✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Datorizētā vienotā ē zemesgrāmata

2022. gada 14. jūnijā, 33 komentāri

Vajadzētu kaut ko uzrakstīt. Un man, bitīt matos, ir ko rakstīt. Lai gan, drošs paliek nedrošs, bija jāpagaida, kamēr lūgumu apstiprinās pilnā apmērā. Papildus tam, lai šis atkal entos mēnešus nekarājas kā pirmais blogā, jāatrod iedvesma tuvāko pāris nedēļu laikā vēl kaut ko uzrakstīt.

Iepriekš esmu saskāries ar populārām valsts iedzīvotājiem paredzētajām tās pašas valsts pakalpojumus sniedzošajām informācijas sistēmām. Tādām kā VID EDS, e-veselība, beigu galā arī Būvniecības informācijas sistēma. Pēdējo, starp citu, nācās apgūt ikurāt šogad uz nodošanu, jo būvniecības process tika iesākts vēl pirms-BIS laikmetā. Nav jau nekāds brīnums, ka ikkatrā sistēmā iezogas kaut kas jocīgs, dīvains, šausmīgs vai pagalam traks. Ir gadījumi, kad visa sistēma ir viens vienīgs "palīgā". Bet, mīlīši, ir kāda institūcija, kura šo visu paceļ jaunā līmenī. Tā ir tā pati, kas pirms vairākiem gadiem paziņoja, ka uz viņiem elektroniskie paraksti neattiecas.

Pat ar izslavēto BIS problēmu īsti nebija. Daži WTF, pāris pamācību video noskatīšanās un lieta cepurē. Pēc tam, kad republikas nozīmes lauku būvvalde man ļoti laipni (vispār ar Jelgavas pašvaldības iestādēm saskarme ir bijusi teju tikai un vienīgi pozitīva) izsniedza sarakstu ar nepieciešamajiem papīriem, atlika tos ievākt. Daļa nonāca pati BISā, viens bija uz rokām, citus tur pat īsti nevajag pievienot, jo ir citas vietas, no kurām attiecīgās instances to visu var pasmelties.

Pāris jauni termini, pāris elektroniskie paraksti, bet galu galā viss relatīvi saprotams un beigu galā zaļais bimbulītis pie "Ekspluatācija" rokā.

Tātad, tiktāl vairāk vai mazāk gludi, eleganti, un, kas svarīgi, pavisam attālināti - bez liekām braukšanām, iešanām un pierakstiem.

Kad tas viss nodarīts, ir vēl viens nieciņš darāmo darbu sarakstā. Būves reģistrēšana zemesgrāmatā.

Zini, ikkatra saskarsme ar zemesgrāmatu man ir tāda nedaudz dīvaina. Ne tamdēļ, ka kaut kas nebūtu kā nākas (lai gan pirms dažiem gadiem bija aicinājums rakstīt iesniegumu par lūguma atstāšanu bez virzības, neskatoties uz to, ka paši mums to lika iesniegt). Bet tamdēļ, ka man ir absolūta nulle saprašanas par tur notiekošo. Jancīga terminoloģija, kura, šķiet, nav mainījusies kopš pirmās Latvijas brīvvalsts laikiem, nesaprotamais kancelejas un zemesgrāmatas nodevu mehānisms, kaut kādi nodalījumi, utt. Tam visam pa virsu vēl nāk tas, ka patiesībā par tava lūguma apmierināšanu lemj tiesnesis. Rodas neliela loterijas un, kas jocīgi, tāda kā vainas sajūta - ja nu kaut ko neesmu pareizi izdarījis, noraidīs, pikti skatīsies, domās sliktas domas.

Bet mums tagad, savā ziņā pateicoties kovidam, ir jāizmanto zemesgramata.lv, vai arī jāiet pie zvērināta notāra, kurš visu sagatavos tavā vietā. Pirmā opcija nav cilvēkiem ar vājiem nerviem.

Šitāda tizla meme
Šitāda tizla meme

Značit, viss sākas ar to, ka tev ir jālūdz. Jāiesniedz tā sauktais 'nostiprinājuma lūgums', kas mūsdienās ir 'nostiprinājuma e-lūgums', jo... nu ... elektronisks.

Lai pieslēgtos, izrādās, ir jāspiež poga "Mani dati (privātpersona)". Lai gan man mani dati simtu gadu, tos plus mīnus zinu, bet šoreiz gribu vienkārši iesniegt e-lūgumu jaunbūves pārreģistrēšanai par būvi.

Tātad, kurš?
Tātad, kurš?

Kā nu ne, āreče, tu tik pavei - pirmais tieši tā arī saucas. Nekā. Piecas reizes balstā guļus, lūdzu. Tur izvēlnē "Nostiprinājuma lūguma veids" ir tikai viens variants - "'Īpašuma tiesību atjaunošana".

Nākamā metode, protams, ir izklikšķināt visu un apskatīt - varbūt kauč kur ir īstais. Rūpīgas izpētes, semantiskās analīzes un gūgles rezultātā tika secināts, ka tas laikam būs "nostiprinājuma lūgums tiesību pārgrozīšanai vai dzēšanai" (jā, loģiski, kā es neiedomājos) ar apakšizvēlni "būvju ierakstīšana zemesgrāmatā".

Jā, par gūgli. Lai mūža laikā apgūtās gūgles lietošanas iemaņas padarītu par nekam nederīgu zināšanu kopu, zemesgrāmata ir nolēmusi, ka nekāda gūgle viņus te neindeksēs. Tas nozīmē, ka tev nebūs izmantot gūgli, lai kaut ko atrastu. Viņu lapā jāiet un jāmeklē pašam. A viņu lapa ir... ai. Tā nu te nebūs, ka nāks visādi sazin kas un darīs ar mūsu saturu savu sazin ko.

Aizliegts V
Aizliegts V

Beigu galā vēl, drošs paliek nedrošs, piezvanīju uz vietējo zemesgrāmatu, lai apstiprinātu savas aizdomas. Izstāstīju sāpi - ēka nodota ekspluatācijā, jaunbūve jāpārvērš būvē. Konsultants tanī galā, tiesa, arī kādu brīdi prasīja - ko es redzu, kas ir apakšizvēlnēs, tad beigās abi pielēmām, ka jā, tas izklausās visticamākais. Kroņa frāze, man šķiet, bija tā, ka "es jau nezinu, kā tas jūsu galā izskatās". Laipni, korekti, pretīmnākoši, bet neko baisi daudz nepalīdzēja. Vismaz apstiprināja hipotēzi. Ne par visiem 100%, bet gana.

OK, nav problēmu. Pie kam, ir arī pamācība. Ar to nav gana? Ir arī palīdzības ikoniņa, kura parāda kaut ko sekojošu...

Izpalīdzības koeficients negatīvs
Izpalīdzības koeficients negatīvs

Formas aizpildīšana bija diezgan labs piedzīvojums. Ja aizpilda obligātos laukus vien, tad šķiet, ka var būt problēma (piemēram, lūdzēja pusē obligāts ir tikai vārds un uzvārds, kas pie kam, neaizpildās automātiski no maniem datiem). Integrācija ar iedzīvotāju reģistru? Nope, neesam dzirdējuši. Bet, nu, tiku galā.

Tālāk ir jānorāda nekustamais īpašums. Es jau biju sagatavojies, ka nekāda meklēšana pēc adreses vai kadastra numura netiks pieļauta. Gaņauka pavisam brīvā tekstā un ar kaut kādu nejēdzīgu 2000 simbolu garuma ierobežojumu.

Nodalījums un apakšnodalījums
Nodalījums un apakšnodalījums

Tātad, te man, kam patīk radīt problēmas no nekā, bija iespēja, kuru garām nelaidu. Jo man nav skaidrs, vai nodalījums ir tas, kas ir zemes gabals, vai mājai ir savs apakšnodalījums, vai kas? Varēju jau zvanīt uz tiesu atkārtoti, bet negribējās. Es, teiksim, gribu reģistrēt būvi zemesgabalā, bet kā viņi zinās, kuru būvi? Man te ir vēl viena... Izpētīju kārtīgi info no zemesgrāmatas par to, kas nu tur ir ar tiem nodalījumiem. Neatradu neko par apakšnodalījumiem. Tad, lai jau tā arī iet. Ierakstīju, kas zināms, izvēlējos atlasīto īpašumu un pievienoju.

Aicinu pievērst nelielu uzmanību faktam, ka poga "atcelt" ir koši sarkana, kamēr poga "pievienot" ir ar baltu tekstu uz gaiši pelēka fona. Bet es neesmu tas ienaidnieks, kurš nesapratīs. Biju ļoti uzmanīgs un sarkano pogu nospiedu tikai vienreiz.

Papildināts dienu vēlāk. Izrādās, iepriekšējā rindkopā minētais bija kaut kāda īslaicīga klupnīte, jo pēc sekmīgas adreses izvēlnes pogai "pievienot" jākļūst sarkanai.

Nākamais lauks ir "Tiesību pārgrozīšanas / dzēšanas nosacījumi". Brīvā tekstā, lūdzu, uzrakstiet. KO UZRAKSTIET? KĀDI NOSACĪJUMI? KAS I KOA? Ierakstīju "Būve ir nodota ekspluatācijā, lūdzu grozīt ierakstu no 'jaunbūve' uz 'būve'. Pielikumā pievienoju aktu par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā. no BIS". Manā galvā starp "nosacījumi" un to tekstu ir diezgan liels attālums, bet konsultants teica, ka kaut kur šis ir jāieraksta. Ierakstīju ar. Starp citu, iepriekšminētajā palīdzībā nekas nebija minēts par šī konkrētā e-lūguma veida aizpildīšanu.

Tālāk ir neliels lauciņš, kurš nav obligāts. To dēvē par "Papildu nosacījumi". Atvāžot, parādās teksta ievades lauks ar pogu "Nodevu samaksa veikta, maksājuma mērķī norādot papildu datus". Kas notiks, ja es to nospiedīšu? Es vēl neko neesmu veicis. Šis būs līdzvērtīgs asins zvērestam? Man tagad jāmaksā? Kas? Cik? Nospiežot pogu, neviens pie durvīm nezvanīja, telefons arī klusēja, bet teksta ievades laukā nu bija teksts.

Sarkanā baisā poga
Sarkanā baisā poga

Nedaudz vēlāk, pārlasot instrukciju, secināju, ka tur ar izsaukuma zīmi un sarkaniem burtiem ir rakstīts "!Poga “Nodevu samaksa veikta, maksājuma mērķī norādot papildu datus” izmantojama tikai gadījumā, ja esat veikuši valsts un/vai kancelejas nodevu apmaksu, pirms nostiprinājuma lūguma iesniegšanas tiesā.".Lai dieviņš nogrābstās. Ko nu? Bet, kā sacīt jāsaka, nolēmu pēc tam veikli samaksāt un miers un bērziņš. Lai gan izsaukuma zīmes, sarkana krāsa un teikumā esošais vārds "tiesa" uzvilka.

Nu un tad ir nākamais obligātais lauks "pievienotie dokumenti". Man ir aizdomas, ka kaut kur tumšā pagrabā, dziļā lādē aiz trejdeviņām atslēgām ir GRĀMATA. Tanī grāmatā ir aprakstīts visšaušalīgākais un pasaulgalīgākais failu pievienošanas interfeiss, kāds vien ir iespējams. Šī Zemesgrāmatas produkta autori nežēloja nedz naudu, nedz cilvēkus, nedz visu pārējo, lai pie tās tiktu. Pieņemu, ka arī izstrādātāji krita kā mušas, šo elles saskarni realizējot. Pāri visam to tomēr realizēja.

Ļoti jāatvainojas, bet nekādi nepratīšu aprakstīt. Ejiet palasiet iepriekš minēto pamācību vai pamēģiniet paši. Koncepti "Pievienot datni ar dokumentiem" un "Pievienot dokumentu bez datnes", kas it kā laikam ir domāti kā pretnostatījumi, jau vien liek apsvērt variantu par to, ka vieglāk varbūt ir ik mēnesi maksāt bankai soda naudu, nekā mēģināt saprast šo. Parādot to, kam jāiet cauri, lai tiktu pie ieraksta zemesgrāmatā, viņi mani saprastu.

Failiem (datnēm ar vai bez dokumentiem, kā vēlies) jābūt elektroniski parakstītiem. OK, nav problēmu, jo nu no BIS tos tieši tādus var izgūt. Pievienoju atzinumu no būvvaldes, vēlreiz pārbaudu visu ievadīto, nolūdzos un spiežu pogu "Pabeigt".

Jā, atzīšos, es gaidīju kādu kļūdas paziņojumu. Jā, tik tiešām, tāds bija. Negaidīju, tiesa, ka kļūdas paziņojums mani informēs par to, ka man ir... jau kādu brīdi skan dramatiska mūzika, spriedzīte kāpj... man ir jāpievieno ... visi saspringti lasa .. jāpievieno man ... bungas rīb apokaliptiski... elektroniski parakstīts .. jā, jā, tūlīt būs ... e-lūgums.

Tieši tā.

Man tagad ir jāatver viņu "forma" (nevis veidlapa), jāieraksta VISS tas pats, ko esmu ierakstījis šajā lieliskajā lietotāju saskarņu pasaules karalī, elektroniski jāparaksta, jāpievieno kā fails un tad tikai lieta būs cepurē. Tā gan vēl ir jāatrod. Izrādās, ka tā ir atrodama pie iesniedzamajiem dokumentiem (jo, kā rādās, manis aizpildītā forma nav nekāds dokuments, ja?).

Sieva teica, ka es esmu spējīgs pacietīgi un rūpīgi lietot vispiņķerīgākās sistēmas. Kā valsts, tā pašvaldību un arī privātās. Sasodīts, es ikdienā dzīvoju ar HCL Notes un čīkstu tikai epizodiski. Manas spējas tolerēt dīvainus lēmumus šādu sistēmu izveidē ir diezgan iespaidīgas. Bet te es salūzu.

Forma ir ar zvaigznītēm, kas ir norāde uz piezīmēm pašā formas vidū par kaut kādiem komentāriem par lauku saturu, nekādām norādēm uz to, kas ir obligāti aizpildāms un kas nav. Vēl tur ir vesela rindkopa ar atsauci uz MK noteikumiem. Man to atstāt? Dzēst? Vai man jāsaka, ka vietas, kur ievadīt informāciju, ir vienkārši kaudze ar pasvītrojuma zīmēm, kuras bīdās pa labi un kreisi, kad kaut ko vadi vai dzēs? Vai man tās jāatstāj? Jāizdzēš? Un, itin kā ar to vēl nebūtu gana, priekšā ir pārsteigums. Kā būtu ar to, ka tev ir JĀPASVĪTRO SAVA IZVĒLE? Elektroniski aizpildāmā dokumentā ir "pasvītrot vajadzīgo"! Viņi vēl varēja palūgt tukšajos laukos iešvīkāt kaut ko, lai nedod dies, kāds cits neieraksta? Gribēju ironiski piebilst, ka vēl jāparaksta ar roku, bet izrādās, ka tiešām - nav nekādas atrunas par to, ka elektroniski parakstīts nebūtu jāparaksta vietā, kura tai ir atvēlēta.

Pat pavisam īss acu uzmetiens manam mēram ļautu tik tikko dzimušam zīdainim saprast, ka tas nu ir pilns.

Vai zinājāt, ka jau 2021. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kuri nosaka, ka šī ar būvniecību saistītā procesa daļa arī būtu veicama caur BIS? Tas tā - lai zemesgrāmata ir tiem, kas zin un saprot, kas ir zemesgrāmata, bet pārējiem lai tas nav jāmēģina. BIS jāizveido iespēja citastarpā nodrošināt "ēkas ierakstīšanu zemesgrāmatā, pamatojoties uz ēkas (būves) pieņemšanu ekspluatācijā".

Mans sajūsmas spiedziens noteikti notrigerēja kādu bažīgu kaimiņa ausi, bet es steidzu uz BIS meklēt rokā formu. Nedienas galā! Saule aust! Varavīksnes un vienradži.

Neatradu. Piezvanīju uz BIS atbalsta dienestu. Nevarot. Es nesapratu. Bet likums... bet nevar... Visas varavīksnes pārvērtās žņaugos un vienradži sāka mani badīt ar saviem ragiem, ne sevišķi maigi stumjot atpakaļ uz sasodīto e-lūgumu sadaļu.

Labs, ir. Nomierinājos, saņēmos un iesniedzu visu to padarīšanu. Tāds nieks vēl tikai, ka jāsamaksā nodeva. Un tas arī nebija manai nu jau sagurušajai smadzenei vienkāršākais, lai viennozīmīgi noteiktu visas trīs sekmīga maksājuma komponentes - kontu, uz kuru jāmaksā (tādu ir četri), summu, kuru jāmaksā (tādas ir daudz), kā arī maksājuma mērķi, kurš jāieraksta, lai tas attiecinātos uz šo e-lūgumu (personas kods ar svītriņu, mesjē, vai nē?). Vai tā ir valsts nodeva, vai kancelejas? Beigās visu sarakstīju, aizžmiedzu acis, samaksāju un ceru vairs nekad to neredzēt.

Starp citu, viņi izpalīdzīgi ir ievietojuši savā lapā arī nodevu kalkulatoru. Vai tam ir kaut kas kopīgs ar e-lūgumiem, nostiprinājumiem un kancelejas vai valsts nodevām? Nav.

Visam šim gan ir alternatīvas. Dur pie notāra un tur visu nodarīs. Šķiet, ka klātienē uz Zemesgrāmatu vēl aizvien nevar aiziet (vismaz viņiem lapā sarkaniem burtiem septiņdesmit rindiņās tā rakstīts).

Vēlos vērst lasītāju uzmanību uz faktu, ka es neko (ABSOLŪTI NEKO) neteicu par to, ka tas viss izskatās pēc divtūkstošo sākuma. Šķiet, ka biznesa prasības gatavoja tiesnesis, kuram rīt ir pensionēšanās ballīte, bet uzklausīja un pierakstīja parīt pensijā ejošais (jo rīt jānosūta prasības konkursam) IT džeks. Var jau būt, ka gala rezultātā iepirkumā uzvarēja viņu abu vienaudži, kas nolēma vēlreiz pakratīt vecumu (krievu valodā ir tāda frāze - тряхнуть стариной) un uzmaukt pēdējo IT risinājumu.

Kā tev, Īlōn Mask?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Skepse

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 16:57

Pārāk sabiezinātas krāsas… principā tiesu lietvedībā vari darboties pats, tomēr labāk tam izmantot jomas speciālistu (advokātu vai šeit - notāru)… stāsts tāpat kā ar zobu labošanu pašam vai tomēr pie zobārsta; manas aizdomas(!), ka sistēma ir dizainēta tieši ar šādu nolūku (un nav jau tā nekāda mērcīšu izvēlne maķītī…), taču personai ar padziļinātām priekšzināšanām šajā jomā vienkārši ne pārāk ērtais papīru aprites process ir “ienests” ciparu vidē. Kritizēt vajag; tas liek domāt.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 17:13

Par šo jau man bija diskusija. BIS lai lieto būvniecības profesionāļi, Zemesgrāmatu lai lieto speciālisti. Nepiekritīšu. Būvniecība saimnieciskā kārtā nav nekas kosmisks. Privātmāja nav nekas sarežģīts. Saimniecības ēka nav nekas sarežģīts. Iedzīvotājs var pats organizēt darbus, kārtot papīrus un kaut ko arī pats uzcelt, ja roku liekuma rādius nav pretnostatīts šādai rīcībai.

BIS gadījumā ir skaidrs - lai celtu, ir jāzin normatīvā bāze, jābūt atļaujām, saskaņojumiem, ekspertīzēm, utt.

Bet Zemesgrāmatas gadījumā ir absurduma apofīze.

Diemžēl, vēlme izdarīt vienu vienkāršu lietu (ierakstīt būvi zemesgrāmatā) transformējas Zemesgrāmatas procesos ar visu no tā izrietošo. Ir daudz problēmu ar šādu e-lūgumu iesniegšanu, bet pirmais solis noteikti būtu šādu populārāko lūgumu procesu aprakstīt. Es atnāku uz zemesgrāmatas lapu, tur priekšā jau ir kaut saraksts ar pieciem privātpersonu populārākajiem pieprasījumiem, kur katram ir viens PDFs ar soli pa solim aprakstītu darbību secību - kas jāpilda, kas jāsagatavo, kur jāraksta, kā jāraksta, kurp jāmaksā, cik jāmaksā.

Mana doma - e-pakalpojumam ir jābūt starpniekam starp "iedzīvotājs grib to" un "iestāde tā rezultātā dara to".

Gravatar Skepse

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 21:10

Taisnīgas dusmas :) pats neesmu šajos jaunievedumos lauzījies, tāpēc nevērtēšu bargi, bet esmu tiesājies un mantojuma lietas Anglijā kārtojis, tāpēc palieku pie pārliecības, ka ZGR pašos pamatos nav būvēta pilsonim ikdienišķajam (tikai fakta konstatācija!); mēs katrs esam ar savu ievirzi, interešu loku un, protams, izglītību un pieredzi; kādam izjaukt un spēt salikt divtaktu motoru ir kā trīs pirkstus (..); kādam uzcept omleti ir problēma; uzbūvēt saimniecības ēku un piereģistrēt ir šķietami nesaražģīti; taču arī Zolitūdes maksima nāca ka procesu vienkāršošanas, diemžēl, likumsakarīgs rezultāts; patiesība ir kaut kur pa vidu… Civillikumā ir daudz atbildibas robežšķirtņu, kuras nezinātājam var būt liktenīgas. Ja visu tiesību sistēmu pārvēršam par pašapkalpošanās kasi mazumtirdzniecībā, tad laikam būsim otrā grāvī. Tehniski mēs paši varam izdrukāt pasi vai uzražot ID karti… valsts tomēr kaut kā ne līdz galam to akceptē :) Kam pilnībā piekrītu - ļoti daudz var pietiekami prātīgi izdomāt, pieslēgt UX, ielikt instrukcijas soli pa solim… lai pilsonis savus jautājumus var atrisināt un netraucēt “dārga” eksperta (=notāra) pakalpojumu. Tā būtu labi.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 21:44

Es īsti nebiju domājis visu ZG funkcionalitāti trivializēt. Bet ir tādas lietas, kuras cilvēki dara bieži (te es nedomāju vienu, kas to dara bieži). Tās nu varēja gan savest kārtībā.

Gravatar RR

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 18:28

Tad jau tāpat varētu pateikt par Uzņēmu reģistru, ka uzņēmumi jāreģistrē komerclikuma speciālistiem. Taču tur ir sataisīts visnotaļ saprotami viss, un katrs pats var savu uzņēmumu piereģistrēt.

Gravatar Skepse

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 21:15

UR apkalpo tikai komercdarbības normatīvo bāzi (bizness pašos pamatos). Tiesību sistēma ir plašāka. ZGR ir daļa no tās.

Gravatar cx

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 23:51

Tātad no manas nodokļu naudas būvēta IT sistēma nav lietojama man, tādēļ man par savu naudu(no kuras nomaksāti nodokļi) ir jāalgo notārs, kurš šo visu izdarīs par samaksu...no kuras vēlāk arī viņš nomaksās nodokļus. Fantastiska alternatīva!!!

Gravatar aa

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 21:15

Tā lapa tiešām ir murgs. Pats arī ilgi čakarējos un lasīju viņu pamācības desmit reiz kamēr aizpildīju. Tur tai lapā ir paslēpta poga PDF uzģenerēšanai. Saucas viņa ģeniāli "Izveidot Formu". Nospiežot to automātiski uzģenerējas PDF kuru vajag tad elektroniski parakstīt. Un nodevu var maksāt arī pēc e-lūguma iesniegšanas. Es iesniedzu e-lūgumu un pēc tam man uz epastu atsūtīja rēķinu cik un uz kuru kontu jāmaksā.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 21:44

Tā. Tagad es sāku domāt, ka esmu pārmudrījis, nepamanot tādu pogu :D

Gravatar aa

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 09:26

Instrukcijā 8lpp ja labi ieskatās tā poga ir aprakstīta :) ielikšu linku varbūt kādam nākotnē noder :) https://www.zemesgramata.lv/opendata/e_lug_instruk.pdf

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 09:36

Skaisti. Izrādās, ka pamācībā cita starpā ir rakstīts "Svarīgi! Tiešsaistes forma, kuru pildāt, pati par sevi nav nostiprinājuma lūgums! Skatiet 11. solī, kā izveidot nostiprinājuma lūgumu.". FML

Gravatar Gremlins

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 23:34

Es nekad neesmu lasījis nevienu BISa, VZD un ZG instrukciju. Paļaujos uz iestāžu darbinieku atsaucību un patreiz tas vienmēr ir nostrādājis. Labi BISā ir jāzin divas formas kā sauc un ko zem katras lādēt, lai gan arī esmu Invertizāciju salādējis tur kur topeni un neviens nebļāva

Gravatar Mārtiņš

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 22:02

Es šitam murgam pagājušajā gadā gāju cauri. Man paveicās, ka Zemesgrāmatas galā pie telefona bija ļoti atsaucīga darbiniece un mēs ~1h laikā divatā tikām galā. Pilnīgi nepiekrītu Skepsem. Mēs taču itkā ejam uz e-pārvaldi. Tātad jebkurš epakalpojums jāpadara lietotājam draudzīgs. Pirms šī murgainā pasākuma es tā sapriecājos, ka arī Zemesgrāmatā varēs visu izdarīt attālināti bet radās sajūta, ka ir izdarīts viss, lai neviens šo pakalpojumu nelietotu.

Gravatar Skepse

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 22:45

Nu nebūs apendiksa operācija e-pakalpojums tuvākajā nākotnē… ;) moderni ir to gribēt… bet visam ir zināmas robežas. Robežas, dabiski, paplašinās katru dienu… taču medaļai ir arī otra puse. Vai nav nekas dzirdēts par krāpniecību ZGR darījumos…? Tam ir industriāli mērogi, viss ir “formāli korekti”… skaidrs, ka ikdienā cieš 100 likumpaklausīgie, lai nepieļautu vienam ļaundarim pastrādāt nelietību. Bet cik nedzērājus policija aptur nepamatoti, lai noķertu vienu dzērājšoferi…? Ideālistiem viss ir kā Starlink… bez neveiksmīgajiem raķešu startiem un zaudējumiem, kas šo rezultātu atnes. Tas paliek aizkulisēs. Bet, pasarg dies’, neaizstāvu konkrēto izstrādājumu. Varu iztēloties, ka tas tapa Covid-19 ēnā… fiksi, izdarām kaut ko, lai process neapstātos… noteikti samērā vecišķi… ne tuvu CSDD, kas nosaka labu cenu maksātspējīgam klientu segmentam un izstrādā pieklājīgi labus pakalpojumus. Paprasi tādu pašu pakalpojuma līmeni, piem., onkoloģijas pacientam… noteikti nav vienīgais piemērs… varam pastrīdēties.

Gravatar Skepse

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 22:49

Aizmirsu piebilst, ka situāciju glābj atsaucīgi cilvēki, kas šajās iestādēs strādā, visbiežāk par nepieklājīgi niecīgu atlīdzību, uzņemot uz sevi visas negācijas. Pamatotas negācijas par pakalpojumu, bet - pretim ir dzīvs cilvēks.

Gravatar Nav

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 23:44

Tu saki ka tāpēc ka eksistē krāpnieki tāpēc lapai jābūt lietotāja nedraudzīgai un grūti lietojamai? Tāds ir tavs arguments? Tad jau vispār internets jāslēdz ciet - krāpnieki taču var iedomāties lietot epastus, vai twiteri, vai tiktokus. Pilnīgas šausmas.

Neviens te taču nesaka ka lapai nav jābut drošai vai arī jāņem nost autentifikācija. Viss ko cilvēki grib ir lai lapa ir lietojama nevis nesaprotama.

Gravatar Kaspars Autors

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 00:25

Es gan varbūt aicinātu izvairīties no salīdzinājumiem ar zobārstiem un ķirurgiem. Tas itnemaz nav tas pats.

Gravatar Tjigra

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 13:39

Es teiktu, ka šis process vairāk līdzinās pierakstam pie zobārsta, nevis zobu labošanai. Neviens neprasa iespēju pašrocīgi kaut ko rakstīt Zemesgrāmatā, tikai iesniegt to, kas jāiesniedz, lai profesionāļi ieraksta, kas jāieraksta. Salīdzinājumam sanāk, ka, lai pierakstītos pie zobārsta, ir nepieciešams piesaistīt aģentu, jo pats vari pierakstīties kaut kā ne tā :D

Gravatar Reinis

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 13:32

Tieši otrādi. Krāpnieki kā reizi ir profesionāļi, kuri šo sistēmu būs apguvuši vēl labāk par pašiem ZG darbiniekiem, un laipni "palīdzēs" labticīgiem un no tā visa neko nesaprotošiem pilsoņiem. Jo nesaprotamākas un sarežgītākas procedūras, jo lielākas iespējas uz tām parazitēt visādiem starpniekiem un konsultantiem, no kuriem daļai būs krāpnieciski motīvi.

Gravatar John

2022. gada 14. jūnijā, plkst. 23:28

Tik pat skarbi tas noteikti izskatās arī aizmugures daļā. Iespējams kāds ar Copy+Paste (varbūt arī pārraksta ar roku) to visu vēl pārceļ uz citu sistēmu.

Gravatar Jūzer interfeiss

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 05:50

Uff, tavi novērojumi ir mats matā tādi paši kā mani pirms 2g. Es vēl paspēju sacepties par kadastru, kur pētot kaimiņu īpašumus paspēju 3x samaksāt par vienu un to pašu pakalpojumu (iegūt detalulizētu info). Jo redz, pats vainīgs, ka neizveidoji uz savas ierīces PDFu. Dienas laikā daudz kas var mainīties.. iedod tik vēl naudiņu

Gravatar Girts

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 15:25

Piekrītu! Šausmīga sistēma. Pavadīju neskaitāmas stundas mēģinot zemesgrāmatā noreģistrēt vienkāršu dāvinājumu (starp citu - sastādītu pie notāra). Notārs līdz galam visu napabeidza, jo bija nepieciešama "meža inventarizācija" par ko arī varētu sacerēt atsevišķu stāstu. Nesakiet, kā ta arī nav operācija, kas veicama "vienkāršiem cilvēkiem". Tik daudz bezjēdzīgu instrukciju un samudžinātas terminoloģijas nekad nebiju redzējis.

Gravatar Gremlins

2022. gada 15. jūnijā, plkst. 22:30

Beidz pīksēt :)) Gribi pa lēto - 7.20, nepīksti. VZD e-formas arī nav user draudzīgas. Tieši pāris dienas atpakaļ izgāju šim čakaram cauri. Jāsaka, ka nodot māju bija vieglāk. Es tam visam piegāju ļoti vienkārši - ar kāju 'iemaukt' lai ir sistēmā. Pārējo ZG darbnieki izdarīs un tā arī bija. Cepuri viņiem nost, atsūtīja man maksājuma uzdevumu un nodeva instrukcijas.

Nu otra alternatīva ir iet pie Notāra ( gaidīt 2-3nedēļas ) un šķirties no aptuveni 100 Euro.

Gravatar me

2022. gada 21. jūnijā, plkst. 18:21

Labi, ka Jums nebija zemesgrāmatā jāsniedz elektroniski parakstīts dokuments, kas ir lielāks par 100MB. E-pastam par lielu, notāru sistēmai - par lielu, e-adresei - par lielu, zemesgramata.lv - par lielu, flešs un failu apmaiņas linki neder, jo tādus viņiem neļauj vērt vaļā.

Gravatar miguzha

2022. gada 9. jūlijā, plkst. 13:57

Šis bija asprātīgākais un izklaidējošākais raksts, ko pēdējā laikā sanācis lasīt. Paldies! Un, lai gan rakstā uzskaitīti visi iemesli, kādēļ no e-zemesgrāmatas turēties pa gabalu, dīvainā kārtā tas rada arī tādu kā atjautības uzdevuma sajūtu, "iekārienu" paprovēt (vizīte pie notāra un attiecīgi zemesgrāmatas padarīšana ‒ nākamnedēļ).

Un nedaudz ne par tēmu ‒ ļoti uzrunāja vārds "klupnīte" ("klupne"). Noprotu, ka tas aizstāj anglisko "error" vai "bug". Pievienošu savam leksikonam.

Gravatar Puuks

2022. gada 20. septembrī, plkst. 17:15

Paldies! Kad raksts parādījās, ieliku to bookmarkos, jo zināju, ka noderēs. Vakar noderēja, lai uzzinātu, kur to formu atrast un pāris detaļas par tās aizpildīšanu. Līdzīgi kā jau citur komentāros tika minēts, man paveicās pamanīt instrukcijā hintu par "Izveidot formu" podziņu :). Kā arī nodevu apjomu nemēģināju uzminēt un rēķinu saņēmu e-pastā pēc iesniegšanas.

Šķiet, ka man visvairāk smadzenes lauž tas, ka šī forma ir samērā rekursīvi izveidota - aizpildi formu, pievieno apliecinājuma failu tajā pašā formā, izveido failu no aizpildītās formas, paraksti failu, pievieno parakstīto failu tai pašai formai.

Jebkurā gadījumā bookmarks ļoti labi noderēja!

Gravatar Antuanete

2022. gada 28. septembrī, plkst. 12:00

Visi dievi man stāvēja klāt jo atradu šo rakstu :) paldies autoram! p.s. es biju iedomājusies ka būvvalde nodod ziņu zemesgrāmatai un bez manis mierīgi tiek ar šo jautājumu galā...kāds naivums...

Gravatar Juris Kalniņš

2023. gada 7. februārī, plkst. 18:07

Izlasīiu šo ierakstu un pilnā rīklē smējos! Tiešām, autoram ir laba humora izjūta un spēja aprakstīt lietas, tādas, kādas tās ir, un kādas tās arī uztver normāls, ne IT, cilvēks. Es pats, arī būdams IT cilvēks, šim visam, samērā veiksmīgi, izgāju cauri 2022g. jūnijā. Tās formas pildīšanas process tiešām ir samērā interesanti izveidots, formai ir jāpievieno fails, kuru izveido no šajā pašā formā savadītajiem datiem un kuru paraksta elektroniski, nu it kā viss samērā loģiski būtu saprotams, ja to arī saprotami izveidotu un aprakstītu, kā to darīt soli pa solim! Jau toreiz, pie sevis nokopēju šos interesantos tekstus: Svarīgi!!! Aizpildīta tiešsaistes forma pati par sevi nav nostiprinājuma lūgums!

Pēc tiešsaistes formas aizpildīšanas spiediet pogu "Izveidot formu", lai izveidotu nostiprinājuma lūgumu ar formā savadītajiem datiem. Piekrītu, ka faktiski visos valsts portālos, ko mēģina apvienot caur Latvija.lv ir vienas un tās pašas problēmas ar informācijas pasniegšanu un organizēšanu un terminu pielietošanu un izskatās, ka tā tas būs vēl ilgi!

Gravatar Vineta

19. martā, plkst. 14:19

Milzīgs paldies par šo rakstu! Arī 2024. gada sākumā nekas uz labo pusi šajā procesā nav mainījies. Paldies par norādījumiem un skaidrojumiem, jo saviem spēkiem mēs nekādi nebūtu varējuši "atkost" visas sistēmas fineses un saprast šo eleganto procesu par informācijas ievadīšanu, formas izveidošanu, lejupielādi, elektronisku parakstīšanu un tad atkal pievienošanu pieteikumam. Es jau paspēju apjukt sadaļā, kur jāizvēlas pareizā tiesa un zemesgrāmatas nodaļa... Bet tomēr viss izdevās, tā kā tiešām - paldies!