✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Nekustamā īpašuma tirdzniecības nianses

2023. gada 27. oktobrī, 5 komentāri

Tviterī jau izreklamējos, tad nu lai iet arī blogā.

Kaut kad pagājušā gada sākumā izdzēsu visu savu iekrāto nekustamo īpašumu sludinājumu datubāzi. Ar nolūku. Krājās, krājās, īsti pielietojuma nebija. Mēģināju cīnīties ar savu krājēja sindromu. Tur bija cieši daudz gadu iekrājies. Ātri to lietu nodarīju un pat neiedomājos nedz noarhivēt citviet, nedz piedāvāt kādam citam savākt pirms likvidācijas.

Pēc dažiem mēnešiem tika atvērti nekustamā īpašuma tirgus dati (NĪTIS), kuri saturēja visus valstij noziņotos darījumus. Ieskaitot adreses un summas. Veikli uztaisīju nelielu saskarnīti datu izpētei, parotaļājos un aizmirsu. Labi, ka neizdzēsu šo, jo cilvēki turpināja lietot un tādējādi būt informēti par cenām, tendencēm un citiem niekiem.

Blakuspiezīme. Kadastrs apzīmējumi un kadastra struktūra un relācijas ir pavisam interesanta pasaule.

Te nu es sāku ilgoties pēc izdzēstajiem sludinājumiem. Jo, raugi, komplektā ar NĪTIS, tie būtu nedaudz pavisam ļoti empīriski dati. No kuriem beidzot varētu informēti diskutēt par vairākiem jautājumiem, kuri nereti tiek apspriesti emocionālā gaisotnē un argumenti ir balstīti nelikvīdā pieredzē (kur n≤5).

Pirmais — vai tiešām tie cilvēki, kas tirgo īpašumus par kosmiskām naudām, par tādām tos arī pārdod?

Otrais — vai tiešām tik daudz cilvēki ir gatavi operēt ar tādām summām skaidrā naudā?

Veikli pacēlu atpakaļ savu sludinājumu arhivētāju un uzliku atgādinājumu uzmest aci visai tai ballītei pēc gada. Pagāja gads, atcerējos.

Pagāja vēl četri mēneši un vienu rītu, pamodies tā pirms pirmajiem gaiļiem (lasīt — darba), piesēdos un pievilku sludinājumus pie darījumiem. Un, lai nebūtu garlaicīgi vienam, iedevu visiem — estate.didnt.work.

Atzīšos, smaidīju un biju lepns par rezultātu. Jo kaut kā smuki un viegli salikās puzles klucīši. Līdz tam gan ilgi vairījos to darīt, jo paredzēju miljons dažādu problēmu un izaicinājumu. Tādu nebija.

Kaut kā tā...
Kaut kā tā...

Zini, uz abiem jautājumiem atbilde ir 'jā'. Gandrīz.

Vai cilvēki saņem tik, cik prasa? Ja darījums notiek, tad vairumā gadījumu — jā. To, cik sludinājumu pārvēršas darījumos, vēl neesmu izpētījis.

Atbilde uz otro jautājumu, kurš met nedaudz ēnas, arī ir jā. Milzīgā daudzumā darījumu, kad runa ir par summām līdz 30-40 tūkstošiem, ir acīmredzamas skaidras naudas darījuma pazīmes — sludinājums ir bijis par 30k, darījums ir noticis par 9k.

Es gan vēlētos vērst uzmanību, ka dažkārt sludinājumā prasītā cena ir pārlieku augsta un šķietamā skaidrās naudas daļa neeksistē, jo apkārtnē darījumi notiek par nedaudz zemāku cenu.

Tad man norādīja, ka VZD piedāvā ļoti glīti simbolizētu kadastra slāni, kuru steidzu ieviest kā papildu opciju.

Paralēli tam man ir vēl kaudze dažādu ideju kā šos datus var apvienot ar citiem datiem, pagriezt dažādā interesantā virzienā un ne tikai gūt atbildes uz citiem jautājumiem, bet varbūt pat izveidot produktu, kuru varētu tirgot.

Tanī pat laikā es esmu no tiem, kas nepiečakarēs tos, kas ir sākuši lietot bezmaksas versiju. Zinu – visi viņi tā saka. Tu redzēsi.

Vispār šis raksts bija domāts kā tāds eposs. Grandioza vēriena risinājuma izstrāde, iepriekš nepieredzētu klapatu pārvarēšana, urbšana un rakšana līdz agrai rīta stundai. Beigu galā, ja neskaita dažas lietas, kuras noliku plauktiņā kā 'kaut kad izdarīt', tas neprasīja vairāk par 20 stundām tīrā darba. Ja neskaita domāšanu. Tīri vai apvainoties varētu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Aivars

2023. gada 28. oktobrī, plkst. 06:48

20 stundu darba un 20 gadu + pieredzes darīšanā

Gravatar jimbo

2023. gada 31. oktobrī, plkst. 01:10

ee šis nav slikts. Diezgan aktuāli dati!!! Cenubanka.lv droši vien nebūs pārāk priecīgi :D

šis būs noderīgs rīks.

Gravatar Jānis

2023. gada 12. novembrī, plkst. 13:29

Paldies, ļoti noderīgi.

Papildu funkcionalitātes ideja: iespēja norādīt laika posmu (vairākus gadus), par ko datus attēlot. Pašlaik, šķiet, ir iespēja skatīties vai nu par visu laiku, vai vienu konkrētu gadu.

Gravatar capsx

2023. gada 27. novembrī, plkst. 08:17

Šis gan ir ritīg' interesanti :)

Gravatar Kris

2023. gada 1. decembrī, plkst. 04:27

Saits spridzina. 10/10. Es pabrovzeeju kaadu stundu, tagad juutos kaa nekustamaa iipashuma eksperts. Maakleri var iet atpuusties.