kas nopirktas Play Store? Youtube kanāls? Google Photos? Lūk tas ir skērī šit...

Vai kādam ir kāda izpratne, kas notiek ar to visu? Vai būs kāda iespēja ne tikai datus eksportēt/importēt citā google kontā, bet burtiski pārmigrēt šo kontu par bezmaksas, lai nepazūd viss cits?

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 08:01

Migrācijas nebūs. Kā jau minēju, viņi stāsta, ka viss, kas nav Workspace, paliks, ja nemaksāsi. Bet skaidrība par to, ka pārejas periodā (kamēr domēns būs viņu ķīlnieks), viss strādās, nav.

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 08:45

Kādā ziņā domēna būs viņu ķīlnieks? Tu jau MX ierakstus vari pagriezt jebkurā brīdī un epasti sāks ietecēt citā serverī. Ok, kāds brītiņš paies dēļ DNS kešiem, bet tas jau sīkums, pārrāvuma nebūs. Ko esmu palaidis garām?

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 08:48

Es nezinu, cik cieši ir saintegrēti viņu servisi ar workspaces. Vai ar MX nomaiņu tiešām būs gana (skatīt otrā citāta pēdējo teikumu manā ierakstā).Bažījos :) Protams, pastāv iespēja, ka viss būs čill.

Gravatar Ivars

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:12

Kā es saprotu, tad principā tur visam jāstrādā. Ar MX tu pārvirzi e-pastu uz outlook.com/GoDaddy, bet visam pārējām tavs custom e-pasts kalpo vienkārši kā lietotājvārds, lai piekļūtu pārējiem Google servisiem

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 17:12

Vēl doma - kas ir ar Google Docs? OK, pats jaunus nevarēšu taisīt, bet, ja cits cilvēks no sava (bezmaksas) konta uztaisa doķi un to nošārē ar mani - es varēšu atvērt?

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 18:05

Tas mani nedaudz satrauc, jo Google dokumenti nav parasti dokumenti, kurus tu vari tā vienkārši pārkopēt uz citu google docs. Neesmu vēl atradis viennozīmīgu atbildi uz šo jautājumu.

Gravatar usinss

2022. gada 23. februārī, plkst. 08:42

Pārnest mākoņus var ar šo. Ir migrēts no google drive uz one drive. Viss smuki sakonvertējas uz docx, xlsx utt. Arī starp diviem gdrive ir sūtīti visi dati. Nezinu kā tagad ar bezmaksas limitāciju. https://www.multcloud.com/product

Gravatar Ivars

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:06

Palasījos komentāros, ka GoDaddy pēc 30 dienām tās offsite zonas nemaz tā nemet ārā. Plus ir variants nopirkt Premium DNS 35 GPB gadā (tiesa nav skaidrs, vai tas glābj no deklarētā 30 dienu limita). Iehostoju vienu domeinu iekš GoDaddy un paskatīšos, kas būs pēc mēneša. Līdz jūlijam vēl paeksperimentēšu ar Premium DNS. Vēl pastāv variants ar skriptu caur GoDaddy API automātiski atjaunot to DNS hostingu (gadījumā, ja tiešām viņš to zonu dzēsīs pēc 30 dienām). Katrā ziņā šobrīd darba hipotēze ir e-pastu pārmigrēt uz Microsoft 365 Family/GoDaddy saglabājot veco kontu Googlē bez Workspace maksas lietām

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:17

Dod ziņu vai viss darbojas. Piemēram, paziņojumi no google servisiem pienāk.

Gravatar Ivars

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:26

Par kādiem paziņojumiem runa? E-pasts ies caur e-pastu atbilstoši MX ierakstiem. Vai domā, ka googles servisi kaut kā šortkato un pa taisno google e-pasta inboksī kaut ko raksta?

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:28

Jā, gribētos no tādas varbūtības izvairīties :)

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 16:58

Paga, es pareizi saprotu - ar Office 365 Family subscriptionu, ja es hostēju savu DNS zonu iekš GoDaddy, es varu dabūt custom .lv epasta domēnu? Man šķita, ka tam domēnam ir literally jābūt nopirktam pie GoDaddy?

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 27. janvārī, plkst. 17:00

Tā izskatās. Bet atceries, ka, visticamākais, jāpērk tas viņu dažu dolāru plāns.

Gravatar Vilx-

2022. gada 27. janvārī, plkst. 17:00

Ā, nē, jā, taisnība. Bija tāda iespēja.

Gravatar Ivars

2022. gada 27. janvārī, plkst. 17:48

Ne gluži. Tu vari da jebkur pirktu domeinu nohostēt iekš GoDaddy (t.s. off-site zona). Kad tu viņu izveido kopā, viņš parāda brīdinājumu tipa, ka off-site domeins pazudīs pēc 30 dienām, jo nav sasaistīts ar GoDaddy servisiem. Kā teicu var nopirkt pa 35GBP uz gadu PremiumDNS, tikai nekur nav rakstīts, vai tas noņem šo ierobežojumu off-site domeiniem. Man plāns ir nočekot ko tad viņš reāli darīs pēc tām 30 dienām (kaut kur forumos bija teksts, ka nemaz tā nedzēš to zonu). Protams var nopirkt kaut kādu domeinu no GoDaddy vai transfērēt no cita DNS servisa domeinu uz GoDaddy un tad viss ir ko. Vienīgi tad tas vairs nebūs tavs mīļais lv domeins, ko līdz šim lietoji

Gravatar Rihards

2022. gada 1. februārī, plkst. 09:42

Pašam interesēja MS365 un custom.lv domēns. Šis ir pagaidām tas, ko atradu https://www.reddit.com/r/Office365/comments/ft15pk/use_personalized_domain_with_outlook_and_office/?sort=new

Gravatar Ivars

2022. gada 2. februārī, plkst. 10:39

Izskatās, ka šis varētu strādāt. Jāpamēģina. Tad problēma atrisinās (tiesa nedaudz nabadzīgāk kā GSuite - līdz 6 lietotājiem, bez catchall un tikai vienu cusotom domeinu, bet anyway).

Gravatar Ivars

2022. gada 4. maijā, plkst. 21:44

Ja kas, minētā instrukcija strādā. Esmu dabūjis custom domeinu ar 6 e-pastiem kopā ar Office 365 Family pa 10 EUR. Secība šāda:

  1. Vēl ar strādājošu GApps iekš Microsoft uztaisa attiecīgus kontus, tipa vards@mydomain.lv u.c. Taisot MS kontus noteikti vajag norādīt papildus autentifikācijas veidus (tipa citu e-pasta adresi vai telefonu), lai e-pasta problēmas gadījumā tiktu klāt kontiem. Teorētiski varētu taisīt arī xxx@outlook.com kontus un likt klāt aliasus ar mydomain, bet šo nemēģināju.
  2. Visus kontus pievieno vienai Family
  3. Outlook.com settingos sāk taisīt custom domainu, dabū mxRecordValue=XXXXXXXXX un atbilstoši instrukcijai sataisa DNS ierakstus atbilstoši instrukcijai. Tos var hostēt jebkurā DNS servisā. Es nohostēju GoDaddy, it kā pat nepazuda pēc 30 dienām, bet strādātu arī jebkurš cits serviss.
  4. Pabeidz outlook.com konfigurāciju atbilstoši instrukcijai. Defaultā custom domeina e-pasti strādā, var arī piekofigurēt specifiskas adreses forwardingu
  5. Iekš Google saglabājās vecie konti, viss turpina strādāt (izņemot e-pastu saņemšanu). Pieņemu, ka gaidāmajā brīvajā versijā būs kaut kas līdzīgs (bez e-pasta un storage), bet to vēl Google nav izstāstījusi (gaidām).

Gravatar Vilx-

2022. gada 2. februārī, plkst. 17:31

Ē, @laacz, a kāpēc tieši FastMail? Es paskatījos, ka viņu cena tāda pati kā gmailam. Tad jau var vienkārši turpināt to izmantot par pilno maksu.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 2. februārī, plkst. 17:40

Tāpēc, ka viņi ir kruti. Viņi dara vienu lietu un dara to lieliski. Un cena ir nedaudz mazāka nekā gmailam.

Gravatar Usinss

2022. gada 9. jūnijā, plkst. 09:37

Pēdējā vēstule atnāca, ka mazie konti, kuri netiek lietoti komerciālām vajadzībām, tos atstās bezmaksas režīmā. Vismaz man tāda vēstule atnāca no Google.