✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Smieklīgā politika

2003. gada 8. maijā, 99 komentāri

Šis ieraksts 20 gadu laikā ir kļuvis par laika upuri sekojošo iemeslu dēļ:

  • Viena vai vairākas saites vairs neeksistē vai nedarbojas kā nākas un kopiju atrast nav izdevies. Pie tām ir 💀 (galvaskauss)

Šis blogs ir sens, un nekas nav mūžīgs. Saites mēdz pazust, mani uzskati mēdz mainīties, flešs mēdz nomirt. Cenšos atzīmēt un pielabot, bet ierakstu ir tik daudz...

Vakar vakarā ar gauži lielu interesi noskatījos tiešām smieklīgo raidījumu Kas notiek Latvijā?💀. Tēma bija par 2004. gada izglītības reformu, kuras rezultātā Latvijas izglītības sistēma plānveidā pāries uz apmācībām vienā valodā — latviešu.

Jāņa Dombura raidījums protams ir interesants. Lai arī, var redzēt, ka tā pamatdoma ir izcelt to, ka paši politiķi nezin, kas notiek un nespēj kontrolēt šīs valsts procesus. Vairāk tāda kā ņirgāšanās, bet bez dzeltenības piegaršas.

Faktiski, dalībnieki dalījās trīs grupās. Tie, kas bija pret šo reformu jebkādā tās izpausmē. Tie, kas bija par pilnu pāreju uz apmācību latviešu valodā. Un visbeidzot tie, kas bija nolēmuši apciparot krieviski izglītojošos un likt tiem mācīties procentuāli — 60% latviski un 40% krieviski.

Es tomēr vairāk pieslienos tiem, kas uzskata, ka nevajag šo izglītības reformu. Pietiks ar to, ka valsts eksāmenu atstāj latviešu valodā (tikai), bet sniedz iespēju to lokalizēt (tulkot krievu, angļu un citās valodās), par ko jārūpējas pašām skolām vai tās vadošajām iestādēm.

Kāpēc? Tāpēc ka šī jau ir primitīva diskriminācija. Ierobežot viņu tiesības iegūt izglītību tajā valodā, kādā viņi runā ģimenē un ar draugiem. Viņu dzimtajā valodā. Man liekas, ka tā nu tiešām ir viena no lietām, kuru aiztikt nevajadzētu.

Galu galā, cilvēkam ir tiesības izvēlēties, vai integrēties tās valsts sabiedrībā, kurā viņš dzīvo, vai nē. Un nevajag viņam spiest to darīt. Ar laiku (un tas nebūs šogad, nākamgad) tāpat lielākā daļa krievvalodīgo (tāpat kā pārējo cittautiešu) jau no pirmās klases sāks mācīties latviešu skolās ar latviešu valodu kā vienīgo.

Likt cilvēkiem, kuri būs nomācījušies 11 gadus krievu valodā pāriet pēdējā gadā, kad jāgatavojas eksāmeniem, uz latviešu apmācību? Smieklīgi.

60%/40%? Nu atvainojiet, piedodiet. Tā jau ir klaja ņirgāšanās. Dzīve nav procenti un cipariņi.

P.S. Visi seši lācīši no pieciem iespējamajiem tam krievu tautības puisim, kuru Dombura komanda bija kaut kur izrakusi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 11:25

Laa, pilniigs offtopics. Par RSS. Ja jau Tu tā cītīgi lieto to "CUT ::", tad varbūt bija jēga RSS fīdā tajā vietā arī griezt nost tekstu? Galu galā, description lauks ir domāts descriptionam, nevis pilnam tekstam ;)

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 11:28

misame, doma kā māja ;) šča sģelajem.

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 11:52

Lupus: uzmanīgāka ar pierādījumos lietotajiem izteicieniem, lūdzu. :) Piemēram, es uzskatu, ka pierādījums ir izgāzies, ja tajā tiek pielietoti termini kā "visur pasaulē" vai "visi tā dara" - ne tu esi visur bijis, ne tu esi visu redzējis. :)

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 12:03

Lupus, tu tiešām zini, ka tā ir visur? Es pieļauju, ka Latvija ir diezgan unikālā situācijā (vismaz pagaidām citu analogu pietiekami civilizētu valsti iedomāties nespēju). Tāpēc nevar bāzēt mūsu rīcību uz pasaules pieredzes. Galu galā, tava noraidošā attieksme liecina tikai par personisku nepatiku pret to, ka valsts kaut ko dara citu tautību cilvēku labā.

Mums ir situācija, kura ir jārisina normāli, nevis liekot citiem ciest un viešot neapmierinātību viņu vidū.

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 12:22

Es tev nepiekrītu jau pašos pamatos. Līdz ar ko, diskusiju neuzskatu par iespējamu turpināt :)

Tagad tava attieksme ir līdzvērtīga ar nacistiskās vācijas sociāli aktīvo iedzīvotāju uzskatiem.

Gravatar MZM

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:12

Choreiz es teu nepiekriitu, LAA. LV netiek aizliegta izgliitiiba JEBKAADAA valodaa, kaadu vien cilveex veelas, tachu ne par MANU (nodolkjmaxaataaju) naudu. Pilniigi pietiek, ja ir pa 1 valsts apmaxaatai ebreju, polju, leishu utt. skolai un uiss. Ja nepatiik maaciites latviski, jebkuraa laikaa var dibinaat savu skolu. PS. LAA - 11. klasee ne1 neliks mainiit situaaciju. Izmanijas skars 10 klasi. (Es arii sho skatiijos un uzmaniigi klausiijos).

Gravatar MZM

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:12

Choreiz es teu nepiekriitu, LAA. LV netiek aizliegta izgliitiiba JEBKAADAA valodaa, kaadu vien cilveex veelas, tachu ne par MANU (nodolkjmaxaataaju) naudu. Pilniigi pietiek, ja ir pa 1 valsts apmaxaatai ebreju, polju, leishu utt. skolai un uiss. Ja nepatiik maaciites latviski, jebkuraa laikaa var dibinaat savu skolu. PS. LAA - 11. klasee ne1 neliks mainiit situaaciju. Izmanijas skars 10 klasi. (Es arii sho skatiijos un uzmaniigi klausiijos).

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:14

MZM, tu viens pats maksaa nodokljus???? Taa mazaaa krievinja vecaaki obligaati kraapj valsti un nodokljus nemaksaa??? Tach vaig nedaudz padomaat, ko runaa!

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:29

kāpēc nodokļu maksāšanu saistīt ar integrāciju? nodokļus var maksāt arī vjetnamiešu pinēja, kas atbraukusi šeit strādāt. pie tēmas - domāju, cittautieši integrētos daudz veiksmīgāk, ja viņiem palīdzētu to darīt. ja nevis uzreiz pēc pirmā teikuma pārietu uz svešvalodu, bet ļautu tam cilvēciņam runāt latviski (nelabojot viņa kļūdas visu laiku, jo tā var tikai kompleksus iedzīt), tad arī tas viss varētu beidzot notikt normāli.

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:39

Lupus: aizej varbūt kādreiz uz kādu universitāti un paskaties. :) Apmēram 50% no mana kursa jauniešiem, piemēram, ir pēc dabas krievvalodīgi. Visi viņi ļoti veiksmīgi kaut kā ir tikuši līdz maģistratūrai un grib paši runāt latviski.

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:42

Nu labi, ar es piemetīšu pagalīti... Manuprāt, visa šī brēka tagad jau ir pilnīgā sviestā, precīzāk - tā smuki tiek izmantota noteiktiem politiskajiem mērķiem un ambīcijām, kurām jau parasti ir maz sakara ar kāda rūpēm par reālām lietām un cilvēkiem. Un nav svarīgi par kuru pusi runā - gan protestētāju, gan apspiedēju priekšgalā kaut kā vairāk rēgojas labi zināmas sejas...

Situācija ir pavisam muļķīga, jo tas, ka šis process ir un būs, bija zināms jau stipri pasen (šķiet 98. gadā) - tad, kad šo lēmumu pieņēma, protesti bija vairāk virtuves disedentu līmenī. Tagad pēkšņi sākas ažiotāža, it kā tas tikai tagad būtu kļuvis zināms. Un protams visi pārspīlējumi, emocijas utt.

Par lietu. Principā es vairāk piekrītu tam 60/40 principam. Jo tas būtu kompromisa variants. Problēma jau nav tik daudz nacionālismā vai rusobofismā, bet tā ir tīti pragmatiska un praktiska no valsts attīstības viedokļa. Proti, visu laiku un arī pašlaik Latvijas valsts izglītības sitēma ražo tādus subjektus, kuri prakstiki nav spējīgi pilnvērtīgi iekļauties esošajā valsts sistēma valodas dēļ. Ir tikai dažas krievu skolas, kuras iemāca labi gan runāt, gan rakstīt latviski. Bet pārējās visu šo laiku praktiski ir spļāvušas virsū... Man ir vairāki talantīgi kolēģi, krievu puikas, bet nu ir kā ir ar to valodu un tas arī viņiem pašiem traucē strādāt (to viņi paši saka). Praktiski tā situācija ir tāda - vai nu ar piespiešanu pielauž krievu jaunatni to valodu daudz maz iemācīties, vai arī ar laiku sāk pāreju uz divām valsts valodām, jo pretējā gadījumā valstī tā arī paliks divas, maz saistītas kopienas... kas, savukārt, nav labi kopējai valsts attīstībai. Bez tam pie divām valsts valodām zaudētāji būs latvieši, jo bērniem krievu valodu jau kur tas laiks kā skolās praktiski nemāca - nereti ir nācies brīnīties par I kursa studentiem, kuri par trīs sakarīgus teikumus nevar pateikt. Kas principā arī nav labi.

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 13:49

misame: nu tas arī ir stipri liels pārspīlējums. vai arī sagadīšanās. protams, ir atsevišķi spēcīgi indivīdi, kuri paši ir sapratuši, ka valoda viņiem ir vajadzīga un bijuši spējīgi sevi piespiest to iemācīties. Dažus tādus zinu. Pat vienu meiteni, kura varētu mums šeit gramatiskās un stila kļūdas izlabot. + vēl jau iepriekš minēju, dažas krievu skolas ir visai uzspiedušas uz valodas mācīšanos. Manā kursā bija vairāki krievu jaunieši, bet tie visi bija no dažām skolam. Krievu TOP skolām. Bet pārējie? Tie pie esošās vienas valsts valodas uzstādījuma principā paliek ārpus borta. Tad ir jautājums - ko katrs no jums teiks, ka tā lieta pragmatisku apsvērumu dēļ arī nonāks līdz krievu valodas, kā otras valsts valodas atzīšanai? Man tas īsti nepatiktu.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:02

Man allazh licies, ka nacionaalisms beidzaas ar Vaacijas zaudeejumu otrajaa pasaules karaa...Atliek tikai nozheelot ka komunistu cuukas nav centushies noshaut visus fashistus un nacionalistus. Vot kretiini, pietaupiija darbinju mums

Gravatar Kaitnieks

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:08

Interesanti, kaapeec vinji uz diskusiju uzaicinaaja tikai krievu jaunieshus, kas iideeja, ka universitaatee iestaaties var bez probleemaam, kaapeec nepanjeema kaadu latvieshu studentu, kas vareetu pastaastiit par sho jaunieshu zinaashanaam, kas ir tik lieliskas, ka pie taafeles vinji ir speejiigi tikai stostiities un acis blisinaat. Briinos, vai vinjiem vispaar ir jeega uz lekcijaam naakt, vai vinji maz ko no staastiitaa saprot? Varbuut gluzhi nevajag piespiest visus paariet pilniibaa uz tikai un vieniigi latvieshu valodu, bet nu viens ir skaidrs - latvieshu valodas zinaashanas krievu jaunieshiem ir daudz par vaajaam (es jau neesmu labaaks - es krieviski knapi saprotu, bet ffs es nedziivoju Krievijaa)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:08

ja tu domaa mani, kljuudies, maacos p(a)rastaa riigas centra videnee. man vienkaarshi riebjas, ja cilveeku peec kaukaa veertee: tautiiba, naudas daudzums, vecaaku darba vieta, sekmes... Tas viss rada attieksmi pret paareejiem kaa pret idiotiem, jo neviens nevar atbilst 100% visiem sabiedriibas uzspiestiem kriteetijiem. un tautiiba ir viens no tiem. p.s. incanti vai tu to pashu teiksi kad kaadu gadinju padziivosi .lv ieksh ES? :)

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:09

ja cilveeks dziivo shajaa valstii tad vinjam ir jaapienjem shiis valsts sabiedriiba un noteikumi, vinjam IR jaaintegreejaas! bet krievinjiem ir pofig, integreeties vinji negrib, a kad kaads vinju tiesiibas aiztiek, saak kliegt un raudaat - kaa tad taa? Tiesiibas izveeleeties? Ja nedaintegreetajiem nepatiik valsts uzstaadiitie noteikumi, vinjiem IR TIESIIBAS tiities nafig uz valsti, kura respektee vinju veelmes. Un shiis veelmes ir suutiit visus ellee rataa. viena cita valsts nepaklautos shaadam spiedienam. ir vairaak jaaorienteejaas uz EU politiku, jo ja mees nenjemsim EU, mums buus jaanjem krievijas uzspiestaa politika. tas ir tas, ko juus gribat?

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:12

Pirmais no iebildumiem, ka mēs maksājam par krievu tautības izglītošanu ir absurds. Mēs maksājam par savu izglītošanu, viņi par savu. Ņemot vērā viņu diezgan lielo procentu mūsu sabiedrībā tas ir vērā ņemams moments.

Protams, ir daļa, kura nevēlas un neapzinās, ka ir jāintegrējas. Tieši tāpat, kā ir liela daļa no latviešiem, kuri nedz iet vidusskolā, par augstskolu nemaz nerunājot.

Lupus, tu kļūdies arī par to, ka krieviski runājošie nesaprot latviski. Lielākā daļa tiešām saprot plūstošu, pat ar žargonismiem izgreznotu latviešu valodu. Un tā ir lielākā daļa.

Par kādu kopējo valsts attīstību iet runa? Paskatieties uz attieksmi pret tiem pašiem skolas vecuma bērniem, daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem, bezdarbniekiem. Tur pat nav svarīgi, kādas tautības tu esi.

Faktiski, pat piespiežot mācīties latviski, nekas netiks panākts. Ja nu vienīgi, kā jau teicu, papildus neapmierinātība un klaji protesti. Mums ir tas ir vajadzīgs?

Ticiet man, vairāk sabremzēs integrāciju tieši šī uzspiestā latviešu valodas apguve. Palielināsies nesekmīgo skaits, tie, kas vēlēsies, netiks universitātē tikai savu slikto latviešu valodas zinību dēļ. Ja arī tiks, tad turpinās mocīties. Stimuls mācīties atkrīt lielum lielajam vairumam.

Valodas apguvē palīdz nevis šādi mēri, bet gan prese latviešu valodā, raidījumi pa TV, radio, galu galā vajag attīstīt to, nevis šādā veidā audzināt nabaga mazspējīgos un mazvērtības kompleksiem nomāktos.

Ir fakts, ka pēdējo gadu laikā tiešām strauji aug to krieviski runājošo bērnu skaits, kuri pāriet uz 100% apmācībām latviešu valodā. Šai tendencei saglabājoties, beigu beigās mēs nonāksim pie labāka rezultāta, pie kam -- tas būs sasniegts automātiski.

Visi te saka -- nepatīk, tinies, nepatīk, mirsti. Bet kurš ir spējīgs padomāt mazliet uz priekšu? Protesti nebeigsies līdz ar šī likuma stāšanos spēkā. Un uz ielām parādīsies vairāk diedelnieku, kas sitīs pa seju tikai tāpēc, ka tu esi latvietis un tevis dēļ (viņi nešķiros) viņš nav pabeidzis skolu un nav spējis saprast, kāpēc tā...

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:15

laacz, nekurini rasu naidu, nekas labs nevar sanaakt :) latvieshiem ir fenomenaala attieksme: iedomiigi uzsver ka LV jaasaglabaa sava nacionaalaa identitaate un te dazhi "gudriishi" runaa par ES kaa par identitaates zaudeeshanu, bet tajaa pat laikaa pieljauj maaciibas krievu valodaa. kur logjika?

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:15

Lupus, ar ko mēs esam labāki par PSRS, ja uzspiežam citiem savu valodu?

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:15

someone: tev krievi pakaljaa kozh? Vai vienkaarshi esi prasts miikstais kas atradis greekaazi - krievus. tikpat labi tu vari likt nigeriem mainiit aadas kraasu. pohuj lai integreejas. kaa man besii aaraa shiis mietpilsonju idejas par to, ka visiem jaabuut vienaadiem.

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:17

someone, tas ir raksturīgi tikai dažiem

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:19

lupus: tas ko tu kliedz ir pasiivaa vaidi, kad vinju izvaro. Un krievija tev uzspiezh lietot krieevu valodu kaa otru valsts valodu?

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:19

2 laacz: piekriitu tev par to, ka iipashi nekas panaakts ar to netiks, tikai lielaaa neveeleeshanaas un protesti, TACHU: es piekriitu Lupus, ka vajag paraadiit attieksmi un mugurkaulu attieciibaa pret krievijas uzspiesto politiku. mees ejam uz ES, nevis sliidam atpakalj uz krievijas pusi. mums VAJAG demonstreet savu neatkariibu, nevis nosarkushiem piekaapties. principa jautaajums

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:20

Lupus, protams. Bet ne ar tik kardinālām un diktatoriskām metodēm.

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:21

someone, toč principa. Nevis saprātīgi pārdomāta nobrieduša cilvēka rīcība, bet mazgadīgai meitenītei raksturīga spītība un neiecietība. Lūk, uz ko jūs tagad visus aicinat :)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:22

lupus: nopeerc zemi kaukur latgalee un veido savu .lv fanaatu paradiizi. riigaa krievu ir vairaak nekaa puse. Taapat kaa garda esi noleemis vinjus suuutiit vagonos uz sibiiriju?

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:24

.lv veel joprojaam tas debiilais princips - pastalaas bet briivi. Domaasim nevis ka cilveekiem labaak, bet lai latvieshu buutu vairaak...paskaties kur tas bija novedis 90. gadu viduu...

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:25

LAA: Manuprāt, pārāk idealistisks Tev skats uz lietām. Tā gluži nav, ka lielākā daļa saprot. Vismaz mana personiskā pieredze to liek neapstiprināt. Prieks, ka Tava ļauj to apgalvot.

Šajā gadījumā, runājot par valsts kopējo attīstību, es biju domājis kā mainīt to situāciju, kurā mēs esam šobrīd un kura, manuprāt, nav tik traģiska kā to mēdz zīmēt nacionālisti, bet nav arī tik skaista kā Tu to iezīmēji. Lai arī neesmu stipri izteikts nacionālists, tomēr uzskatu, ka valsts valodai ir jābūt vienai - lativešu. Taču tā kā tas ir pašlaik, ka valsts valoda visai lielā sabiedrības daļā vairāk ir formalitāte nekā reāla parādība, nozīmē, ka ar laiku drīzāk būtu reāli pamatota nepieciešamība pāriet uz divu valodu sistēmu. Jo valsts nevarēs normāli attīstīties, ja tajā būs divas kopienas, ar nelielu savstarpējo saistību. Lativešu presi un TV skatās visai niecīgs krievu procents...

Piekrītu Tev, ka tiešā veidā piespiest nedrīkst. Tas dos tikai pretējo efektu, bet atstāt pašplūsmā arī nevar. Manuprāt, ja būtu realizēts tas plāns, kāds bija paredzēts pirms vairākiem gadiem - pakāpeniska pāreja, tad viss būtu daudz maz ok. Taču nenotika tik smuki, kā bija koncepcijās iecerēts - atstāja to procesa virzību pašu skolu pārraudzībā, bet tās, gana ļoģiski, ar retiem izņēmumiem, tā īpaši nesaspringa. No valsts puses arī netika nekas īpaši stimulēts vai pieskatīts, aiz ko varētu teikt, ka atstājot šo lietu pašplūsmā, būtiski uzlabojumi nav vērojami un iespējami. Tikai atsevišķu indivīdu un to grupu līmenī, kas atstāj mazu iespaidu uz kopējo situāciju. Kas galīgi nav labi. Procesam tomēr vajadzētu būt kā stabilai tendencei, nevis izņēmumiem.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:28

paskatieties cittautieshu ir nedaudz vairaak kaa puse. incanti, kaa dazhi ar likumu par izgliitiibu skolaas, liks vinjiem savaa starpaa runaat latviski. Es gribu teikt, ka ta vai taa ievieshot likumu, latv.val. buus tikai formalitaate

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:29

Lupus un redthendead. Puikas, nepiesārņojiet vidi. Jums acīmredzami nav nekādas vēlēšanās otru uzklausīt (kas gan vairāk pārmetums red-am), tādēļ jūsu diskusijai nav jēgas. Ir tak skaidrs - red-s grib uzlikt kluci Lupusam, kurš tomēr mēģina pierādīt, ka viņam tas nepienākas. Nu pietiks ar to. Un vēl - nevajag šo diskusiju novest līdz tautība-tāda-tautība-šāda. īstenībā problēmai ir maz sakara ar tautību, bet gan vairāk pat ar vispārējām cilvēku vājībām utt.

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:29

labi, es varu atziit - shaads priekshtats par krievu tautiibas jaunieshiem man ir radies tikai un vieniigi no taa, ko redzu uz ielas. "chevo blja? nahuj blje?". un paareejaa ljoti kulturaalaa uzvediiba un attieksme. un taadu ir maz? vai es vieniigais esmu, kas taadus ikdienaa redz uz ielaam? ja taa, tad nu man laikam nav paveicies un mani izdariitie secinaajumi ir paaraak subjektiivi

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:31

lupus: tikai nesaki ka taadas partijas kaa TB/LNNK tajaa laikaa sleedzot ruupniicas, necereeja ka liela dalja krievvalodiigo bezdarbnieku skries atpakalj uz krieviju. Ruugti maldijaas + .lv pakaasa visu savu ruupniecisko potenciaalu.

Gravatar misame

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:32

Lupus: nu un izmaksās viņiem biļeti līdz Maskavai un? Tas ir apmēram tāpat kā man izmaksāt biļeti. Aizbraukšu tur un nebūs man tur ko darīt. Jo es tur nedzīvoju. Un arī ne viņi. Un pat ne viņu vecāki. :)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:33

lupus: atbalstot sho likumu, tu esi padomaaajis par tiem cilveekiem, kas nav vainiigi, ka piedzimushi muusdienu pasaulee ar uzrakstu uz pieres - krievs. "lai nu kaarpaas ka katrs prot" visai ciniski. ne?

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:35

someone: tu redzi baljki sveshaa acii. aizmirsti kaut vai hokeja faniem, kas paalii demoleeja visu, ko nebija slinkums. arii tie pashi letinju lamaajas, un ne sliktaak

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:36

Lupus un someone: Velna milti. Ko var malt vienu un to pašu. Es esmu saticis visai līdzīgus bariņus arī starp latviešiem. Protams, nevar noliegt arī man ir iesēdušies zināmi stereotipi par krievu jaunatni, kultūru, piečurātiem liftiem utt. Bet tas nedrīkst būt par pamatu jebkādai diskusijai. Varbūt mēs vienkārši nepamanam to, ka latvietis piečurā liftu, bet uzreiz automātiski to norakstam uz savu kaimiņu krievu, kurš vienmēr manīts štīīmē? Kā pie velna var no šad tad redzēta veidot kaut kādus vispārinājumus attiecībā pret visu tautību? Tas ko, kāds jauns socioloģijas un kultūru interpretācijas novirziens - ko redzu, to maunu? Kam no tā labāk? Pašam, lai attaisnotu savu nevarību kādas lietas?

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:37

red*: tie cilveeki, protams, nav vainiigi. un vinjiem NAV jaajuutaas vainiigiem, vinjiem ir jaadziivo sheit, jamaacaas valsts valoda un jaabuut normaaliem pilntiesiigiem pilsonjiem, ar saviem pienaakumiem un tiesiibaam - taa tas notiek civilizeetaas valstiis

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:39

bljaaviens, red*: tu neesi informeets. Sweden:Karlstad (2002) - 4500 hokeja fanu, 0 arrestu, taa ir statistika. kur tu esi redzeejis ka hokeja fani kautko demoleetu? es toties esmu redzeejis asinjainus masveida purnus gan anglijaa gan krievijaa. tiesa, futbola deelj. pat uz ielam apgaaztas mashiinas maskavaa un izdemoleetus veikalus. LV nekas taads nav bijis, iznjemot protams kaadu C klases mersedesu, kursh dienas laika uz teerbatas ielas ar 170 uztaisa katastrofu. "nu ja jehal bistro, da, nehotel shtobi tak paluchilosj"

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:40

piekriitu xtra, diskusija bezjeedziiga :) beidzam to, viedokli ir paaraak atshkjiriigi. jaaiet aaraa svaigaa gaisaa

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:41

tas viss bija tikai ar vienu zemtekstu normaals=latvietis. Daudzaas civilizeetaas valstiis ir divvalodiiba. Turklaat londonaa dziivo indieshi, kas 3. paaudzee neprot runaat angliski. Berliinee esmu pac redzeejis, ka ir veseli kvartaali ar kurdiem, turkiem, kas ni bum-bum ne angliski, ne vaaciski

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:42

Vai drīkst painteresēties, kāpēc jūs visi tagad diskutējat ne par subjectu? Nu labi, laikam daži no jums nav spējīgi palikt subjekta ietvaros. Bēdīgi. Tas neliecina par labu :)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:43

someone: bezjeedziiga taapeec, ka visi nav nacionaalisti. Es runaaju par tiem alkaaniem, kas skataas hokji tepat vecriigas baaros.

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:43

red*: taisniiba, bet vinji neiet un necelj protestus, kaa arii vinju naacijas necelj protestus un neko neuzspiezh. un vai tad vaacija un londonaa maaciibas notiek turku, kurdu, indieshu valodaas?

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:45

to laacz: hei, tev normaala lapa. tikai dizains prasaas peec interesantaaka kautkaa :) tas taa, off-the-subject

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:45

someone: bet vinji nav 50% no visiem iedziivotaajiem...

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:48

ir jau dazhi kurus nevar paarliecinaat, ka arii paareejie ir cilveeki.ne mazaak stulbi. vismaz ceru, ka someone tikusi paardomu viela kaadam laicinjam

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:48

redthendead: Nav tas tik vienkārši. Ir daudzās valstīs divvalodība, bet reti kurā no tām ir tik vājas otras valsts valodas zināšanas, kā tas būtu, ja mums šeit krievu valoda arī būtu valsts valoda. Tā situācija tad viss drīzāk būtu tāda, kā jau tas bija padomju laikos - apt. 90% latviešu prot labā līmeni krievu valodu, bet tikai 20% krievu zin daudz maz latviešu valodu. Tas nav normāli, manuprāt. Tas, ka vienmēr būs noteiktas sociālās mikrovides, kurās nafig varēs iztikt bez citām valodām - jā, tā bija, ir un būs vienmēr. Arī PSRS laikos savi 7% latviešu iztika bez krievu valodas zināšanām (septiņi, jo 3% savukārt iztika bez latviešu valodas zināšanām). Tāpat kā starp krieviem, ja arī pārietu uz vienas valodas apmācību skolās, ilgi jo ilgi paliktu visai liels %, kas vairāk par paldies, lūdzu, mau** nemaz nezinātu. Un tas ir normāli.

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:50

Laacz: Tā ir vienmēr, kad pietrūkst zināšanas par tēmu ;)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:51

JA KRIEVI NEAPDRAUD LATVIESHU VALODU/NAACIJU, tad lieciet vinjus mieraa. citaadaak buus kaa uz manas maajas sienas: vsje ganci lohi.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:53

Bet pashlaik ir viena valsts valoda, un ja krievi grib savu valodu par valsts, tad gan vinji ir naivi/idioti. Es gribu tikai to, lai vinju izgliitiibas sisteemai liktu mieru...

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:54

apdraud un kaa veel, ja tu neesi to pamaniijis vai izsecinaajis veerojot sociaali politiskos procesus muusu valstii

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:55

someone: ja apdraud nopeerc kalaashu, bet neaiztiec visus 100%

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:56

redthendead: Nu jā. Vēl gribēju piebilst, ka mana argumentācija tiek būvēta no vienas valsts valodas - latviešu atbalsta pozīcijām. Tā ir situācija, kuru es uzskatu par pareizāku, protams, pesonisku iemelsu dēļ. Precīzāk, tas ir tas uz ko būtu jātiecas. Ja Tu uzskati, ka nav problēmu arī, ja valstī būtu divas valodas, tas ir ok. Man šāda situācija nepatiktu un būtu neērta.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:59

xtra: man ir pilniigi po, es runaashu latviski. mana ideja ir RESPECT PEOPLE

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 14:59

redthendead: āa, nemanīju, ko biji paspējis pateikt, kamēr rakstīju. NU lūk. Kā iepriekš jau rakstīju, pašreizējā izglītības sistēma ar laiku mūs drīzāk novedīs pie situācijas, kad nāksies vien ieviest divu valodu sistēmu, jo likumdošana normālai valsts attīstībai nevar ilgi būt krasi atšķirīga no reālās situācijas. Šobrīd var teikt, ka ir pārejas posms, kuram ar laiku ir jārezultējas vai nu latviešu valodas kā valsts valodas nostiprināšanai, vai arī krievu kā valsts valodas ieviešanai.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:01

lupus: nekomfortabli...Taada sajuuta itkaa tevi peec darba sagaidiitu krievu jaunieshi kedaas un treninjbiksees un ik vakaru atprechotu (attavariitu)

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:02

arii man - veesture un pieredze man ir radiijusi iemeslu domaat, ka shiis mazaakumtautiibas mentalitaate apdraud gan muusu naaciju un valodu, gan arii mani, kaa indiviidu... un teksts par kalashu - beernudaarzs. 1 cilveeks kopaa ar citu 1 cilveeku jau veido kommuunu.

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:03

redthendead: Mana arī. Un visus, arī paši sevi. + esiet arī reālisti. + ka lai lietas normāli notiktos, tomēr vajag kaut ko darīt... Principā izmaiņas izglītības sistēmā, ieviešot apmācību latviešu valodā atsevišķos priekšmetos, drīzāk pat nāktu par labi šiem pašiem skolniekiem un nemaz nebūtu uzskatāms par kaut kādu apspiešanu vai ko tamlīdzīgu (no prātigajiem krievu cilvēkiem ir dzirdams visai līdzīgs viedoklis). Bet, protams, ne ar varu un lielu brēku, kā tas notiek pašlaik. Nu jā, ja vien tiek saglabāta vienas valsts valodas sistēma.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:04

  1. nerunaa par visiem,
  2. pasaki, kas tev liedz runaat latviski. Es veel saprastu, ja tu straadaatu tirguu par paardeveeju...
  3. man visi ir cilveeki, neredzu iipashu starpiibu starp pamatnaaciju un minoritaati

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:05

red*: tu pareizi pateici par to krievu baru trenninjbiksees, tieshi taa tas arii biezhi notiek. un ko tu ieteiktu - apshaut vinjus visus? man jau shii ideja liekaas simpaatiska, bet racionaali tas nav :)

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:05

Lupus: Beidz šito muļķību dzīšanu. nav tam nekāda sakara ar problēmu par kuru šeit ir diskusija. Ja nespēj stāvēt pāri savām personiskajām patikām vai nepatikām, tad vismaz proties un netraucē pārējiem runāt par lietu.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:07

lupus: tas ir veel viens stereotips... kaukaads izpuusts burbulis...tieshaam zheel ka tu neesi redzeejis kaa kaujas letinji...uzvar jau tas, kam rokaas beizbolnuuja nevis valodprasme

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:07

xtra: manupraat tam ir tieshh sakars ar sho teemu, taadeelj ka tam pamataa anyway ir mentalitaate, stereotipi un naacijas iipatnibas

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:10

nu tur jau ir pamatiigas probleemas audzinaashanaa, kas agraak balstiijaas uz padomju idealogjiju un propogandu, bet shajos 10 gados radies taads kaa vakuums. Biezhi ir dzirdeets, ka vecaaki jautaa: "vai tad skolaa juus nemaz neaudzina?" jaa latvieshiem ir tikumiibas geenos mazliet vairaak :)

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:12

oo, red*: wot tas ko tu pateici par beisbolnuuju ir tieshi tas krievu domaashanas veids. es pat atceros kaa feinajaa koncertaa krievvalodiigajiem, doma laukumaa - taads bardaks tika uztaisiits un LNT operators veel beigaas ar night-shot bija uzkjeeris dialogu: "davai tur vsjo nahuj razbjom, shtobi vsje vidili cho mi mozhem sdelat" sorry, tajaa briidii es buutu ljoti gatavs padiskuteet par to cilveeku cilveeciibu un integreeshanos.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:14

someone: tavaa apzinjaa es jau esmu krievs? :) man vienalga :)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:16

lupus: tu aizmirsi ka maacos .lv vsk

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:16

ok...vienkaarshaak ir neiedziljinaaties :)

Gravatar xtra

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:18

someone: Bet ne tik nozīmīga kā to piesauc. Bez tam, šie argumenti ir tik ļoti netīri un sabojāti ar stereotipiem, ka lādzīgā diskusijā nav izmantojami un nekādā gadījumā nedrīkst būt par pamatu valsts politkai. Nācijas, tautības īpatnības, mentalitāte ir ļoti stiepjami, neskaidri un neapzināmi jēdzieni, ka nav jēga tos izmantot. Pietiek jau ar to, ka lielākajai daļai latviešu iekšā sēž tie viedokļi, nafig tos kladzināt katrā stūrī? Kas ar to tiek panākts? Nekas, ja nu vienīgi personisks apmierinājums - re, vismaz vienā lietā es esmu pārāks - es neesmu krievs. Stulbi un muļķīgi tas ir. Piedod, bet kaut kā vairāk esmu manījis šādus izlecienus no maz dzīvē sasniegušiem cilvēkiem, kuri vēl piesauc žīdu sazvērestības, čekas aģentus un citas muļķības... kaut kā tas vairāk izskatās pēc savas nevarības attaisnošanas un tādas varen neveiklas.

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:18

jebkuraa gadiijumaa: mees ejam uz ES, mees njemsim ES par paraugu, buusim ES ekonomiskajaa un politiskajaa ietekmee. tas ir muusu meerjis. jo peec likuma, ja mees neesam ES, tad mees paarejam nosaciitaa krievijas ietekmes zonaa, jo shodien nepastaav mazas vaajas valstinjas, kuras stingri turaas starp divaam lielaam puseem. ir tikai 2 varianti.

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:23

xtra: manupraat lietas nav tik sarezhgiitas, kaa tu taas redzi :) es savus emocionaalos un stereotipiem bagaatos izlecienus pamatoju ar vienkaarshu patriotismu, nelielu kautinjveidiigu beerniibas pieredzi un aciimredzot, ieaudzinaatu necienju pret krieviem. domaaju, ka tas nav saistiits ar panaakumu un liimenja sasniegshanu.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:23

prichom te ES, piemeeram, man riebjas tie kapitaalisti. Tas pac gadiijums, kas ar lupus. Tikai vinji neskataas uz tautiibu, bet gan uz tavu maku

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:24

someone: gribu redzeet tevi patriota lomaa dziivojot kaadaa no maskachkas namiem..

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:27

laacz: tautu piesaistiit var nevis ar sexu, bet ar runaam par krieviem :)

Gravatar kilroy

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:31

blad. palasiiju kaadus 30 komentus un sapratu ka dazhi te ir baigi saspiedushies. it sevishkji laacz.

Lupus, ar ko mēs esam labāki par PSRS, ja uzspiežam citiem savu valodu? -laacz

Nu vells kaa var shitaa runaat. Latvijaa ir viena valsts valoda un pilsonjiem taa ir jaazina. Jau labu laicinju mitinos UK un sheit nevar buut nekaadas runas, ka piemeeram valdiiba apmaksaatu kautkaadu pakistaanju vai indieshu (kuru sheit ir stipri vairaak kaa krievu latvijaa) skolas. Ja gribi buut pilnvertiigs UK iedziivotaajs ej valsts skolaa un maacies anglju valodaa. Ja nee - ir privaataas skolas ar attieciigo maaciibu valodu un protams arii ar attieciigo samaksu.

Tad kur var buut runa par to ka krievinjiem tagad gruuti buus ka nu buus jaamaacaas latviehsu valodaa? Paraadi man kaut vienu valsti kur pilniigi visiem kaadas minoritaates paarstaavjiem buutu nodroshinaata valsts izgliitiba minoritaates valodaa. nu nav taadas valsts.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:31

lupus: tur jau taa lieta, ka ir tu zemapzinjaa saproti krievus kaa neaudzinaaatus un liekot maaciities latvieshu valodu, ceri, ka krievi kljuus "civilizeetaaki", kaut gan tas naaks tikai ar n-jiem gadiem

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:33

kilroy: buutu daudz praatiigaak sarunaat, ka letinji apmaksaas .ru shuces, turpretii, krievi pumpees naftu caur ventspili...

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:34

vispaar jau buutu jaasaak ar vecaakiem (alkaaniem), kas taadus audzina un kuru naf mazums...

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:35

laacz: vai ir bijis kaadreiz paari 110 komentiem?

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:37

lupus: kaa tad...megjinu traapiit tev tieshi acii :)

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:43

eu dzheki jaasanjemas un jaauzraxta rezumeejums shai diskusijai, lai vareetu tikt iekljauti veesturee :)

Gravatar procesors

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:45

Lupus TEV taisniiba par shito teemu.

offtopic: laacz kaapeec visi raxti nav redzami? piem pie dazhiem pagaajushaa gada raxtiem nemaz nav tik vienkaarshi tikt klaat.

Gravatar procesors

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:50

piem es tagad mekleeju raxtu kuru es komenteeju liidziigi kaa Lupus bet neatradu taapeec man ienaaca praataa doma vai nu komentu nav vai arii viss raxts izdzeests bet laikam taa nav vienkaarshi tev kautkas ar sisteemu gljuko jo lasot visus raxtus peec kaartas tev kautkaads gljuks notiek neraada visus peec kaartas viens ziimiigs raxts palika praataa http://laacz.lv/blog/2002/12/31/1015

Gravatar laacz

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:51

procesors, nesapratu. kas tev ko nerāda?

Gravatar procesors

2003. gada 8. maijā, plkst. 15:52

t.i. ienaaca praata ka varbuut tas raxts iemeties kautkur 2002 gada 1 meeneshos bet tur vairs negribas visus lasiit

Gravatar someone

2003. gada 8. maijā, plkst. 16:12

red*: es par laimi nedziivoju maskavas ielas rajonaa, kautgan taa nebuut nav vieniigaa vieta, kur koncentreejaas mazaakumtautiibas paarstaavji. baigais arguments, es saprotu, ka tev nav shii patriotisma, jo varbuut tavaa videe ir daudz shaadu cilveeku un tu pie taa esi pieradis un pienjeemis vinju izdariibas jau. es neesmu un man tas kriit aciis.


pilniibaa piekriitu kilroy, vieniigaa atshkjiriiba ir taa, ka mums taa minoritaate ir nezheeliigi liela, un tapeec sevi saak uzskatiit jau par pilntiesiigu kommuunu, nevis vairs minoritaati. kaa saciit aug skaitljos un paarlieciibaa par to, ka vinjiem ir noteikshana. pasarg dies kas notiks, tad tie 400.000 tiks naturalizeeti, tad veeleeshanu rezultaati buus interesanti. cerams, ka muus uznjems ES pirms lielaas naturalizaacijas.

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 17:26

someone: jaa es nefanoju par valsti, kuraa es dziivoju. sauc to par patriotismu vai nesauc nekaadas starpiibas.

Gravatar fosco

2003. gada 8. maijā, plkst. 17:29

Pielikshu arii savu fleimu: Jaa, latvijas situaacija ir sameeraa unikaala, jo, vadoties no citu pasaules valstu pieredzes, mums jau sen buutu bijis jaaieviesh divvalodiiba, bet to MEES nevaram atljauties. Preteejaa gadiijumaa varam pateikt chau latvieshiem kaa tautai! Jaanjem arii veeraa krievvalodiigo mentalitaates iipatniibas. Nu tas, ka vinji nav sevishkji ashi uz valodu apguvi. It sevishkji jau latvieshu valodas, bet peedeejaa laikaa es noveeroju sameeraa pozitiivas tendences. Jaunaa paaudze ir OK. Logjiski, ka ir savi iznjeemumi. Nu un otra lieta ir CCCP atbalss, kas izpauzhaas kaa taads inertums, kaa latvieshu, taa arii krievu praatos. Mees biezhi vien esam paarlieku pretimnaakoshi, runaajot krieviski, bet krievu tautiibas paarstavji to labi izmanto. Un tas nav paarmetums, tas ir noverojums. So, es saku, leenaam paar tiltu. Nevajag mums to reformu! Nu nepaartaisisim mes vinjus par latvieshiem un tas ari nav vajadzigs. Krievvalodigo kopiena ir loti liela un tapec uzskatu, ka vinus jaliek miera! Maaki latvieshu valodu un miers!

Gravatar redthendead

2003. gada 8. maijā, plkst. 17:51

eu sheit ir arii sakariigi ljaudis... fosco: chau!

Gravatar fosco

2003. gada 8. maijā, plkst. 18:44

redthendead: cau! BTW, vai tik laacz nav sarunaajis ar CooLynx, abi taadas fundamentaalas teemas iztirzaa savos saitos. Principaa, patiikami.

Gravatar bush

2003. gada 8. maijā, plkst. 19:20

ak laacz. visaa pasaulee maaciibas notiek valsts valodaa. visur. un ja nepatiik, tad lai iet privaatskolaa.

Gravatar maar

2003. gada 8. maijā, plkst. 20:26

un ko mēs redzēsim paskatoties uz netālajām Lietuvu un Igauniju? kā viņiem tur ar šo problēmu? vai varbūt viņiem nav tādu? Estiņi, kā dzirdēts, krievu valodu vienkārši nedzird... Par leišiem nekas nav dzirdēts... Letiņi (lielais vairums) sarunā ar krievvalodīgo daudz nedomājot pāriet uz krievu val. :( šitā pakalpība laikam gadsimtos iesēdusies...

Gravatar Smejmoon

2003. gada 8. maijā, plkst. 20:58

manupraat valstij nevajadzeetu buut probleemu nodroshinaat 80% beernu apmaaciivu latvieshu un krievu valodaas ..

buutu padaargi apmaksaat paareejiem (ukrainjiem, chigaaniem, vjetnamieshiem, liibieshiem (LUPUS 200 liibieshi ir pamattautiiba arii peec LR likumiem), kurdiem, u.t.t.)

tomeer tas nebuutu ljoti daargi, ja to risinaatu sadarbiibaa ar etniskajaam organizaacijaam un taisiitu taam outsource .. var tachu iireet skolotaajus no aarzemeem adnaka .. :)

Par vidusskolas eksaameniem ir savaadaak. Tos vajadzeetu kaartot latviski. Kapeec? Tapeec, ka shis jautaajums ir saistiits ar augstaako izgliitiibu Latvijaa. Bet vareetu buut iespeeja sanjemt kautkaadu citu diploomu, lai jaunieshi vareetu ar savu vidusskolas izgliitiibu maaciities citvalstu augstskolaas.

nujaa un protams .. "If the school gets in the way of education .. " :/